paulina83 Posted July 15, 2014 Posted July 15, 2014 ja mam lhasaka, ale on bardzo nie lubi strzyżenia. Co robić, takie upały przecież? Quote
FridaOzzy Posted July 16, 2014 Posted July 16, 2014 Mimo, że nie lubi, to ostrzyc trzeba - godzinka stresu, ale potem przynajmniej nie będzie się męczył. Ja Fridzie umilam ten czas smakołykami i co chwilę robimy przerwę na zabawę i nie jest tak źle. ;) Quote
Maron86 Posted July 16, 2014 Posted July 16, 2014 Ja mam pewien dylemat i chyba więcej psa nie zgolę, wolę go nad wodę zabrać... Ostatnio jak był zgolony, a byliśmy na spacerze około 1h to cały się spiekł w miejscach gdzie był ogolony. Fakt w długim futrze masakrycznie gorąco do tego długie czarne futro, jednak kurcze przynajmniej nie smażony pies... Quote
Brezyl Posted July 16, 2014 Posted July 16, 2014 [quote name='Maron86']Fakt w długim futrze masakrycznie gorąco do tego długie czarne futro, jednak kurcze przynajmniej nie smażony pies...[/QUOTE] Bo wbrew pozorów, futro chroni psa przed przegrzaniem. Są rasy, które się trymuje od początku ich istnienia, ale one maja inna strukturę sierści. Zreszta w miarę przystępnie wyjaśniono to tutaj [url]http://albertnorthvetclinic.wordpress.com/2013/05/30/shaving-your-dogs-coat-should-you-or-shouldnt-you/[/url] Co innego u koni, które pocą się całym ciałem, wtedy zwłaszcza przy ostrym treningu ma to sens, ale pies ma gruczoły potowe dość ograniczone, wypocić wszystko musi językiem i paszczą, bo jak już zostawia ślady potu od poduszek na łapach, to znaczy, że trzeba pomóc mu w ochłodzeniu organizmu. P.S. Oczywiście trzeba pilnować, aby podszerstek był rozczesany i nie zbijał się, zresztą pod wpływem temperatury pies dość szybko gubi podszerstek zimowy, a letniego jest dużo mniej. Quote
Maron86 Posted July 16, 2014 Posted July 16, 2014 Mój na lato nie ma podszerstka, tylko długie czarne kłaczki. Ja go zgoliłam w sumie nie dla ochłody, tylko przez problemy z kleszczami. Nie mogłam znaleźć kleszcza w długich czarnych kłakach, znajdowałam dopiero ochlane, żadne środki nie pomagały... Jak zgoliłam tak się uspokoiło bo widziałam kleszcze i od razu usuwałam. Quote
gryf80 Posted July 16, 2014 Posted July 16, 2014 maron najwyżej"golasa" staraj sie trzymac w cieniu albo kup w rossamnie spray z uv do włosów i spryskaj psa(tłusty nie jest) Quote
Maron86 Posted July 16, 2014 Posted July 16, 2014 Oooo ten pomysł ze sprayem z UV to fajny pomysł =D Quote
Brezyl Posted July 16, 2014 Posted July 16, 2014 [quote name='gryf80']kup w rossamnie spray z uv do włosów i spryskaj psa(tłusty nie jest)[/QUOTE] Warto wczesniej sprawdzić w małej dawce, bo może silnie alergizować niektóre psy. Quote
Maron86 Posted July 17, 2014 Posted July 17, 2014 [quote name='Brezyl']Warto wczesniej sprawdzić w małej dawce, bo może silnie alergizować niektóre psy.[/QUOTE] Racja, a biorąc pod uwagę jak niektóre karmy na niego wpływają... Dzięki za rady :loveu: Quote
gretel Posted July 17, 2014 Posted July 17, 2014 psa nie powinno sie strzyc wbrew popularnym opinią, włos okrywowy chroni skróre psa i stryżenie wcale nie sprawia ze jest mu chłodniej, pies nie ma gruczolów potowych na całym ciele posci się przez stópki i wentyluje pyskiem mozna zrobic wiecej szkody psu niz ma on z tego pożytku, więcej da pływanie i wilgotny ręczniki niż naszynka i nozyczki Quote
paulina83 Posted July 19, 2014 Posted July 19, 2014 [quote name='fridaso']Mimo, że nie lubi, to ostrzyc trzeba - godzinka stresu, ale potem przynajmniej nie będzie się męczył. Ja Fridzie umilam ten czas smakołykami i co chwilę robimy przerwę na zabawę i nie jest tak źle. ;)[/QUOTE] kurcze, ale chłopak ma traumę przez dwa tygodnie Quote
Recommended Posts