Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Matras, Empik, wydawnictwo, hurtownie... Nigdzie nie ma. Okoliczna ksiegarnia [Muza] podzwoni jeszcze do innych hurtowni, jak bedzie to jutro juz bede miala, w co nie wierze... Mam jeszcze link od Chefrenka, jezeli jutro nie bedzie, tam zadzwonie... :|

[quote name='dog_master']Matras, Empik, wydawnictwo, hurtownie... Nigdzie nie ma. Okoliczna ksiegarnia [Muza] podzwoni jeszcze do innych hurtowni, jak bedzie to jutro juz bede miala, w co nie wierze... Mam jeszcze link od Chefrenka, jezeli jutro nie bedzie, tam zadzwonie... :|[/quote]

Edit: MAM, MAM, MAM! :) Tzn bede miec :) Fartem i przypadkiem, ale maaaam :D

• 3 weeks later...
Posted

Szukam książki na temat psychiki psa, przyczyn zachowań itd. Moglibyście polecić konkretną pozycję ? Myślę, że warto o tym poczytać przed rozpoczęciem tresury. Mam w swoim posiadaniu "Dlaczego pies szczeka..." Desmonda Morrisa (2000 r.) , ładne fotografie, ciekawie napisane, ale chciałabym coś wnikliwszego. Jestem ciekawa m.in. dlaczego obecnie uznaje się metodę tresury nieopartą na dominacji człowieka. Chyba podobnie jest w stadzie.
Prosiłabym jeszcze o radę w wyborze książki na temat wychowania, tresury psa. Chodzi o dwuletniego boksera (samiec) , który np. przejawia niekontrolowaną agresję wobec innych psów, zagryza kurczaki. Czy w ogóle można coś z tym zrobić?
I jeszcze jedną o podobnej tematyce, tym razem chodzi o szczeniaka husky. Znalazłam podobne wątki, jednak ostanie posty pochodzą zazwyczaj z 2005 r. Może coś nowego?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam:)

Posted

Dlaczego nie szkolenie tradycyjne, a oparte na metodach wychowawczych - polecam "Najpierw wytresuj kurczaka".
Co do boksera - agresję wobec innych psów może zmniejszyć, lecz nie jest to gwarantowane, kastracja psa. Poza tym zabieg ten niesie szereg innych plusów, ale już o tym kiedyś rozmawiałyśmy. Co do zagryzania kurczaków - można tu mnimać co jest powodem takich zachowań. Może niespożyta energia albo insynkt łowcy? Sama męczę się z tym drugim w przypadku mojego Pieguska. Książki, które mogę polecić:
-"Nasz wierny przyjaciel pies. Metody pozytywnego wzmocnienia psów w treningu" Pat Miller (tu też wyjaśnione: dlaczego pozytywnie?)
-Jean Donaldson "Pies i człowiek - zderzenie kultur"
-"Sygnały uspokajające. Jak psy unikają konfliktów" Turid Rugaas (wg mnie obowiązkowa dla każdego)
-ewentualnie Przechytrzyć psa - Terry Ryan i Kirsten Mortensen (ale w sumie powielenie tych wyżej)
-"Agresja u psów" Joel Dehasse -droga i trudna, jednak profesjonalnie opisuje problemy agresji u psów
-książki pani Zofii Mrzewińskiej.

Musisz wybrać co do Ciebie bardziej trafia. ;)

Posted

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Zastanowię się i poszukam w księgarniach.

Poza tym szukałabym książek stricte naukowych (literatura etologiczna, behawioralna, oczywiśćie wychodząca poza obręb jednego gatunku), bez porad szkoleniowych itp. Znacie warte uwagi?

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Chciałam bym przeczytać książkę o rozrodzie psów, ale nigdzie nie mogę żadnej znaleźć co gorsza w księgarniach również, czy nie wiecie gdzie dokładnie w Warszawie mogłam bym owa kupić albo wypożyczyć?

Posted

[quote name='Cekinka13*']
Tylko ta cena.... 95 zł za 260 stron? Hm, trochę duzo....[/quote]
Nie ważna jest ilość, tylko jakość:cool3:.
A ja zbieram, zbieram, zbieram :razz:

Posted

Jest książka pod tytułem: "Rozród psów" pod redakacją Andrzeja Dubiela. Są jakieś 3 sztuki na allegro, poza tym popularna w księgraniach rolniczych i weterynaryjnych ;)

• 3 weeks later...
Posted

Sprzedam książkę[B]: [U][SIZE=2]1000 rad, jak szkolić i wychowywać psa[/SIZE][/U][/B][SIZE=2] (20zł + koszt wysyłki)
książka nowa nieużywana, dostałam ją dziś w prezencie a już takową posiadam:roll:
[/SIZE]

• 2 weeks later...
Posted

Poszukuję od dłuższego czasu 2 książek na temt rozrodu psów:
1.Malcolm B. Willis, Poradnik dla hodowców psów - Genetyka w praktyce
2.Anna Nalazek, Rozród psów i odchów szczeniąt
w internecie te książki są niedostępne w żadnej księgarni... szukałam na allegro e bay w antykwariatach i nic! Może ktoś ma te książki i zechciałby np skserować i mi przesłać?! oczywiście pokryje wszystkie koszta! Będę bardzo wdzięczna

Posted

Witam

Sprawdź pod tymi adresami

[url]www.zoozakupy.pl/product_info.php/products_id/5691[/url]
[url]www.superkarmy.pl/product_info.php/products_id/3957[/url]

Pozdrawiam
Agnieszka