Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy jest tu ktoś z Gdańska Oliwy i może powiedzieć, gdzie można legalnie pospacerować z psem?

Może też są jakieś przyjazne kawiarnie, restauracje?

Poszperałam w internecie i ukazały mi się tylko same zakazy.. zakaz wchodzenia z psem do parku Oliwskiego, zakaz wchodzenia na plażę Jelitkowo.. to w takim razie gdzie można?

Posted

No aż tak źle to chyba nie jest. Rzeczywiście do parku oliwskiego z psem wejść nie można, tak samo jak nie można jeździć rowerem... aczkolwiek analogia dosyć odległa;) Jest mnóstwo terenów zielonych np. w Oliwie, gdzie można spacerować z psem lub puścić go luzem pod warunkiem, że jest w kagańcu ale kaganiec obowiązuje wszędzie. Znam dwa wybiegi dla psów (pewnie to mało ale zawsze): przy ul. Kartuskiej i róg Ciasnej w Gdańsku i we Wrzeszczu przy ul. Wyspiańskiego w niedużym parku. Ale na plażę niestrzeżona to chyba można wejść, tym bardziej po (prawie) sezonie. Z przybytków gastronomicznych to ktoś pisał, że w Wielkim Błękicie przy molo w Brzeźnie psy są mile widziane. Mam nadzieję, że nie pokręciłam.

Posted

Park Regana na Przymorzu jeszcze. Od Oliwy to kawałek ;)

Poza Gdańskiem to Kolibki w Gdyni Orłowo - wyznaczona strefa dla psów i plaża + Sopot Park Północny. Osobiście najbardziej lubię Kolibki :)

Posted

Przyszły mi do głowy tereny zielone w okolicy ZOO lub po drugiej stronie ulicy Spacerowej - Pachołek i tamtejsze tereny leśne. Ale w lesie radziłabym psa mieć na smyczy lub lince, jest u nas sporo zwierzyny i jak pies złapie trop to szukaj ... wiatru w polu.

Posted

Z Oliwy jest przecież rzut bardzo lekkim kapciem do całych przebogatych terenów Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. 

A z plaży od tego roku wolno korzystać z psami na wszystkich odcinkach, które nie są kąpieliskami strzeżonymi. Czyli z większości. 

Posted

Przyszły mi do głowy tereny zielone w okolicy ZOO lub po drugiej stronie ulicy Spacerowej - Pachołek i tamtejsze tereny leśne. Ale w lesie radziłabym psa mieć na smyczy lub lince, jest u nas sporo zwierzyny i jak pies złapie trop to szukaj ... wiatru w polu.

Dlatego szukałam czegoś raczej na luźny spacer z wąchaniem trawki i ew. pohasanie za piłką, bo lasy to wiem, że są tylko takie miejsca nie są właśnie do swobodnego latania psów, tym bardziej jak się okolicy nie zna. ;)

A z plaży od tego roku wolno korzystać z psami na wszystkich odcinkach, które nie są kąpieliskami strzeżonymi. Czyli z większości. 

No właśnie co do plaży to na stronach miasta czytałam zupełnie inne info. Wynikało z nich, że z psem tylko na wyznaczone "psie" plaże, na jedną po 18-stej, a tak to zdecydowany zakaz do 30 września.. ;/