Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Maitris']Przepraszam, ze lekko odbiegnę od tematu, ale zaciekawiła mnie informacja o wit. C. Kupiłam swoim proskom Cebion, ale farmaceutka twardo namawiała mnie na Cevikap. Postawiłam na swoim i wzięłam droższą buteleczkę.
Ale do rzeczy- w Cevikapie jest wersenian disodowy. Co on takiego "robi"? Pytam na przyszłość :)[/quote]
Wersenian oprócz Cevikapu znajduje się także w Juvicie. Neutralizuje on (wiąże) metale ciężkie, czyli np. ołów. Tak przynajmniej twierdzi moja kosmetyczka, która używa tych kropli do sporządzania serum do twarzy :)
No, ale to dotyczy stosowania zewnętrznego.
Natomiast kilkanaście postów wcześniej Seledynek pisała, że wersenian jest substancją trującą. Być może - nie wiem jak działa wewnętrznie. Mam nadzieję, że występuje w śladowych ilościach i nie szkodzi moim prosięciom.
Ja stosuję zamiennie Cebion i Juvit.
Aha, pamiętaj, że po 3 miesiącach buteleczkę musisz wymienić na nową, bo to, co w niej zostanie będzie już utlenione i niewiele warte.

A wszystkim życzę szampańskiej zabawy:BIG: i Do Siego Roku.

Posted

Tak jak napisała bebebe1 wersenian disodowy to niezdrowy związek chemiczny. Wiadomo, że w prawie każdym produkcie znajdziemy chemię, ale ja się staram ją ograniczać. W 99% szamponach na rynku masz w składzie Sodium Laureth Sulfate, znajduje się on zaraz po Aqua co oznacza, że jest go bardzo dużo w kosmetyku. Jest to detergent, którego zadaniem jest pienienie się szamponu. Ale niewiele osób Ci powie, że może on powodować swędzenie, łuszczycę, łupież a do tego ma rakotwórcze działanie. Oczywiście firmy farmaceutyczne i kosmetologiczne mówią, że to mała dawka i że to kontrolują itd itd, ale np. w Kanadzie ten związek jest na czarnej liście i jest zakaz jego używania. Niestety i w antybiotykach znajdziesz cyjanek czy ołów, które są truciznami, ale stosuje się je do wyeliminowania bakterii itp. (przy okazji i Ciebie podtruwają). Wersenian disodowy w Juvicie ma na celu konserwowanie witaminy C. Znajdziesz go również w kosmetykach jako EDTA. Komisja EU myśli nad jego zakazaniem -> [url]http://www.biochemiaurody.fora.pl/tematyka-ogolna,1/komisja-europejska-nowe-zakazane-skladniki-kosmetyczne,610.html[/url] Świnka przez całe życie będzie go przyjmowała, może i wydalać będzie go z moczem, ale ja wolę nie ryzykować (dlatego też kupuję ekologiczne szampony ;). Cebion nie ma w swoim składzie tego związku, przynajmniej mam taką nadzieję, ale jeżeli by miał no to zmuszony jest do podania tego na buteleczce.

Z uwagi na to, że za kilka godzin mamy Nowy Rok chciałam wam życzyć wszystkiego najlepszego, jak najmniej zmartwień i żeby ten nadchodzący rok był lepszy niż ten co odchodzi. Szczęśliwego Nowego Roku! :BIG: Wasze zdrówko!:drink1:

Posted

seledynku - zawsze zaglądaj w rozliczenie skarpety gryzoniowej i jesli mam pieniadze na swoim koncie a Ty potrzebujesz - to napisz i ja Ci przeleję. Teraz np mam 103 zł, które mogę Ci przelać.

Posted

[quote name='Korenia']Seledynku jak teraz byłam z Kaziem u weta to powiedział mi, że lakcid u prosi nie działa,bo świnki mają zupełnie inne związki w jelitach niż ludzie. Ja dostałam specjalny proszek do rozpuszczania dla gryzoni, który nazywa się Bio-lapis. Poproś wetke o niego...[/quote]
Seledynek nie wiem czy zauważylaś mojego posta.

Posted

[quote name='Korenia']Seledynek nie wiem czy zauważylaś mojego posta.[/quote]

Przepraszam Korenio mam dużo na głowie i zapomniałam Ci odpisać :oops:

Czy to o ten lek chodzi? -> [url]http://www.animalglob.home.pl/product_info.php?products_id=3418[/url]

Mogę się o niego spytać, ale nie sądzę, żebym mogła go kupić w lecznicy. Najwyżej z tego sklepu zamówię. Poza tym dr Monika wie, że Lakcid to tak średnio pomoże świnkom, ale teraz przydałoby się zakwasić im układ pokarmowy i dlatego zasugerowała jego podawaniem razem z innymi specyfikami na wzdęcia. Wcześniej za namową Kimery dawałam im Trilac... ale dr Monika powiedziała, że to niezbyt dobry pomysł, bo od niego najczęściej świnki mają biegunki i inne takie rzeczy i właśnie myśli, że od tego mogą mieć wzdęcia. Czuję się jakby je załatwiła :-(

Posted

[quote name='pucka69']seledynku - zawsze zaglądaj w rozliczenie skarpety gryzoniowej i jesli mam pieniadze na swoim koncie a Ty potrzebujesz - to napisz i ja Ci przeleję. Teraz np mam 103 zł, które mogę Ci przelać.[/quote]

Obecnie na fakturach mam 336,70 zł a jestem Ci Pucko winna 350 zł, pewnie po jutrzejszej wizycie będę miała już taką kwotę i podrzucę Ci wszystkie fakturki.

Mam też dwie faktury z animalii, ale to raczej nie kwalfikuje się do skarpety, to były datki od świnkomaniaków i dlatego z całego serca wam dziękuję za pomoc :)

Mam teraz na koncie 50 zł na świnki. Jedzenia mam w bród, ale skończył mi się żwirek i niedługo skończą mi się sianka, więc zrobię niedługo kolejne zamówienie na animalii, albo kupię w innych sklepach i na te właśnie rzeczy prosiłabym o wsparcie finansowe - potrzebne kolejne 50 zł, ale zanim Pucko wykonasz przelew to jutro dam Ci znać dokładnie ile, bo może jutrzejsza wizyta będzie tania i nie będzie potrzeba tak dużo.

Posted

[COLOR=Red]Chciałem przypomnieć, że 2 świnki na allegro nadal szukają domów - samczyk rozet z Gdyni i samczyk gładkowłosy spod W-wy!!! Czy mamy kogoś, kto może ich wziąć?[/COLOR]

Posted

Elurin, czy to ten prosiek z w-wy?
Śliczny jest:loveu:

[URL="http://javascript<b></b>: ShowBigPicture(current_picture)"][IMG]http://photos01.allegro.pl/photos/400x300/290/82/00/290820048[/IMG][/URL]

ten z Gdyni też jest piękny

[IMG]http://img167.imageshack.us/img167/743/img6030td1.jpg[/IMG]

Posted

Pucko - świnki niby szukają domów, a te 30 zł to za sprzęt...
Zresztą przy Zosi nie miałaś zastrzeżeń ;) .
Ten maluch, do którego dałaś link, chyba bez problemu znajdzie dom... Starsze prośki mają gorzej...

Posted

Pucko te ogłoszenie co podałaś to cena minimalna może być dość wysoka i to będzie tylko za świnkę... nie za sprzęt.

Jutro idę do weta, a świnkom brzuszki wcale nie zmalały. Już sama nie wiem, może to nie wzdęcia :-( Jeszcze się okaże, że wszystkim trzeba zrobić USG... Jeżeli tak zrobimy to 100 zł za wszystkie świnki wyniesie. Na razie pewnie dr Monika da mi pastylki na odrobaczenie. Jutro zabiorę ze sobą kilka ich bobków.

Posted

...a fakt tam jest cena minimalna...
a do Zosi nie mialam zastrzezen, bo nie mielismy tylu prosiąt co teraz i mieliśmy dom dla niej - to ze do mnie trafila do DS to juz druga sprawa ;)

Posted

Pucko tak sobie myślę, może przelej już te 100 zł, na pewno się zaraz przydadzą.

Elurinku masz czas w tym tygodniu, żeby zabrać świnki na USG? Myślę o piątku albo sobocie.

Posted

No wiem, wiem. Może faktycznie zamiast kupować prośki na Allegro skupimy się na leczeniu tych, które już mamy...
Czyli wyciągamy świnki za złotówkę - żeby do węży nie trafiały.
Seledynku - w sobotę może być? Jeszcze nie całkiem wyzdrowiałem, kicham, nie chciałbym czegoś prośkom "zaszczepić"...

Posted

Ok, zadzwonię w tygodniu do tej lecznicy i spytam się czy Maciek będzie w sobotę i się z nim umówię.

Acha i nie zapomnij wziąć ze sobą Gucia i Gilbercika. Im też trzeba zrobić USG.