Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak wiecie, napisała do mnie dziewczyna, która oddała mi Pruszka. Piszę tutaj, bo teraz caviarnia szaleje. napisałam do niej maila opisując jego stan. Dostałam odpowiedź. Już sama nie wiem, co o tym myśleć. Wygląda na to, że to jednak nie ona zaniedbała świnkę. Napisała, że kiedy go do niej przywieziono, był wystraszony, trzasł się przy dotykaniu (teraz też się wzdryga kiedy go dotykam, ale dlatego, że jest ślepy). Dziewczyna pisze, że próbowała go oswajać, dawała smakołyki i opiekowała się w miarę możliwości. Nie wiem, dlaczego, ale myślę, że mówi prawdę. inaczej w ogóle nie pytałaby się o jego los. Nie wie, dlaczego nie był leczony. Może ona nie ma własnych świnek i nie wiedziała jak wyglądają wszoły. Miała go oddać, dała ogłoszenie. Nie chcę jej usprawiedliwiać, ale nie możemy też z góry posądzać wszystkich ludzi o złe intencje.

• Replies 9.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzwoniłam do Chorzowa i jakiś pan powiedział mi, że akwarium, w którym była świnka jest puste. Ale zadzwonię jeszcze jutro się upewnić w takich bardziej normalnych godzinach.

Posted

O tę świnkę himi pytano też na Cavies Club, byli hodowcy bardzo zainteresowani. Happy Cavia pisała, że świnka bardzo przypomina jej jedną samiczkę, którą kiedyś przekazała pewnym ludziom.
Ogłoszenie o śwince zostało już zdjęte ze strony chorzowskiego schroniska.

Posted

Witam po długim milczeniu :p Ayia powiedziała mi o "20 świnkach" i właśnie skończyłam o nich czytać.
Ile świnek potrzebuje jeszcze domu tymczasowego? Jestem chętna pomóc, więc jeśli byłaby potrzeba, to mogłabym wziąć na DT 2-3 świnki, ale koniecznie samiczki. Klatkę mogłabym pożyczyć od znajomych (60, ale lepsze to niż nic :cool3: )
Tak więc chciałabym wiedzieć jak sprawa stoi z DT ;)

Posted

Ta piękna świnia z czerwonymi oczkami z Chorzowa (mam słabość do świń czerwonookich)
już znalazła dom...
[URL]http://www.swinkimorskie.com/forum/viewtopic.php?t=1261[/URL]

Posted

Maitris - z nieba nam spadłaś! Własnie Ayia pisała, że nie może wziąć prośków...

Zestawienie wpłat i domków na "20 świnek":

Zadeklarowane składki:
Trolka 20 zł, Karena 50 zł, Elurin 30 zł, Evelin 50 zł, Pucka 50 zł, Kataryna 50 zł, kimera 50 zł, Kalcia 50 zł, Neris 30 zł, Bianka1 30 zł. Jagutka 100 zł - razem 510 zł.
Nadwyżkę przeznaczymy na utrzymanie tych świnek.

Zadeklarowane DT:
Trolka 2-3, Maitris 2-3 (samiczki), Kataryna 3, Kalcia 4, Invi 2, Neris 2, Bianka1 3 - razem 18-20, plus Lexi - max 10, potrzebne wsparcie na utrzymanie świnek do końca lutego; plus Seledynek - mozliwość przechowania wszystkich prośków w pustostanie w W-wie, konieczność codziennych przyjazdów.

Posted

Mnie martwi najbardziej to, że ich wcale nie będzie 20... za jakiś czas ta liczba może wzrosnąć o połowę. Miejmy nadzieję, że nie wszystkie samiczki będą w ciąży. Dlatego osoby, które wezmą samiczki muszą się z tym liczyć. Uważajcie też na agresję młodych matek opiekujących się małymi.

Bebe można byłoby się dowiedzieć jakiej są płci? Czy lepiej nie zapeszać i poczekać aż do nas trafią?

Posted

masz rację Seledynku...tak może być..też się martwię...
ale skoro zaczęlismy tę akcję,jakoś będziemy musieli z tym wszystkim sobie poradzić...
Musimy,teraz już nie ma innego wyjścia...

Posted

Ja bym nie pytala ich o plec, w koncu my kupujemy te swinki dla naszego "weza" :mad:
A jemu wszystko jedno jaka plec sie trafi...
Jesli dostane na tymczas samiczke, to pierwsze co zrobie to spytam dr Wojtys czy jest juz w stanie stwierdzic czy jest w ciazy :angryy:
No a jesli tak sie przydazy, to trzeba bedzie walczyc o maluchy, zeby zdrowe sie urodzily :)

PS. ja juz dzis swoja dzialke za swinki przelalam Bebebe, mam nadzieje, ze jutro pieniadze juz u niej beda :)

Posted

[quote name='seledynek']Bebe można byłoby się dowiedzieć jakiej są płci? Czy lepiej nie zapeszać i poczekać aż do nas trafią?[/quote]

może lepiej nie pytać, bo się jeszcze zorientuje.. Wężowi to płeć chyba obojętna, ważne że ma co jeść :shake:

co do tej świneczki z chorzowa, to generalnie nie podobają mi się czerwone oczka u gryzoni, ale ta jest wyjątkowo urocza :D

Posted

poniewaz nie moge teraz inaczej pomoc, uszyje kilka norek, hamaczkow i kocykow dla swineczek i innych futrzakow i dochod przeznacze na te prosiaczki.

Posted

Może Batman miałby kolegę! Nie wiem, jakby się świnie dogadały!
A że DT by mi się całkiem zablokował, to prawda... choć znając mnie, jakby trzeba było, wziąłbym 2-3 prośki na kilka dni...tygodni...:evil_lol:

Posted

no proszę - i to na forum gryzonie znalazła! Co za traf! Takiej to nikt "karmówką" nie nazwał?
Bebebe - gdzie mam wpłacać?
kto to jest Timon?
Ayia - konto do wpłaty za odżywkę poproszę. Do seledynka wysłałaś, tak?

Posted

[quote name='pucka69']no proszę - i to na forum gryzonie znalazła! Co za traf! Takiej to nikt "karmówką" nie nazwał?
Bebebe - gdzie mam wpłacać?
kto to jest Timon?
Ayia - konto do wpłaty za odżywkę poproszę. Do seledynka wysłałaś, tak?[/quote]

Timon to prosiaczek ktory trafil do mojego TZ na DT wiecej na Caviarni masz :evil_lol:

odzywke wysle w piatek bo moze i jeszcze cos doloze na labo zanim pojde sobie polezec w szpitalu :evil_lol:

Posted

Tutaj ;):
[url]http://www.swinkimorskie.eu/forum/viewtopic.php?f=14&t=171[/url]

Ja wiem, że do adopcji, ale czwarta klatka w pokoju... Nie, nie, nie! TZ by mnie z domu wygonił :evil_lol:

Posted

[quote name='Karena']Tutaj ;):
[URL]http://www.swinkimorskie.eu/forum/viewtopic.php?f=14&t=171[/URL]

Ja wiem, że do adopcji, ale czwarta klatka w pokoju... Nie, nie, nie! TZ by mnie z domu wygonił :evil_lol:[/quote]

E tam jak kocha to by nie wygonil :evil_lol: