Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Grey']Świetny sprzęt dla amatorów ? Działanie bardzo w wąskim zakresie.Jest opis furminatora "Furminator umożliwia w łatwy i szybki sposób pozbycia się podszerstka oraz wypadającej sierści u psow i kotów" .Jest to nie prawda , usunięcie podszerstka jest dość trudne, pracochłonne, zwłaszcza u kota.Nie jest to sprzęt profesjonalny.Stal nierdzewna łatwo się tępi na włosach.[/QUOTE]

Tu praktycznie sami amatorzy. ;)

• Replies 993
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Grey']To nie oto chodzi.Asia sfilcowanych uszu u swojego spanielka furmiratorem nie zrobilabyś.[/QUOTE]
Żadnego filcu furminatorem się nie zrobi, bo to nie filcak ani nożyczki.
Tylko martwe kłaczki i podszerstek można wyczesać lepiej niz zwtkłą szczotką.

Poza tym nie dopuszczam do filcowania włosów u mojej spanielki.

Posted

Asia na pewno u twojej spanielki uszy są super wyczesane.
Ja napisałem,że sfilcowane uszy spaniela nie można odfilcować takim furminatorem,bo się do tego nie nadaje.

Posted

[quote name='Grey']Asia na pewno u twojej spanielki uszy są super wyczesane.
Ja napisałem,że sfilcowane uszy spaniela nie można odfilcować takim furminatorem,bo się do tego nie nadaje.[/QUOTE]
A to jest oczywiste, nie do tego przecież furminator ma służyć. ;)

Posted

[quote name='Grey']Asia na pewno u twojej spanielki uszy są super wyczesane.
Ja napisałem,że sfilcowane uszy spaniela nie można odfilcować takim furminatorem,bo się do tego nie nadaje.[/QUOTE]

czemu sie uczepiles jak rzep psiego ogona?

o tych uszach czytalam w inym watku - Grey to jest INNY watek, nikt tu nikomu nie udowadnia, ze czesze sfilcowana siersc furminatorem...litosci:roll:

Ja mam taka suke [IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/IMG_1315.jpg[/IMG]

Tu jescze foto z vivogiem...jak nie duzo wychodzi klakow to do furminatora dolaczam wyciaganie siersci palcami - z miejsc z ktorych suka nie daje sie za bardzo czesac. Ale bede powtarzac do bolu - ten sprzet jest najlepszy, ja nie jestem groomerem (co juz kiedys tlumaczylam) i pomyliles watki jesli chcesz kogos tu przestawiac.

[B]mala_czarna[/B] ja niestety nie pomoge

Posted

Nie ma uniwersalnej szczotki/przyrządu do czesania, każde takie urządzenie służy do czegoś innego, furminator ma na celu ułatwić życie osobom, które mają już po dziurki w nosie sierści swoich psów, która wszędzie lata, kiedy czworonóg linieje. Ja na przykład nie używam tylko furminatora, mam też inne przyrządy do czesania psa.

Posted

[quote name='mala_czarna']Dziewczyny, doradźcie mi proszę. Czy dla mojej szorstkowłosej Frotki sprawdziłby się furminator? Frotka jest mixem terriera walijskiego.[/QUOTE]

nie, to urzadzenie nie nadaje sie do tego typu siersci-szorstkiej i twardej. Lepiej uzyc poprostu Trymera ;)

Vivogi itp nadaja sie dla psow krotkowlosych typu dalmatynczyk, posokowiec. Z mala iloscia podszerstka-owczarek niemiecki, czy labrador, lub dluzszowlosych ale z mniejsza iloscia podszerstka- seter, flat coated retriever

natomiast nie nadaja sie do typu siersci bardzo puchatych pirenejski pies górski, kaukaz. Takze nie mozna ich uzyc do chow-chow, afganow czy yorkow ;) no i oczywiscie do szortskowlosych.

[B]grey[/B] przestan- czy ktos napisal ze odfilcowuje psa vivogiem?:roll:

Posted

Grey :shake: co chcesz znowu udowodnić? No faktycznie furminatorem się nie odfilcuje uszu spaniela ale nikt nie ma zamiaru tego robić :cool1: Nie każdy jest takim super pseudogroomerem jak ty, i nie każdy potrzebuje grzebyków marsa :roll:

Posted

Pamiętacie ile było dyskusji na temat grzebieni Spratta.
Teraz jest cicho.
Mnie chodzi tylko, żeby każdy miał jak najlepszy sprzęt, a nie szczotki druciaki.

Posted

[quote name='Grey']Pamiętacie ile było dyskusji na temat grzebieni Spratta.
Teraz jest cicho.
Mnie chodzi tylko, żeby każdy miał jak najlepszy sprzęt, a nie szczotki druciaki.[/QUOTE]

GDZIE byla dyskusja

TU?

TU piszemy o FURMINATORZE - niech dojdzie do ciebie w koncu to, ze nie laczymy watkow. Jak dyskutowales z kims na jakis temat to nie kontynuuj go w innym watku. PO CO?

Posted

[quote name='Grey']Pamiętacie ile było dyskusji na temat grzebieni Spratta.
Teraz jest cicho.
Mnie chodzi tylko, żeby każdy miał jak najlepszy sprzęt, a nie szczotki druciaki.[/QUOTE]
Ale nie każdy takiego potrzebuje :placz: Tak trudno ci to zrozumieć? :angryy:
Nie mam zamiaru wydawać 100zł na jakiś grzebień skoro mogę kupić z dingo/ trixie za 15 zł :razz: nie czeszę super rasowych psów które idą na wystawę tylko mojego burego kundla :shake: i zapewniam, że przez to mu się krzywda nie dzieje a ty Grey skoro masz taki potencjał do wciskania pierdół to zostań lepiej politykiem...

Posted

[quote name='monika083']A powiedzcie ,czy Wasze psiaczki lubia byc czesane furminatorem?
Moj Bruno tego nie znosi.. Grzebyk jest taki ostrawy wiec staram sie czesac go bardzo delikatnie,Bruno ma krotka,gladka siersc.[/QUOTE]

to chyba właśnie zależy od rodzaju siersci i ilości podszerstka. Tosca nie ma nic przeciwko. Ale jak zcesalam dalmata to sie troche wyrywala.drapalo ja mysle. To tak jakby sobie po rece tym przejechac ;)

Posted

[quote name='monika083']A powiedzcie ,czy Wasze psiaczki lubia byc czesane furminatorem?
Moj Bruno tego nie znosi.. Grzebyk jest taki ostrawy wiec staram sie czesac go bardzo delikatnie,Bruno ma krotka,gladka siersc.[/QUOTE]

moja nie lubi - ale ja mam taki sam stosunek do jej siersci na dywanie wiec nie ma wyjscia:diabloti:

Posted

wlasnie Brunek ma krotka i gladka siersc ,nie sadze ,ze czesanie sprawia mu bol.Zwyklej szczotki tez nie za bardzo lubil ..moze inaczej jak ma sie psa od szczeniaka -mozna go do wszystkiego przyzwyczaic ,Bruno byl juz dorosly jak go adoptowalismy i na takie cuda jak szczotka czy obcinacz do pazurkow reaguje panika.. Ale musze przyznac ,ze furminator sie sprawdza,smiejemy sie z tz ,ze po wyczesaniu Brunus wyglada jak po wizycie u fryzjera ,taki gladziutki,nic nie odstaje.

Posted

[quote name='Grey']Mnie chodzi tylko, żeby każdy miał jak najlepszy sprzęt, a nie szczotki druciaki.[/QUOTE]
Ale nie każdego na taki stać. :eviltong:
Zresztą ja tem z mojego druciaka jestem zadowolona, dobrze się nim rozczesuje świeżo powstałe kołtuny. :cool3:

Posted

[quote name='Marcino1978']ciekawy sprzęcik :cool3:

u softów pachwiny wymagają ciągłej roboty, może z tym sprzętem będzie łatwiej i szybciej[/QUOTE]

soft wheathen terrierow? ale chodzi o to zeby co? wyciagac z pachwin podszerstek? Raczej do takiech rzeczy to grabki wedlug mnie ;)