Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Kama & Diana']Cześć
a w ten wątek ampularie (ślimak wodny - do akwarium) też się wliczają? fotki można wstawić?[/QUOTE]
Pewnie - wstawiaj!

Ja mam ślimy do oddania nawet dwa gatunki... tylko że w Warszawie:(

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

w nocy temperatura spada nawet poniżej zera więc raczej poczta odpada, ale muszę się zorientować czy znajoma z Katowic nie będzie niebawem w Warszawie - może by wtedy zabrała śłimy ze sobą w drogę powrotną do Katowic

Posted

ooo! Fajnie! Bo orientowałam się jak przesyłki konduktorskie, ale w regulaminie mają że zwierzaków nie zabierają, a poza tym 26 zł to dość sporo. W Katowicach jestem do 16 grudnia jakby co:)
O dziwo rodzicielce się spodobał pomysł hodowania ślimaków... widocznie nie znosi tylko gryzoni:)

Posted

To wstawiam zdjęcia swoich ślimaczków. Troszkę mi się ich rozmnożyło. Urodziła mi 4 kokony, już z jednego wyszło ponad 100 ślimaczków. Zostało mi jeszcze 3 ale się boje, że też tyle się urodzi. Jeden niestety będę musiała usunąć, ponieważ pleśnią zarosła :[ (zdjęcia słabej jakości, bo robione telefonem)
Tatuś
[img]http://img607.imageshack.us/img607/8075/p0112111937.jpg[/img]
Mamuśka
[img]http://img6.imageshack.us/img6/8986/p011211193702.jpg[/img]
Dzieciaki (jest tu porównanie małego ślimaczka z główką od zapałki, słabo widać ale coś tam da się zobaczyć)
[img]http://img821.imageshack.us/img821/7287/p301111175901.jpg[/img]
[img]http://img254.imageshack.us/img254/7595/p3011111759.jpg[/img]
[img]http://img600.imageshack.us/img600/1551/p301111175903.jpg[/img]

Posted

Ach, przypomniały mi się moje ślimaki z przydomowej sadzawki. Mieliśmy błotniarki i zdaje się że zatoczki, ale błotniarki dominowały. Składały takie fajne paski glutowatych jajeczek na liściach lilii wodnych:) A któregoś roku był spory problem z glonami (upalne lato i przenawożenie:/) i błotniarki sobie obrosły w takie urocze zielone welony...

Posted

[quote name='MagdaH']A u mnie zatoczki w przewadze :p Kama&Diana masz tylko ampularie czy wśród małych są jakieś przytuliki? bo na zdjeciach nie widze dokładnie:oops:[/QUOTE]

mam jeszcze 4 sztuki świderków, około 1 cm długości
zatoczki również miałam ale się ich pozbyłam bo to była straszna plaga

Posted

Moje ślimki jedzą pieczarki ale bardziej im podchodzą leśne grzybki - kochają opieńki,zajączki,podgrzybki za to nie tykają kurek...w tym roku trochę grzybków im zamroziłam ,zobaczymy czy takie też wciągną:eating:
Mam o tyle dobrze , że mieszkam niemal w lasie więc takie przysmaki to żaden problem

Posted

To jak już pisałam, albo sobie poszukam z innych źródeł, albo poczekam do wiosny, a nuż się Wam coś nowego ulęgnie:) To może i lepiej, bo do wiosny zwolni mi się miejsce po straszykach, bo już mają prawie rok...

Posted

moje muszelki mają w .... zimę i jajcują jak najęte...zrobiłam im "świąteczne porządki" czyli wielka wywalanka wszystkiego z terra a i tak skubańce po 2 dniach ozdobiły dno jajcuszkami...całe dno nimi było zasypane:crazyeye::diabloti:

Posted

Wiwat Dogomania. Wreszcie udało mi się tutaj dobić o.o

No jak tam dzieci moich dzieci i ich dzieci się miewają? :) Bo tęsknię za tymi uroczymi skorupeczkami x3 U mnie już terrarium nie stoi bo sobie maleństw nie zostawiłam, a moje dwa/dwie staruchy odeszły... odsunęły... odpełzły... odśluzowały o! za Tęczowy Mostek :(

Posted

Ja mam swoje od supergogi wzięte już ze 2-3 lata temu i przyznam że mnie nieźle wkręciło :) Mam obecnie 6 terrariów z 4 gatunkami ;)
Po świętach muszę jakieś ogoszonka porobić bo mi się trochę iredalei nieplanowanie urodziło (myślałam, że jeszcze za młode na rozmnażanie a tu taka niespodzianka :P )

Posted

[quote name='Equus']Ja mam swoje od supergogi wzięte już ze 2-3 lata temu i przyznam że mnie nieźle wkręciło :) Mam obecnie 6 terrariów z 4 gatunkami ;)
Po świętach muszę jakieś ogoszonka porobić bo mi się trochę iredalei nieplanowanie urodziło (myślałam, że jeszcze za młode na rozmnażanie a tu taka niespodzianka :P )[/QUOTE]
Ja bym sie pisała na trzy gluty, został mi jeden...Dwa odpełzły za TM

Posted

Oj ja się stęskniłam za glutkami... Może znów powrócę do glutowania? Tylko to muszę z mamą obgadać (czyli z supergogą xD) bo ona jest szefem w tym domu xD
Ale cieszę się, że tak cię Equus wkręciło ślimaczkowanie i że moje dzieciątka się ku temu przyczyniły x3 Ucałuj ode mnie je XD

Posted

[quote name='Koreksonowa']Po świętach razem z katowickimi?:P ba, nawet moje od biedy by mogły w Tychach być odebrane, bo mam tam wtyki, a jakieś monstrualnie wielkie jeszcze nie są
:)[/QUOTE]
To ja je mogę wysłać do Katowic a Ty potem część z Katowic do Tychów :)

Opal - to ja jutro zrobię zdjęcia Twoim wnuczkom i wstawię na forum :)