Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='kredka']Oj...łacina :P nie znam ani słowa w tym języku :P[/quote]
Gdyby nie to, że w książkach, które czytam, spotykam dużo zwrotów łacińskich, to i nigdy bym na ten język nie zwróciłą szczególnej uwagi.
A to, co tu podaję to jedynie wybrane wragmenty sentencji łacińskich lub, gdy mam czas, wynik tłumaczenia na podstawie słownika - czyli: dla chcącego nic trudnego :lol:
Nie trzeba się języka uczyć by się nim bawić ;)

Tak więc nie jestem specjalistką, ale dzięki :loveu:

Posted

[quote name='revii']cor cordium - serce serc (łac)[/quote]

:modla:

Śliczne! :loveu:

A jeszcze takie pytanko, jak odejmę „cor”, to zostanie mi samo „cordium”. Czy „cordium” będzie oznaczać „serce”? Bo bardziej w takiej wersji mi by pasowało ;)

[SIZE=1]P.S. Revii, jestem pod wrażeniem :modla:[/SIZE]

Posted

Może pomożecie i mi... :shake:

Próbuję znaleźć nazwę dla hodowli rhodesianów. Szukam nazwy albo krótkiej albo o głębokim sensie albo przynajmniej zabawnej. Interesuje mnie język angielski i polski.

U mnie w domu wszyscy uwielbiają cynamon, ciasto rodzinne to szarlotka, moje ukochane lody cynamonowe, wymarzony szczeniak na którego czekam również będzie nosił to imię. Ale nazwa którą mam w podpisie i jaki mam adres strony jest ciut za długa i tak nie do końca mnie przekonuje.

Proszę pomóżcie :loveu::loveu::loveu:

Posted

[quote name='Natali@']Śliczne! :loveu:

A jeszcze takie pytanko, jak odejmę „cor”, to zostanie mi samo „cordium”. Czy „cordium” będzie oznaczać „serce”? Bo bardziej w takiej wersji mi by pasowało ;)

[SIZE=1]P.S. Revii, jestem pod wrażeniem :modla:[/SIZE][/quote]
Żaden problem, to dla mnie przyjemność :lol:

Niestety "cor" oznacza właśnie "serce"

Może coś innego? Np.:

cor unum - jedno serce
cor gaudens - serce radosne
laetificat cor - rozwesela serce
cor tuum - serce twoje
mel in corde - miód w sercu

Już to tłumaczyłam, ale wyjaśniam jeszcze raz aby nie było wątpliwości - słowo "cor" czytamy "kor" (nie zawsze "c" czyta się jako "k", ale tak jest w tym przypadku ;))
Dodam jeszcze, że "serce" to również "pectus" i w mianowniku l.p. może bez zmian w odmianie zastępować "cor"

Posted

[quote name='Tebusa']Może pomożecie i mi... :shake:

Próbuję znaleźć nazwę dla hodowli rhodesianów. Szukam nazwy albo krótkiej albo o głębokim sensie albo przynajmniej zabawnej. Interesuje mnie język angielski i polski.

U mnie w domu wszyscy uwielbiają cynamon, ciasto rodzinne to szarlotka, moje ukochane lody cynamonowe, wymarzony szczeniak na którego czekam również będzie nosił to imię. Ale nazwa którą mam w podpisie i jaki mam adres strony jest ciut za długa i tak nie do końca mnie przekonuje.

Proszę pomóżcie :loveu::loveu::loveu:[/quote]

Hmm.. cynamon... :roll:

Może:
dom cynamonu
chatka cynamonu
... z cynamonem (fajnie by brzmiało np. suka - "Szarlotka z Cynamonem" ;))
przyprawa życia

[quote name='Tebusa']A "Cynamon w sercu"? :lol::lol::lol:[/quote]
Po łacinie:

casia in corde
lub
cinnamus in corde
lub
cinnamon in corde
:D

Przy czym "casia" oznacza nie tylko przyprawę, ale również drzewo cynamonowe ;)

A może "ancymon"? :lol:

Posted

.... Z Cynamonem

brzmi super. Tylko moje pomysły na imiona mogłyby się szybko skończyć... Ale zaraz dopiszę do karty :loveu:

Casia in corde też mi się podoba i np. anglik szybciej to wymówi niż "Cynamonowy Dom"

Posted

[quote name='Tebusa']Tylko moje pomysły na imiona mogłyby się szybko skończyć... Ale zaraz dopiszę do karty :loveu:[/quote]
Ależ imiona to też nie problem! :D
(jeśli wiesz do kogo się zwrócić ;))

Posted

[quote name='Tebusa']Ok to ostatnie pytanie a potem dam Wam znać jak dostanę odpowiedź ze związku ;)

Coś z dzikością i z cynamonem- jednocześnie :cool3:[/quote]

Phi! Łatwizna - dziki cynamon :eviltong:

ale o jaką dzikość chodzi? taką:

szalony cynamon
szał cynamonu

czy taką:

cynamon na wolności ;)

:D

Posted

ooo znalazla sie cioteczka z wena:multi:

To moze i ja zasiegne pomocy, szukam nazwy dla hodowli sznaucerow, najchetniej lacina, jedyne co przychodzi mi do glowy to

herbu barbatum (herbu brodatego)
lub
mafia barbatum (mafia brodatego)

Fajnie gdyby kojarzyla sie z cechami charakterystycznymi sznaucerow, czyli np.broda, szorstki wlos, zarosniete/kosmate lapy, tepienie szczurow/gryzoni, wedrowki przy koniach, konie, strozowanie, odwaga, bystrosc, czujnosc, energicznosc, niezaleznosc, inteligencja, upartosc....;)

Za wszelkie propozycje bede bardzo wdzieczna. W nowym roku mam zamiar zlozyc wniosek o przyznanie przydomku:razz:.

