agutka Posted January 6, 2015 Author Posted January 6, 2015 Madziu, jak tam z lekami? załatwiłaś? Na leniwca;) Quote
*Magda* Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Dostaliśmy inne tabsy ;) Połączenie glukozaminy, kwasu hialuronowego i czegoś tam jeszcze ;) Według tego weta tu, Tora nie potrzebuje tak silnych tabsów. No i chciał psa prześwietlić za 6 tyg. jak tabsy się skończą :/ Konsultowałam sprawę z wetką z Polski i te tabsy będę jej dawać przez okres 3-5miesięcy, a kolejne rtg, nie wcześniej niż po 6 miesiącach od pierwszego ;) Quote
agutka Posted January 6, 2015 Author Posted January 6, 2015 hmmm tu jednak pasuje powiedzenie : co kraj to obyczaj ;) a ona dostawała coś przeciwzapalnego czy tylko suple? Z Sagatem jakbym poszła do innego weta też bym pewnie dostała inne wskazówki niż u mojej prowadzącej ;) Quote
Oscar Patric Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 Ja zawsze konsultuje zdrowie Oscara u dwóch wetów,ich spostrzeżenia są podobne(leczenie) Quote
*Magda* Posted January 6, 2015 Posted January 6, 2015 hmmm tu jednak pasuje powiedzenie : co kraj to obyczaj ;) a ona dostawała coś przeciwzapalnego czy tylko suple? Z Sagatem jakbym poszła do innego weta też bym pewnie dostała inne wskazówki niż u mojej prowadzącej ;) W Polsce, zaraz po rtg dostała zastrzyk przeciwbólowy/przeciwzapalny. Oprócz tego, dostałam tabletki o takim samym działaniu na 6 dni. Jak miałam ostatnią tabletkę, to pojechałam tu do weta. Byłam pewna, że będzie kontynuacja czymś o takim samym bądź podobnym działaniu. Ale wet tu stwierdził, że to są bardzo silne leki. A skoro to są początki zwyrodnienia, to szkoda psuć psu wątrobę i inne narządy wewnętrzne. Dlatego dał nam suplementy na 6 tyg. I potem chciał psa ponownie prześwietlić. Jak wróciłam do domu, to zadzwoniłam do wetki w PL. Powiedziałam jej kto Torę prześwietlał, jak diagnoza, co dostała i ile. No i co powiedziałam co mi dał wet tu, w Niemczech. Wetka z PL zatwierdziła, że mam jej teraz podawać tylko suplementy od weta. Jednak nie przez 6 tyg., a min. 3 miesiące, a najlepiej koło 5 miechów. Ja chciałam zrobić kolejne rtg za 3 miesiące. Moja wetka powiedziała, że to nie będzie miało sensu i mam poczekać pół roku. Tak więc, zostaję przy tym, co mi wetka z PL powiedział ;) Quote
agutka Posted January 6, 2015 Author Posted January 6, 2015 Moje historie psich łap były podobne ... Za szczeniaka dostawał dużo zastrzyków ,póżniej doustnie , z czasem problem minął jako tako no i teraz jakoś od dwóch lat dokucza raz słabiej raz mocniej ... Wydaje mi się że dużo pomogła dieta i suplementy. Staram się codziennie podawać mu wszelakie chrząstki ,jak w mięsnym widzę odpowiednie kostki cielęce (stawy) to biorę wszystko , tak jak i inne podobne "odpady". Ogólnie ostatnio miałam kilka na prawdę długich spacerów a pies nawet nie zajęczał co świadczy o dużej poprawie mimo podeszłego wieku ;) Quote
Erykowa Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Hej Kurczę,współczuje Wam tych przejść.Mój poprzedni psiak miał zwyrodnienia i teraz też bardzo się tego boję.Gotuje galarety itp Dawałam Erykowi canivition tak do 10 mies-ale dopiero od tego 5go jak go przywieźlismy. I tak się właśnie zastanawiam dawać jeszcze,co jakiś czas?czy odpuścić "sztuczności".Muszę się doszkolić gdzieś.A może coś innego? Sagat wyłożony jak król :) Quote
agutka Posted January 7, 2015 Author Posted January 7, 2015 jeżeli podajesz odpowiednie żarcie to z suplementów możesz zrobić przerwę na 2-3 miesiące lecz jeśli Er dużo biega to i lepiej chyba do czasu dojrzałości wspomagać mu stawy. Nie wiem jak ze stawami u dobków :/ Quote
Oscar Patric Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 preparat na stawy powinen być podawany profilaktycznie Quote
Małgonia Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Nie nadrobie :( ale witam sie śnieżnie, podczytywałam jak mnie nie było ale nie miałam czasu latac po wątkach i odpisywac :( Quote
agutka Posted January 7, 2015 Author Posted January 7, 2015 A witamy się Małgosiu :) Czasu u każdego brak w dodatku te dogo kiepsko chodzi... Quote
phase Posted January 7, 2015 Posted January 7, 2015 Mój wet kazał już do końca życia dawać tabletki na stawy , mimo że nawet teraz jest dobrze z łapkami, ale powiedział, że one nie zaszkodzą tym bardziej że pies starszy i te łapki są kiepskie. My bierzemy Arthrofos, które bardzo polecam. Mamy jeszcze mocne tabletki gdyby trafił się gorszy dzień, na szczęście jeszcze ich nie używałyśmy i mam nadzieję, że nie trzeba będzie. :) Quote
agutka Posted January 8, 2015 Author Posted January 8, 2015 Arthrofos używaliśmy dawno temu ale także mogę powiedzieć że skutecznie działały ;) Quote
Erykowa Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 Tylko czy takie dawanie bez podstaw i cały czas nie "rozleniwi" własnej produkcji,że tak się wyrażę? :) Quote
agutka Posted January 8, 2015 Author Posted January 8, 2015 masz rację Zuzka ale w tym układzie to raczej wspomaganie ;) Wydaje mi się że podawanie w wieku dojrzewania jak najbardziej wskazane później możesz zrobić dłuższą przerwę ;) Quote
Erykowa Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 Tak samo sobie właśnie myślę ;).dzięki.Jeden problem z głowy,został jeszcze jeden :) Quote
phase Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 Arthrofos używaliśmy dawno temu ale także mogę powiedzieć że skutecznie działały ;) a teraz juz nie dajesz? tak profilaktycznie. Quote
agutka Posted January 8, 2015 Author Posted January 8, 2015 Wiesz ... chyba powinnam zacząć mu to na nowo podawać :/ Zawsze kupowałam to u weta a teraz nikt mi tego nawet nie zaproponował gdyż chciałam jakieś konkretne kuracje lekami. Za ile teraz można go kupić (najtaniej,jakaś ciekawa stronka? ) Quote
phase Posted January 8, 2015 Posted January 8, 2015 Wiesz ... chyba powinnam zacząć mu to na nowo podawać :/ Zawsze kupowałam to u weta a teraz nikt mi tego nawet nie zaproponował gdyż chciałam jakieś konkretne kuracje lekami. Za ile teraz można go kupić (najtaniej,jakaś ciekawa stronka? ) szczerze to nawet w necie nie patrzylam czy taniej znajde, ale w sklepie w zoologu i w hurtowni kupowalam za 40 zl ale ostatnio za 38 zl kupilam. U mnie o tyle dobrze ze to starczy na pol roku, bo ja daje swojej zolzie pol tabletki, ale chociaz efekty widac. Quote
agutka Posted January 11, 2015 Author Posted January 11, 2015 Czy ktoś mi odpowie kiedy te okropne wiatry i ciągły deszcz przejdzie? No żeby żadnych spacerów od tygodnia nie było to chyba przesada!!! Quote
Baski_Kropka Posted January 11, 2015 Posted January 11, 2015 Co tam u Was słychac? :D Wiatry i deszcze jeszcze kilka dni, potem znowu temperatura spadnie ;) Dexio nie chce wychodzić jak tak wieje :P Quote
agutka Posted January 11, 2015 Author Posted January 11, 2015 moje psy to wychodzą bez większego problemu;) byleby latać :p gorzej ze mną ...przecież to łeb urywa i te latające gałęzie ,,, Quote
Recommended Posts