zmora0 Posted October 6, 2009 Posted October 6, 2009 Hodowcy mówią, ze wlasnie w plastikowe pojemniki takie maluszki.. Ale moze do wiaderka? Albo do słoika z dziurkami w zakrętce? A ja, jakis czas temu stałam siię opiekunką ślimka od Supergogi.. [IMG]http://img202.imageshack.us/img202/2476/pa019074.jpg[/IMG] Slimak ochrzczony został [B]Preclem[/B] i ma się dobrze. Krzywił się jak miał zjeść pomidora.. Ale za to wcinał śliwki i winogrona. :) Lubi też jabłka, a ostatnio znalazł sobie nową zabawę.. włazi na ścianki pojemnika i zwiesza się z sufitu... Quote
Jagienka Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 Bardzo chciałabym kiedyś zobaczyć skrzywionego ślimaka :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
zmora0 Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 Wierz mi, to był bardzo śmieszny widok, ale on na prawdę się krzywił :D :evil_lol: Quote
masienka Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 my juz tez po pierwszej "aborcji" :roll: i , kurde, nie powiem zebym nie miala wyrzutow sumienia :cool1: choc rybki nie pogardzily Quote
ewkaewa3 Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 Czy jeszcze jakieś ślimory szukają domu? Bo mogłabym przygarnąć dwa Quote
supergoga Posted October 9, 2009 Author Posted October 9, 2009 U mnie jest jeszcze 7. Takich dorodnych młodzieńców. Tyle że daleko. Może są bliżej. Jesli nie - to gdyby ktoś w psich sprawach jechał - może zabierze. Quote
Nojec Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 Czy jeszcze jakieś maluchy potrzebują domu? Jestem z Poznania ;) Quote
ewkaewa3 Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 [quote name='Nojec']Czy jeszcze jakieś maluchy potrzebują domu? Jestem z Poznania ;)[/QUOTE] Nojec zobacz powyżej supergoga ma 7 na wydanie młodziaków i jest z Poznania tak przynajmniej jest w jej danych:diabloti: Quote
ewkaewa3 Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 [quote name='supergoga']U mnie jest jeszcze 7. Takich dorodnych młodzieńców. Tyle że daleko. Może są bliżej. Jesli nie - to gdyby ktoś w psich sprawach jechał - może zabierze.[/QUOTE] dziękuje za zaoferowanie młodziańców - jak będzie jakiś transport to oczywiście jestem bardzo chętna;) a póki co kto ma, kto ma 2 ślimaczki dla mnie :loveu: czyli np. gdzieś w Warszawie, w okolicach byłabym bardzo wdzięczna.Czytałam o tych ślimakach dużo ale nie dowiedziałam się wszystkiego. Może ma ktoś coś bardziej dokładnego czyli wszystko o opiece nad nimi i pożywieniu i wysłał by mi na emaila? Quote
supergoga Posted October 9, 2009 Author Posted October 9, 2009 [quote name='Nojec']Czy jeszcze jakieś maluchy potrzebują domu? Jestem z Poznania ;)[/quote] Mam podrostki już takie całkiem ładne. Jeszcze kilak zostało do adopcji. Jesli chcesz? Quote
sonikowa Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 Dzisiaj trase Warszawa Poznan Warszawa robi Pati C. Jesli macie przesylke slimakow, to można do niej zadzwonić i gdzie w Poznaniu jej podrzucić. Ma dluga drogę zahaczajac o pabianice, więc nie chcę pisać, że gdzie po nie podjedzie...:oops: Quote
Nojec Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 Z wielką chęcią, najlepiej dwa bym wzięła :) Mam pytanie, czy bardzo ważne jest podłoże? Czy musi to być akurat torf czy używacie czegoś innego? Quote
MagdaH Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 Ja na dno sypię wilgotny brykiet kokosowy:p Quote
Nojec Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 Jeszcze pytanie - ile te cuda podłożowe kosztują? :D Zastanawiało mnie czy zwykła ziemia do kwiatów nie mogła by być xD Quote
supergoga Posted October 10, 2009 Author Posted October 10, 2009 Ziemia do kwiatów często jest z nawozami. Ale ja czasami daje czarna ziemię torfową - też kupiłąm w zoologicznym, nie była droga. Jeśli jest gdzies dostęp do ziemi torfowej, bez żadnych nawozów, czysty torf (bo się zatrują), może być też. Quote
supergoga Posted October 10, 2009 Author Posted October 10, 2009 [quote name='sonikowa']Dzisiaj trase Warszawa Poznan Warszawa robi Pati C. Jesli macie przesylke slimakow, to można do niej zadzwonić i gdzie w Poznaniu jej podrzucić. Ma dluga drogę zahaczajac o pabianice, więc nie chcę pisać, że gdzie po nie podjedzie...:oops:[/quote] Ja nie mam namiaru do Pati - gdzieś posiałam. Quote
sonikowa Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 [quote name='supergoga']Ja nie mam namiaru do Pati - gdzieś posiałam.[/quote] Jesli potrzebne, to przesle na pw. Quote
Nojec Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 Ok, rozumiem. Trzeba wybrać się do zoologicznego ;] Supergoga, więc jak tam - masz jakieś młodziaki dla mnie? :) Quote
supergoga Posted October 10, 2009 Author Posted October 10, 2009 No mam, jasne. Gdzie możemy sobie je przekazać. Mieszkam na Ratajach. Pracuje róznie, czasami w centrum miasta. Quote
masienka Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 a moje znowu jajcuja :cool1: jak czesto tak moga? Quote
Nojec Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 Supergoga - ja mieszkam w Centrum, ale mogę się dostosować co do miejsca ;) A termin? W środku tygodnia mogę tylko 16-17, weekend mam wolny. Masienka - podobno 1000 jaj rocznie ;] Gorzej niż króliki :D Quote
MagdaH Posted October 10, 2009 Posted October 10, 2009 [quote name='Nojec']Jeszcze pytanie - ile te cuda podłożowe kosztują? :D Zastanawiało mnie czy zwykła ziemia do kwiatów nie mogła by być xD[/quote] Nalepiejszy jest brykiet, bo po namoczeniu rośnie do 7 litrów:p Poza tym nie jest tak zbity jak ziemia, wilgoci też trzyma tyle, ile trzeba. Ja kupuje wiosną w LeClercu, mają promocje 3,99zł/ kostka. Kupuje hurtem 50szt, starcza mi na rok. Quote
korek221 Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 MOJE ŚLIMACZKI TEŻ JAJCUJĄ :roll:DZIŚ NAKARMIŁAM RYBKI MEGA DAWKĄ:200 SZT:crazyeye: Quote
ewkaewa3 Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 [quote name='korek221']MOJE ŚLIMACZKI TEŻ JAJCUJĄ :roll:DZIŚ NAKARMIŁAM RYBKI MEGA DAWKĄ:200 SZT:crazyeye:[/QUOTE] o matko 200 szt :crazyeye: to nieźle niby takie niepozorne ślimaczki a tyle jaj! szkoda,że nie można ślimaków wysterylizować:evil_lol: i by było po kłopocie.Bo sam ślimak to taki samotny by był a w grupie to tak fajnie wyglądają A tak wogóle to nikt z okolicy Warszawy nie ma chociaż jednego ślimaka na wydanie? Naprawdę nikt?Chociaż takiego maluńkiego? Bo dwóch to ja się boje wziąść teraz bo jak one mogą mieć tyle jaj to ja dziękuje.Bo jak bym nie zauważyła jaj i by całe akwarium zapełniły? Aha i co ile one tak jajcują? Quote
Recommended Posts