Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

RIMBUS trafił do nas na poczatku sierpnia w złym stanie. Cał życie mieszkał na działkach przywiązany do łańcucha. Po 10 latach właściciele sprzedali działke wraz z psem. Ludzie kupujący działke bali się takiego dużego psa, dlatego oddali go do schroniska.
Ale Rimbusek jest kochany:loveu: Nie wykazuje żadnej agresji w stosunku do ludzi, do psów jest obojętny.
Ma ok. 10 lat i zapewne nie doświadczył od człowieka miłości. Jeszcze ani razu nie widziałam, żeby machał ogonem na widok człowieka. Lubi jak ktoś go głaszcze, ale nie pokazuje tego. Może kiedyś był za to karcony, może nikt nigdy go nie tulił. On nie potrafi okazywać swojej radości:-(
Na spacerach jest bardzo grzeczny. Wogóle nie ciągnie.
Niestety.... wiek sprawił swoje. Rimbus ma prawdopodobnie chore stawy. Czasami jak chodzi to tylne łapy mu się platają, casami straci siłe w łapce i się przewraca:-(
Jest coraz zimniej. Rimbusek śpi w budzie, nie ocieplonej. W schronisku nie ma warunków na trzymanie psa chorego na stawy. On w zime nie wytrzyma. Jego stawy też nie:-(
Rimbus potrzebuje domu, gdzie będzie przebywał w ciepłym miejscu. Nie wiem jakby zachowywał się w domu. Ale napewno potrzebuje ciepłego pomieszczenia choćby ocieplonej budy (wykluczone trzymanie na łąńcuchu!). Prawdopodobnie też będzie musiał brać leki juz do końca życia.
JEŚLI DO ZIMY NIE ZNAJDZIEMY MU DOMU SCHRONISKO PODEJMIE DECYZJE O JEGO UŚPIENIU!

[email protected]
gg 2762302
kom. 501208670

14.09.2007
Byłam dzisiaj u Rimbuska:loveu:
Wet badał go we wtorek i stwierdził dysplazje stawów biodrowych. Narazie dostaje antybiotyki:-(
Zabrałam go na spacerek. On jest kochany i taki grzeczny:loveu: Ale mi dzisiaj numer wykręcił. Jak szliśmy to spotkaliśmy jakiegos faceta z agresywnym psem i ten pies zaczał się rzucać i Rimbus na niego wyskoczył:-o Dziwne nigdy tego nie robił. Zawsze jak biore go na spacer to musze przejść przez całe schronisko, bo Rimbus na ostatniej budzie jest. I wszystki psy z zazdrości szaleja, szczególnie te na łańcuchach, które nie lubią innych psów. Rimbus nigdy nie zwracał uwagi na te psy. Dużo razy tez jakis pies, który latał luzem po schronisku podchodził do jego budy a on nie zwracał na tą uwagi. Ja nie wiem, moze poczuł sie pewiej, moze chciał mnie bronić.
Ale łatwo go było odciągnąc, jak tylko skoczył na tego psa to go pociągłam i od razu szedł przy nodze i tylko szczekał. Moze był uczony kiedyś chodzenia na smyczy, albo nie ma siły, żeby ciagnąć.

19.09.2007
Jest coraz gorzej....

Wziełam Rimbuska na spacerek. Ale szedł całkiem inaczej niż na wczesniejszych spacerkach. Co chwile kucał na tych tylnich nogach. W końcu się przewrócił:-( Nie odeszliśmy daleko od schronu, więc chciałam go zabrać z powrotem, bo co by było gdyby się przewrócił i już nie wstał. Ale on nie chciał wracać, szedł cały czas na przód. Pociągłam go lekko, żeby zawrócił. Ale on nie chciał, zachęcałam go, ale nic. Położył się na środku drogi i nie chciał się ruszyć:shake: Pomyślałam sobie, że może jak odpocznie to pójdzie ale nie. Nie chciał się ruszyć. Więc zobaczyłam co zrobi jak pójde w tą strone co on chce iść. Od razu wstał i zadowolony szedł dalej. On chciał iść całą długa droge jaką wczesniej robilismy. Rimbusek szybko tracił siły i coraz niżej szedł na tylnich nogach. Mówiłam do niego, żeby sobie usiadł i odpoczął. Rozumny jest i posłuchał mnie. Potem nie pytał się mnie o zdanie tylko siadał i odpoczywał. Czasami zatrzymywaliśmy sie co 10 metrów, a czasem nawet co 2 metry. A czasami to sam się nagle przewracał:-(

On może nie dotrwać do zimy:-(

wypowiedż Justyny
"
Dodatkowo Rimbus ma anatomię pęcherza sika bez kontroli, psaiczek ma też zwyrodnienie stawów.

Jedyne co można zrobić to albo wyciagnąć go z schronu na już i zakupic lek koszt około 100 zł (nie pamiętam nazwy wet schroniskowy ogłądał Rimbusa który zalecił taen lek powiedziła ze moze mu pomóż ale nie musi on nie wyćiągnie go z choroby stawów a tylko sproawi ze bedzie go mniej bolało.

