Pollynka Posted May 14, 2014 Posted May 14, 2014 Witam! Mam pytanie. Mianowicie, od kilku dni mam szczeniaka, który na moje nieszczęście już owinął sobie mnie wokół pazurka. Uwielbiam go, aczkolwiek daje mi trochę popalić - jest bardzo, bardzo żywiołowy, wszystko gryzie, wszędzie wsadzi mordkę, wszystko bierze do pyszczka, bardzo lubi się bawić, memłać co się tylko da. Do tego jest naprawdę słodki :) ma 3,5 miesiąca, jest cavalierem. No i teraz moje pytanie: na początku nie byłam przekonana, ale teraz chyba chciałabym, żeby piesek spał ze mną w łóżku. Natomiast boje się tego, że może to zbytnio wpłynąć na jego ego i że pies będzie próbował swoich sił, że będzie chciał mnie zdominować. Wiem, że to jest szczeniak, ale niezwykle uparty - muszę się porządnie wysilić, aby "odciągnąć" go od jakiegoś "niedozwolonego" zajęcia (np. gryzienia wiklinowego stolika). Nawet szkoleniowiec, którego zaprosiłam na konsultację, powiedział, że ten typ jest dominujący (45-60 min zajęło mu jako takie nauczenie szczeniaka chodzić na smyczy). No i to jest właśnie moje pytanie do was, bardziej doświadczonych: czy mogę wpuszczać spa do łóżka bez obawy, że zdominuje mnie w przyszłości? Jeśli chodzi o inne aspekty naszej współpracy, jestem twarda i nie daje mu się. Ale chciałabym, żeby mógł sobie ze mną spać, chociażby prze dzień, jak coś oglądam, a on się słodko wtuli i będzie spał :) bardzo proszę o pomoc! Pozdrawiam. Quote
Pelococta Posted May 14, 2014 Posted May 14, 2014 Ja tam specjalistką nie jestem, aleee... również od niedawna mam szczeniaka. Po czytaniu różniastych treści odnośnie wychowania psa (na Dogomanii i nie tylko) doszłam do wniosku, że póki co nie chcę aby pies spał na moim łóżku. Lepiej poczekać, aż będzie wyrośnięty i ułożony, wtedy będzie można mu pozwolić na coś ekstra ;) Więc póki co Cezar nie śpi z nami. Nawet do sypialni nie wchodzi. Dzięki temu uczy się, że nie zawsze jesteśmy przy nim (i krzywda się mu nie dzieje), oraz że nie może sobie na wszystko pozwalać. Ale to tylko takie nasze widzimisię, nie wiem czy słuszne ;) Quote
Beatrx Posted May 14, 2014 Posted May 14, 2014 spanie w łóżku nie ma nic do dominacji. a trenerowi, który powiedział, że szczeniak jest dominujący, bo godzinę uczył go chodzić na smyczy (co samo w sobie jest śmieszne;)) podziękowałabym i więcej do domu nie zaprosiła. to, czy pies ma spać na łóżku czy nie zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji. jeśli zdecydujesz, ze tego chcesz to musisz go nauczyć, ze wchodzi się na łóżko jedynie na Twoją komendę i na jedną komendę z tego łóżka się schodzi. a w wychowaniu szczeniaka najważniejsza jest cierpliwość i konsekwencja, a nie rzucanie, że jest taki dominujący, bo po prostu nie jest jeszcze wychowany;) zamiast tyle czasu go odciągać od wiklinowej nogi musisz ostro i stanowczo powiedzieć NIE, zabrać go stamtąd i zająć go czymś, co gryźć mu wolno. pies musi wiedzieć, czego mu robić nie wolno (gryźć fotela), a co robić wolno (gryźć swoje gryzaki). to Twoją rolą jest mu to pokazać, pies sam się nie domyśli o co Ci chodzi. Quote
ulvhedinn Posted May 14, 2014 Posted May 14, 2014 "Szkoleniowca" pogonić na zbity nos!! ;) Reszta - posłuchać Beatrx. Spanie w łóżku - to tylko zależy od tego, czy Ty masz na to ochotę, teraz i w przyszłości, ustal to sobie i tego się trzymaj. Ja osobiście uważam, że spanie w "kupie" jest przyjemne, a poza tym naturalne dla psów ;) Generalnie wywal ze słownika słowo "dominacja", a wtaw - na swój użytek "konsekwencja" - to podstawowa i najważniejsza rzecz w wychowaniu psa ;) Quote
Pollynka Posted May 14, 2014 Author Posted May 14, 2014 Właśnie cały czas to robię - w ten sposób go odciągam jak napisałaś Beatrx. Ale on jest tak zawzięty, że jestem w szoku ;) po prostu będzie wracał do tej nogi przez 15 minut, a jak w końcu odejdzie od jednej, to pójdzie do następnej. Przyznaję szczerze, że tak upartego stworzenia jeszcze nie widziałam. Wiem, że ze szczenięciem cierpliwość i konsekwencja to podstawy, i sięgam do moich najgłębszych pokładów ;) mam tylko nadzieję, że się nie wyczerpią zbyt szybko ;) a co do spania w łóżku - dziękuję za odpowiedzi :) Quote
Beatrx Posted May 14, 2014 Posted May 14, 2014 ale jak juz go odciągniesz to musisz mu pokazać, co on gryźć może, czym może się bawić. jak juz go stamtąd zabierzesz to go obserwuj i reaguj ZANIM jeszcze zdąży przemieścić się w kierunku nogi. Quote
chounapa Posted May 14, 2014 Posted May 14, 2014 Pollynka, doświadczenie mam żadne, ale nie wierzę że spanie w łóżku wpływa na dominacje. Prędzej bym powiedziała, że brak jakichkolwiek zasad i pozwalanie na kompletnie wszystko wpływa :P. Jako dziecko dostałam szczeniaka ON, który wychował się i całe życie spał z nami w łóżkach, nigdy nie objawiał dominacji. Obecnie, nasza mała też z nami śpi. Uczymy ją, że nie może na łóżko wnosić jedzenia ani wskakiwać ubłocona, w nocy jest "wyganiana" w nogi i staramy się ją uczyć komend i ogólnych zasad zachowania tak, by nie pomyślała że wolno jej wszystko ;) Quote
Becia23 Posted May 14, 2014 Posted May 14, 2014 [quote name='Pollynka'] po prostu będzie wracał do tej nogi przez 15 minut, a jak w końcu odejdzie od jednej, to pójdzie do następnej.[/QUOTE] Tak jak [B]Beatrx[/B] pisze, musisz mu pokazać, co może gryźć w zamian. W realu oznacza to zajęcie go inną zabawką, ale prawdziwe zajęcie - [U]nie[/U]: "masz, to sobie gryź". Spędź dobre 15 minut na konstruktywnej zabawie szarpakiem, piłką, gryzakiem - zabawka staje się atrakcyjna ([I]atrakcyjniejsza[/I] od nogi stolika), kiedy ją ożywiasz. Jak już wystarczająco nakręcisz, to Twoja aktywna współzabawa nie będzie już dalej potrzebna i możesz zająć się sobą. Quote
Recommended Posts