Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Trzymajcie kciuki, bo właśnie mam ciszę przedwystawową. Czekam na kierowcę i zaraz wyruszamy do Poznania:lol:

A może jeszcze zrezygnować?:hmmmm: Mam takie grube te psy, że strach się bać:roflt:

Ale w oczekiwaniu na transport powstawiam jeszcze trochę fot:lol:
[IMG]http://i55.tinypic.com/2vxocps.jpg[/IMG]

[IMG]http://i55.tinypic.com/1zgql41.jpg[/IMG]

[IMG]http://i55.tinypic.com/u6fyb.jpg[/IMG]

[IMG]http://i54.tinypic.com/2ik8ayp.jpg[/IMG]

[IMG]http://i55.tinypic.com/2dqrg1v.jpg[/IMG]

Posted

[B]Vectra[/B] dziękuję ci za świetną merytoryczną dyskusję. Masz łeb babo i umiesz dyskutować. A charakterystyka staffika mnie powaliła :D

[B]Doginko[/B] powodzenia w Poznaniu!!!

Posted

[quote name='Unbelievable']dla mnie łukowate i uwypuklone przy kręgosłupie to trochę nie to samo, ale pewnie coś źle rozumiem :razz:

[/QUOTE]
a łuk jaki jest ? wypukły czy wklęsły ? :) a może prosty ?
a dalej ci mówi co wzorzec ? że gdzie się kończy ta część wypukła żeber ? za łokciami ... dalej są płaskie

Doginko jedź z tymi sadłami już i nie marudź ...

znalazłam wagę sznupów

[QUOTE]WIELKOŚĆ I CIĘŻAR
Wysokość w kłębie: psy i suki: między 30 a 35 cm
Ciężar: psy i suki: między 4,5 a 7 kg
[/QUOTE]

tu masz wielkość i wagę SBT i znajdź mi takie psy :)
[QUOTE]
Wzrost i ciężar: Ciężar : samce od 28 funtów angielskich (12,71 kg) do 38 funtów ang. (17,25 kg); suki od 24 funtów ang. (10,89 kg) do 34 funtów ang. (15,43 kg) Wzrost w kłębie 14 do 16 cali (35,56 cm do 40,64 cm). Wzrost powinien iść w parze z wagą.[/QUOTE]

już pisałam co to jest wzorzec i czemu służy :)

wzorzec Grama

[QUOTE]Wzrost i waga:
Idealna wysokość w kłębie od 25 do 30 cm. Waga: na każde 5 cm wysokości powinien przypadać l kg masy ciała. Pies o wysokości 25 cm powinien ważyć maksymalnie 5 kg, a 30 cm pies 6 kg. [/QUOTE]

Twój zatem też ma nadwagę :evil_lol:

i nie pisz , że on tam powinien być inną rasą - trzymajmy się tego co ma w papierach

Moja Emila jest troszkę za wysoka jak na sukę - ale nie będę się upierać że powinna być zarejestrowana jako amstaff ... skoro urodziła się jako staffik , to staffikiem jest , nawet ze wzrostem ~39,5 cm

No i weź sobie pod uwagę też tu , wspominane było - wiek psów , Gordon jest seniorem , sznup to nie jest typ atletyczny

dwa to nie do końca da radę zrobić u sznupa duże wcięcie w talii , ze względu na krótkie słabizny ... u sznupa są minimalne , u JR są dłuższe - mniemam że wiesz co to słabizna ? ;)
Mój Franek też nie ma wcięcia , bo ma krótkie słabizny ... U Klemenyny widać jest bardzo wyraźnie , bo słabiznę ma jak NIL :diabloti:

Posted

[quote name='Vectra']a łuk jaki jest ? wypukły czy wklęsły ? :) a może prosty ?
a dalej ci mówi co wzorzec ? że gdzie się kończy ta część wypukła żeber ? za łokciami ... dalej są płaskie [/QUOTE]
łukowate żebra to dla mnie takie które mają w miarę regularny kształt- ale jak już pisałam pewnie źle rozumiem ;)
[quote name='Vectra']
wzorzec Grama

