Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a ile babcia ma lat, kiedyś chyba od 75 przysługiwała opieka....

od ukończenia 75 roku życia należy się dodatek do emerytury w kwocie 200 zł i chyba nic poza tym :(

Posted

od ukończenia 75 roku życia należy się dodatek do emerytury w kwocie 200 zł i chyba nic poza tym :(

to kiedyś lepiej było.....pamiętam jak babcia Damiana chorowała (raczysko) i żaden lekarz nie chciał nawet prywatnie przyjeżdżać (my wiedzieliśmy że nic nie pomoże, ale dla babci psychicznie wizyta była ważna). Królowe pielęgniarki trzeba było przywozić, by podłączyły kroplówkę, odłączałam sama....

Posted

to kiedyś lepiej było.....pamiętam jak babcia Damiana chorowała (raczysko) i żaden lekarz nie chciał nawet prywatnie przyjeżdżać (my wiedzieliśmy że nic nie pomoże, ale dla babci psychicznie wizyta była ważna). Królowe pielęgniarki trzeba było przywozić, by podłączyły kroplówkę, odłączałam sama....

W mojej rodzinie była właśnie mama chora na raka, po chemioterapii, nie chodząca. Lekarz przyjeżdżał po każdym telefonie, a pielęgniarki/opiekunki, to właśnie z Caritasu mieliśmy. To była prawie 8 lat temu. Jak jest teraz, ciężko mi powiedzieć :/

Zresztą, ja do teraz jestem wdzięczna lekarzowi pierwszego kontaktu, za to jak szybko moja mam znalazła się na wizycie u onkologa. To była dosłownie kwestia doby. W jednym dniu była u ogólnego z wynikami badań, a następnego już miała onkologa. Wszystko załatwiał lekarz ogólny.

Zresztą później, też służba zdrowi nas nie zawiodła. Normalnie, moja mama powinna leżeć i brać chemię w Opolu albo Kędzierzynie-Koźlu, bo to najbliższe oddziały onkologiczne. Jednak moja mama mogła leżeć u nas w szpitalu w Krapkowicach. Specjalnie dla niej ściągali chemię do miejscowego szpitala.

Wiem, że Polska służba zdrowia pozostawia wiele do życzenia :/ Jednak wtedy w przypadku mojej mamy, wszystko zrobili jak należy, a nawet więcej :)

Posted

Jest coś takiego jak opieka paliatywna i ona chyba właśnie obejmuje chorych onkologicznie , bo ciocia tak miała , ale to juz z 14 lat temu chyba .

Teraz jak jeździłam do poradni leczenia bólu na zabiegi to tam mój lekarz miał zlecenia do chorych i przychodzila siostra odwiedzająca chorych

Posted

Babcia miała 83 lata,  opieka paliatywna bazuje przede wszystkim na  oddaniu chorego do odpowiednich ośrodków (szpitali np. Wysoka Łąka Kowary) i tam fakt faktem dbają o ludzi. Jednakże babcia nie chciała opuszczać domu, nawet nie chciała zrobić biopsji. W temacie nowotworów niestety jestem na czasie, bo ostatnio wiele bliskich osób pochłonęły :(

Posted

Rozmawiałam z bratem mojej babci on zaproponował mi dom opieki w którym ma znajomych, jest blisko bo w Gdyni.... zastanawiam się nad tym :/ powiedział mi że nie powinnam robićsobie wyrztów sumienia bo zasranym obowiązkiem jest opieka ich dzieci czyli mojej matki i mojego wujasa..(słowa mojego wujasa)

A teraz z innej beczki...

Przedstawiam Wam Norę!!!

Suka adoptowana z Molosy adopcje, jej historia pełna dziwnych uniesień. Niestety to była także miłość od pierwszego wejrzenia :)

Miał być miniak, miał być rudy,miał być szczeniakiem ,miał być na wystawy.... trafiło się przeciwieństwo :p 

Jest młodą szaloną suczką, przeciwieństwo Ledy.. dokładniej Leda to adhd na spacerach   w domu aniołek, Norka na spacerach fajna,karna a w domu diabełek ale taki pozytywny. Kocha apotr !!!! jestem zakochana tym2ist9hs.jpg faktem Uwielbia zabawę  z psami ale  przgina w swojej  nachalności.  Leda jak Leda nakręca się ale jak jedno siedzi w klatce to się nie widzą  albo dadząsobie buziaka pomordach ;)

142zuhd.jpg10fc31u.jpg

Posted

Czy ja dobrze rozumiem, że Nora jest Twoim nowym domownikiem?????????????????????

Gratulacje! :)

Co do babci, to myślę, że taki dom opieki nie jest złym pomysłem ;)

Ja rozumiem, że to nie jest łatwo, że serce boli na samą myśl :(

Ale kurcze, Ty też musisz mieć coś z życia! Ja rozumiem, że to Twoja babcia, rodzina!

Ale takie miejsca są stworzone po to, żeby pomóc ludziom takim jak jest Twoja babcia ;)

A skoro jest blisko, to mogłabyś w miarę możliwości ją odwiedzać ;)

Posted

Każdy adoptuje ostatnio psy... weźcie!

A tak poważnie to gratuluję! :D Życzę wszystkiego dobrego.
Czyli Ledusia bezboleśnie zaakcpetowała swoją bliźniaczkę?

(Oczami wyobraźni już widzę te komentarze na spacerach "Pani ma hodowlę?", "one sa rodziną", "mogę po nich szczeniaka?" :D)

Posted

O kurcze,ale wiesci !!!
Potwierdzam slowa Tyski-kolejna osoba z kolejnym 3cim psem.Super!
A ja uwazam,ze nie poradzila bym sobie z drugim przxy Eryku ;)
Napisz jak najwiecej i o Niej i jak reszta sie dogadala.Czekam na zdjecia 3ki i zastanawiam sie czy bede potrafila je rozroznic :)

Posted

O kurcze,ale wiesci !!!
Potwierdzam slowa Tyski-kolejna osoba z kolejnym 3cim psem.Super!
A ja uwazam,ze nie poradzila bym sobie z drugim przxy Eryku ;)
Napisz jak najwiecej i o Niej i jak reszta sie dogadala.Czekam na zdjecia 3ki i zastanawiam sie czy bede potrafila je rozroznic :)

a kto ostatnio tez adoptowal? :D
Posted

jest boska, pocieszająca,nawet fajny kontakt na spacerach, karna i nie ciągnie , Kocha piłeczki tenisowe, kocha inne pieski  i ma często swój świat .

Suki dość szybko się dotarły ale Leda śledzi wzrokiem i cały czas próbuje łapać...  na spacerze 3x zrobiła zamach, w domu i jeden najgorszy atak który wkurzył Norkę.

Baby chodzą w kagańcach więc mogą się "tulić" ... fotki mam alenie chcę mi się wrzucać ;p

Posted

nie mam nic specjalnego bo każda fota jest robiona na czuju :p

choć suki posanowiły się raczej mijać, Nora dostanie piłkę  i ma swój świat, Leda  podchodzi i sprawdza co jest grane ale bez jakiegoś większego spięcia. Choć bardzo bym chciała kagan musi jednak być u niej  :p

149qjv6.jpg