Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Oprócz tych specyfików, o których mówicie (lakcid, trilac, bio... coś tam) jest jeszcze lacidofil - może ktoś mógłby zasięgnąć porady weta który z tych preparatów jest najlepszy dla roślinożernych? No bo chyba problem jest w tym, że inne bakteria ma w żołądku człowiek, a inne zwierzę roślinożerca.
A może rzeczywiście trafiła się jakaś felerna partia karmy :shake:

• Replies 9.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='pucka69']to może im fundnąć tę karmę weterynaryjną? supa guinea excel?
ona zawiera m.in "probiotyk wspomagajacy rozwoj korzystnych bakterii w jelicie i usprawniający procesy trawienne"[/quote]

Cavia Complete też ma probiotyki wspomagające trawienie: Florastimul - FOS (Frukto-oligo-sacharydy) i MOS (Mannan-oligo-sacharydy).

[quote name='Ayia']a co chcialas kupic? i uwazaj na przesylke bo nie kazdy wysyla poza Niemcy!
i przesylka kosztuje ok 25zl jak nie wiecej :shake:

ja na dniach dostane juz [B][FONT=Verdana]Critical care [/FONT][/B][/quote]

Na niemieckim eBayu nie znalazłam Oxbow Cavy Cuisine - to pokarm dla ciężarnych świnek i młodych rozwijających się świnek. Jest jeszcze Oxbow Cavy Performence dla dorosłych świnek, ale tam jest mowa o ochronie nerek i nie tyciu, więc nie wiem którą zakupić. Jak już to na eBayu kupię od Amerykanina. Koszt 25 zł za 2kg + pewnie olbrzymia wysyłka, ale przeznaczyłam na to około 100 zł A może znacie angielskie sklepy internetowe, które wyślą za granicę? Na pewno wysyłka wyjdzie tańsza przez morze, niż przez ocean ;) Jeszcze pogrzebię po necie, ale ja bardziej ufam takim serwisom aukcyjnym, widzisz ile sprzedawca ma komentarzy, czy ma sklep itd.

[quote name='Elurin']Dziewczyny, to dać im ten trilac? Bo mam watpliwości, nie chcę pogłębić tych wzdęć... Może poczekać parę dni, kupić Biolapis? Co radzicie?[/quote]

Ja odstawiłam Trilac, bo dr Monika powiedziała, że po nim właśnie dziwne rzeczy są. Jeżeli nie masz Bio-Lapis no to polecam Lakcid.

[quote name='bebebe1']Oprócz tych specyfików, o których mówicie (lakcid, trilac, bio... coś tam) jest jeszcze lacidofil - może ktoś mógłby zasięgnąć porady weta który z tych preparatów jest najlepszy dla roślinożernych? No bo chyba problem jest w tym, że inne bakteria ma w żołądku człowiek, a inne zwierzę roślinożerca.
A może rzeczywiście trafiła się jakaś felerna partia karmy :shake:[/quote]

Bio-Lapis to właśnie specjalne saszetki dla królików i małych zwierzątek, czyli dla roślinożerców i to teraz zaczęłam dawać świnkom, ale chyba jednocześnie będę dawać Lakcid. Spytam się jeszcze dr Moniki.

Wy też karmicie Cavią Complete? Zauważyliście, że ostatnio w ich karmie oprócz tych pałeczek kolorowych pojawiły się takie kuleczki zlepione ze sobą w kształcie kwiatka? I teraz ona inaczej pachnie, mi się kojarzy z ziemniakami, a mojemu TŻ-towi z serem. W tych pojedynczych tak jest. Ostatnio kupiłam na animalii czteropak (2,5kg) i tam jeszcze stara jest i pachnie normalnie warzywami.

[quote name='invictus hilaritas']Korenia podawala nazwe lekarstwa moze ten lek sprobowac?[/quote]

Invi Korenia właśnie polecała Bio-Lapis i to teraz daję świnkom.

Posted

Z europejskich karm najbardziej chwalony jest Supa Guinea Pig Excell firmy Burgess, tylko trzeba uważać, jeśli kupuje się go w sklepie. Ostatnio, kiedy widziałam w grudniu taki wór w zoologu, miał ważność do końca stycznia 2008 - po prostu jest tak małe zainteresowanie tą karmą, że leżał pewnie już od wielu miesięcy. I było tylko jedno opakowanie, za to trzykilogramowe.
Z dostaniem Oxbow Cavy Cuisine powinno być trochę mniej kłopotów niż z Critical Care, bo jest to zwykła karma, która bywa w sklepach, a na pewno widziałam w tym niemieckim sklepie internetowym: [URL]http://www.just4bun.de/f_index.htm[/URL]
opakowanie 2,5 kg kosztuje 14,50 euro, w tym 7% VAT. Koszty przesyłki za granicę są liczone indywidualnie. [URL]http://www.just4bun.de/f_index.htm[/URL]

Ja cały czas karmię Cavią, i widocznie mam jeszcze stare opakowania. Granulki wyglądają jak pałeczki i smakują i pachną trochę jak chrupki chleb. Żaden ser! Może coś się im popsuło? Zapach sera sugeruje, chyba, jakąś pleśń.