Twój zatem też ma nadwagę :evil_lol:

i nie pisz , że on tam powinien być inną rasą - trzymajmy się tego co ma w papierach [/QUOTE]
ale on jest niewzorcowy w innych wymiarach więc jego waga nijak ma się do wzorca ;)
[quote name='Vectra']
Moja Emila jest troszkę za wysoka jak na sukę - ale nie będę się upierać że powinna być zarejestrowana jako amstaff ... skoro urodziła się jako staffik , to staffikiem jest , nawet ze wzrostem ~39,5 cm [/QUOTE]
tyle że w russellach to jest trochę inaczej :) Gram jest z 2006, podział został ukończony w 2004. Ma rodowód w księdze wstępnej. Jego ojciec to najprawdopodobniej kundel z dziada pradziada ;) bo w rodowodzie widnieje "NEMO" i nic poza tym. Matka jest jackiem, ale po suce która jest w górnej granicy jacków i jest wpisana w kwadrat a nie w prostokąt jak jack powinien być. Następnie, jej ojciec jest parsonem- dodam że urodzony w czasach gdy był Jack Parson Russell Terrier. Matka tej suki pochodzi z miotu gdzie też były JRT i PRT, i tak dalej i tak dalej. To nie są staffiki hodowane od wieków z takim samym wzorcem ;)
jakby on miał te swoje ~35cm i był prostokątny to spoko- jest po prostu za duży, ale on nie jest tylko za duży, jest po prostu inaczej zbudowany.

[quote name='Vectra']
No i weź sobie pod uwagę też tu , wspominane było - wiek psów , Gordon jest seniorem , sznup to nie jest typ atletyczny

dwa to nie do końca da radę zrobić u sznupa duże wcięcie w talii , ze względu na krótkie słabizny ... u sznupa są minimalne , u JR są dłuższe - mniemam że wiesz co to słabizna ? ;)
Mój Franek też nie ma wcięcia , bo ma krótkie słabizny ... U Klemenyny widać jest bardzo wyraźnie , bo słabiznę ma jak NIL :diabloti:[/QUOTE]
ale jako nie-senior też do szczuplaków nie należał, ja nie przeglądam tej galerii od dziś ;)

A jednak są sznaucery które mogą wyglądać szczupło i mieć krótką słabiznę :) wiem że sznupy mają być krótkie więc się to wszystko trochę "kompaktuje", ale dla mnie to też niczego nie tłumaczy

Posted

[B]bo łuk z jednej strony jest wypukły a z drugiej wklęsły :lol: zależy skąd zajrzysz :lol:widać [/B][B][B]Unbelievable [/B][B]wlazła do wnyntrza :grins: [/B]
[/B]

Posted

[quote name='Alicja'][B]bo łuk z jednej strony jest wypukły a z drugiej wklęsły :lol: zależy skąd zajrzysz :lol:widać [/B][B][B]Unbelievable [/B][B]wlazła do wnyntrza :grins: [/B]
[/B][/QUOTE]

powtarzając "jestem płucami, jestem płucami" :diabloti:

Posted

to że pies nie ma przydomka ... nie oznacza że był kundelkiem - w wielu krajach by mieć przydomek , trzeba było sobie zasłużyć na to ;) temu są psy tylko "o imieniu" bez przydomka - u nas kupuje się przydomek , za 60 zł :evil_lol:

Posted

[quote name='Unbelievable']łale jak już pisałam pewnie źle rozumiem ;)

[/QUOTE]
ale upierasz się przy swoim , mimo iż źle rozumiesz
i to jest właśnie paradoks

Posted

[quote name='Vectra']to że pies nie ma przydomka ... nie oznacza że był kundelkiem - w wielu krajach by mieć przydomek , trzeba było sobie zasłużyć na to ;) temu są psy tylko "o imieniu" bez przydomka - u nas kupuje się przydomek , za 60 zł :evil_lol:[/QUOTE]
pies był bodajże z irlandii, gdzie też nie miał przydomka :) i wyglądał jak kundel, i dawał kundlowate dzieci, jak znajdę mogę pokazać zdjęcie miotowego brata Grama, hodowlanki nawet mu wyjeździć się nie dało ;) jak dla mnie bardziej przypominał buldoga niż terriera :diabloti: ale za to jest świetnym psem myśliwskim
[quote name='Vectra']ale upierasz się przy swoim , mimo iż źle rozumiesz
i to jest właśnie paradoks[/QUOTE]
bo nikt nie potrafi mnie wyprowadzić z błędu tak żeby to się nie kłóciło z moją logiką ;) pożyjemy, zobaczymy- na szczęście sznupów hodować nie zamierzam :grins:

Posted

[quote name='Unbelievable']pies był bodajże z irlandii, gdzie też nie miał przydomka :) i wyglądał jak kundel, i dawał kundlowate dzieci, jak znajdę mogę pokazać zdjęcie miotowego brata Grama, hodowlanki nawet mu wyjeździć się nie dało ;) jak dla mnie bardziej przypominał buldoga niż terriera :diabloti: ale za to jest świetnym psem myśliwskim

bo nikt nie potrafi mnie wyprowadzić z błędu tak żeby to się nie kłóciło z moją logiką ;) pożyjemy, zobaczymy- na szczęście sznupów hodować nie zamierzam :grins:[/QUOTE]
Twoja logika Cię troszkę zatem zawodzi , temu i uparcie nie przyjmujesz tu niczego :)

Czasem tak jest , że skojarzenie danej pary , daje inne efekty , niż się oczekuje - nie jest to do końca wina , jednego psa , a już na pewno tego , że pies nie ma przydomka
Moje staffiki też mają takie psy w rodowodzie - bez przydomka , a już Ci wyjaśniłam wcześniej , jak to jest z tymi przydomkami ;) Już nie pamiętam w jakich krajach to było i kiedy , ale było to dość częste ...
Hodowla psów nie polega na krzyżowaniu - ładny + ładny = idealne ... brzydki + wysoki = peciki itd
Jeśli zamierzasz "coś" hodować , to mimo wszystko ta wiedza , o której tu rozmawiamy - będzie ci niezbędna ... między innymi po to by dobrze dobierać typy psów do siebie ...
więc jeśli dla Ciebie łukowate i wypukłe , to co innego ... jak możesz oceniać , po zdjęciu nadwagę tudzież niedowagę psa ?
Upieranie się , że kolor , czy tam fotka taka czy siaka i nie widać tego co JA nie widzę , a Ty widzisz ...

no to patrz biały i masą mięśniowa całkiem miła dla oka

[IMG]http://www.pulldoggies.com/images/Jack%20Russell%20Terrier%20Miss%20DeMeaner%20Renee%20Glover.bmp[/IMG]

Posted

[quote name='Vectra']Twoja logika Cię troszkę zatem zawodzi , temu i uparcie nie przyjmujesz tu niczego :)

Czasem tak jest , że skojarzenie danej pary , daje inne efekty , niż się oczekuje - nie jest to do końca wina , jednego psa , a już na pewno tego , że pies nie ma przydomka
Moje staffiki też mają takie psy w rodowodzie - bez przydomka , a już Ci wyjaśniłam wcześniej , jak to jest z tymi przydomkami ;) Już nie pamiętam w jakich krajach to było i kiedy , ale było to dość częste ...
Hodowla psów nie polega na krzyżowaniu - ładny + ładny = idealne ... brzydki + wysoki = peciki itd
Jeśli zamierzasz "coś" hodować , to mimo wszystko ta wiedza , o której tu rozmawiamy - będzie ci niezbędna ... między innymi po to by dobrze dobierać typy psów do siebie ...
więc jeśli dla Ciebie łukowate i wypukłe , to co innego ... jak możesz oceniać , po zdjęciu nadwagę tudzież niedowagę psa ?
Upieranie się , że kolor , czy tam fotka taka czy siaka i nie widać tego co JA nie widzę , a Ty widzisz ...

