sugarr Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 Negra ma 6-7 tygodni. Przyjechała z Kielc do mnie na DT. Niestety mój pies...:-( Albo 'molestuje', albo podgryza, tak jakby chciał zamęczyć słabsze. Nie robi tego mocno, nie warczy, ale nie daje jej spokoju. Być może jest zazdrosny... Nie oddam nigdzie Negry, pod warunkiem, że nie będzie to idealne miejsce (dom stały) Mile widzany byłby inny DT, taki tylko 'w razie czego'. Oczywiście oddzielam ich. Mój psiak strasznie wyje jak go zostawiam, ale powoli jak wpuszczam go do pokoju zaczyna bardziej interesować się mną niż Negrą. Przyzwyczaja się do jej obecności. Więcej o suni napiszę jutro, teraz jestem już padnięta od 17 bawię się w rozdzielanie ich, separowanie, próby uspokojenia Portosa. Quote
sugarr Posted April 15, 2007 Author Posted April 15, 2007 Są momenty, kiedy nie ma z nimi problemu w jednym pomieszczeniu. To dopiero pierwszy wieczór, może będzie ok wtedy Negra zostanie ile będzie trzeba :) Tzn. do znalezienia stałego domku! Quote
fizia Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 Cudna jest!!! Może to faktycznie minie jak się do siebie troszkę przyzwyczają. Trzymam kciuki!!! Quote
karusiap Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 trzeba dac szczeniakom szanse,,,ale ten Twoj sugar to jakis taki srednio towarzyski dla tymczasowiczow;) Quote
Aga-ta Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 o, zupenie jak nasza olkuska Negra, tylko mniej kudlata:) SLICZNA:loveu: Trzymam kciuki, zeby psiaki sie dogadaly:kciuki: Quote
sugarr Posted April 15, 2007 Author Posted April 15, 2007 Wypraszam sobie, wcześniej to Asta jego nie lubiła :D Quote
Anashar Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 Wiesz, nie chce byc niemily ale troszke sie zdenerwowalem... Na choinke sprowadzac psa na DT jak juz masz innego? Asta byla jako -sza na ymczasie i musialas ja przekazac dalej. Teraz Negre tez podasz dalej??? Quote
Jagienka Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 Anashar napisał(a):Wiesz, nie chce byc niemily ale troszke sie zdenerwowalem... Na choinke sprowadzac psa na DT jak juz masz innego? Asta byla jako -sza na ymczasie i musialas ja przekazac dalej. Teraz Negre tez podasz dalej??? zgadzam się :shake: tez mi się ciepło zrobiło... Quote
sugarr Posted April 15, 2007 Author Posted April 15, 2007 Anashar aż mi się nie chce na to odpowiadać, ale odpowiem. Nie zamierzam jej nigdzie przekazywać, tylko szukać domu. Napisałam, że mile widziany byłby inny DT, co wcale nie znaczy, że ją tam oddam. Próbuję od początku psy godzić, w tym momencie śpią jeden na kanapie, drugi na podłodze i mam nadzieję, że tak zostanie. Jak pójdę spać to odesparuję. Nie wiem w czym problem. Z Astą nie wyszło ok, ale nie brałabym szczeniaków gdyby nie informacja, że Asta je zaakceptuje. Trudno, to jednak zwierze, nie udało się przewidzieć. Gdybym nie miała na myśli dobra psa, to zostawiłabym ją u siebie, niech sobie siedzi w osobnym pokoju. Nie chciałam tego, więc poprosiłam o szukanie innego DT. Gdyby ludzie mający już psa, nie brali innego psa na DT to wiele domów tymczasowych by nam 'odpadło'. Zapewne gdybym napisała, że pieski się uwielbiają, to nikt by nie powiedział "na choinke brac psa na DT jak już masz innego". Łatwo być mądrym teraz... Quote
Jagienka Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 sugarr ale nie ma tez potrzeby brac na siłę... socjalizacja takiego szczeniaka to podstawa, wg mnie jej przydała by się znajomośc z psiakiem do niej spokojnie nastawionym... no nie wiem... skoro mówisz, że sobie poradzisz, to ok ech... Quote
Anashar Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 Latwo byc madrym, owszem. Szczeniaki rozchodza sie jak "swieze buleczki" naprawde nie ma potrzeby sprowadzania ich z innego miasta. Jesli juz brac to lepiej mala dorosla psinke ze schronu zeby zsocjalizowac. A jak czegos nie jestem pewny to poprostu tego nie robie, jesli wiem, ze moze mi nie wyjsc... Quote
Jagienka Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 sugarr napisał(a): Zapewne gdybym napisała, że pieski się uwielbiają, to nikt by nie powiedział "na choinke brac psa na DT jak już masz innego". Łatwo być mądrym teraz... Prawdę mówiąc jak już zobaczyłam gdzieś, że planujesz tymczas to... a z resztą... A może kiedys się wybierzesz z Nami do schroniska, co?? Może Nam poza forum pomożesz szukać domów dla psiaków?? Quote
Jagienka Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 A tak sero to Monika teraz allegro, albo napisz pw do PaulinaB (z wątku Modlniczki), bo ona wydawała ostatnio szczeniaki, których było ok 10 z interwencji kTOZ'u, które miały być przerobione na smalec... Może ma jakieś telefony niewykorzystane... Quote
sugarr Posted April 15, 2007 Author Posted April 15, 2007 Mój pies uwielbia wszystkie inne psy i nigdy nie było z jego strony podobnej reakcji i liczę, że to też tylko kiepski początek. Był u nas w domu nawet 2 czy 3 miesięczny sznaucer i było ok. Gdybym miała niepewnego psa, to bym nie ryzykowała. Czasami suka warczy na szczenie, czasami szczeniak nie polubi szczeniaka. Nie pozwalam żeby dochodziło do tego 'zamęczania'. Wiem, że za mały pies nie powinien bawić się z za dużym i nie dopuszczam do tego. Nie brałam szczniora dlatego, że miałam ochotę mu porobić zdjęcia, albo pozmywać siuśki z parkietu, tylko dlatego, że uznałam sytuację szczeniaków za nienajlepszą... W noc przed wyjazdem malucha do mnie, jednego psiaka z miotu pijak wcisnął do plecaka i ledwo trzymając się na nogach gdzieś wyruszył. Szczeniora następnego dnia jakieś dziecko przyniosło chyba Erce. Ale oczywiście jestem zła. Dogomaniacy lubią takie coś... Quote
sugarr Posted April 15, 2007 Author Posted April 15, 2007 Allegro i reszta jutro, muszę napisać jakiś tekst, teraz nie mam do tego głowy. Napewno napiszę do PaulinyB dzięki za informację. Czekam na identyfikator, może kiedyś się doczekam... Dzwoniłam, ale kazano mi nie dzwonić tylko czekać na telefon, więc czekam. Prawdę mówiąc jak już zobaczyłam gdzieś, że planujesz tymczas to... a z resztą... I nie dlatego, że chcę rozwijać spór, ale dlaczego "..."?? Dlatego, że mam psa? Bo chyba inny pies podczas DT to nic nowego, zwłaszcza taki młody. Ciekawa jestem co się kryje pod "a z resztą" Quote
Anashar Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 sugarr napisał(a): Czekam na identyfikator, może kiedyś się doczekam... Dzwoniłam, ale kazano mi nie dzwonić tylko czekać na telefon, więc czekam. Ja 7 razy bylem bez identyfiakatora ;) A na telefon od nich nie czekaj, jesli chcesz sama zadzwon. Oni napewno nie oddzwonia :p Quote
sugarr Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 Dobre wieści :) Pierwsza noc za nami i dużo się zmieniło. Portos koło 1 się uspokoił, położył. Ja położyłam się na łóżku obok Negry. Spałam co prawda po pół godziny, co pewien czas, ale są efekty. Jak oboje odpoczeli, uspokoili się, to wszystko poszło o wiele lepiej. Portos co pewien czas przychodził powąchać małą, pilnowałam, żeby nic jej nie robił. Ona kładła mu łapki na pyszczku i wzajemnie się po pyszczkach lizali :) Troszkę ją trącał nosem, troszkę zaczepiał, a ona lekko go podgryzała i trącała łapkami. Teraz, rano Negra pierwsze co zrobiła, to piszczała na ziemię i zrobiła kupala, po czym zabrała się za fioletową ośmiornicę i kawałek kartonowego pudełka. EDIT: Negra ślicznie daje znać jak musi załatwić swoje potrzeby. Wyszła nawet na balkon, na kafelki i tam siusiała. Ułatwiła mi zadanie :) Poza tym znalazła sobie swoje "miejsce" i tam się załatwia. Nie ma z nią ani trochę problemów... W nocy Portos położył się w swoim starym łóżeczku, w którym ledwo mieści się na siedząco, a które dałam małej tymczasowo. Przypomniało się zazdrośnikowi co jego... :) Quote
AniaB Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 dobrze ze sytuacja sie normuje.. nie znam sytuacji z poprzednim psiakiem na tymczasie u sugarr i nie wiem jak sie skonczyła, nie chce tez zajmować stanowiska w tym temacie ale Jagienko, anashar - w kielcach sytuacja jest naprawde dramatyczna psiaki są tzrymane na działce, zeby ich nie oddawac do koszmarnego schroniska, gdzie zadnej szansy by im nie dano... psów jest coraz wiecej - tam nie wygląda to jak w krakowie, gdzie ludzie są w pewnym sensie świadomi dramatu psów w schroniskach.. zobaczcie na wątki kieleckie - tam jest ciagłe wołanie o pomoc.. Quote
sugarr Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 AniaB, dzięki za wypowiedź, za przedstawienie tamtejszej sytuacji. Ale proszę, nie odpisujcie już na ten temat. Bez względu na to, czy zmieniliście zdanie, czy dalej jesteście przy swoim. Nie zaśmiecajmy tematu małej. O nią tu przecież chodzi. A tutaj zdjęcia, które zrobiłam w pierwszych minutach spokoju :) A może... "pokoju" :) Portos przestał już ją napastować, teraz chce się bawić, czasami za mocno coś zrobi wtedy Negra warczy, ponieważ jest malutka on nic sobie z tego nie robi, może bardziej nakręca się na zabawę. Nie jest jeszcze idealnie, ale trzymajcie kciuki. A tutaj zasypiają, wreszcie :) Allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item=186290900 Quote
erka Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Bardzo dziękujemy sugarr za pomoc! :loveu: Nawet z molestującym Portosem ta sunieczka ma jednak szansę na życie. Tutaj jest wątek o tych szczeniaczkach, a to tylko maleńki wycinek z tego co dzieje sie w świętokrzyskim. Reszta w innych wątkach kieleckich. http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=57447&highlight=erka Niestety w naszym regionie adopcji jak na lekarstwo, dlatego musimy szukać pomocy gdzie indziej. Całe szczęście , że pomagają nam ludzie z innych stron kraju, tylko dzięki temu udaje nam się uratować sporo tych bid. Quote
sugarr Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 No prawie :D Mamy już książeczkę, odrobaczona, zaszczepiona i na 14 dniowym areszcie :) Teraz szukamy domku! Sunia właśnie pałaszuje, mamy trochę karmy dla mini juniorów i bardzo jej smakuje :) Dzisiaj trochę wybrzydzała gotowane, ale apetyt chyba wrócił Quote
Jagienka Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Albo sugarr poprzegladaj "Przygarne psa" a nuż ktoś z Krakowa będzie poszukiwał takowego cuda... Quote
Anashar Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Wczoraj na aukcji psów dużo osób szukało szczeniaków... Quote
sugarr Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 Przeglądam właśnie "przygarnę psa" i chyba w grę wchodzi tylko Kraków, a tu narazie nic nie ma.. Zobaczymy, porozglądam się jeszcze. Wczoraj było wczoraj.. Szczerze mówiąc, nie wiem o jaką aukcje psów chodzi. Quote
Recommended Posts