Posted

[quote name='Tebusa'].... Z Cynamonem

brzmi super. Tylko moje pomysły na imiona mogłyby się szybko skończyć... Ale zaraz dopiszę do karty :loveu:

Casia in corde też mi się podoba i np. anglik szybciej to wymówi niż "Cynamonowy Dom"[/quote]

a mi sie jeszcze podoba cinamon"s life imionka tez sie wymysli:evil_lol:

Posted

[quote name='betka-sp']Jejku :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: jestem pełna podziwu dla takiej twórczości i pomysłowości :razz::razz::razz::razz: a może jakieś pomysły dla zmarszczaków z Chin :cool3: czyli shar-pei ???[/quote]

ZMARSZCZKA kwitnacej wisni:evil_lol:

Posted

[quote name='puzzle']To moze i ja zasiegne pomocy, szukam nazwy dla hodowli sznaucerow, najchetniej lacina[/quote]
Ależ tu się zrobił ruch! :D
Dawno tak nie było...

Chętnie bym coś podrzuciła, ale nie mam pomysłów... :eviltong:

No, ale dobra, coś się znajdzie ;)

erro barbatus - brodaty wędrowiec (obieżyświat)
custos fidelis - wierny stróż
custos incorruptis - nieprzekupny stróż
amicus pertinax - krnąbrny przyjaciel
amicus barbatus - brodaty przyjaciel
expultrixque barbatus - brodaty tępiciel

Póki co, tyle musi wystarczyć :roll:

Posted

[quote name='revii']Ależ tu się zrobił ruch! :D
Dawno tak nie było...

Chętnie bym coś podrzuciła, ale nie mam pomysłów... :eviltong:

No, ale dobra, coś się znajdzie ;)

[B]erro barbatus - brodaty wędrowiec (obieżyświat)[/B]
[B]custos fidelis - wierny stróż[/B]
custos incorruptis - nieprzekupny stróż
amicus pertinax - krnąbrny przyjaciel
amicus barbatus - brodaty przyjaciel
expultrixque barbatus - brodaty tępiciel

Póki co, tyle musi wystarczyć :roll:[/QUOTE]

boskie:loveu:

Posted

Co z tego że na najbliższe 5 lat hodowli nie planuję, co z tego że weszłam przypadkiem. Te wasze pomysły, szczególnie Revii (:klacz::modla:) mnie powaliły na kolana.. i musiałam przeglądnąć wszytko :D
niektóre są naprawdę cudowne, nic nie zacytuję, bo za dużo mi się podoba :evil_lol: z te 5 czy tam ileś lat na pewno tu wpadnę, mam nadzieję że coś wtedy jeszcze wolnego zostanie :eviltong: bo z moją weną to bym miała Sweetaśną Hodowle Krowopodobnych xDD

ludzie poszukujący przydomka - cofnijcie się o kilka i kilkanaście stron wstecz, każdy znajdzie coś dla siebie ;)

Posted

[quote name='puzzle']boskie:loveu: [/quote]
[quote name='Isia & Chester']Co z tego że na najbliższe 5 lat hodowli nie planuję, co z tego że weszłam przypadkiem. Te wasze pomysły, szczególnie Revii (:klacz::modla:) mnie powaliły na kolana.. i musiałam przeglądnąć wszytko :D[/quote]
Dziękuję Wam pięknie! :loveu:
Te słowa uznania są dla mnie najlepszą nagrodą i doskonałym bodźcem do dalszych poszukiwań i wymyślania nowych propozycji. :lol:

Szkoda tylko, że obecnie dużo jest potrzebujących, a mało osób z pomysłami, nie tak jak wcześniej... Ale może ktoś nowy wpadnie i zmieni obecny stan rzeczy ;)

Posted

Revii, a moglabys mi sprawdzic w slowniku jak bedzie po łacinie "krótkie konczyny/lapy/..." :cool3::cool3: bo kurcze szukam po necie slownika i nie moge znalezc zadnego ktory by mial slowo "konczna" albo "lapa" :mad:

Posted

Prosze pomożcie,za kilka dni mam zamiar isc zarejestrwac przydomek.Miałam pomysł -moje imie czytane wspak- i nie było na stronce FCI ale teraz juz jest :placz: wczesniej nie mogłam zarejestrowac bo dopiero za 4 dni końce 16 lat :roll:

Moje rasy to czarny terier rosyjski i shih tzu ale biore tez pod uwage w przyszłosci afgany,PONy i softy wiec najlepiej uniwersalne.

Raczej nie planuje psów krótkowłosych tylko kudałcze.

Podoba mi sie BARBATUM i z tym zwiazane.
Jezyk jakikolwiek tylko nie polski i nie angielski,podobaja i sie bez znaczenia i łacińskie. Krótkie najlepiej jedno członowe.

Błagam pomożcie! Bo u mnie weny totalnie brak:shake: