BIANKA1 Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 Kobi miał już okropnie śmierdzący ryjek . Jako że nie da się umyć samego ryjka , trafił do wanny . Szorowanko przebiegło pomyślnie , poogladałam mu uszy i inne zakamarki . Z wanny też go wyjełam bez problemu. On nie daje się wycierać w wannie . Trzeba go wyjąc mokrego na podłogę i dopiero wycierać , a do mordki dać inny recznik , coby mógł się na nim wyżyć :evil_lol:. Cała operacja przebiegła bez strat własnych , a w celu całkowitego osuszenia najlepiej wyjść z nim na podwórko na upał , gdzie się wytrzepie do sucha . Ciekawe jak to będzie zimą .:shake: Narazie jest czysty i pachnący . Tym olejem z nornika pryskać aż całkiem wyschnie , czy na wilgotno ? Czy przebarwienia na mordce są do wywabienia , czy tak ma być ? Quote
Alpina Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 Olejkiem norkowym pryskać na wilgotne włosy i od razu rozczesywać. Najlepiej jakby Ci się dał rozczesać na wilgotno aż do wyschnięcia bo jak wyschnie nie rozczesany to będzie od skóry beton..Ja w zimie kąpię na noc po ostatnim spacerze i po kąpaniu czeszę susząc suszarką.. Bianko spróbuj go po kąpaniu postawić na pralce...Moje na podłodze nie dają się czesać a na pralce stoją jak trusia... Zobacz jak reaguje na suszarkę do włosów...Gdyby nie panikował to miałabyś problem z głowy.. Z przebarwieniami można walczyć ale ....Są preparaty do wywabiania plam ale... Moje po skończeniu kariery wystawowej nie są poddawane tym zabiegom. I jeszcze taka osobista uwaga...Nie wszystkie te wybielacze działają...Czasem powodują alergię ... Możesz go karmić z ręki i podawać pić w poidełku takim, jak mają gryzonie, wtedy ograniczysz powstawanie przebarwień...Ale.. Sama oceń czy chcesz je stosować... Tyczy się to również śladów łez przy oczach... Ja codziennie przemywam shih- tzkom oczy Optexem uszy czyszczę Otiseptolem (oczywiście zdrowe uszy -raz na dwa tygodnie trochę preparatu głębiej do ucha, rozmasować delikatnie za uchem żeby preparat się rozszedł, przetrzeć delikatnie wacikiem nadmiar płynu) Quote
DuDziaczek Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 matko jakie cuda poidelka itp... jezeli on nie jest wystawowy to chyba nie ma sensu... Quote
BIANKA1 Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 Oczu i uszu to nie ma szans mu wyczyścić , bo mnie zagryzie . U mnie pralke od łazienki dzielą 2 piętra więc odpada .Suszarki wcale nie mam :shake: Wywabiać go nie będę bo na wystawy nie idziemy . Reszta porad OK , do zastosowania . Dziękuję :lol: Quote
malagos Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 Ja tak sobie tu zagladam i też się uczę :cool3: Jejku, ależ czlowiek żył w nieswiadomości shihaków :-o Quote
BIANKA1 Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 malagos napisał(a):Ja tak sobie tu zagladam i też się uczę :cool3: Jejku, ależ czlowiek żył w nieswiadomości shihaków :-o To dlatego Malagos , że dla nas pies to pies . I tu myliłyśmy się :shake: Quote
Bella11 Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 To prawda przy shih-tzu jest trochę pracy ale za to jaki efekt :razz: Kobo super wyprany , pachnący , kochany cóż jeszcze mu trzeba do szczęścia chyba tylko tego żeby swoich ząbków używał tylko do noszenia piłeczek :razz: Quote
oktawia6 Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 Ja mam też aluchy z oczami wypukłymi-ten sam problem-ale ja rozwiązuję go w bardzo prosty sposób..: otóz stale pod oczkami wycieram chustczką chigieniczną-jak widzę, że już troszkę przyłzawione-tak przyklepuję-potem gęsty grzebyk i gotowe-nigdy żadnych wybielaczy, żadnych preparatów-żadnych przebarwień! a to nie jest łatwe.....na moim avku prawie biały Gryfonik-to mój sukces, że ma taką wypielęgnowaną bródkę-przy brodach nie jest to łatwe i przy jasnych włosach-ale moja metoda skutkuje. Oczywiście okulistę nie raz odwiedzałam-był i wrzód rogówki, zapalenie spojówek-kropelki po kilka rodzajów....ale do rzeczy-te prozaicznie proste metody działają!!! Quote
BIANKA1 Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 oktawia6 napisał(a):Ja mam też aluchy z oczami wypukłymi-ten sam problem-ale ja rozwiązuję go w bardzo prosty sposób..: otóz stale pod oczkami wycieram chustczką chigieniczną-jak widzę, że już troszkę przyłzawione-tak przyklepuję-potem gęsty grzebyk i gotowe-nigdy żadnych wybielaczy, żadnych preparatów-żadnych przebarwień! a to nie jest łatwe.....na moim avku prawie biały Gryfonik-to mój sukces, że ma taką wypielęgnowaną bródkę-przy brodach nie jest to łatwe i przy jasnych włosach-ale moja metoda skutkuje. Oczywiście okulistę nie raz odwiedzałam-był i wrzód rogówki, zapalenie spojówek-kropelki po kilka rodzajów....ale do rzeczy-te prozaicznie proste metody działają!!! Oktawio . wklej zdjątko całego Gryfonika . proszę :modla: Quote
Alpina Posted August 26, 2007 Posted August 26, 2007 Ci trzej belgijscy muszkieterowie są w zasadzie odmianami tej samej rasy - niektóre z nich były kompanami woźniców dyliżansów, inne zaś siadywały na kolanach koronowanych właścicieli. Mnie osobiście najbardziej podobają się belgijskie... Quote
Alpina Posted August 26, 2007 Posted August 26, 2007 Wszystkie trzy odmiany gryfoników.... brukselski, brabancki i belgijski.. W jednym miocie mogą urodzić się wszystkie odmiany gryfonika... Pięć lat temu chciałam kupić gryfonika na wystawie od hodowcy z Litwy- jednak nie miał suczki odmiany belgijskiej.. Quote
BIANKA1 Posted August 26, 2007 Posted August 26, 2007 Hmmmmmmm...............Alpinko kochana . Może i ładne :cool3: Mnie się podoba brukselski ........ewentualnie :evil_lol: Ale ja się nie znam :shake: Quote
oktawia6 Posted August 26, 2007 Posted August 26, 2007 proszę moja droga Bianko specjalnie dla Ciebie Gryfonik Brukselski-mój Gryficzek:loveu: i Dandiłka-rudy: a na dowód tego jak można skutecznie miec takiego mikołajka do tego prawie białego i bez przebarwień-zbliżenie: tylko na to pracuję prawie 4 lata-o Kobiego poprzednia paniuszia nie dbała:shake: wszyscy o tym wiemy-teraz Ty Bianko masz zadanie-i nadrabianie po tamtej dziumdzi-ale jesteś uparta i wszystko Ci się uda!:lol: służymy radą! P.S. Wandul 66 w piątek posłała d Cibie z ostatniej aukcji pieniążki za szkatułkę-25+5 zł-ale jak to mi napisała ze swojej "wsiowej poczty":evil_lol: więc 3-4 dni będą iśc na Twoje konto;) Quote
BIANKA1 Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 Oktawio , śliczny Twój Gryfonik , ale minkę ma srogą :lol: Quote
malagos Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 wszystkie sa urocze! :loveu: A Kobi to i takwyjatkowy egzemplarz, gwiazdka wśród kudłaczy! Co nie, Bianko? :cool3: Quote
BIANKA1 Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 malagos napisał(a):wszystkie sa urocze! :loveu: A Kobi to i takwyjatkowy egzemplarz, gwiazdka wśród kudłaczy! Co nie, Bianko? :cool3: Masz rację . Kobi jest wyjątkowy :evil_lol: Najpierw panicznie bał się kotów . Żeby mu pomóc , przepędzałam koty , i teraz Kobi je gania , jak tylko który pojawi się na widoku . Koty są trochę zdziwione , ale grzecznie uciekają . Nigdy nie widziałam psa , który potrafi sie tak cieszyć . Jak wracam skądś do domu , nawet po kilku minutach , Kobi wykonuje szaleńczy taniec radości :loveu: Podskakuje , szczeka , warczy , kręci się w kółko , turla po podłodze , bije pokłony . Jednak w niczym mu to nie przeszkadza , żeby mnie za chwilę nie capnąć , jak mu coś nie pasi . :lol: On naprawdę jest totalnie walnięty :cool3: Quote
oktawia6 Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 on jest w typie Skandynawa-tak ponoc ten typ ma: właśnie prezentuje wzorzec zachowania Kobiego-agresja jest dziedziczona-więc to też przez dobranie rodziców-wiadomo-jak się dorwą do "maskotek" i zaczną rozmnażac to potem tak się dzieję! już słów brak! zarobic i przyrżnąc kasy na zwierzęciu! chamstwo! zdenerwowałm się:motz: wieczorem tutaj zajrzę Bianko. Quote
BIANKA1 Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 Kobi zostaje na zawsze . Frytka też zostaje na zawsze . Teraz mam 5 psów i 3 koty . Ale co tam .Proszę o zmiane tytułu i przeniesienie . Quote
Alpina Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 :laola::laola::laola::laola: Na cześć Bianeczki i jej kochanego TZ -ta Hiiippp Hiiip Hurrraaa! Huurraaa! Huurraa!:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Kobi szczęściarzu - ale masz farta! I Fytencja oczywiście też druga farciara:) :laola::laola::laola::laola: Quote
BIANKA1 Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 Kobi nieświadom doniosłości chwili , pogonił na spacerku PONka sąsiadów , a po powrocie do domku wysępił trochę chlebka z masełkiem . On gustuje w takim plebejskim żarełku :evil_lol: Quote
aniac50 Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 [quote name='Alpina']:laola::laola::laola::laola: Na cześć Bianeczki i jej kochanego TZ -ta Hiiippp Hiiip Hurrraaa! Huurraaa! Huurraa!:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Kobi szczęściarzu - ale masz farta! I Fytencja oczywiście też druga farciara:) :laola::laola::laola::laola: Z OGROMNĄ RADOŚCIĄ SIĘ "PODŁĄCZYŁAM" I GRATULUJĘ SUPER DECYZJI !!!!:multi: :multi: :multi: Quote
BIANKA1 Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 aniac50 napisał(a):Z OGROMNĄ RADOŚCIĄ SIĘ "PODŁĄCZYŁAM" I GRATULUJĘ SUPER DECYZJI !!!!:multi: :multi: :multi: Na tą decyzję zasłużył sobie swoim niekonwencjonalnym zachowaniem :shake: Gdziekolwiek z nim poszłam , wszystkim sie podobał i chcieli go głaskać . Szczególnie , gdy popisuje sie jak małpka . Ale gdy sie wściekle rzuca do wyciągnietej ręki , ludzie reagują zdumieniem , a nawet niecenzuralnymi epitetami :shake: Nawet mój syn , który nie zabije pająka , nieraz go wyzwał od głupków . Dlatego jego wyadoptowanie spędzało by mi sen z powiek . Czy go nie biją , nie karzą :-( Ale mi się trafiły dwa gryzonie . :cool3: I wygryzły innych z DT u mnie . Za każdym razem biorąc tymczasa miałam świadomość , że może zostać z jakiegoś powodu na stałe . Ale żeby dwa naraz . :roll: Quote
Bella11 Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 Bianko gratuluję decyzji a zarazem dziękuję że dałaś dom Kobiemu i Fryci bo tak szczerze gdzie by im było lepiej , Kobi to prawdziwy szczęściarz , on już was bardzo kocha a to że czasem dziabnie to musisz mu wybaczyć ten typ tak ma ;) Quote
kaskaSz Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 Hip hip, HURAAAAAAAAAAAA! Bianka jesteś wielka i masz super, extra hyper wielkie serducho :laola: :laola: :laola: Quote
Recommended Posts