Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B]Justa[/B], a nie bo moja:loveu::eviltong::diabloti:

[B]Paulinaaa[/B], dziekuję:loveu:

Jak juz wiecie chodzi za mną obiektyw do makro:loveu::loveu::loveu:

ale dziś wpadłam na pomysł, że może do mojej 50mm kupię pierścienie pośrednie makro z przeniesieniem AF(co wyjdzie dużo taniej)a efekt wcale nie powinien być gorszy:razz:

co myslicie, bo ja to na tym się średnio znam:roll:

• Replies 13.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='LeCoyotte']No i będziesz mogła je uzywać z tym zoomem co masz, też da dobry efekt[/QUOTE]

A nie będzie za ciemno?
Bo 50 owszem ma 1.8 światełko - jaśniutko..

Na pewno Ewcia lepiej kupić pierścienie niż takie sobie makro - a ceny w końcu przestana jak szalone piąć się w górę.. kasiorki odłożysz, jak Ci się makro spodoba, to i na obiektywik uzbierasz ;)

Pfff - moja też trochę :loveu::loveu::loveu:

Posted

[quote name='LeCoyotte']brawo za pomysł:cool3:uprzedziłaś mnie;) tyle że będziesz musiała bliżej podchodzić do robali;) kup cały komplet 3 sztuk. No i będziesz mogła je uzywać z tym zoomem co masz, też da dobry efekt[/quote]

czekałam na Ciebie:loveu::evil_lol::diabloti:

ale teraz mi powiedz lepiej jaką firme mam wybrać i na które sie decydować?- proszę o link:diabloti:

zastanawiam sie też nad jakimś fajnym filtrem(ale nie do makro)wkońcu dzień dziecka się zbliża:diabloti:

Posted

[quote name='ariss']
ale dziś wpadłam na pomysł, że może do mojej 50mm kupię pierścienie pośrednie makro z przeniesieniem AF(co wyjdzie dużo taniej)a efekt wcale nie powinien być gorszy:razz:

co myslicie, bo ja to na tym się średnio znam:roll:[/QUOTE]

brawo za pomysł:cool3:uprzedziłaś mnie;) tyle że będziesz musiała bliżej podchodzić do robali;) kup cały komplet 3 sztuk. No i będziesz mogła je uzywać z tym zoomem co masz, też da dobry efekt

Posted

[quote name='malawaszka']pomysł super! jakbym miała jakiś fajny obiektyw to też bym tak zrobiła :lol: ale nie mam więc nie zrobię :evil_lol:[/quote]

[B]malawaszka[/B], oj ale na bank będziesz kiedyś miała:razz:

[B] Justa[/B], na Ciebie też czekałam:loveu:

No ja mam nadzieję, bo to jak wszystko teraz jest drogie to załamka :mdleje::mdleje:

a z kasa ostatnio też masakra:shake:

no dobra Twoja tez trochę:grins:

Posted

Pewnie, że trochę moja - toć to moja ukochana i najjedyńsza średniaczka cudowna :loveu: menelik :loveu:

Co do filtrów - to ja mam filtry Hoya i jestem bardzo zadowolona :cool3:

Posted

[quote name='Justa']Pewnie, że trochę moja - toć to moja ukochana i najjedyńsza średniaczka cudowna :loveu: menelik :loveu:

Co do filtrów - to ja mam filtry Hoya i jestem bardzo zadowolona :cool3:[/quote]

ja pytałam o firme pierścieni, bo przecież do nikona nie tylko nikon;)

[url=http://fotozakupy.pl/adapter-obiektywu/kenko-extention-tube-set-dg-nikon,8868s]Kenko Extention Tube Set DG - Nikon - Adapter obiektywu - Fotozakupy.pl[/url]

??? a te???

a filtr mam Fuji i tez jestem zadowolona:razz:

Posted

[quote name='ariss']ja pytałam o firme pierścieni, bo przecież do nikona nie tylko nikon;)

[url=http://fotozakupy.pl/adapter-obiektywu/kenko-extention-tube-set-dg-nikon,8868s]Kenko Extention Tube Set DG - Nikon - Adapter obiektywu - Fotozakupy.pl[/url]

??? a te???

a filtr mam Fuji i tez jestem zadowolona:razz:[/QUOTE]

to już Kojota pytaj - ja sie nie znam na makro, pierścieniach itepe :razz:

Posted

a jakie Wy macie te filtry w ilościach większych niż 1?;)
ariss co masz na mysli fajny filtr?:razz: bo filtrów jest cała masa, a nawet więcej;)
pierścienie Kenko wystraczą mojm zdaniem;) więcej się nie znam:evil_lol::diabloti:

Posted

Tu widzę pełna profeska :razz: Nawet nie wiedziałam że są takie pierścienie - fajna sprawa. Proszę jak dużo się na dogo można dowiedzieć.
Ja mam tylko 1 filtr UV Hoya, a że jestem debilek to nie wiem czy jest fajny czy nie - ot jest i mi nie przeszkadza :eviltong:

Posted

LeCoyotte, wiem, że jest cała masa:eviltong:ale sie nie mogę zdecydować jaki chcę:evil_lol:myślałam juz o gwiazdkowym, póżniej jakimś zmiękczającym(ale ten chyba jest zbędny)

weszka, ja też mam tylko 1 UV;) i też jestem zielona odnośnie aparatu i fotografowania, i tak naprawdę powinnam podszkolić się w tym a nie myśleć o nowych sprzętach:evil_lol:

Posted

ja mam jeden uv ale taki kopnięty trochę,że podchodzi pod skylight (nie pamiętam jakiej firmy) a drugi polaryzacyjny kołowy Tiffena bez którego nie wyobrażam sobie życia :lol:

chętnie poczytam o tych pierścieniach do makro bo od roku marzę o canonowskiej 50-tce... ale jeszcze nie uzbierałam na nią... :roll:
w jakim przedziale cenowym są w ogóle te pierścienie?

