Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='ariss']
a co do trymowania to owszem:pgass ma samą okrywówkę-podszerstek prawie cały wyjełam.pisze prawie bo jeszcze troszke roboty mam;) i oczywiście pozbyłam się martwego,starego włosa:razz:
i tak nie jestem zadowolona z efektu końcowego bo zapóźno się za to zabrałam:roll:ale jak to mówią nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło:diabloti:[/quote]

znaczy że jednocześnie zawsze ma na sobie dwie długości okrywówki? kurde do dupy tak się uczyć nie widząc na zywca :shake:

• Replies 13.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Dobry trymer wyciaga tylko podszerstek, a przy okazji zawsze wychodzi martwy wlos okrywowy. Okrywowka to te dlugie (powinny byc) sztywne wlosy, a podszerstek to miekki puszek, ktory widzimy dopiero po wyciagnieciu go z psa. Po usunieciu podszerstka i starej okrywowki, zostaja nam swieze, twarde, o soczystej barwie wlosy, ktore powinny byc wlasnie rownej dlugosci.

Taaa ja tez sie za pozno obudzilam z przygotowaniami, ale w niedziele po walentynkowej strzyge [B]CAŁĄ[/B] na kwietniowe wystawy:evil_lol:. Zobaczymy jak nam to wyjdzie. Mam nadzieje, ze dobrze bo takie cale przestrzyzone P&S wygladaja zdecydowanie lepiej:loveu:, siersc jest wyrownana i kolor jednakowy, no ale to bedzie w kwietniu:eviltong: (oczywiscie jezeli nam to wyjdzie:diabloti:). No, ale coz moj pierwszy wystawowy sznup, na czyms musze eksperymentowac:evil_lol::evil_lol:.

Posted

fajnie Gass wygląda :loveu:

ja trenuję na niewystawowym :evil_lol: i w przyszłości na wystawowym może już być tylko lepiej - mam nadzieję:evil_lol:

Posted

[quote name='puzzle']Dobry trymer wyciaga tylko podszerstek, a przy okazji zawsze wychodzi martwy wlos okrywowy. Okrywowka to te dlugie (powinny byc) sztywne wlosy, a podszerstek to miekki puszek, ktory widzimy dopiero po wyciagnieciu go z psa. [B]Po usunieciu podszerstka i starej okrywowki, zostaja nam swieze, twarde, o soczystej barwie wlosy, ktore powinny byc wlasnie rownej dlugosci.[/B]
[/quote]

teorię to ja znam, tylko nie miałam okazji widzieć jak robi to ktoś, kto umie to robić... tylko z tym ostatnim zdaniem to jakoś mi nie pasuje bo np jak Doginka skubie swoje psy to na łyso całkiem i nic - żadne równe etc nie zostają :lol:

Posted

[B]eria,[/B]niedługo do Ciebie wszystkie będziemy jeździć:loveu::evil_lol:

[B]AngelsDream,[/B]straszna cholera była:diabloti::evil_lol:

[B]malawaszka,[/B]no Doginka skubie na łyso i po 3 miesiącach ma cacy włos;)my go uzyskujemy troszke szybciej,choć naprzykład po Katowicach wyrywam gass całą okrywówke i zostawiam ją w podszerstku jak okrywówka odrośnie to wyjme cały podszerstek i będę miła syper przygotowanego psa;)a łysa chodzić nie będzie:p

[B]puzzle,[/B]każdą wielkość można wyrwać na łyso;)tylko średniaka nie ma potrzeby:pa u olbrzymów to praktykują;)

Jakby mi ktoś gass maszynką po grzbiecie przejechał to ukatrupiłabym własnymi rękami:angryy:

Posted

[quote name='malawaszka']teorię to ja znam, tylko nie miałam okazji widzieć jak robi to ktoś, kto umie to robić... tylko z tym ostatnim zdaniem to jakoś mi nie pasuje bo np jak Doginka skubie swoje psy to na łyso całkiem i nic - żadne równe etc nie zostają :lol:[/QUOTE]

To roznica ras:razz:. Sredniaka i (chyba) olbrzyma do lysa nie wyskubiesz bo sie nie da, mianiture natomiast z latwoscia. Wlos maja podobny, ale jest jednak duza roznica w kwestii pielegnacji i przygotowania wlosa.

Ja na moim mixie troche cwiczylam, ale dopoki nie musialam przygotowac psa na wystawe to ciagle cos bylo nie tak. Nagle stanal przede mna pies typu show i juz nie bylo nad czym sie zastanawiac, albo sie uda, albo i nie:diabloti:. Jakos poszlo, milion literatury i umiem:evil_lol:.

Jezeli chcesz to zaobserowac, to polecam kupic gesty trymer w sklepie zoo, obojetnie jakiej firmy, pies nie musi byc idealny. Dobrze jest pojsc z psem i zobaczyc czy wogole cos wychodzi. Postawic psa na stole i przejechac trymerem. Powinien wychodzic podszerstek, pozniej mozna sprobowac troche paluchami, na koniec wyrownac maszynka (jezeli nie wyrwiesz na 0) i masz psa jak na szoł:razz:. Detale jak wyrownanie firanki, przyciecie lapek na "kocia lape", uformowanie stozku z lapek, mozesz pocwiczyc. No i do tego wszystkiego niezbedny jest ineternet, mozna znalezc mnostwo istotnych porad;).

Posted

Ale wkurzona Gass :crazyeye: normalnie szok :diabloti:
Ładnie wygląda - Ewka zazdroszczę że masz już to za sobą. Ja startuję od piątku :razz: bo czasu mi ubyło - Dirki musi być cacy na 1.03 do Leszna a nie dopiero na Katowice :cool3:

Posted

puzzle spoko spoko my to wszystko wiemy:evil_lol: tylko nie pasuje nam to o czym pisała waszka, czyli że po wyrwaniu starej okrywówki i podszerstka zostaje nowa okrywówka.. a np u psów Doginki zostaje goła skóra. Ja to rozumiem jako takie przetrymowanie, takie przerzedzenie włosa, tak? Teraz zrobiłem tak pierwszy raz z Sambą. Wyrwałem tylko najdłuższe włosy i wygląda to tak jakby została jej mieszanka podszerstka ze słabą okrywówką:roll: Może jakbym usuna podszerstek, to ujawniła by się jakaś tajemnicza warstwa świeżego włosa:lol: jak u Gass:cool3:
No a jak będzie ciepło to zrobię tak jak zawsze, czyli tak jak pisała ariss - wyrwę całą okrywówkę i pies zostanie w poszerstku żeby goła nie latała:lol:

Posted

To ja mam jakiegos dziwnego psa:hmmmm:. U mojej naprawde nie daloby rady wyrwac wszystiego, no chyba, ze rwiecie jak wlos sie trzyma. Jak ja ja przetrymuje to wychodzi sporo okrywowki i podszerstek, ale nie ma szans na wyrwanie calosci. Zawsze po trymerze doskubuje paluchami, po takim zabiegu przy typowym dla trymowania pociagnieciu nie wyjdzie juz zaden wlos. Jak zrobic zeby jeszcze cos wyszlo:diabloti:? Musze pocwiczyc moze bede miala lysego psa:evil_lol:.

Posted

zbliża się czas wystaw... sznaucerze watki pękają w szwach od postów o fryzowaniu :cool3:
może o siebie powinnam zadbać... gdzieś miałam grzebień... hmm nie pamiętam :evil_lol:

Posted

[quote name='puzzle']To ja mam jakiegos dziwnego psa:hmmmm:. U mojej naprawde nie daloby rady wyrwac wszystiego, no chyba, ze rwiecie jak wlos sie trzyma. Jak ja ja przetrymuje to wychodzi sporo okrywowki i podszerstek, ale nie ma szans na wyrwanie calosci. Zawsze po trymerze doskubuje paluchami, po takim zabiegu przy typowym dla trymowania pociagnieciu nie wyjdzie juz zaden wlos. Jak zrobic zeby jeszcze cos wyszlo:diabloti:? Musze pocwiczyc moze bede miala lysego psa:evil_lol:.[/QUOTE]

no więc z tego wynika, że sposób trymowania zależy od psa:p Ja nigdy nie wyrywam, jak włos się trzyma. Zawsze jak lekko wychodzi. Głównie palcami

PS dzisiaj środa... :siara:

Posted

[quote name='LeCoyotte']no więc z tego wynika, że sposób trymowania zależy od psa:p [/quote]

Ano właśnie to jest sedno sprawy :razz: Wszystko zależy jaki rodzaj włosa ma pies no i czy jest wystawiany czy nie. Plus ile do wystawy :evil_lol:

Posted

[quote name='weszka']Ano właśnie to jest sedno sprawy :razz: Wszystko zależy jaki rodzaj włosa ma pies no i czy jest wystawiany czy nie. [B]Plus ile do wystawy[/B] :evil_lol:[/QUOTE]

mysle, ze ten element odgrywa najwieksza role:diabloti:

Posted

[quote name='puzzle']To roznica ras:razz:. Sredniaka i (chyba) olbrzyma do lysa nie wyskubiesz bo sie nie da, mianiture natomiast z latwoscia. Wlos maja podobny, ale jest jednak duza roznica w kwestii pielegnacji i przygotowania wlosa.
.[/quote]

jak najbardziej wyskubiesz do lysa - i jedne i drugie

moje sredniaki idzie wyrwac na lyso duzo szybciej i latwiej niz minika

Posted

[quote name='puzzle']To ja juz nie wiem, dam ja kiedys na sprobowanie do kogos, bo jej sie wlos trzyma jak mi na glowie, a przeciez nie moge jej wyrywac, bo bedzie bolalo, to co wychodzi to wychodzi, ale to co nie wychodzi zostaje i wtedy ma rowny gesty (ale nie grubo) wlos. Mowilam kiedys, ze mam laba nie sznaucera:evil_lol:.

[B]Elitesse[/B] chcialabym sprobowac na nastepne wystawy skrocic caly wlos maszynka (na grzbiecie):razz:. Wiem, ze duzo, jak nie wiekszosc osob to praktykuje. Ryzykowne?:diabloti:[/quote]

ja do rwania na lyso zapuszczam taki 6-7 miesieczny wlos i skubie palcami dokladnie tak jak mini
ale po moich psach stwierdzilam ze im to do niczego niepotrzebne, jakosc wlosa sie nie poprawila wiec ich juz nie mecze

a co do golenia maszynka - ja tak aktualnie robie ze swoimi - raz na pol roku i czekam ok 2 miesiace az odrosna coby mogly byc wystawiane

Posted

[quote name='Elitesse']jak najbardziej wyskubiesz do lysa - i jedne i drugie

moje sredniaki idzie wyrwac na lyso duzo szybciej i latwiej niz minika[/QUOTE]

To ja juz nie wiem, dam ja kiedys na sprobowanie do kogos, bo jej sie wlos trzyma jak mi na glowie, a przeciez nie moge jej wyrywac, bo bedzie bolalo, to co wychodzi to wychodzi, ale to co nie wychodzi zostaje i wtedy ma rowny gesty (ale nie grubo) wlos. Mowilam kiedys, ze mam laba nie sznaucera:evil_lol:.

[B]Elitesse[/B] chcialabym sprobowac na nastepne wystawy skrocic caly wlos maszynka (na grzbiecie):razz:. Wiem, ze duzo, jak nie wiekszosc osob to praktykuje. Ryzykowne?:diabloti:

Posted

[quote name='Elitesse']
a co do golenia maszynka - ja tak aktualnie robie ze swoimi - raz na pol roku i czekam ok 2 miesiace az odrosna coby mogly byc wystawiane[/QUOTE]

A na jaka dlugosc zgalasz? Ja myslalam zjechac cala na jakies 3-5mm 1,5 m-ca przed wystawa, oczywiscie najpierw dokladnie wytrymowac zeby nie sciac martwych wlosow. Przed wystawa zgolic juz tylko policzki, szyje i pupe. Tylko z mojej teorii to nieco za proste sie wydaje:eviltong:.

[B]ariss[/B] sory, ale ja ostatnio wybitnie czesto zasmiecam Twoja galerie:diabloti::oops:

Posted

[quote name='puzzle']A na jaka dlugosc zgalasz? Ja myslalam zjechac cala na jakies 3-5mm 1,5 m-ca przed wystawa, oczywiscie najpierw dokladnie wytrymowac zeby nie sciac martwych wlosow. Przed wystawa zgolic juz tylko policzki, szyje i pupe. Tylko z mojej teorii to nieco za proste sie wydaje:eviltong:.
[/quote]

ja mam ostrze 3mm i gole pod wlos

u Tess 7 tyg wystarczy na odrosniecie, zadrze trzeba ok 10 coby dobrze wygladala

Posted

[quote name='Elitesse']ja mam ostrze 3mm i gole pod wlos

u Tess 7 tyg wystarczy na odrosniecie, zadrze trzeba ok 10 coby dobrze wygladala[/QUOTE]

Hmmm moja ogolnie dosc wolno zarasta i nigdy sie z niej krzaczor nie robi,wiec pewnie bedzie potrzebowala troche wiecej... Co prawda znajac mnie to i tak wyprobuje:evil_lol:. Sezon wystawowy niestety prawdopodobnie skoncze w sierpniu i wtedy zapuszcze ja na maxa i postaram wyrwac na zero, ciekawe czy sie uda :hmmmm:

Posted

ja już nie wiem komu co mam pisać więc mówie ogólnie że chyba musze zmienić nazwe galerii:evil_lol:coś o groomingu by pasowało:evil_lol::diabloti:

Ale jedno powiedzieć muszę-do maszynki na grzbiecie podchodziłabym ostrożnie,bo nie każdemupsu na dobre to wychodzi:shake:ale powodzenia życzę:eviltong:;)

Obiecałam filmik to proszę:p

[url=http://www.youtube.com/watch?v=2Y-qtNuOO-k]YouTube - 022[/url]

[url=http://www.youtube.com/watch?v=544fX30fe34]YouTube - 024[/url]

wiem,że jest jeszcze kilka rzeczy do poprawy,ale czekam na krytykę,każda jest cenna:diabloti::loveu: