KamilaW Posted June 20, 2015 Posted June 20, 2015 Znalazłam ostatnio taki oto test karm :Serwis review.com zrobil bardzo szczegółowe badania jak i zebral opinie wsrod hodowców i wystawil oceny znanym karmą dla psów .Na uwage zasługuje natychmiastowa elminacja ze wzgledu na slaba jakos takich karm jak royal canin i eukanuba ;]No i bardzo wysokie oceny karm Orijen ACANA i malo znany w polsce Earthborn Holistic miłego czytania http://www.reviews.com/dog-food/Pozdrawiam Quote
Normaluser Posted June 20, 2015 Posted June 20, 2015 Bardzo dobrze, że nie opłacony przez RC,purinę hill's etc. Bardzo fajny link. Quote
Talia Posted June 27, 2015 Posted June 27, 2015 Earthborn Holistic podawałam kiedyś mojej starszej suce. Zjadła z 2-3 worki i ogólnie wyglądała super. Jedyne co mi się nie podobało to bardzo małe granulki, zawsze szukam większych żeby chociaz trochę poczyściła sobie zęby a nie łykała. Fajny test, może w końcu wypróbuje jeszcze raz Acane, tym razem na młodszej. Quote
Yoko93 Posted June 28, 2015 Posted June 28, 2015 W rankingach wysooooko stoi Artemis także :) Canagan i Applaws, a takze Farrado :) Quote
filodendron Posted June 29, 2015 Posted June 29, 2015 Ten podlinkowany "ranking" dotyczy wyłącznie karm amerykańskich i kanadyjskich (z wyjątkiem nowozelandzkiej ziwipeak). Quote
pauli_lodz Posted July 6, 2015 Posted July 6, 2015 widziałam ten ranking niedawno i co mnie zdziwiło trochę, to że odrzucili w ogóle TOTW'a z uwagi na to, że produkuje go Diamond. o co kaman? że duży koncern? przez lata karmiłam TOTW i byłam w miarę zadowolona. od jakichś 3 miesięcy karmię właśnie earthborn holistic rybną bezzbożówką (dzisiaj pisałam o niej też w ogólnym wątku karm, więc nie chcę się powtarzać). i jestem zadowolona. mój pies to straszny wrażliwiec, byle drobiazg nie taki mu dać a od razu ma - za przeproszeniem - srakę ;) na earthbornie nawet jego chwilowe niestrawności mają łagodniejszy przebieg niz na TOTW. drogo, ale warto. jak zjemy co mamy, to testujemy earthborna primitive natural z indyka i kuraka, bo mój nie może raczej jeść za długo ryby (jak jadł tylko rybę to miał kryształy w siuśkach, może kwestia popiołu w TOTW, nie wiem, nie będę czekać aż się pojawią ;) ) Quote
martazobeniak Posted July 7, 2015 Posted July 7, 2015 widziałam ten ranking niedawno i co mnie zdziwiło trochę, to że odrzucili w ogóle TOTW'a z uwagi na to, że produkuje go Diamond. o co kaman? TOTW miał problemy z kontrolą jakości w jednej ze swoich fabryk (bodaj Karolina Północna), były wycofania z rynku m.in. z uwagi na skażenia salmonellą. (Jakaś partia przez Zooplus trafiła nawet do Polski.) Podobnie dzieje się w całym koncernie. Duże zastrzeżenia budzi Blue. Quote
wet_CBDNA_pl Posted July 9, 2015 Posted July 9, 2015 Czyli wszystko jasne,też zdziwił mnie brak karmy TOTW w czołówce rankingu,a przecież bez wątpienia nalezy do jednej z lepszych i polecanych jako podstawa diety naszego pupila. Dzięki za adres do rankingu,można polecać go mniej doświadczonym Użytkownikom,którzy nie wiedzą na jaką karmę się zdecydować. Quote
M&N Posted August 3, 2015 Posted August 3, 2015 Nie przeraża Was to co piszą o produkcji karm?Tak mało się mówi na tym forum o tym. To, że są robione z umarłych psów i kotów. Często chorych, nafaszerwowanych wczesniej lekami, z guzami, włosami i pazurami itp. ( ze schronisk, po utylizacji itp). Nie piszę to z tego względu, że jestem przeciwniczką suchej karmy.Nie jestem. Też bym chciała mieć ją zawsze pod ręką bo są sytuacje, że jest niezastąpiona. Tylko gdy poczytałam te artukuły na temat produkcji nawet tych karm z górnej półki to się przeraziłam. Czy jest jakas karma, która jest czysta? Jaką mamy pewność? :( Quote
Talia Posted August 3, 2015 Posted August 3, 2015 Taką samą jak kupując mięso w sklepie mięsnym, że jest to kurczak/wieprzowina/wołowina a nie kot/pies. Po prostu kupuje się dobre karmy a nie z dziwactwami "produkty pochodzenia zwierzcego" itd. Quote
filodendron Posted August 3, 2015 Posted August 3, 2015 Nie przeraża Was to co piszą o produkcji karm?Tak mało się mówi na tym forum o tym. To, że są robione z umarłych psów i kotów. Często chorych, nafaszerwowanych wczesniej lekami, z guzami, włosami i pazurami itp. ( ze schronisk, po utylizacji itp). Myślę, że to trochę przesadzone ;) Kiedyś tam jakaś afera była, ale to lata temu. Nie wiem, jak wygląda sytuacja z amerykańskimi karmami, ale w Europie są przepisy, które jasno określają, z czego karma może być zrobiona. Są to oczywiście odpady przemysłu mięsnego dla ludzi (material kategorii 3), może i pióra, i pazury, ale na pewno nie zwłoki psów i kotów ze schronisk. Nie wiem, kto i co wrzuca do puszki z psim żarciem (i nie jestem entuzjastą karm komercyjnych), ale jeśli nie ma tego na liście dozwolonych do użycia składników, to po prostu łamie prawo i działa nielegalnie. Quote
fenepee Posted August 3, 2015 Posted August 3, 2015 TOTW miał problemy z kontrolą jakości w jednej ze swoich fabryk (bodaj Karolina Północna), były wycofania z rynku m.in. z uwagi na skażenia salmonellą. (Jakaś partia przez Zooplus trafiła nawet do Polski.) Podobnie dzieje się w całym koncernie. Duże zastrzeżenia budzi Blue. Masz może jakieś źródło? Linka do strony, gdzie można więcej przeczytać? Quote
ZłoiNiedobro Posted August 3, 2015 Posted August 3, 2015 Tu jest coś o tym [url=http://www.petmd.com/news/alerts-recalls/nws_diamond_pet_foods_taste_of_the_wild_pet_food_recall_050512-18179]klik[/url]. Szczerze mnie to tam nie odrzuca, zdarzyło się tylko raz i ogłosili to, nie jedna firma miała już problemy ze swoimi karmami czy to jakieś bakterie, czy rakotwórcza kukurydza, a pewnie jeszcze ileś takich wypadków przeszło bez echa. Tak już w temacie najlepszych karm zastanawia mnie jak to z tymi mączkami? Ostatnio patrzę, a na stronie producent chwali się, że karma nie zawiera mączek. Gdzie indziej czytam, że lepiej jak są mączki/dehydratyzowane, bo to prawdziwa ilość jaka wychodzi w karmie po odjęciu wody. Quote
fenepee Posted August 3, 2015 Posted August 3, 2015 Dziękuję za link :) Afera zdarzyła się dość dawno, a biorąc pod uwagę Twoje słowa, że TOTW nie jedyny miał podobny problem, dziwi mnie jego brak w rankingu. Quote
ZłoiNiedobro Posted August 3, 2015 Posted August 3, 2015 Na innej stronce jeszcze była wzmianka, że sam koncern miał więcej wpadek z innymi swoimi markami może dlatego. Choć też mnie to dziwi bo jednak totw to bardzo dobra karma. 1 Quote
filodendron Posted August 4, 2015 Posted August 4, 2015 Ten ranking nie obejmuje żadnej marki produkowanej przez koncern Diamond Pet Food - z powodu tych problemów w 2012 r. po prostu na wstępie wyeliminowali z rozważań cały koncern, wszystkie ich marki, włączając Artemis, który w innych rankingach ma najwyższe noty - taka filozofia i już ;) Deklarują, że będą z czasem dokonywać rewizji oceny poszczególnych marek. Quote
Ares_biz_pl Posted August 14, 2015 Posted August 14, 2015 Taka rewizja powinna być dokonywana częściej niż raz na 3-4 lat apo której to wydaje się ranking karm,nie będący tak do konca obiektywny bo tak bez wątpienia jest w tym przypadku. Quote
Talia Posted August 15, 2015 Posted August 15, 2015 Co sądzicie o karmach z Biedronki? Kotom śmietnikowym smakuje :) Quote
Komixxq8 Posted August 17, 2015 Posted August 17, 2015 Witam wszystkich formowaczów;-) jestem tu pierwszy raz. Jako nie znający się na temacie początkujący laik, proszę o małą podpowiedź, a mianowicie: jak siądziecie ile tygodni musi mieć szczeniak, żeby go można była komuś wydać? Quote
Talia Posted August 17, 2015 Posted August 17, 2015 8tyg, po pierwszym szczepieniu i 2 odrobaczeniach. Quote
Recommended Posts