Jump to content
Dogomania

Kama ufna Onkowata:(nie możemy opanować krwawienia:( SOS! Nie żyje, odeszła <*>

Recommended Posts

Posted

[quote name='Aga_Mazury']i zaszło by wtedy też tak krwią oko?...

idąc dalej to trutka chyba działa w miarę szybko...tzn. nie po tygodniu?[/quote]

Trutki oparte na kumarynie działają właśnie z opóźnieniem 1-2 tygodniowym. Szczury to bardzo inteligetne zwierzaki, jeśli zauwazyłyby że zaraz po zjedzeniu czegoś ich pobratymca pada martwy, przestały by to jeść, a chodzi o to żeby jadły jak najwięcej. My przy jakimkolwiek podejrzeniu trutki dajemy zapobiegawczo witaminę K (Vitacon). Dodatkowo można jeszcze podawac cyclonaminę aby uszczelniała naczynia. Ale oba leki niestety na Rp. Dobrze by było Vitacon dac też domięsniowo co by szybciej zaczął działac. Na sprawdzenie czy to zatrucie trochę późnawo. nie wiem czy jakiekolwiek lab. toksykologiczne znajdzie kumarynę we krwi po tygodniu, ale może... tyle że to koszty, na wynik się czeka a psa trzeba leczyc...
Ale sa też inne choroby, na szczeście bardzo rzadkie, w których spada krzepliwość krwi, np. coś al'a hemofilia u ludzi. Trzeba by niestety zrobić kompleksowe badania krwi żeby coś szukac dalej.

• Replies 143
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Aga, dzwonię do Ciebie bo chciałam szybko przekazać to co mówi moja wetka, ale w takim razie napisze tutaj:

- w Pomiechówku panuje babeszioza, BARDZO CZĘSTO psy krwawią p[rzy tym z nosa
- jeśli na śluzówkach i na brzuchu są drobne czerwone kropeczkie (tak jakby ktoś uderzył drucianą szczotką), to może być LEPTOSPIROZA
- żeby stwierdzić czy nie ma w organiźmie trutki na bazie kumaryny wystarczy dać krew do Kortowa na toksykologię.

Posted

ostródzki wet uważa, że raczej to niemozliwe aby było zatrucie kumaryną...

w każdym razie jutro z samego rana jedziemy do Olsztyna do szpitala...być może że Kama tam zostanie jeżeli będzie taka konieczność....zrobimy wszystkie mozliwe badania...i wszystko coo będzie trzeba bez względu na koszty...

Pojedzie z nami tez sunia z ogromnym guzem na brzuchu na konsultacje...

i pies Topik, który ma objawy neurologiczne jakieś...

żaden z tych psiaków nie ma nawet grosika w skarpecie więc jeśli komus po świętach został grosz lub dwa bardzo prosimy o wsparcie :modla:

Kama wytrzymaj ...proszę ...:oops:

Posted

Na zawał padnę do jutra rana.....

kto może wystawić może Kamci aukcję cegiełkową?...

nawet nie chcę myślec jaki dług jutro sobie zafundujemy w poliklinice...

ale to wszystko nic...w porównaniu do tego aby pomóc Kamci i tym bidom, które jutro z nami pojadą...

Posted

[COLOR=black]anaix jeżeli będziesz mogła wesprzeć grosikiem to prosimy o wpłaty na AFN z dopiskiem "Kama Ostróda" bardzo dziękujemy....BARDZO :Rose:[/COLOR]
[B][COLOR=#ff0000][/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]ALARMOWY FUNDUSZ NADZIEI NA ŻYCIE
UL.JAGIEŁŁY 5 M 19[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#ff0000]14-100 OSTRÓDA[/COLOR][/B]

[B][COLOR=#ff0000]NIP 7412025929[/COLOR][/B]

[B][COLOR=#ff0000]KRS 0000264523[/COLOR][/B]

[B][SIZE=4][COLOR=navy]numer konta[/COLOR][/SIZE][/B]

[B][SIZE=4][COLOR=navy]78213000042001038801430001[/COLOR][/SIZE][/B]

Posted

ja bym zrobił taka aukcje cegiełkową dla Kamci, ale ja na allegor prawie zielony, jeszcze nigdy nie wystawialem zadnej aukcji !:oops::oops::shake::shake: i potrzebny jakis tekst wzrusajacy dla Kamci !!

Posted

Z aukcjami cegełkowymi na Allegro jest problem... Regulamin zabrania sprzedaży "dóbr niematerialnych"... Trzeba by oferować np. fotki Kamusi, inaczej mogą usunąć aukcję.

Posted

[quote name='Elurin']Z aukcjami cegełkowymi na Allegro jest problem... Regulamin zabrania sprzedaży "dóbr niematerialnych"... Trzeba by oferować np. fotki Kamusi, inaczej mogą usunąć aukcję.[/quote]
Fotki też sie znajdą tylko niech ta Aga wróci i nam powie co z Kama