BIANKA1 Posted May 20, 2013 Posted May 20, 2013 Dostałam telefon z zaprzyjażnionego gabinetu wet w Żmigrodzie . 2 gimnazjalistki przyniosły 2 szczenięta . Zabrały je pijakowi , który chciał je utopić w rzece . P . doktor przywiozła mi maluszki i 2 puszki mleka . Oceniła ich wiek na 5 dni . To parka . Uploaded with ImageShack.us Jak uda się je odchować , będą potrzebowały domu . Aktualnie płaczą bardzo za mamą i nie chcą ssać z butelki :-( Quote
AMIGA Posted May 20, 2013 Posted May 20, 2013 Ale biedne male hipopotamki. Ludzie już kompletnie nie mają sumienia :-( Quote
BIANKA1 Posted May 20, 2013 Author Posted May 20, 2013 Dzięki ze jesteście . Maluszki jakoś nie potrafią załapać ssania z butelki . 3 godziny prób i jako tako pojadły . Quote
Poker Posted May 20, 2013 Posted May 20, 2013 (edited) Może pipetką wkrapiać mleko ? A jakie mleko dostają? Edited May 20, 2013 by Poker Quote
AMIGA Posted May 20, 2013 Posted May 20, 2013 BIANKA1 napisał(a):Dzięki ze jesteście . Maluszki jakoś nie potrafią załapać ssania z butelki . 3 godziny prób i jako tako pojadły . To chyba nie dziwne, nagle cały świat im się zawalił. Quote
BIANKA1 Posted May 21, 2013 Author Posted May 21, 2013 Jestem nieżywa :-( To już nie na moje lata . A ponoć im człowiek starszy tym mniej śpi ;) Jeden nawet ładnie pije . Drugi by chciał , ale a to za wolno leci , a to niewygodna pozycja , a to ssało by się , ale się nie ssie bo się przysypia . 3 łyki i śpi , a za 15 minut lament . Jaj ja kiedyś wyrabiałam karmić po 8 szt naraz :evil_lol: Cała jestem ulepiona mlekiem jak matka karmiąca . Poker , one na chwilę obecną piją MIXOL . P doktor dała 2 puszki . To ta doktor ze Zmigrodu co robiła interwencje z Edytą . Dziewczyny Ją znają ,Magda też zna . Te 2 puszki mleka i kartonik ze szmatką to cały dobytek maluszków . Teraz mogą liczyć jedynie na dobre Ciocie z dogomanii . Quote
moris1001 Posted May 21, 2013 Posted May 21, 2013 Dobre ciocie na razie mogą tylko podczytywać i mocno trzymać za maluchy kciuki :thumbs:. Quote
AMIGA Posted May 21, 2013 Posted May 21, 2013 No niestety, ciocie mają już kompletnie przetrzepane portfele:-( Quote
BIANKA1 Posted May 21, 2013 Author Posted May 21, 2013 [quote name='pucka69']o jakie hipki małe! czego potrzebują? W tej chwili mamy mleczko i mamy mleczko obiecane :lol: , ale gdzieś za 2 tygodnie będzie potrzebna karma http://allegro.pl/royal-canin-mini-starter-mother-babydog-3-kg-i3239536739.html A jest bardzo droga . Może jakiś bazarek ? Dało by się coś wymyślić ? Bo zabiegi weterynaryjne typu odrobaczanie to myślę , że dostaną w gratisie . Quote
Poker Posted May 21, 2013 Posted May 21, 2013 Wiem jakie to męczące karmić tak często.ja mam tylko Dusię do karmienia co godzinę i z 4 godziny schodzi mi na kroplówkę , nie mówiąc o wynoszeniu na sioo co 2 godziny, sprzątaniu koo i sioo po 2 suniach jak nie zdążę wynieść i padam po 9.dniach na dziób. Na razie mam wydatki na Dusię.Jak się ogarnę , to pomogę. Quote
AMIGA Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Jak tam maluszki? A przede wszystkim jak tam ich Niania? Quote
Rubik Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Gdzieś natrafiłam swego czasu na ogłoszenie o poszukiwaniu kociej niańki dla dwóch maleńkich kociaczków, też takich maluchów zupełnie niesamodzielnych jeszcze. Może tym dwóm okruszkom też spróbować taka mamkę, tyle, że psią znaleźć? Quote
BIANKA1 Posted May 22, 2013 Author Posted May 22, 2013 Maluszki mają się dobrze . Nauczyły się pić z butelki i ciągną jak smoki . Większy chłopczyk wypija obecnie 50ml , a dziewczynka 40 ml na jedno posiedzenie . Piesek waży 900 g , suni nie ważyłam . Grzecznie śpią w nocy , płaczą jedynie koło 2 i trzeba wstać je nakarmić . Następne karmienie po 5 rano . W dzień też tak co około 3 godz. Rubik ,mamkę na tym terenie ? To byłby cud . Sklepowa mi mówiła , że tutaj to zwyczajna praktyka . Daje się pijakowi piwo i w zamian ma się pozbyć szczeniaków . Mówi że wiele razy słyszała o tym . Quote
Rubik Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 [quote name='BIANKA1']Maluszki mają się dobrze . Nauczyły się pić z butelki i ciągną jak smoki . Większy chłopczyk wypija obecnie 50ml , a dziewczynka 40 ml na jedno posiedzenie . Piesek waży 900 g , suni nie ważyłam . Grzecznie śpią w nocy , płaczą jedynie koło 2 i trzeba wstać je nakarmić . Następne karmienie po 5 rano . W dzień też tak co około 3 godz. Rubik ,mamkę na tym terenie ? To byłby cud . Sklepowa mi mówiła , że tutaj to zwyczajna praktyka . Daje się pijakowi piwo i w zamian ma się pozbyć szczeniaków . Mówi że wiele razy słyszała o tym . Takich "terenów" jest więcej. Ale próbować zawsze warto. A tymczasem: smacznego maluchy! Quote
figa33 Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 jestem i ja u maluszków:lol: ślicznie psiaki i miały szczęście ,ze do Ciebie trafiły :lol: farciarze jedne :lol: Quote
ulvhedinn Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Znowu się zakluskowałaś, gratulacje ;) jakby Ci zabrakło mleka, to daj znać..... Quote
Poker Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 To spore psiaki jak na ten wiek.Chyba ,że za dużo zer się wklepało. Quote
BIANKA1 Posted May 23, 2013 Author Posted May 23, 2013 figa33 , dzieki :lol: Ulv , dam znać . Ja nie wiem jak oni liczą to dawkowanie mleka na opakowaniu , To teraz nazywa się nie MIXOL a MILVET .Pisze że np w pierwszym tygodniu szczeniak który wyrośnie na psa średniego ma dostać 3/4 łyżeczki proszku na 1 posiłek 8 razy na dobę . Proszek zalewa sie podwójną ilością wody . To w sumie to daje 9/4 łyżeczki czyli mniej jak łyżka , czyli mniej jak 15 ml . A one razem piją 90 ml na posiłek a nie 30 . Skoro w puszce jest 300g preparatu , to dolewając podwójnie wody wychodzi litr mleka z puszki . Za 60 zł ? chyba zwariowali z tą ceną . Chyba że ja coś żle liczę .:-( Poker , nie wiem co to za psy wyrosną , ale mały tygodniowy szczeniak waży prawie kilo . Albo są przypasione , ale na siłę im nie wciskam , albo będą spore . Kiedyś ktoś wkleił taką tabelkę w której po wadze szczeniąt można było określić domniemany rozmiar psa dorosłego . Ale już nie pamiętam w którym temacie to było . Quote
Korenia Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 Szukałam takiej tabelki i znalazłam jakaś angielską/amerykańską stronkę na której można prognozować wagę dorosłego - niestety można tylko od 1 kg wagę wpisywać - i jeśli tygodniowy szczeniak waży 1 kg to prognozowana waga to 37 kg. Czyli można sądzić, że będą duże... takie +30kg. Quote
BIANKA1 Posted May 24, 2013 Author Posted May 24, 2013 Dziękuję Justynce -figa33 za paczkę , a w niej podkłady ,mleczko i witaminki dla maluszków :lol: Quote
Recommended Posts