Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

super wiesci ale szkoda ze trafiłam tu dopiero teraz !!!

a wiecie oan wyglada podobnie do mojej najukochańszej suni cziki która dostałam od taty na 1 ur była ze mna 13 lat !!!!!!

było to dawno ubolewam bo mam tylko jedna malutka czarno biała fotkę kiedy ona była malutka i mało wyrażna !!!

• Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='ANETTTA']super wiesci ale szkoda ze trafiłam tu dopiero teraz !!!

a wiecie oan wyglada podobnie do mojej najukochańszej suni cziki która dostałam od taty na 1 ur była ze mna 13 lat !!!!!!

było to dawno ubolewam bo mam tylko jedna malutka czarno biała fotkę kiedy ona była malutka i mało wyrażna !!![/QUOTE]

Witamy :D

a więc dostałam dzisiaj wiadomość od Pani, Tola ładnie sygnalizuje gdy chce wyjść na dwór, dzisiaj w nocy wpakowała się do łóżka jej syna i tak spali :D wczoraj została również wykąpana :cool3:
No to czas na zdjęcia :D

Jak widać Tola ładnie wykonuje komendy :D
[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-guvHi6BvSrk/UScqcItsNdI/AAAAAAAADgY/f_Z_gJ_bYLk/s512/image-1361518052791-V.jpg[/IMG]
[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-55IGz0gL0gk/UScqbAxiA3I/AAAAAAAADgI/vIy37918b5M/s512/image-1361517991390-V.jpg[/IMG]
[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-4gSmd5dm_-0/UScqbORQopI/AAAAAAAADgU/jqvPucFsC4o/s512/image-1361518012260-V.jpg[/IMG]
[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-4JyjH_2R214/UScqb981afI/AAAAAAAADgc/GDB7quOfWdY/s512/image-1361518044349-V.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='kamil19201']ha pierwsze zdjęcie i ta jej "łapa" :d a gdzie kolega/koleżanka Toli ? :>[/QUOTE]

ta łapa potrafiła mnie nieraz powalić :D no kolega najwyraźniej się nie załapał, ale pewnie będzie więcej fotek :)

Posted

no to jeszcze na dobranoc :D
[img]https://lh6.googleusercontent.com/-r13qJgSpC0s/USfYatkMmTI/AAAAAAAADiM/7lR0TjqVgFU/s512/image-1361561381624-V.jpg[/img]
[img]https://lh3.googleusercontent.com/-Kl0DcR2v1xM/USfYalPBg7I/AAAAAAAADiQ/uZJHj88L_xM/s512/image-1361561397571-V.jpg[/img]

Posted

niestety to koniec dobrych informacji... Tola dzisiaj ugryzła sąsiada, co prawda był lekko wstawiony i to najprawdopodobniej dlatego, no i jej Pani, gdy napiła się trochę wina do obiadu, to Tola również na nią zawarczała... a pijana na pewno nie była! Nie wiem co doradzić, wiem, że są psy, które nie akceptują osób pod wpływem alkoholu, ale żeby we własnym domu nie napić się lampki wina? sama nie wiem co doradzić pani :shake:

Posted

Jeśli Tola ma złe doświadczenia z pijanymi ludźmi ( a na to własnie wygląda) to myśle że tylko odwrażliwianie pomoże. Mam pewnie pomysły, ale może niech pani Beata się wypowie. Ona ma większe doświadczenie.

Posted

Podałam pani numer do Beaty, Tola dzisiaj była na kontrolnej wizycie u weta, wet kazał wykonać kilka testów na posłuszeństwo i agresję i wyszło podobno baaardzo pozytywnie :multi: wet powiedział, że ma cudowne usposobienie, tylko tak jak Magda napisała - musi mieć złe doświadczenia z przeszłości... w każdym razie Pani powiedziała, że ani dla niej ani dla męża nie jest to problem, bo nie piją, a Tole będą z czasem odwrażliwiać :p
Dzięki Magda, na razie mają właśnie skontaktować się z Beatą, zobaczymy co doradzi:lol:

Posted

[quote name='pralinka94']niestety to koniec dobrych informacji... Tola dzisiaj ugryzła sąsiada, co prawda był lekko wstawiony i to najprawdopodobniej dlatego, no i jej Pani, gdy napiła się trochę wina do obiadu, to Tola również na nią zawarczała... a pijana na pewno nie była! Nie wiem co doradzić, wiem, że są psy, które nie akceptują osób pod wpływem alkoholu, ale żeby we własnym domu nie napić się lampki wina? [B]sama nie wiem co doradzić pani[/B] :shake:[/QUOTE]

Ano, bez przesady... ale...

Ale nie łudźmy się, że suka już wie, że jest bezpieczna i u siebie... psiak uczy się jeszcze jeszcze swoich ludzi, uczy zaufania do nich... jeszcze nie doszedł do momentu, że bezwzglednie wie, że to właśnie Ci ludzie w każdej sytuacji są jej ostoją bezpieczeństwa i że w sytuacji zagrożenia, to oni bedą reagować... zareagowała sama...
Kto wie jakie miała doświadczenia z podpitymi ludźmi?
Dobrze, że Państwo zauważyli ten "problem"... mogą już przeciwdziałać ew. skutkom i niepokojom suczki...

Tu dochodzi jeszcze jeden aspekt i bardzo proszę przestrzec Państwa:
często wydaje nam sie, że niepokój psiaka zwiazany jest tylko z alkoholem i jego zapachem... a tu może być ciut głębszy "problem":
psiak może reagować niepokojem na widok ludzi poruszających się niepewnie, o splątanych ruchach (to wywołuje np. alkohol, strach, niepełnosprawność...)... wtedy także trzeba reagować i zwrócić uwagę na sunię, by nie doszło do nieszczęścia...

Jednak te zachowania są najzupełniej normalne i z upływem czasu, sunia nauczy się ufać swoim ludziom na tyle, że to im zostawi inicjatywę w działaniu.... jednak musi być spełniony jeden warunek: dla suczki ludzie muszą być przewodnikami, ona nie może być zmuszona do przejmowania inicjatywy.

Trzymam kciuki za Tolę i jej rodzinę...

Posted

niestety problem Toli się poszerzył... obecnie Tola wkurza się nawet na biegające dzieci po mieszkaniu, podgryza i warczy na domowników. Gdy chce się ją wyprosić z pokoju, wtedy dość mocno podgryza ręce, Pani boi się o swoje dzieci... w ogrodzie Tola zachowuje się jeszcze gorzej... Pani jest załamana, ja też i nie bardzo wiem co doradzić, Tola to dominator i chce panować nad wszystkimi... Pani zastanawia się nad kojcem w ogrodzie, tylko czy to rozwiąże problem? z tego co wiem, Tola miała dostawać 5 htp, muszę dopytać czy dostaje.
A i Tola w połowie marca jest umówiona na sterylizację, myślicie, że to może choć częściowo rozwiazać problem?