Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 279
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zaglądam do Morganka. Połowa psów z geriatrii poza schroniskiem nabrałaby ciała i wigoru. W umieralni chce się tylko umierać, nawet, a może szczególnie, psom.

Posted

mam opóźnienie z bazarkiem dla morgana. miałam dziś robić, ale musiałam zając się wątkiem i szukaniem pomocy dla szkieletowatgeo szczeniaka z parwo i tęgoryjcem... po prawdzie bez cudu nie widze szans na dt dla takiego przypadku....

Posted

sleepingbyday napisał(a):
mam opóźnienie z bazarkiem dla morgana. miałam dziś robić, ale musiałam zając się wątkiem i szukaniem pomocy dla szkieletowatgeo szczeniaka z parwo i tęgoryjcem... po prawdzie bez cudu nie widze szans na dt dla takiego przypadku....

Ostatnio widziałam w lecznicy przybliżenie tęgoryjca - masakryczna glizda :(

Posted

Morgan jutro ma wizytę u weta. Trzeba zrobić usg, powtórzyć badanie krwi, zbadać kał. Od kilku dni psisko znów ma problemy z przewodem pokarmowym, wymiotuje (a przy tym ma apetyt, chęci na spacery, nie ma gorączki). Trzeba sprawdzić co się dzieje :/

(pamiętajcie o Morganie, potrzeby są spore, a z funduszami kiepsko :( )

Posted

Hossa napisał(a):
Morgan jutro ma wizytę u weta. Trzeba zrobić usg, powtórzyć badanie krwi, zbadać kał. Od kilku dni psisko znów ma problemy z przewodem pokarmowym, wymiotuje (a przy tym ma apetyt, chęci na spacery, nie ma gorączki). Trzeba sprawdzić co się dzieje :/

(pamiętajcie o Morganie, potrzeby są spore, a z funduszami kiepsko :( )

:( Podniosę chociaż.

Posted

Od początku maja Morgan zaczął się "psuć". Coraz częstsze wymioty, w końcu doszło do tego, że każdy posiłek wielokrotnie się ulewał... Morgan tracił siły, gwałtownie schudł 5kg ! (a wcześniej przytył 3 kg).

Kolejne badania mówiły "zdrowy pies". Rozszerzone badanie krwi, badanie kału, usg jamy brzusznej (180 zł) nic nie wykazały. Rtg (80 zł) i podejrzenie rozszerzenia przełyku. Najprawdopodobniej Morgan cierpi na nabytą achalazję przełyku (dziś konsultacje z wetem prowadzącym i zapewne kolejne badania - rtg z kontrastem).

Morgan dostaje czopki przeciwwymiotne (30 zł), przeszedł na specjalną dietę - ma gotowane jedzenie, miksowane z wodą na półpłynną papkę, karmiony jest wielokrotnie w ciągu doby małym porcjami z .. łyżki (żeby jadł wolniej), w pozycji siedzącej - żeby jedzenie trafiało do żołądka.

Dziś widać już zdecydowaną poprawę - jedzenie pozostaje w psie, a pies ma znów więcej sił i chęci do spacerowania. Ale czekamy na ostateczną dignoze i rokowania...

Posted

Jednak bez gastroskopii się nie obędzie...
Ciągle coś się nie zgadza, bo jedno, że się "ulewa" a drugie, że są wymioty.
Tzn teraz, na lekach i przy takim karmieniu praktycznie się nie ulewa, ale dziś rano pies znów zwymiotował :( Najprawdopodobniej wieczorem kolejne badania...