Posted

tu jakieś widzę pomysły -dla mnie zbyt skomplikowane :evil_lol: :lol:filtr mam jeden UV który se jest przykręcony na stałe do obiektywu i na tym rola jego polega że przed syfem chroni :evil_lol: a na czym polega sprawa z pierścieniami to już w ogóle nie wiem ;)

Posted

[FONT=Calibri][SIZE=3][B]Od- Nowa[/B], z tego co się orientowałam to pierścienie mozna juz dostać za około 300zł[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3][B]Eria[/B], to jest mega proste, pierścienie zmniejszają minimalną odległość fotografowania co daje nam powiększenie fotografowanego obiektu.Dlatego jest to tak fajna sprawa bo dzięki temu nie musze kupować obiektywu za około 2tysie tylko wydać 600zł i sprawdzic czy w ogóle chce sie bawic w to co Tobie tak dobrze wychodzi:evil_lol:[/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='ariss']Dlatego jest to tak fajna sprawa bo dzięki temu nie musze kupować obiektywu za około 2tysie tylko wydać 600zł[/QUOTE]
Jesteś pewna, że to rzeczywiście taka fajna sprawa? :diabloti:
Pierścienie zmniejszają odległość ostrzenia - niestety czasem aż za bardzo, GO jest minimalna o precyzyjnym ustawieniu ostrości nie wspominając :cool3: Moim zdaniem nie warto pchać się w żadne pierścienie, lepiej poczekać, dołożyć i kupić obiektyw (niekoniecznie taki za 2000zł) ;)

Posted

[quote name='BBeta']Jesteś pewna, że to rzeczywiście taka fajna sprawa? :diabloti:
Pierścienie zmniejszają odległość ostrzenia - niestety czasem aż za bardzo, GO jest minimalna o precyzyjnym ustawieniu ostrości nie wspominając :cool3: Moim zdaniem nie warto pchać się w żadne pierścienie, lepiej poczekać, dołożyć i kupić obiektyw (niekoniecznie taki za 2000zł) ;)[/quote]
nie jestem pewna, bo się na tym nie znam...pisze z tego co się na ten temat naczytałam;)
a Ty wiesz to z doświadczenia własnego?
To jak możesz to poleć mi jakiś jasny obiektyw do makro w cenie niższej niż 2tysie, bo ja widocznie znaleść nie potrafie(zaznaczam,że 1800zł a 2000 to żadna rożnica)

Posted

[quote name='ariss']To jak możesz to poleć mi jakiś jasny obiektyw do makro w cenie niższej niż 2tysie, bo ja widocznie znaleść nie potrafie(zaznaczam,że 1800zł a 2000 to żadna rożnica)[/QUOTE]

Przecież napisałam, że...
[quote name='BBeta'](...) lepiej [U]poczekać[/U][/QUOTE]
Ceny w końcu spadną w dół

Posted

[B]BBeta[/B], ale dzień dziecka jest 1 czerwca i chyba lepiej dostać te pierścienie niz czekoladę:evil_lol:???no chyba, że czekolade to rzeczywiście się wstrzymam:eviltong::evil_lol:

Posted

[quote name='ariss'][B]BBeta[/B], ale dzień dziecka jest 1 czerwca i chyba lepiej dostać te pierścienie niz czekoladę:evil_lol:???no chyba, że czekolade to rzeczywiście się wstrzymam:eviltong::evil_lol:[/quote]

cwaniara :evil_lol:

Posted

Ty już pod Dzień Babci podchodzisz a Ci się zachciewa wykorzystywać biednych rodziców :diabloti::diabloti::diabloti::diabloti: wstyyyyd!! :eviltong::eviltong::eviltong::eviltong:

Posted

[quote name='BBeta']Jesteś pewna, że to rzeczywiście taka fajna sprawa? :diabloti:
Pierścienie zmniejszają odległość ostrzenia - niestety czasem aż za bardzo, GO jest minimalna o precyzyjnym ustawieniu ostrości nie wspominając :cool3: Moim zdaniem nie warto pchać się w żadne pierścienie, lepiej poczekać, dołożyć i kupić obiektyw (niekoniecznie taki za 2000zł) ;)[/QUOTE]

pierścienie pośrednie i obiektyw makro działaja na tej samej zasadzie, czyli przez oddalenie całego układu optycznego od matrycy, tylko że w obiektywie makro jest wszystko w jednym i nie trzeba się bawić w zakładanie pierścieni. I tu i tu jest spadek jasności - taki sam. I GO jest tak samo mała;)
Wszystkie odległości, jasności rzeczywiste itp można sobie policzyć ze wzorów - ja zrobiłem sobie w excelu arkusz do automatycznego obliczania;)

Posted

[quote name='LeCoyotte']p
Wszystkie odległości, jasności rzeczywiste itp można sobie policzyć ze wzorów - ja zrobiłem sobie w excelu arkusz do automatycznego obliczania;)[/quote]

:mdleje: chyba przydałoby się w końcu poczytać trochę fachowej literatury :mdleje: