wiska Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Ostatnio pewna pani (wlascicielka 2 whippetow) powiedziala mi,ze na charty(na kupno/posiadanie charta typu Borzoj) trzeba miec zezwolenie... Czy to prawda???:-o:crazyeye: Quote
jefta Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 USTAWA z dnia 13 października 1995 r. Prawo łowieckie Art. 10 Posiadanie i hodowanie lub utrzymywanie chartów rasowych lub ich mieszańców wymaga zezwolenia starosty. [url]http://www.klubcharta.zkwp.pl/reg/prawo_lowieckie.pdf[/url] [url]http://www.klubcharta.zkwp.pl/regulaminy.html[/url] Quote
Guest Agata_B Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Co? :-o Jakiego znowu zezwolenia? :crazyeye: To jak starosta się nie zgodzi, to mieć nie moge? :-o Quote
Martinee Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Tak to jest, bo tak ktoś nieodpowiedzialny mógłby kupić charta i potem brał by go na nielegalne polowania. Quote
Cimi Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 [quote name='wiska']Ostatnio pewna pani (wlascicielka 2 whippetow) powiedziala mi,ze na charty(na kupno/posiadanie charta typu Borzoj) trzeba miec zezwolenie... Czy to prawda???:-o:crazyeye:[/QUOTE] Nie tylko na borzoja Quote
Martinee Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 na psiaki myśliwskie , trzeba mięć zgode bo myśliwi się czepiają tak jak mi kiedyś mówili ,że mój collie zagryzł sarne jak to nie możliweee bo mamy ogrodzony ogrod Quote
jefta Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 na wszystkie myśliwskie nie trzeba, tylko na charty. Są traktowane jak biała broń, bo mogą dogonić i zabić zwierze. Quote
Martinee Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 tak zgadzam się z tobą ,źle to napisałam . :) Quote
jefta Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Jeżeli chodzi o ściganie tych co nie mają zezwolenia-od czasu do czasu pokazują w telewizji akcje odbierania chartów (kłusownikom). Może do kogoś kto ma carcika włoskiego w centrum miasta się nie przyczepią, ale na wsi, koło lasu ... Quote
wiska Posted October 27, 2007 Author Posted October 27, 2007 Ta pani twierdzila ,ze trzeba miec zezwolenie tylko na charta typu borzoj,chart polski,ale nie na whippety ani na np charciki wloskie bo to wlasnie sa wychodowane zeby nie musiec miec zezwolenia itp nie znam sie ,ale chyba wie co mowi...:cool3: Quote
jefta Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Przepis jest jasno sformułowany :niewiem: Whippet został wyhodowany na długo przed tym zapisem i w zupełnie innym celu ;) Quote
wiska Posted October 27, 2007 Author Posted October 27, 2007 to,ze w innym celu to chyba jest wiadome ,ale czy ten zapis stosuje sie do whippetow??(badz co badz to sa zaliczane do psow bodajze gonczych a juz na pewno mysliwskich) Quote
jefta Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 whippety są takimi samymi chartami jak wszystkie pozostałe. Należą do X grupy, a nie VI (na gończe się nie nadają) W Wlk. Brytanii rzeczywiście wszystkie charty są w grupie hound, ale nie można tego w tym przypadku tłumaczyć jako gończy Quote
Cimi Posted October 28, 2007 Posted October 28, 2007 [quote name='wiska']Ta pani twierdzila ,ze trzeba miec zezwolenie tylko na charta typu borzoj,chart polski,ale nie na whippety ani na np charciki wloskie bo to wlasnie sa wychodowane zeby nie musiec miec zezwolenia itp nie znam sie ,ale chyba wie co mowi...:cool3:[/QUOTE] Ta ? to chyba nie wie, ja rozmawialam z hodowczynia whippetow i trzeba miec zezwolenie. Quote
Martens Posted October 29, 2007 Posted October 29, 2007 A jakie są wymagania do takiego zezwolenia? Jak wygląda cała procedura? Czy po prostu składa się wniosek i dostaje zezwolenie? Quote
Mraulina Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 Kretyński przepis. Kłusownicy swoich chartów nie będą zgłaszać - a porządny człowiek ma kłopot. I tyle. Przep[s niczemu nie służy. A charcik włoski - to też chart. W świuetle prawa łowieckiego trzeba na niego mież zwzwolenie. A na co można polować z charcikiem włoskim? Na myszy! Quote
Tilia Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 Cynia, na WSZYSTKIE charty i ich mieszańce trzeba mieć w Polsce pozwolenie. Czy to afgan czy charcik włoski, wszystko jedno... Martens, zazwyczaj tak właśnie- składasz wniosek, płacisz, czekasz na decyzję. Ale wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz. Quote
Martinee Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 No w mieście chyba łatwiej dostać jest takie pozwolenie :) Quote
wiska Posted October 31, 2007 Author Posted October 31, 2007 a ta pani nie ma pozwolenia bo powiedziala ,ze na whippety greyhoundy(czy jak sie to pisze) nie trzeba miec ....to ja juz nie wiem ,ale ja sie na tym nie znam i tylko pisze co mi owiedziala :cool3:;) Quote
Martens Posted November 7, 2007 Posted November 7, 2007 [quote name='Tilia']Ale wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz.[/QUOTE] To, czy dostanę zezwolenie?? :crazyeye: Quote
Tilia Posted November 7, 2007 Posted November 7, 2007 Martens, np w większych miastach najczęściej dają niejako automatycznie, poza miastami zdarzało się, że sprawdzali np czy posesja dobrze zabezpieczona itd. Quote
Martens Posted November 8, 2007 Posted November 8, 2007 A tak z ciekawości - dlaczego właściwie w Polsce nie wolno polować z chartami? Quote
Recommended Posts