Equus Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 [quote name='Kama & Diana']Cześć a w ten wątek ampularie (ślimak wodny - do akwarium) też się wliczają? fotki można wstawić?[/QUOTE] Pewnie - wstawiaj! Ja mam ślimy do oddania nawet dwa gatunki... tylko że w Warszawie:( Quote
Koreksonowa Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 Heh, to ciężka sprawa... Co prawda temperatura ma być dodatnia w ciągu najbliższych dni ale nie wiem czy ślimy lubia podróżować z pocztą:/ Quote
Equus Posted December 1, 2011 Posted December 1, 2011 w nocy temperatura spada nawet poniżej zera więc raczej poczta odpada, ale muszę się zorientować czy znajoma z Katowic nie będzie niebawem w Warszawie - może by wtedy zabrała śłimy ze sobą w drogę powrotną do Katowic Quote
Koreksonowa Posted December 1, 2011 Posted December 1, 2011 ooo! Fajnie! Bo orientowałam się jak przesyłki konduktorskie, ale w regulaminie mają że zwierzaków nie zabierają, a poza tym 26 zł to dość sporo. W Katowicach jestem do 16 grudnia jakby co:) O dziwo rodzicielce się spodobał pomysł hodowania ślimaków... widocznie nie znosi tylko gryzoni:) Quote
Equus Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 to daj mi telefon do siebie na pw - jak mi się uda coś załatwić do tego czasu (znajoma musi mieć zjazd na podyplomówkach) to dam znać Quote
Kama & Diana Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 To wstawiam zdjęcia swoich ślimaczków. Troszkę mi się ich rozmnożyło. Urodziła mi 4 kokony, już z jednego wyszło ponad 100 ślimaczków. Zostało mi jeszcze 3 ale się boje, że też tyle się urodzi. Jeden niestety będę musiała usunąć, ponieważ pleśnią zarosła :[ (zdjęcia słabej jakości, bo robione telefonem) Tatuś [img]http://img607.imageshack.us/img607/8075/p0112111937.jpg[/img] Mamuśka [img]http://img6.imageshack.us/img6/8986/p011211193702.jpg[/img] Dzieciaki (jest tu porównanie małego ślimaczka z główką od zapałki, słabo widać ale coś tam da się zobaczyć) [img]http://img821.imageshack.us/img821/7287/p301111175901.jpg[/img] [img]http://img254.imageshack.us/img254/7595/p3011111759.jpg[/img] [img]http://img600.imageshack.us/img600/1551/p301111175903.jpg[/img] Quote
Koreksonowa Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 Ach, przypomniały mi się moje ślimaki z przydomowej sadzawki. Mieliśmy błotniarki i zdaje się że zatoczki, ale błotniarki dominowały. Składały takie fajne paski glutowatych jajeczek na liściach lilii wodnych:) A któregoś roku był spory problem z glonami (upalne lato i przenawożenie:/) i błotniarki sobie obrosły w takie urocze zielone welony... Quote
MagdaH Posted December 3, 2011 Posted December 3, 2011 A u mnie zatoczki w przewadze :p Kama&Diana masz tylko ampularie czy wśród małych są jakieś przytuliki? bo na zdjeciach nie widze dokładnie:oops: Quote
Kama & Diana Posted December 3, 2011 Posted December 3, 2011 [quote name='MagdaH']A u mnie zatoczki w przewadze :p Kama&Diana masz tylko ampularie czy wśród małych są jakieś przytuliki? bo na zdjeciach nie widze dokładnie:oops:[/QUOTE] mam jeszcze 4 sztuki świderków, około 1 cm długości zatoczki również miałam ale się ich pozbyłam bo to była straszna plaga Quote
korek221 Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 Moje ślimki jedzą pieczarki ale bardziej im podchodzą leśne grzybki - kochają opieńki,zajączki,podgrzybki za to nie tykają kurek...w tym roku trochę grzybków im zamroziłam ,zobaczymy czy takie też wciągną:eating: Mam o tyle dobrze , że mieszkam niemal w lasie więc takie przysmaki to żaden problem Quote
Equus Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 o to ciekawe - muszę spróbować dać moim pieczarki bo coś na zimę im apetyt się popsuł Quote
luka1 Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 moje pieczarek jednak nie chcą. Leśne miałam zamrożone i rozmrażałam przed podaniem - jadły. Quote
Kama & Diana Posted December 10, 2011 Posted December 10, 2011 powiem Wam, że moje ślimak są już coraz większe już u większości widać jakie będą mieć kolory Quote
Equus Posted December 10, 2011 Posted December 10, 2011 Koreksonowa przed świętami już nie będzie kursów Katowice -Warszawa :( Quote
Koreksonowa Posted December 11, 2011 Posted December 11, 2011 To jak już pisałam, albo sobie poszukam z innych źródeł, albo poczekam do wiosny, a nuż się Wam coś nowego ulęgnie:) To może i lepiej, bo do wiosny zwolni mi się miejsce po straszykach, bo już mają prawie rok... Quote
korek221 Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 moje muszelki mają w .... zimę i jajcują jak najęte...zrobiłam im "świąteczne porządki" czyli wielka wywalanka wszystkiego z terra a i tak skubańce po 2 dniach ozdobiły dno jajcuszkami...całe dno nimi było zasypane:crazyeye::diabloti: Quote
Kama & Diana Posted December 12, 2011 Posted December 12, 2011 no, no, to ślimaki nie tracą czasu ^^ może ktoś wstawi fotki ? ;] Quote
Opal Posted December 13, 2011 Posted December 13, 2011 Wiwat Dogomania. Wreszcie udało mi się tutaj dobić o.o No jak tam dzieci moich dzieci i ich dzieci się miewają? :) Bo tęsknię za tymi uroczymi skorupeczkami x3 U mnie już terrarium nie stoi bo sobie maleństw nie zostawiłam, a moje dwa/dwie staruchy odeszły... odsunęły... odpełzły... odśluzowały o! za Tęczowy Mostek :( Quote
Equus Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 Ja mam swoje od supergogi wzięte już ze 2-3 lata temu i przyznam że mnie nieźle wkręciło :) Mam obecnie 6 terrariów z 4 gatunkami ;) Po świętach muszę jakieś ogoszonka porobić bo mi się trochę iredalei nieplanowanie urodziło (myślałam, że jeszcze za młode na rozmnażanie a tu taka niespodzianka :P ) Quote
MagdaH Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 [quote name='Equus']Ja mam swoje od supergogi wzięte już ze 2-3 lata temu i przyznam że mnie nieźle wkręciło :) Mam obecnie 6 terrariów z 4 gatunkami ;) Po świętach muszę jakieś ogoszonka porobić bo mi się trochę iredalei nieplanowanie urodziło (myślałam, że jeszcze za młode na rozmnażanie a tu taka niespodzianka :P )[/QUOTE] Ja bym sie pisała na trzy gluty, został mi jeden...Dwa odpełzły za TM Quote
Equus Posted December 14, 2011 Posted December 14, 2011 No chętnie - tylko jak je teraz wysłać do Tych(ów?)? Quote
Koreksonowa Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 Po świętach razem z katowickimi?:P ba, nawet moje od biedy by mogły w Tychach być odebrane, bo mam tam wtyki, a jakieś monstrualnie wielkie jeszcze nie są :) Quote
Opal Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 Oj ja się stęskniłam za glutkami... Może znów powrócę do glutowania? Tylko to muszę z mamą obgadać (czyli z supergogą xD) bo ona jest szefem w tym domu xD Ale cieszę się, że tak cię Equus wkręciło ślimaczkowanie i że moje dzieciątka się ku temu przyczyniły x3 Ucałuj ode mnie je XD Quote
Equus Posted December 15, 2011 Posted December 15, 2011 [quote name='Koreksonowa']Po świętach razem z katowickimi?:P ba, nawet moje od biedy by mogły w Tychach być odebrane, bo mam tam wtyki, a jakieś monstrualnie wielkie jeszcze nie są :)[/QUOTE] To ja je mogę wysłać do Katowic a Ty potem część z Katowic do Tychów :) Opal - to ja jutro zrobię zdjęcia Twoim wnuczkom i wstawię na forum :) Quote
Recommended Posts