flashka-g Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 [quote name='mimoza']A można dla innej rasy? :crazyeye: Zgadzamy się tutaj, tylko w takim razie nie rozumiem propozycji dot. uprawnień z cytatu powyżej... :hmmmm:[/quote] chodizlo mi o to ze kazda rasa moglaby miec swoja specjalistyczna oceniajaca poglowie rasy i doprowadzajaca do uprawnien. Sajo dobrze powiedziane gdyby naprawde wystawy byly jedynym wzorem ku ocenianiu wartosci psa to byłby jeden wielki misz masz. Quote
lisica Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 Oponentów proszę o jedno,istnieje możliwość wystawiania cudzego psa,może spróbujcie wystawić parę razy ON-a.To jest zupełnie coś innego jak inne rasy,ja to porównuje do przeżyć związanych z przygodą coś jak nurkowanie,przecieranie szlaków.Dreszcz emocji +ta specyficzna rasa.Nie ma nic piękniejszego jak ON kłusujący w ringu na ful obrotach,na jakie stać wystawiającego.Specyfika ruchu,gracja dynamika a do tego skupiony wyraz pyszczyska,niesamowity widok.Jak pies jest jeszcze obdarzony specyficzną akcją np.[SIZE=2]Arex vom Herbramer-Wald który wywołał euforię na trybunach na wystawie w Niemczech.Wy nie zdajecie sobie sprawy z tego ze tak naprawdę to o to chodzi w wystawach przynajmniej większości wystawcom.Nikt kto zasmakował w wystawianiu owczarka nie wystawi innej rasy bo jest to zbyt statyczne takie nijakie. Tak samo zmieniła bym sposób wystawiania chartów rosyjskich.Te psy powinny galopować bo wtedy są najpiękniejsze. Nie będę się rozpisywać na temat technicznych szczegółów,bo to wszystko w tym watku już jest. Powiem ze bawią mnie przyziemne argumenty dotyczące toalet,no ale cóż nie każdemu jest dane dojrzeć do przeżycia czegoś tak wspaniałego,aczkolwiek życzę takich emocji wszystkim oponentom [/SIZE] Quote
ara Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 [quote name='lisica']Nie ma nic piękniejszego jak ON kłusujący w ringu na ful obrotach,na jakie stać wystawiającego.[/quote] Kwestia gustu;) jeżeli już mam oglądać ONki na ringu, to zdecydowanie przyjemniej patrzy mi się na te wystawiane... hmmm...:hmmmm: nieprofesjonalnie?:hmmmm::evil_lol: Quote
Vectra Posted June 12, 2008 Posted June 12, 2008 A ja Wam powiem , że nie kumam tego sporu. Przecież sami ONkarze są za tym aby ringi były oddalone tak ? Sami ONkarze są przeciwni wystawiania w obdartych dresach tak ? Więc o co spór ? Słuszna uwaga, na wystawie pokazywane są PSY , a nie stroje wystawców. Dla mnie ubranie powinno być schludne i stonowane , tak aby było widać psa ,a nie jego pancia z odległości 100 metrów. Ja preferuje strój na sportowo , bo tak jest wygodnie.Sędzia nie ocenia mnie , a mojego psa.A że ja jestem wysoka ,a mój pies kurdupel .. więc nie mogę być choinką z dekoltem po pępek .... bo sędzia mógł by w tym "tłumie" nie dostrzec mojego psa ;) Ja osobiście omijam ring i okolice z ONkami , nie mam potrzeby tam podchodzić ,a tym bardziej nie po to tylko by potem mieć nieuzasadnione pretensje. Rany jak by się tak zacząć rozdrabniać i czepiać , to lepiej wcale nie jeździć na wystawy.Bo tak , u ONków głośno , u ozdóbek leje się tona lakieru , bulle sa talkowane i się sypie biały pył , długowłose psy podczas ostatnich poprawek sypią sierściom.Dzieciaki hałasują , publika co chwila chce aby psa ustawić do zdjecia. Ja osobiście , siadam sobie blisko ringu gdzie będzie pies prezentowany , pies siedzi sobie w klatce by miał spokój i aby się nie stresował.I wyłączam się na resztę tej imprezy. Bo jak pisałam , jak ktoś chce sie czepiać , to wystawa jest miejscem gdzie zawsze można sobie znaleźć co jest nie tak. Quote
AnetaW Posted June 13, 2008 Posted June 13, 2008 [quote]Nie ma nic piękniejszego jak ON kłusujący w ringu na ful obrotach,na jakie stać wystawiającego.Specyfika ruchu,gracja dynamika a do tego skupiony wyraz pyszczyska,niesamowity widok.Jak pies jest jeszcze obdarzony specyficzną akcją np.[SIZE=2]Arex vom Herbramer-Wald który wywołał euforię na trybunach na wystawie w Niemczech.Wy nie zdajecie sobie sprawy z tego ze tak naprawdę to o to chodzi w wystawach [/SIZE][/quote] :evil_lol: No nie, chyba nie zdajemy...;) Ok, ale atmosfera panująca wokół ONkowego ringu nie pozwala sie skupić na samych psach i na podziwianiu ich ruchu, może sędzia, który jest w środku potrafi/jest do tego przyzwyczajony, ale ktoś stojący z boku widzi biegający dookoła tłum ludzi nawołujących, piszczących kaczuszkami, gwiżdżących, wpadających na innych a nie psy, które, zeby zobaczyć trzeba się nagimnastykować. Ja do owczarków przestałam zaglądać :-( Najważniejsze to nie przeszkadzać innym, ja nie mam nic do Onkarzy bo nie chodze tam gdzie atmosfera mi nie pasuje, tylko złoszczą mnie nieodpowiedzialni ludzi przywiązujący psy do ogrodzeń, drzewek itp i pozostawiający je bez opieki (a dosć często to właśnie ONy) sorry ale ja nie wyobrażam sobie zostawić tak mojego psa. Ze względu na jego i innych bezpieczeństwo. Quote
lisica Posted June 13, 2008 Posted June 13, 2008 AnetaW ja nie pisałam o odczuciach widza ino wystawcy,a to się różni, tak troszeczkę :evil_lol: Quote
flashka-g Posted June 13, 2008 Posted June 13, 2008 Wlasnie szkoda ze nie da sie Onkow poogladac kolo ringu, bo rasa ta niepotrzebnie traci przez to ze paredziesiat osob wpada na widza albo piszczy setkami zabawek i nawołuje chyba wilka z lasu:) Problem ten nie dotyczy niestety tylko Onków, no ale tam jest jakas najwieksza kumulacja. Quote
Marciashka Posted June 13, 2008 Posted June 13, 2008 [quote name='flashka-g']Wlasnie szkoda ze nie da sie Onkow poogladac kolo ringu, bo rasa ta niepotrzebnie traci przez to ze paredziesiat osob wpada na widza albo piszczy setkami zabawek i nawołuje chyba wilka z lasu:) Problem ten nie dotyczy niestety tylko Onków, no ale tam jest jakas najwieksza kumulacja. [/quote] A zastanawiałaś się, dlaczego ON nie sa wystawiane razem z resztą Grupy 1? Nie ze względu na bieganie, a popularność rasy, czyl;i piszczenie kaczuszką nie odstrasza widzów i ewentualnych późniejszych nabywców. Quote
saJo Posted June 13, 2008 Posted June 13, 2008 flashka-g "Problem" polega na tym, ze to sedziowie WYMAGAJA podwojnego handlingu. Gdy kilka lat temu, zielona w temacie wystawialam pierwsze ONki, ktore na haslo biegly przede mna sedzia wpisywal mi w karte "pies nieprzygotowany do wystaw" i tlumaczyl jak powinnam wystawiac psa. Wiec zaczac trzeba by od sedziow, a potem "jechac" po wystawcach. Osobiscie mi sie bardziej podoba, gdy ONek biegnie swobodnie i nie widze problemu, zeby przy takim wystawieniu dobrze ocenic psa. Jednak nie bede prezentowac psa w sposob, ktory powoduje obnizenie oceny. Ktos moze powidziec, ze dobry pies i tak zdobedzie to co trzeba. Mozliwe. Jednak w ONkach jest tak duza konkurencja, ze troszke "kosztowne" by to bylo. Dlatego dopoki sedziowie beda wymagali podwojnego handlingu, bede tak wystawiala ONki (wlasnie mi sie szykuje jedna czarna dziewczynka do zrobienia hodowlanki). Natomiast co do kultury, schludnego ubioru sie nie wypowiadam, bo chyba wszysto w tym temacie zostalo powiedziane i mysle, ze kazdy na ten temat ma podobne zdanie (chociaz moze wyraza je innymi slowami). Quote
flashka-g Posted June 13, 2008 Posted June 13, 2008 [quote name='Marciashka']I tym się różnimy - ty się lansujesz za pomocą psa, my wystawiamy swoje psy. Dla mnie równie zabawnie wygląda siberian, który zamiast ciągnąć sanie lata ciągnięty przez faceta czy babkę w garniturze. [/quote] I dla mnie takze bo wole zeby pies prezentowal sie na luznej smyczy przed wystawca jak najbardziej naturalnie tak jak wyglada w naturalnym kłusie bo po co ma miec nienaturalny ruch spowalniany szarpaniem i zapieraniem sie wystawcy. Widać ze nie masz jakiegokolwiek pojecia o handlingu stad wlasnie Twoje ograniczone wnioski na temat profesjonalnej prezentacji kilkuset ras. saJO z niejednym sedzią rozmawiałam od ONów i sami uważają ze Double handling ktory jest robiony w sposob ordynarny to tragedia i dobrze by było to zmienić. Quote
flashka-g Posted June 13, 2008 Posted June 13, 2008 A wystarczy dobrze zaglebic sie we wzorzec, poznac rase i umiec zaprezentowac psa tak aby uwydatnic jego zalety a ukryc wady i to w taki sposob ze nie bedzie budzic u nikogo zdziwnienia a tylko zachwyt. Owczarki to nie jakies mutanty z ktorymi tak sie nie da...ale tak wiem wiem wy macie klapki na oczach na jedna wystawe i na to jak tam wystawiaja- takie trendy, doskonale was rozumiem. To całkiem zupełnie jak Angli maja widzimi sie ze siberiany wygladaja jak zupelnie inna rasa, Yorki czesze sie zupelnie inaczej a softy zupelnie inaczej strzyze. W koncu co kraj to obyczaj. Ale naprawde przygladajac sie psom w ringu On-ów niejednemu inny spodob wystawienia by pomogl chocby ukryc krotszą szyje, gorsze ustawienie łopatki czy fatalną górną linie..ale robta po swojemu i przegrywajcie;) Tyle odemnie;) Serdecznie pozdrawiam wystawców i hodowców tej wspaniałej rasy. Quote
dorplant Posted June 13, 2008 Posted June 13, 2008 flashka-g czy ty bylas choc raz na swiatowce ON ??:p Quote
karjo2 Posted June 13, 2008 Posted June 13, 2008 flashka-g wypowiedziala sie z punktu widzenia wystawcy psow tez pracujacych, zachowujacych podobnie do wystawianych ONkow na zawodach, ale nie na wystawie ;). Tyle, ze nikt nie powiedzial, ze na wystawie maja ONy wygladac jak chaotyczne, nieprzygotowane do plynnego prowadzenia dziczki. Ale skoro tego wlasnie sedziowie wymagaja, no coz, bez komentarza. Ale moze to wszystko wygladac np. tak: [URL]http://www.youtube.com/watch?v=DEN5S893yMU[/URL] Nawet, jesli to tylko skladanka z wystawienia :evil_lol: Quote
asher Posted June 13, 2008 Posted June 13, 2008 [quote name='flashka-g']To całkiem zupełnie jak Angli maja widzimi sie ze siberiany wygladaja jak zupelnie inna rasa, Yorki czesze sie zupelnie inaczej a softy zupelnie inaczej strzyze. W koncu co kraj to obyczaj.[/quote] No to w końcu angielskie i amerykańskie trendy są ok, czy wręcz przeciwnie? Bo teraz w przypadku SH je krytykujesz, a jednocześnie chcesz skłonić owczarkarzy, żeby właśnie na tych trendach się wzorowali wystawiając swoją rasę :niewiem: [quote name='flashka-g']Ale naprawde przygladajac sie psom w ringu On-ów niejednemu inny spodob wystawienia by pomogl chocby ukryc krotszą szyje, gorsze ustawienie łopatki czy fatalną górną linie..ale robta po swojemu i przegrywajcie;)[/quote] A nie pomyślałaś, że chodzi o taki sposób wystawiania, żeby tych wad właśnie nie dało się zbytnio ukryć? :lol: Co z tego, że pięknie wystawiony piesek zostanie championem, skoro to tylko zasługa dobrego handlera, a nie psa? Jaka jest wartośc hodowlana takiego zwierzęcia? OK, powiesz, że wystawa to konkurs piękności. Otóż nie do końca. U nas, w Polsce wystawa to również element zdobywania uprawnień hodowlanych. Ja uważam, że to kuriozalne i wystawy faktycznie powinny stać się tylko i wyłącznie konkursem piękności dla takich, jak ty pasjonatów psiej urody. Hodowlankę powinno się robić na przeglądach, bonitacjach, u ras użytkowych dodatkowo na próbach pracy. Ale póki co jest, jak jest. I takie podjeście do handlingu jakie Ty prezentujesz, w swietle obowiązujących w Polsce przepisów hodowlanych, jest dla mnie co najmniej kontrowersyjne. Pisałam to kilkakrotnie w tym temacie, ale pewnie nikomu nie chcialo się prześledzić wątku od początku. Na wystawach byłam dwa razy w życiu, zawsze jako widz. Jedną z nich była właśnie ta wystawa, która zainspirowała autorkę tego topiku. Mam zupełnie inne odczucia, niż ta osoba. Na żadnej z tych wystaw, mimo, że obie prawie całe spędziłam tuż przy ringu ON nie zostałam stratowana, nikt mnie nawet nie potrącił, nikt mnie nie zbluzgał. Owszem, widziałam ONy zachowujące się agresywnie do innych psów (poza ringiem), ale widziałam również psy innych ras zachowujące się agresywnie, np. sukę doga, która z odległości ładnych paru metrów wyrwała do spokojnie idącego przu nodze właściciela ON. Może więc nie demonizujmy? Quote
ara Posted June 13, 2008 Posted June 13, 2008 [quote name='flashka-g'] naprawde pomyslcie jak dla nie-Onkarzy wyglada pies ktory pomiata wlasnym wystawcą i ugania sie wokol ringu wlekąc za sobą jakieś ciało za piszczałka i wołaniami "ajax dawaj dawaj"- az brak słów by to opisac. [/quote] Flashka:roflt::roflt::roflt: Quote
lisica Posted June 13, 2008 Posted June 13, 2008 [URL="http://www.dogomania.pl/forum/member.php?u=571"]flashka-g[/URL] Odnosząc się do wystawiania tak aby ukryć wady postawy,to wybacz ale może nie powinnaś się zajmować tym czym się zajmujesz,bo gdyż grozi to masową produkcją psów średnich,a o ile się nie mylę to każda rasa boryka sie z chorobami i wadami eksterieru,no chyba że się cos niecos utnie. Dlatego zapytałam w którymś poście o co walczysz,bo nie bardzo rozumiem Gwoli info to owczarkarze wolą wystawy klubowe a nie wielorasowe,które notabene nie mają takiego prestiżu.Wyzwaniem jest światówka w niemczech.Więc może najpierw zajmij się wystawieniem ON ale na światówce,bo póki co to bawisz,pisząc opowieści dziwnej treści. Quote
Axusia Posted June 13, 2008 Posted June 13, 2008 [quote name='karjo2'] [URL]http://www.youtube.com/watch?v=DEN5S893yMU[/URL] [/QUOTE] Uhhh, obrzydliwe ;) Jakby tak wygladało nigdy nie pojawiłabym sie w roli wystawcy ;) Quote
dorplant Posted June 14, 2008 Posted June 14, 2008 [URL]http://www.sv-bszs.de/[/URL] pytalam ja o bytnosc na wystawie swiatowej i coz ,milczy dajcie spokoj z dyskusjami z kims kto nawet dobrze nie zna wzorca ON popatrz sobie dziecko na ON-ki moze cie "oswieci " [URL]http://pl.youtube.com/watch?v=Tcl1THqYXJs&feature=related[/URL] troche z innej beczki ku edukacji :evil_lol: [URL]http://pl.youtube.com/watch?v=Qa0ggZGjKGs[/URL] Quote
Nanami Posted June 14, 2008 Posted June 14, 2008 Jak dobrze, że Ameryka i AKC są tak daleko od Europy, a SV nigdy nie przejmie tego ohydnego spodobu wystawiania owczarka niemieckiego :diabloti: Już nie mówiąc o samej stójce, w której normalny anatomicznie pies wyglada jak połamaniec i modli sie, zeby przestali wyginać mu szyje do tyłu. Quote
Juliusz(ka) Posted June 14, 2008 Posted June 14, 2008 Ratunku!Pomocy! Jeśli komuś się ONy,sposób ich wystawiania, atmosfera przy ringu nie podoba - czy jest jakiś przepis nakazujący przechodzenie tych 'męczarni'?:diabloti: Ja się do pudli np. nie pcham, bo mi od 'upiększaczy' alergia drogi oddechowe wyżera. A już teksty o ukrywaniu wad są poniżej jakiegokolwiek poziomu!:mad: Quote
Axusia Posted June 14, 2008 Posted June 14, 2008 Juliuszka - ale ten amerykanski sposob wystawiania ONków własnie ukrywa wiele wad. Quote
Nanami Posted June 14, 2008 Posted June 14, 2008 Każdy handler stara się ukryć wady psa. Amerykański sposób daje tylko wieksze pole do manewru. Quote
ara Posted June 14, 2008 Posted June 14, 2008 [quote name='dorplant'] troche z innej beczki ku edukacji :evil_lol: [URL]http://pl.youtube.com/watch?v=Qa0ggZGjKGs[/URL][/quote] Takie obrazki, to ja lubię:cool3: tylko nie bardzo widzę związek z tym co oglądam na ringu?;) [quote name='Juliusz(ka)'] Jeśli komuś się ONy,sposób ich wystawiania, atmosfera przy ringu nie podoba - czy jest jakiś przepis nakazujący przechodzenie tych 'męczarni'?:diabloti:[/quote] A co ma piernik do wiatraka?;) Uwielbiam dobki, ale te cyrki na wystawach mnie nieco irytują, to samo z ONkami. Quote
dorplant Posted June 14, 2008 Posted June 14, 2008 [quote name='ara']I Takie obrazki, to ja lubię:cool3: tylko nie bardzo widzę związek z tym co oglądam na ringu?;) .[/quote] a to tak tylko gwoli przypomnienia po co sa ON-ki :evil_lol:zeby nie bylo ze do biegania po wystawach tylko :p ide sie szykowac na jutrzejsza wystawe w Kaliszu, poznac mnie bedzie mozna po niechlujnym ubranku:razz: i ordynarnym sposobie wystawiania he he he Quote
Recommended Posts