Rinuś Posted May 14, 2015 Posted May 14, 2015 Z ciekawością będę obserwować Wasze poczynania :P :P :D Quote
a_niusia Posted May 14, 2015 Posted May 14, 2015 spoko, dam znać jak mu idzie. Nazwę go Predator. Quote
REVOLUTION Posted May 15, 2015 Author Posted May 15, 2015 Czy Wasze energiczne psiaki też miewają "wieczorne głupawki"? U mojego psa generalnie poziom energii rano a wieczorem diametralnie się różni-rano głównie śpi, na spacerze człapie spokojnie, a wieczorem dynamit a po spacerku zwykle głupawka i dopiero jak tak sobie pobiega z zabawką w zębach i powarczy to idzie spać:) Quote
Berek Posted May 15, 2015 Posted May 15, 2015 "jutro kupuje mopsa" Wiemy jedno - nie będzie reagował na gwizdek. Gwizdek przynależy się wyżłom, li i jedynie :-) Quote
a_niusia Posted May 16, 2015 Posted May 16, 2015 Jak to nie będzie? Pewnie, że będzie. U mnie w domu już każdy pies aż do mojej śmierci będzie miał zrobiony gwizdek Quote
fattyciak Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 Ja miałam kiedyś statecznego chow-chow : nie odpowiadały mu zabawy z wysoko naenergetyzowanymi bokserami czy seterami, zaraz się irytował, wolał spokojniejsze pieski. Nieraz odnosiłam wrażenie, że on chcial być bardziej aktywny ale fizyczność mu nie pozwalała( krępa sylwetka, krótki pysk i sztywne łapy) - pamiętam gdy biegał razem z kumplem, smagłym kundelkiem, tamten przesadził rów jak sarna i rączo pognał dalej, a mój ślepo za nim, z tym, że do tego rowu wpadł(wystarczy spojrzeć na budowę łap aby wyobrazić sobie jak u chow-chow ze skocznością :D ) a i wyjść nie mógł potem, wyciągałyśmy go wraz z koleżanką... Innym razem chciał wskoczyć na wysoki podest(były schody i korzystał z nich ale tym razem chyba ambicja go porwała), już prawie wskoczyl, jedna łapa zostala ale nie dał rady jej wciągnąć i rąbnął na grzbiet aż sie wystraszyłam. Po każdym takim "wypadku" mniej aktywny się robił, docierało do niego, że border collie to on nie jest :P Quote
Rinuś Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 Czy Wasze energiczne psiaki też miewają "wieczorne głupawki"? U mojego psa generalnie poziom energii rano a wieczorem diametralnie się różni-rano głównie śpi, na spacerze człapie spokojnie, a wieczorem dynamit a po spacerku zwykle głupawka i dopiero jak tak sobie pobiega z zabawką w zębach i powarczy to idzie spać :) Nie. u mnie psy wieczorem dostają jeść i mają zakaz ruszania się ;-) tylko idą grzecznie spać. Mają na tyle ruchu w ciągu dnia, że wieczorem już tylko śpią :) a jak nie miały długiego spaceru bo zwyczajnie praca mi nie pozwoliła to dostają konga i mają zajęcie na jakiś czas. Prędzej rano im odbija przed pierwszym spacerem. Quote
REVOLUTION Posted May 23, 2015 Author Posted May 23, 2015 To u mnie odwrotnie, psinka przyzwyczajona, że wieczorem ma więcej zajęć, bo wtedy wszyscy w domu i mają czas, a rano odsypia:-) a nad ograniczeniem głupawek pracuje, nieraz wcześniejsze porządne zmęczenie pomaga:-) Chociaż ja jestem zadowolona że przyzwyczaiła się do takiego planu dnia, do południa jest często za gorąco a wieczorkami można pobiegać. Mam jeszcze w planach wstawanie o 6 na pierwszy spacer. A Wy o której zaczynacie dzień z psiakiem? Quote
Rinuś Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 Jak idę do pracy to ok 7-8 mają pierwszy spacer, a jak mam wolne to nawet ok 10, bo lubimy długo spać :) Quote
REVOLUTION Posted May 23, 2015 Author Posted May 23, 2015 Oj ja też lubię:-) w sumie psiak potrafi się przyzwyczaić do planu dnia człowieka, ogólnie psy są bardziej aktywne w mroku. Dzięki wszystkim za dyskusje, pozdrawiam Was i Wasze psiaki! Quote
Rinuś Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 ogólnie psy są bardziej aktywne w mroku. A tego to nie rozumiem? Quote
REVOLUTION Posted May 23, 2015 Author Posted May 23, 2015 Tak czytałam w książce Corena, psowate lepiej widzą w mroku niż człowiek, dlatego wtedy może wzrastać ich aktywność:-) Quote
Akirka86 Posted May 23, 2015 Posted May 23, 2015 W sensie są aktywniejsze niż w dzień czy aktywniejsze od człowieka? ;) Quote
Recommended Posts