no to patrz biały i masą mięśniowa całkiem miła dla oka

[IMG]http://www.pulldoggies.com/images/Jack%20Russell%20Terrier%20Miss%20DeMeaner%20Renee%20Glover.bmp[/IMG][/QUOTE]

widziałam psy z dwóch miotów po tym psie i wszystkie były kundlowate i niepodobne do niczego :) włącznie z tym że przenosił umaszczenie na ponad połowę kolorowego i sam chyba też był na granicy. I jeszcze raz powtarzam, że z russellami jest inaczej bo to młoda rasa. Rodowód PJRT został zaakceptowany w 1990roku, czyli trochę ponad 20 lat temu, to jest żaden czas jeżeli chodzi o rasę :)
Na razie psów hodować nie zamierzam, a jeżeli będę w najbliższym czasie hodowała to coś zupełnie innego.

Gram też tak wygląda, jak go odchudzę ;) tylko u niego automatycznie pokazują się żebra, nie ma takiej muskulatury na nich tak jak ten pies, i nie jest taki "suchy"

Posted

ale jak go odchudzisz , to muskulatura zaniknie - naj palą się mięśnie potem tłuszcz :diabloti: takie życie i temu żebra widać
teraz inna kwestia - z czego go chcesz odchudzać , jak on jest kości okryte skórą :hmmmm: no i znowu ZONK :) no bo skąd ma budować mięśnie ...
dalej jak go będziesz odchudzać ? to są bardzo cenne odpowiedzi dla mnie , może i Doginka skorzysta

moim zdaniem , ten pies na fotce , jest w doskonałej kondycji i wcale nie jest osuszony - nic mu nie brakuje , skórę ma też wzorcową , czyli nie jest napięta :)

to teraz zostawiamy krótkowłosego Grama i staffiki bez futra

możemy zabawić się w porównanie szorstkowłosych przedstawicieli Twojej rasy kontra sznaucer w wersji wystawowej
tu więcej ciekawostek wyjdzie :)

Posted

[quote name='Darianna']Moje dwa rude mają 28 i 31,5 kg żywej wagi. Grube/ nie grube? :D[/QUOTE]

[quote name='Darianna']a mnie ignorujecie :P[/QUOTE]
strasznie duża między nimi różnica w wadze :diabloti: więc albo jeden jest za chudy , albo drugi za gruby , albo to i to :diabloti:
rude to chyba ogólnie więcej ważą , bo rudy to nie kolor , tylko charakter :evilbat:

jakoś mi umknął Twój post UPSssss

Posted

Mówisz, że ten cięższy ma trudniejszy charakter? coś w tym jest ;)

31,5:
[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-AJ7cnYx-Ze8/TpgGYnw145I/AAAAAAAAv7o/3lW6SejBhJg/s800/DSC_0213%252520kopia.jpg[/IMG]

28:

[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-DeVEfjZaUZM/TpgGJ13AXxI/AAAAAAAAv7g/ezyfAxn7Su0/s800/DSC_0212%252520kopia.jpg[/IMG]

Posted

a możesz foty bez "ubrania" dać ? :evil_lol:

mi się osobiście podoba ten utuczony , może kwestia zdjęć , ale wg mnie gruby ma lepiej wypasione ciało ...
tłuszczu na moje oko nie ma ... ale fajny jest i ten kolor - mniam

ostatnio na wystawie któreś , była grupa hodowlana sweterów , strasznie mi się podobały - można powiedzieć , że jest to bardzo elegancja i efektowna w ruchu rasa

Posted

[quote name='Unbelievable']widziałam psy z dwóch miotów po tym psie i wszystkie były kundlowate i niepodobne do niczego :) włącznie z tym że przenosił umaszczenie na ponad połowę kolorowego i sam chyba też był na granicy.

[/QUOTE]
a to jeszcze o niczym nie świadczy , pamiętaj że do tanga trzeba dwojga :)
trzeba by zobaczyć tego psa rodzeństwo i jakie dają potomstwo , jak i suki z którymi był kojarzony , obydwu potomstwo jak i suk rodzeństwa potomstwo ...
bo może z tymi dał takie mioty , a z suką z inną pulą genową , dał by hiper ekstra :)
a drugą stronę też to działa , nie zawsze pies doskonały wzorcowy , daje dobre potomstwo , bo sam jest dobry , ale nie przekazuje tego dalej ... no i jak widać obie suki ze słabymi genami , bo nie poprawiły tylko skumulowały zUo
hodowla to ruletka , póki się nie sprawdzi , póty nie będzie wiadomo ... możemy dobrze obstawiać , w sensie kojarzyć .. a geny zrobią nam psikusia :diabloti:

dlatego bawią mnie tu na dogo i nie tylko , dywagacje o rasowych psach , trochę mniej udanym po championach - że taki miał być ładny hamerykański i nie wyszło :diabloti: takie życie , nie zawsze wszystko wychodzi , jakby się chciało ...
hodowla to nie Walt Disney ... gdzie suczki są jak mamusia , a pieski jak tatuś :)

No chyba że taki mój Franuś , co nie puknie , to i tak Franusie się rodzą :evil_lol: i co ciekawe i mnie cieszy , nie przekazuje swoich mankamentów - a ma jak każdy przedstawiciel psiego gatunku - nikt i nic nie jest doskonałe :)
Tak mnie korci , żeby pokyć nim tam komuś jedną suczkę , przemyślę to jeszcze - bo to już z ciekawości - wszedł by na mocno przekazującą się pulę genową , ciężką do przebicia - jeśli to by przebił , to jest niepokonany :diabloti: i pierwszy któremu się udało ...
Znaczy jeden sukces w tym ma - wynik to Rekin .... Marysi miot , to już powiedzmy , musiał taki wyjść , bo to wszystko pcha w genach ich matka - silna linia to Emila , też to dobrze nakrył , znaczy nakrył co trzeba ;)
ale tamta suczka , to powiedzmy terminator genowy :evil_lol:

Posted

[quote name='Vectra']a to jeszcze o niczym nie świadczy , pamiętaj że do tanga trzeba dwojga :)
trzeba by zobaczyć tego psa rodzeństwo i jakie dają potomstwo , jak i suki z którymi był kojarzony , obydwu potomstwo jak i suk rodzeństwa potomstwo ...
bo może z tymi dał takie mioty , a z suką z inną pulą genową , dał by hiper ekstra :)
a drugą stronę też to działa , nie zawsze pies doskonały wzorcowy , daje dobre potomstwo , bo sam jest dobry , ale nie przekazuje tego dalej ... no i jak widać obie suki ze słabymi genami , bo nie poprawiły tylko skumulowały zUo
hodowla to ruletka , póki się nie sprawdzi , póty nie będzie wiadomo ... możemy dobrze obstawiać , w sensie kojarzyć .. a geny zrobią nam psikusia :diabloti:

dlatego bawią mnie tu na dogo i nie tylko , dywagacje o rasowych psach , trochę mniej udanym po championach - że taki miał być ładny hamerykański i nie wyszło :diabloti: takie życie , nie zawsze wszystko wychodzi , jakby się chciało ...
hodowla to nie Walt Disney ... gdzie suczki są jak mamusia , a pieski jak tatuś :)

No chyba że taki mój Franuś , co nie puknie , to i tak Franusie się rodzą :evil_lol: i co ciekawe i mnie cieszy , nie przekazuje swoich mankamentów - a ma jak każdy przedstawiciel psiego gatunku - nikt i nic nie jest doskonałe :)[/QUOTE]

Właśnie stąd bierze się świadoma hodowla :)