Dziewczyny moim zdaniem ten psaik cierpi z dnia na dzień jest mi coraz to gorzej wstać pomimo tego zestawu witamin i preparatu na stawy.

Czy jest nadzieja ze ktoś go wogle zabierze już......... Jeżeli nie to meczenie go nadal w schronisku nie ma sensu. Rimbusek to pies który wiele w życiu przeszedł nigdy nikogo nie miał nawet jego pan sprzedał go raz z działkiem na którym żył o powierzchni około 20 m2

To psiak który jak zreszta każdy nie zasługuje na dalsze cierpienie....."

21.09.2007
"Rozmawiałam wczoraj osobiście z wetem no i Rimbus dzie jedzie na usg by sprawdzić jak z tą atomią pęcherza bo jak dotąd to tylko było przypuszczenie, że ją ma a potem na rtg stawów biodrowych i kręgosłupa.Po czym zostana mu zakupione odpowiednie leki.

Sam weterynarz powiedział, że Rimbus może pożyc sobie jeszcze kilka lat przy podawaniu leków i przebywania w odpowiednich warunkach którymi nie sa warunki schroniskowe.

Postanowiłam zapłacici teraz za te leki i zdjęcia by nie obciążać schroniska, ale jeżeli dom się nie znajdzie w przeciagu kilku tygodni dziewczyny nie ma sensu dalsze wegetowania tego psa przy schroniskowej budzie, rozumiem schronisko też by chciało aby ten piesek żył kazdy robi co może by mu pomóż

To przekoachny olbrzym na widok człowieka wtula się w jego kolana chce byc głaskany widać ze ten psiaczek ma jeszcze chęc życia....."

2.10.2007
Niestety jestesmy zmuszeni prosić was o pomoc finansową na leki i jedzenie dla Rimbuska. Prosimy pomóżcie.

• Replies 355
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

beka napisał(a):
A czy on nie wyglada jak moskiewski sróżujacy..?

Biedak 10 lat pilnował dobytku a teraz ....:(

moskiewski stróżujący to jest własnie mieszanka bernardyna z kaukazem ;)

Posted

Mysia_Zabrze napisał(a):
A co dokładnie mu dolega? :roll: Bo wygląda na zdrowego psiaka :roll:

To co napisane w piewszym poście. Nie panuje nad tylnimi nogami:-(

Eria gdzie ten banner?

Posted

dziewczyny a może to się da leczyć? Skoro się plątają to pewnie jest to coś neurologicznego? :roll: Qrczę, kto się zajmuje na dogo takimi psiakami?
Bo ja już jestem zakochana :oops:

Posted

wiam tak z pewnoscia ten niedziwadek jest psem w typie moskala. Kilka miesiecy temu odszedl nasz najukochanszy Kapsel wlasnie pies w typie moskiewskiego strozujacego ktorego zabralismy ze schorniska w lodzi kiedy mial 3 lata i byl z nami do 9 roku zycia kiedy zmogla go nagla choroba serca z ktora niestety przegralismy:-(mimo naszych wielkich staran. Musicie sobie zdawac sprawe ,ze w jego wieku choroba bedzie sie szybko posuwac do przodu i naprawde szybko trzeba mu znalezc dom . Naszego Kaplsa musielismy wnosic na 3 pietro (dodam ,ze wazyl ponad 90 kg bo byl bardzo grubej kosci)wiec wnosilismy go w trzy osoby na kocu a z dnia na dzien bylo coraz gorzej przez to chore serce zupelnie nie mial sily wchodzic po schodach:-(.
Dziewczyny dla niego tylko i wylacznie domek z ogrodem ale nie buda tylko np domek z przedsonkiem zeby mogl spac w pomieszczeniu bo inaczej ze stawami bedzie coraz gorzej . Jezu sami bysmy go wzieli ale do blokow to zrobimy mu tylko krzywde ze wzgledu na te jego lapy popytam taty moze ktos ze znajomych przygarnie takiego niedzwiedzia.
A co do charakteru sa to naprawde wspaniale psy wiem to z autopsji.

Posted

a dziewczyny jeszcze mi cos do glowy przyszlo moj Kapsel mial kiedys wypadek i mial powaznie uszkodzaona tylna lape mial nigdy na nia nie chodzic wtedy wetka przepislala mu odzywki dla sportowcow odbudowujace stawy sciegna (teraz jest bardzo duzo takich preparatow dla psow zaraz poszukam mysle ,ze trzeba mu je podawac zeby choroba nie postepowala)

Nasz Kaspel po dlugim leczeniu stanal na wszystkie lapy i naprawde te preparaty bardzo pomogly ..choc w ostatnich tygodniach zycia kontuzja zaczela mu bardzo doskiwerac

Posted

Leczyc się napewno da, bo ona bardzo chetnie chodzi na spacerki. Po spacerku, jak później przechodziłam jeszcze raz przez schronisko, zeby porobić zdjęcia to jak mnie zobaczył to szybko wyskoczył z budy i chcial znów iść:-(
Ale jesli leki bąda drogie, to co wtedy?:placz:

Aaliyah1981 dziekujemy za wskazówki, przekaże w schronisku;)