Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Max pierwszy raz pojawil sie w schronisku ponad rok temu.Młody,wychudzony,bardzo aktywny.Swietnie sie bawil i był posłuszny-takim go wtedy zapamietałam.Zapamietalam rowniez od złej strony-Max nienawidził kotow i był agresywny do psow. Pierwsza dopcja-dom z duza posesja-oddali bardzo szybko,bo pies przeskakiwal płot i zajety byl forsowaniem ogrodzenia,a ne strozowaniem,czego oni oczekiwali.Do tego zęby pokazywal tez "swoim".
Druga adopcja-rowniez szybki zwrot.Podtuczyli psa,odchuchali,widac,ze dbali.Max zostal zwrocony poniewaz demolowal regularnie chate.
Trzecia adopcja-ponad rok byl w tym domu .Ludzie wybrani,wypytani,sprawdzeni,ponoc miłosnicy dobermanow.Oddali po roku,poniewaz Max pokazywal im zeby.
ostatnia adopcja-coz,prawie jej nie bylo,pies wyladowal na jeden dzien w domu,po czym wrocil,bo reszta rodziny nie zyczyla sobie warczacego na nich wielkiego dobka.
Nigdy zadna z osob,ktore go oddawały nie zglaszala,ze pies ich pogryzł.

Max jest wielkim dobermanem,szczupłym,inteligentnym i chetnym do wspołpracy z czlowiekem.Pobudliwym,ale nie histerycznym.Wymaga konsekwentnego przewodnika,ktory albo juz posiada odpowiednia wiedze,zeby poradzic sobie z dobkiem albo pojdzie z nim na dobre szkolenie,do dobrego trenera.Na jego plus dziala to,ze w schronisku jest psem,ktory nie sprawia problemow.Chetnie wychodzi na spacer,z kazdym.Ładnie daje sie wprowadzac do boksu.Nie ma niekontrolowanych wybuchow szczeku i rzucania sie na kraty (patrz: owczarki :cool1:) Nie wyrywa sie,nie gryzie przy zastrzykach.Nie gryzie smyczy na spacerach.Ciagnie jak wariat ,ale to zrozumiałe w jego sytuacji.Nie boi sie ludzi,nie jest lękliwy.
Jedyny minus-trzeba go pilnowac na wybiegu,bo przeskakuje błyskawicznie płot.
kto chce podjac walke o normalne zycie dla dobermana Maxa?

• Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mój brat miał dobka, to dzięki Neruskowi zakochałam się w psach raczej większych. Nero był dowodem na to, że są dobermany i dobusie, on był tym drugim. Uwielbiałam gdy rano przychodził do mnie do łóżka i wpychał się pod kołderkę, a gdy ktoś chciał nas obudzić głośno protestował.:cool1:

Posted

Na dogo jest dużo dobermanów, np w fotoblogach i zdarzają się bardzo grzeczne sztuki, więc wszystko zależy od włascicieli, kiedy się ma podejście i serce to wszystko można, przecież. Pomoc, też można znaleźć.

Nie mieści mi się w głowie, przecież mieszkał w pewnym domu przez rok. Co po roku zauważyli, że jest szurnięty, nie rozumiem, nooooooo:placz:

Posted

Tak, a tak dużo domków za nim, że to napewno zniechęca. A nie jest to ulubiona rasa Polaków. ciężko znaleźc domek dla zdroowego, młodego, nie agresywnego i nie konfliktowego...
Ale szukamy, nie zniechęcamy się. Poszedł na strone NADZIEI DOBERMANA.

Posted

a wy tu robicie czarny PR dobermanom:)
ja całe życie marzyłam o dobermanie-ale włąsnie ze względu na te opinie miałam inne rasy psów-ale naogladałam się zdjęc mojego taty jeszcze z czasów kawalerskich, kiedy hodował dobermany razem z dziadkeim-i tak mi utkwiły w pamięci ich piekno i szlachetnośc, że wiedziałam ze kiedys ...
Moje marzenie się spełniło po latach-kiedy zabrałam ze schroniska staruszke-Bejkę-(ktora na drugi dzien zaczęła mi startować do dzieci,po tygodniu mnie upierniczyła w rekę,potem inna osobe z rodziny...a dziś jest psem ktorego całuję i przytulam i robię z nia wszytsko-wystarczyło nauczyc sie siebie nawzjem i nie cisnąc-a całe nasze szkolenie to była telefoniczna konsultacja z wspaniała behawiorystką ) i wiem, ze kiedy odejdzie, przyjdzie nowy doberman.
Chyba żadna inna rasa mnie juz niezadowoli pod względem inteligencji.

A Max musi miec juz nieźle namieszane w głowie i jestem w stanie sobie wyobrazic jak wygladąły jego pobyty w dotychczasowych domach, kiedy on nie wie co od niego chca i kto tu rządzi.Widać ludziom nie starcza wiedzy o psach, o rasie-jedno jest pewne-ten pies musi trafić do doswiadczonej osoby.

Posted

taki człowiek nie da rady...ale się nie wtrącam

a dla pocieszenia-niedawno(przez allegro) znalazłam dom dla dośc niesfornego i gryzącego dobka z schrosnika w olsztynie-dom z Zielonej Górze-pan młody, doswiadczony, po stracie dobermana wypatrzył go i pasuja do siebie idealnie.Max też znajdzie

Posted

dzodzo napisał(a):
taki człowiek nie da rady...ale się nie wtrącam

nie za bardzo mamy wyjscie,trzymac go w schronisku,az do momentu,gdy sie trafi doswiadczony dobermaniak?moze to potrwac pol roku,rok.Albo wcale.
Ci ,co go mieli rok,mieli byc tymi doswiadczonymi...mieli poprzednio dwie dobki.Byli sprawdzeni,wyłuskani,teraz juz zwatpiłam :(

Posted

ja nie sądzę, ze to musi byc ktos kto ma doświadczenie akurat z dobkami(chociaż to bardzo specyficzny typ psa, jego reakcje sa nieprównywalne z inna rasą)-raczej chodzi mi o to, żeby w ogóle z psami, zeby to nie był ktos komu sie akurat spodoba bo ładny. Zdaje sobie sprawę jak to jest w schronisku i czas też tu gra rolę-a fakt, ze także doświadczeni ludzie sobie rady nie dali tez nie jest optymistyczny-ale ja tam mam teorię, ze musi tarfic swoj na swego.
czy Max ma ogłoszenia w necie?

Posted

Wlasnie dlatego ogloszenie na trojmiejskich jest napisane tak,aby osoby chcące poleciec tylko na jego wyglad-odpusciły sobie na wejsciu.
Max jest fajnym psem-w schronie wychodzi z kazdym wolontariuszem,jest przyjaznie nastawiony nawet do obcych ludzi.Nic mu w schronisku nie mozna zarzucic,procz tego,ze chce przeskakiwac bramke.

Posted

czyli generalnie adopcja wchodzi w grę tylko na terenie trómiejskim?czy mozna go wypuścić na allegro z kontaktem na schronisko?

a to ze w schronsiku jest ok, świadczy tylko na jego korzyśc

Posted

oczywiscie bardzo prosze dac go na allegro DZIEKUJE! :loveu:
-ale najlepiej z kontaktem do mnie.Zrobie wstepny odsiew.Mysle,ze adopcja tylko na terenie Trojmiasta.Gdyby znowu mial wrocic,niech lepiej wroci do nas,niz do schroniska,gdzie go nie znaja.