Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[QUOTE] [INDENT] Wszystkie formalności co do przydomku załatwiłam, teraz czas na czekanie aż zarejestrują :smile: Dostałam info od ZK Białystok, że będzie to trwało ok.4 miesięcy
[/INDENT]

[/QUOTE]

Mnie w ZK Kraków też powiedzieli że będę czekać 4 miesiące,w tej chwili mija około 1,5 mc od złożenia wniosku :p

Posted

Hm, mi się skojarzyło z łaciną (w sensie pochodzenie rottkow) - może coś w tym kierunku? :-)
Np - tak na szybko:
Arbiter elegantiarum (mistrz dobrego smaku)
Omnium consensu (jednomyślnie - ten przydomek dawałabym przed imieniem :-) )
E pluribus unum (jeden z wielu)
Semper fidelis (zawsze wierny)
Genius loci (duch - opiekun jakiegoś miejsca, najczęściej domu -> z mitologii rzymskiej)
More maiorum (zwyczajem przodków- albo mos maiore - zwyczaj przodków)
Ad fontes (do źródeł)
Aurea mediocritas (złoty środek)
Opus vitae (dzieło życia)Quinta essentia (dosłownie "piaty żywioł" - kwintesencja :-) )
Luce clarius (jaśniejszy niż światło)
De nomine..../De integro... (z imienia.../od początku... - to bym też przed imieniem dawała ;-) )
In flagranti (na gorącym uczynku)

Tylko od razu mówie - nie sprawdzałam, czy są dostępne.

Posted (edited)

[quote name='mańka_']

E pluribus unum (jeden z wielu)
Semper fidelis (zawsze wierny)
Genius loci (duch - opiekun jakiegoś miejsca, najczęściej domu -> z mitologii rzymskiej)
Opus vitae (dzieło życia)
In flagranti (na gorącym uczynku) [/QUOTE]

Też myślałam o łacinie. Te mi się podobają najbardziej. Tylko muszę sprawdzić czy są wolne. Ostatni pewnie nie ;-) Jako, że muszę mieć ich więcej, to teraz poproszę niemieckie - w końcu to niemiecka rasa. :-) Chciałam Schutzengel, ale zajęty :-(

Edited by tequilla26
dopisek
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Ja juz zlozylam moje propozycje, wiec teraz czekamy a zlozylam tak:
1 [B]Falcor[/B] (jednak sprubuje a moze sie uda i przejdzie)
2 [B]Falcor's Nook[/B] (pomysl [B]Kika9004[/B] ;) Dzieki)
3 [B]Finding Neverland[/B] (bezposredni tytul filmu ktory jest dla mnie wazny)
4 [B]Born in Neverland[/B] (pomysl od [B]mańka_[/B] ;) Dzieki wielkie )
5 [B]Mirus Hortus[/B] (a to mi sie spodobalo i na wszelki wypadek bo tego nie ma na pewno wiec takie kolo ratunkowe)

Posted

[quote name='Foxowa']18 maja złożone, w lipcu już na stronie było, a w ten wtorek dotarło do ZK o/Rzeszów :crazyeye:

Tak więc oficjalnie jest - Albara! :loveu:[/QUOTE]

Gratki, ooo to sprawdzaliscie na stronie FCI?

Posted

[quote name='nowanienowa']Gratki, ooo to sprawdzaliscie na stronie FCI?[/QUOTE]
tak, na FCI
z FCI wyszło 30 maja :/
uwielbiam tępo naszego związku...

pepek13 pomyślę :)

• 2 weeks later...
Posted

podbijam wątek
Chciałabym założyć hodowlę, na początku na pewno to będzie boston terrier:) chociaż nie chciałabym żeby przydomek wiązał się bezpośrednio z nazwą tej rasy.
Myślałam o czymś z wrzosem (na tej ulicy mieszkam) ale w fci jest dużo zarejestrowanych podobnych nazw
Chciałabym coś w miarę krótkiego wpadającego w ucho
Dziękuje

Posted

[quote name='pepek13'][COLOR=#000000]Chciałbym aby nazwa składała się z dwóch słów i była w języku innym niż Polski, myślałem nad kombinacją naszych imion czyli: Piotr, Lucky, Bojar, Nero, Haps, ale nie jest to konieczne :P Chce aby nazwa fajnie i dostojnie brzmiała.[/COLOR][/QUOTE]
Może coś z łaciny?
fortunae filius - dziecko szczęścia
luce clarius - jaśniejsze od światła
melle dulcior - słodszy niż miód
gutta fortunae - kropla szczęścia

albo walijski:
un cyfarwydd - mistrz
golau leaud - światło księżyca

bądź włoski:
con affetto - z uczuciem
con passione - z pasją

Z kombinacji - może Lucky BoHaNer albo Lubo Haro? Nie wiem w jakim stylu mają być...

[quote name='zannetta11']Myślałam o czymś z wrzosem (na tej ulicy mieszkam) ale w fci jest dużo zarejestrowanych podobnych nazw
Chciałabym coś w miarę krótkiego wpadającego w ucho[/QUOTE]
A może różnie przekształcany?
Wrzosowisko, z Wrzosowej, Wrzosianka...
Może dosłownie "wrzos", ale po łacinie: Calluna

Z krótkich:
quidam - ktoś
arian - odwaga/srebro
howinga - zatoka
moncao - pomyślny wiatr
bronte - grzmot
tynged - przeznaczenie

Posted

[quote name='pepek13']Witam wszystkich bardzo Serdecznie! Bardzo proszę Państwa o pomoc w wymyśleniu przydomka, główkuje już kilka miesięcy i nic :( Będziemy hodować Labradory, ale docelowo również inne rasy. Chciałbym aby nazwa składała się z dwóch słów i była w języku innym niż Polski, myślałem nad kombinacją naszych imion czyli: Piotr, Lucky, Bojar, Nero, Haps, ale nie jest to konieczne :P Chce aby nazwa fajnie i dostojnie brzmiała. Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam[/QUOTE]

nie mam jakoś pomysłu ale może:
Peter's Lab Gang (lab od labradorów)

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

[quote name='revii']

moncao - pomyślny wiatr
[/QUOTE]

skąd to zaczerpnięte? jakiś język obcy? przyznam, że bardzo mi się podoba ;)
zastanawiam się, czy nie wykorzystać do czegoś innego niż hodowla, ale chciałabym poznać źródło słowa ;)

Posted

[quote name='agnethka']skąd to zaczerpnięte?[/QUOTE]
Szczerze mówiąc, nie pamiętam... Wzięłam to ze starej kartki, gdzie miałam spisanie takie słowa i przypisy z jakiejś książki, ale teraz nawet nie mogę sprawdzić skąd to jest i podać czegoś konkretniejszego :shake:
Niemniej postanowiłam poszukać i zapytałam wujka Google - wyszło mi, że najprawdopodobniej zrobiłam w tym słowie literówkę i chodziło o "monçāo" - to po portugalsku monsun, pomyślny wiatr, okazja (wg Kopalińskiego [url]http://www.slownik-online.pl/kopalinski/3F70BDB27CB29D4DC12565DF002C337A.php[/url])