Cavy Cuisine jest dla dorosłych świń, Cavy Performance ma dodatek lucerny dla młodych i karmiących.

Posted

[quote name='kimera']Zapach sera sugeruje, chyba, jakąś pleśń.
[/quote]
Co prawda, to prawda.

A propos pleśni - na święta zostałam z jedną paczkę siana, które po otwarciu pachniało (pachniało? :shake:) jak las podczas grzybobrania :-(
Ledwie otwarłam, chyba jakieś grzybowe zarodniki się rozsypały po mieszkaniu, bo świnki zaczęły kichać. Siano poleciało w czorty.
A świnie jadły sianko, które zostało na strychu w koszyku wyłożonym na potrzeby jakiejśtam podróży do weta - wydzielałam im po ździebełku.

Posted

Seledynku - to ja zaraz kupię świnkom Bio-Lapis. Mam nadzieję, że szybko dotrze.
Cavię Complete kupiłem wczoraj, jest ok, taka, jak poprzednie, pachnie też normalnie. Może to jakaś wadliwa partia?

Posted

Te z zapachem sera to nie dostawały laboświnki tylko nasze samiczki i wszystko z tą karmą było ok oprócz innego zapachu niż wcześniej i tych nowych kuleczek. Dla mnie pachniało ziemniakamia, a dla niego serem. Pewnie to indywidualna kwestia. Na początku myśleliśmy, że pomylili pokarm i zamiast dla świnek wsypali dla tchórzofretek albo co, ale teraz wszystko jedno z jakiego źródła kupimy to te kwiatki tam są i jest inny zapach niż wcześniej.

Zamierzam kupić Oxbow na 100%, ale nie znam niemieckiego :P Mój TŻ będzie musiał mi pomóc. Można w tym sklepie płacić PayPalem, więc mogę tam zamówić, ale trzeba się spytać o wysyłkę, bo coś czuję, że taniej może wyjść z Amerykaninem niż z tym sklepem. Na eBayu 10 dolarów za 2,5 kg, a tu za 2,5 kg 14 euro, to spora różnica, bo dolar schodzi za 2,5 zł a euro chyba 3,5 zł albo coś takiego.

Link na eBayu -> [URL]http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=3980395849&ssPageName=STRK:MEWA:IT[/URL]

Tylko zastanawia mnie dlaczego jest inna szata graficzna? Nazwa jest ta sama, więc chyba to ta sama karma. Jak myślicie?

Posted

Napisałam maila do firmy Oxbow z prośbą o informacje na temat potencjalnego zamówienia karmy do Polski. Cena u producenta za Cavy Cuisine wynosi 7,25 dolara za 5 funtów, czyli 2,27 kg. Cavy Performance 5,75 dolara za paczkę 5 funtów. Opakowanie wygląda tak, jak to na stronie niemieckiej, nie jak na e-bayu. Nie mam pojęcia, dlaczego.
Na e-bayu ceny są dużo większe, ale być może oszczędziłoby się na transporcie. Nie jestem jednak pewna, bo wysyłający też jest ze Stanów. Chyba lepiej byłoby już zamawiać od producenta. Zobaczymy, co mi odpowiedzą i czy w ogóle :). Pytałam również o Critical Care, czy nie dałoby się zamówić na "receptę" od polskiego weterynarza, albo w ogóle bez zapisu.

Posted

Critical Care jest juz zamowiony 2 male paczuszki...
a co do ebay to muysisz patrzec na "caly swiat" aby bylo i wtedy sie dogadac z przesylka :roll:

Posted

Ayiu nie pierwszy raz jestem na eBayu, wiem jak się tam robi zakupy. Niestety sprzedawca nie podał ceny wysyłki do Polski dlatego wysłałam pytanie. Teraz czekam na odpowiedź.

Posted

Tutaj jest ogłoszenie: [URL]http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=223260[/URL]
Ale tu pisze tylko o 3 prośkach za 16 zł...
Kogo mamy w okolicach Krosna?

Posted

[quote name='Elurin']Tutaj jest ogłoszenie: [URL]http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=223260[/URL]
Ale tu pisze tylko o 3 prośkach za 16 zł...
Kogo mamy w okolicach Krosna?[/quote]
Co to znaczy " mrożonki " On je zabija i mrozi ?

Posted

Na to Bianko wygląda... :angryy:
I łaskawca żywych nie wysyła, tylko odbiór osobisty...
Moźże z innych wątków jest ktoś kto mógłby je odebrać na miejscu i potem jakoś by się transport zorganizowało?

Posted

[quote name='BIANKA1']Co to znaczy " mrożonki " On je zabija i mrozi ?[/quote]
O ile wiem, "łaskawcy" nie hańbią się zabijaniem.. Mróz robi swoje...:angryy::mad:

Posted

Są dziewczyny z Rzeszowa na wątku szczeniaków rzeszowskich .
Wpiszcie się na mapę pomocy dogo . Zawsze wtedy łatwiej kogoś znaleść .

[url]http://mapa.dog.pl/[/url]