Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='lika1771']Poniewaz bylam deklarowiczem suni,ktora zaginela w pazdzierniku,a po Niej zostalo troche pieniedzy 570,34zł poprosilam o przekazanie na kojec i bude.
Ocelot bardzo prosze o napisanie kilku slow na watku Igi [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/221940-Iga-uciekła-z-DT!-Pomocy-Suchy-Bór-Opole-ratujcie!?p=21765860#post21765860[/URL][/QUOTE]
zaraz napiszę:) I dziekujemy:)

Posted

[quote name='Gosiapk']Czy Sonia zawsze ma taki duży brzuszek?[/QUOTE]
Ma spory, one Gosiu jedzą tylko te kości.... żebyście widziały jak się rzuciły na suchą karmę i to nienajlepszej jakości:(

Posted (edited)

[quote name='ocelot']Ma spory, one Gosiu jedzą tylko te kości.... żebyście widziały jak się rzuciły na suchą karmę i to nienajlepszej jakości:([/QUOTE] myślisz, że ten brzuszek jest wzdęty z powodu jedzenia kości? :( Gmina tak źle płaciła na utrzymanie psiaków, że tylko kości im dawali? :(

Szkoda, że nie ma grubego styropianu, takiego ze 20cm, aby na nim budy postawić, byłaby dobra izolacja od ziemi.

Edited by Gosiapk
Posted

[quote name='Gosiapk']myślisz, że ten brzuszek jest wzdęty z powodu jedzenia kości? :( Gmina tak źle płaciła na utrzymanie psiaków, że tylko kości im dawali? :(

Szkoda, że nie ma grubego styropianu, takiego ze 20cm, aby na nim budy postawić, byłaby dobra izolacja od ziemi.[/QUOTE]
Nie wiem Goisu:( To może byc wszystko, one nie mialy opieki weterynaryjnej przez lata

Posted

[quote name='Gosiapk']
Szkoda, że nie ma grubego styropianu, takiego ze 20cm, aby na nim budy postawić, byłaby dobra izolacja od ziemi.[/QUOTE]

Może zrobimy szybką zbiórkę na styropian? To chyba nie powinno być mega drogie, a dobrze byłoby zrobić taką izolację od ziemi.

Posted

[quote name='gluchypies']Może zrobimy szybką zbiórkę na styropian? To chyba nie powinno być mega drogie, a dobrze byłoby zrobić taką izolację od ziemi.[/QUOTE]

jestem za
z mojego bazarku będzie koło 300 zł

Posted

W takim razie trzeba by obliczyć, ile tego potrzeba - jaka jest łączna długość postawionych koło siebie bud + ich szerokość.

Sprawdziłam taki styropian w np. Castoramie wygląda tak: [URL]http://www.castorama.pl/styropian-eps-100-038-50-mm.html[/URL]

a kosztuje to około 155-180 zł za całe opakowanie: [URL]http://allegro.pl/izoterm-styropian-dach-podloga-038-w-mega-cenie-i3819794071.html[/URL]

Posted

Ja też patrzyłam na Allegro znalazłam styropian podłogowy 20cm grubości 1m3 za 143zł, czyli starczyłoby na 5m2. Nie wiemy tylko jaką powierzchnię zajmują budy. Trzeba kupić trochę więcej, bo część odpadnie przy przycinaniu po bokach.

Posted

Kurczaki nie znam się na tych styropianach, czy one nie namokną pod wpływem śniegu czy wody ?

Czy takie drewniane palety nie były by lepsze:

[url]http://allegro.pl/listing/listing.php?string=palety+drewniane&search_scope=[/url]

Posted

[quote name='edek']Kurczaki nie znam się na tych styropianach, czy one nie namokną pod wpływem śniegu czy wody ?

Czy takie drewniane palety nie były by lepsze:

[URL]http://allegro.pl/listing/listing.php?string=palety+drewniane&search_scope=[/URL][/QUOTE]

czy nie popękają pod cięzarem? np ludzi tam wchodzących?
może jakies palety?

Posted

Styropian nie nawilga, dlatego stosuje się go do ocieplania podłóg i ścian. To palety, ponieważ są z drewna mogą zbutwieć. Podniesienie budy na palecie oczywiście daje izolację od gruntu, ale nie ociepla, gdyż zimne, zimowe powietrze hula pod budą. Styropian utrzymuje ciepło.

Posted

[quote name='Gosiapk']Styropian nie nawilga, dlatego stosuje się go do ocieplania podłóg i ścian. To palety, ponieważ są z drewna mogą zbutwieć. Podniesienie budy na palecie oczywiście daje izolację od gruntu, ale nie ociepla, gdyż zimne, zimowe powietrze hula pod budą. Styropian utrzymuje ciepło.[/QUOTE]

Dzięki za wyjaśnienie. Nie miałam z tym styropianem do czynienia ;).

Posted

[quote name='Gosiapk']Styropian nie nawilga, dlatego stosuje się go do ocieplania podłóg i ścian. To palety, ponieważ są z drewna mogą zbutwieć. Podniesienie budy na palecie oczywiście daje izolację od gruntu, ale nie ociepla, gdyż zimne, zimowe powietrze hula pod budą. Styropian utrzymuje ciepło.[/QUOTE]

ale nie popęka jak będzie się po nim chodziło?

Posted

[quote name='edek']Dzięki za wyjaśnienie. Nie miałam z tym styropianem do czynienia ;).[/QUOTE]

Niedługo pewnie będziesz budowała swój dom, to się wyedukujesz :)

[quote name='Malgoska']ale nie popęka jak będzie się po nim chodziło?[/QUOTE] Mówimy o tzw. styropianie podłogowym, którym standardowo obecnie ociepla się podłogi na gruncie. Jeśli ktoś mieszka w domu jednorodzinnym lub na parterze w budynku wielorodzinnym niepodpiwniczonym, to pod wylewką cementową (na którą kładzie się parkiet/panele/płytki) jest właśnie taki styropian jako izolacja. To jest bardzo zbity, twardy styropian, o innej gęstości niż ten ścienny. Człowiek może na taki styropian leżący płasko na ziemi wejść i chodzić po nim. Nie kruszy się, jeśli się po nim chodzi, a nie dziubie dziurę w nim.

Po położeniu płasko na gruncie, postawi się na nim budę, która ma drewnianą podłogę, dzięki temu nacisk psich łapek rozłoży się równomiernie na całej podłodze, a nie będzie naciskać pionowo dużą siłą na małą powierzchnię (a propos: kobieta w szpilce stojąca na obcasie ma nacisk na podłoże jak lokomotywa :) ).