Posted

[quote name='Justa']Właśnie stąd bierze się świadoma hodowla :)[/QUOTE]

świadoma to chyba nigdy nie będzie , bo szczerze mówię , im więcej się w to wgłębiam , tym więcej jest niewiadomych ... a ja jestem umysł ścisły i trochę mnie to tak obala z na kolana ...

ja mam bardzo prosty cel hodowlany - TRICOLOR :diabloti: kolor niepożądany u staffików - ale nie dyskwalifikujący go
na tą chwile , nie mam takiej puli genowej :( no i dość ciężko mi ten temat ugryźć , jak to miksować , by był tricolor - oczywiście zachowujący wszystkie cechy rasy
nie mam aspiracji , na psa idealnego - bo takich po prostu nie ma , mało realne jest by go stworzyć ... mają jak najbardziej odpowiadać wzorcowi - nie zawsze się to uda , to trzeba mieć na uwadze ...

ja chcę takiego staffika

[IMG]http://www.littlefrogs.se/bilder/valpar/okullen/mini.jpg[/IMG]

Posted

[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=black][B]Myślę że każdy powinien zaglądnąć tutaj:

[url]http://www.dogomania.pl/threads/216439-Uwaga-wy%C5%82udzacze[/url]

[url]http://www.facebook.com/event.php?eid=113409785435456[/url][/B][/COLOR][/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='Vectra']ale jak go odchudzisz , to muskulatura zaniknie - naj palą się mięśnie potem tłuszcz :diabloti: takie życie i temu żebra widać
teraz inna kwestia - z czego go chcesz odchudzać , jak on jest kości okryte skórą :hmmmm: no i znowu ZONK :) no bo skąd ma budować mięśnie ...
dalej jak go będziesz odchudzać ? to są bardzo cenne odpowiedzi dla mnie , może i Doginka skorzysta
[/QUOTE]
u niego te odchudzanie to kwestia kilku dni- zmniejszenia dawki żywieniowej i spalanie tego kawałka tłuszczu z dawką ruchu taką jak zwykle. Odchudzam go jak się nadprogramowy tłuszczyk pokazuje dlatego że mu karmy więcej sypałam, bo z nim innej możliwości nie ma;)
[quote name='Vectra']
moim zdaniem , ten pies na fotce , jest w doskonałej kondycji i wcale nie jest osuszony - nic mu nie brakuje , skórę ma też wzorcową , czyli nie jest napięta :) [/quote]
bo i punkt widzenia mamy różny ;) na staffiki skóry napiętej nie ma, na parsony już tak
[quote name='Vectra']
to teraz zostawiamy krótkowłosego Grama i staffiki bez futra

możemy zabawić się w porównanie szorstkowłosych przedstawicieli Twojej rasy kontra sznaucer w wersji wystawowej
tu więcej ciekawostek wyjdzie :)[/QUOTE]
Znaczy parsonów czy jacków? bo w jackach to ja się słabo orientuję bo mnie te psy nie interesują i nawet nie znam aktualnych hodowli "na topie". No i nie za bardzo rozumiem na czym te porównanie miałoby polegać, może jakiś przykład?

Po tej samej suce i innym psie wychodzą psy wzorcowe, wszystkie mioty były bardzo wyrównane, nie było psów w tak bardzo różnym typie ;) teraz była pokryta jeszcze innym psem i jestem ciekawa co z tego wyjdzie, ale psy zapowiadają się na fajnie zbudowane.
Niestety przez wystawową dyskryminację typu żaden ze szczeniaków nie miał potomstwa, a szkoda. No i większość poszła do myśliwych ;)

Posted

Doginko.

Nie mogę znaleźć tego posta heh ani tego o któego pytałam ani wtej chili tego do którego się odnosze ;)

Wszak chodziło mi o nazwę której użyłaś piszcząc o tym, że zrobiłas coś Lotosowi/Raperow? Hmmm zcrosowałas może ehhh o ja skleroza, nie ważne;)