Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tak się zastanawiam...nad ostatnim zachowaniem mopki.
Bo właśnie ostatnimi czasy zrobiła się bardzo agresywna.
Znaczy się nerwowo reaguje na ruch.
Np. jak jest krzesło od komputera i człowiek odsunie się od biurka, to ona momentalnie rzuca się na to krzesło z zębami.
Tak samo jest jak się wstanie i się idzie np. do kuchni.
Ona od razu rzuca się do nogi z wielką agresją.
Dostaje jakiegoś szału.

Bardzo się martwię, bo nie wiem co się dzieje.
Może jest na coś chora, może trzeba z nią do weterynarza? :(

Posted

Ona nie jest chora , to młoda sunia musisz z nią popracować i karcić za takie zachowanie , podejrzewam że jest za bardzo rozpieszczana i to skwapliwie wykorzystuje ,to ty jesteś jej panią i ona bezwzględnie musi o tym wiedzieć , poprostu więcej dyscypliny i wszystko będzie dobrze , Powodzenia

Posted

Karcić to wcale nie oznacza bicia , jednak poznałam Mopkę i wiem że od niej trzeba wymagać , to wspaniała i inteligentna sunia ale testuje na ile może sobie pozwolić , oczywiście nie było takiej sytuacji jak powyżej , ale jak poczuła się pewnie zdarzało jej się przystartować do innego psa , wystarczył podniesiony głos i załapała że robi żle , ale to są moje spostrzeżenia odnośnie zachowania w Schronisku ,wiem jedno nigdy nie wolno pozwolić na to żeby pies gryzł właściciela ,oczywiście są różne metody aby tego uniknąć i trzeba szybko temu zaradzić

Posted

A co, jeśli sunia gryzie ze strachu? Wtedy krzyknięcie "fe!" spotęguje ten strach. Szybkie wstanie z krzesłka może powodować u suni odruchy obronne. Agresja lękowa jest częsta u psów ze schronisk.
Ja bym starała się przede wszystkim unikać sytuacji, kiedy Mopka może zaareagować gryzieniem (szybkie ruchy). Jeżeli spotkamy się z taką sytuacją np. na spacerku, gdy jakiś przechodzeń reaguje zbyt gwałtownie, odwrócić uwagę suńki i dawać jej znaki, że wszystko w porządku poprzez sygnały uspokajające.

Posted

zgadzam się z bonsai, nalezy dokładnie zaobserwować w ktorych sytuacjach pies atakuje, amienić troche swoje nawyki, np nie zrywać sie, nie jezdzić na krześle po pokoju, nie bawić sie też w gry i zabawy które mogą wzmóc u niej agresję,zrezygnować z przeciągania zabawki, szarpania, apartowania, zwiększyć ilość spacerów, moze potrzebuje więcej ruchu?, fe i grożenie palca może być, ale trzeba też dobrać ton, by był stanowczy ale nie krzykliwy, to na poczatek , oprócz tego jest wiele lektur na temat agresji i jej rodzajów, musicie zacząć pracować z psem już teraz inaczej problem będzie narastał

Posted

A co robić, jeśli ona się też rzuca coraz bardziej do wszystkich psów ?
Np. kiedy prowadzę ją po trawniku i idzie jakiś pies, to ona od razu zaczyna szczekać i się wyrywać w jego stronę?
Niezależnie czy jest mały, czy duży.

Posted

Zmień kierunek marszu i koniecznie odwróć uwagę suni. Jeżeli ma swoją ulubioną zabawkę, zacznij inicjować zabawę, mów do niej, tak aby zapomniała o innym psie. Bierz smakołyki i ćwicz skupianie w terenie - zxa każde spojrzenie smakołyk. Jeśli przechodzicie obok bramy, gdzie zawsze jest pies, na którego sunia szczeka, w momencie przejścia posmaruj jej nosek pasztetem - jest to tzw. barowanie, które wymusza używanie sygnałów uspokajających. Po przejści 'zagrożonego terenu" , pasztet znika. Tu więcej o barowaniu: http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=103193 .
A tu o skupianiu uwagi: http://www.dogs.gd.pl/kliker/agresja/fido.html

Posted

ja tez mam ten problem
, tyle tylko ze moj psiak ma typowo zabawowe zamiary,
wtedy najczęściej cmokam i próbuje skupic jego uwagę na sobie,staram się obejsć psa jeśli jest za blisko i skupianie się na mojej osobie nie wychodzi,
a jeśli nie mogę obejść to najzwyczajniej w świecie macham mu przysmakiem przed nosem wtedy iodzie tuż przy nodze i patrzy się na moją nrękę ze smakołykiem, mijamy psa dostaje przysmak i pochwałe, ale to wszytsko wymaga czasu, u nas to trwa ło miesiąc nim zaczął śledzić ręke z kiełbachą,

Posted

Znaczy się ja osobiście nie miałam do czynienia z takim zachowaniem (agresja wobec psów), ale kiedy np. siedzę do 16:00 w szkole, wtedy moja babcia wyprowadza Mopkę i mówi, że takie coś ma miejsce.

A co do agresji w domu:
Przeczytałam rady z dwóch książek, jedna z nich to "Mój pies świadczy o mnie".
Wychodzi na to, że taka agresja to brak dyscypliny...
Np. dzisiaj, kiedy weszła mi na kolana, ja musiałam wstać i zaparzyć herbatę.
"Mopka zejdź"
zero reakcji
"Mop na ziemię"
nic.
Więc wzięłam ją na ręce i ją postawiłam na podłodze to ona wtedy się zjeżyła i odsłoniła zęby.

Nie mam pojęcia, co robić w takiej sytuacji.
W książkach jest napisane, że dyscyplina i jeszcze raz dyscyplina, ale im bardziej wyznaczam jej granice, tym bardziej ona się agresywnie buntuje.

Posted

A nie mówiłam że jest za bardzo rozpieszczona trzeba zdecydowanie pokazać że jej zachowanie jest złe :shake: bo będzie coraz gorzej ona poprostu będzie wami rządzić , a to że Mopka się buntuje to normalna reakcja , jednak nie możesz odpuścić , w momencie gdy pokazuje ząbki skarć ją lub zdecydowanym tonem pokaż że żle robi i ignoruj ją całkowicie ,w ogóle nie zwracaj na nią uwagi powinna załapać że jesteś obrażona na nią
Powodzenia i wytrwałości masz śliczną sunię , trochę więcej dyscypliny i stanowczości i będzie dobrze

Posted

trudno zachować opanowanie i spokój w takich sytuacjach, nie dziwię sie że jesteś zaniepokojona, hmmmm ja miałam psiaka który miał skłonności do agresji, np warczał gdy się go przytulała, lub gdy się ktoś nad nim pochylał, w takich sytuacjach odwracałąm wzrok, mówiłam stanowczo fe, niedobry pies, i odsyłałam go na miejsce, kiedy chciał wyjść z budy(u ciebie to pewnie będzie legowisko)znów kazałam mu iść na miejsce, odczekiwałam prznajmniej do 10 minut i dopiero później wołałam go ,jeśli dał się pogłaskać, chwaliłam , jeśli nie znów na miejsce, na pocieszenie dodam ,że zrobił się z niego w końcu przytulak, ale wymagało to czasu i konsekwencji, mam wrażenie że twój pies próbuje na tobie sprawdzićile może osiągnąć