Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
na wspólnym podwórku moim i mojej mamy są dwa psy - pies mojej mamy to 7 letnia suczka mix ON i amstaffa i mój 10 tyg. szczeniak wyżła weimarskiego. Starsza suczka bywa agresywna w stosunku do innych psów, zazwyczaj dosyć brutalnie je przegania z podwórka, rzadko kiedy akceptuje jakiegoś psa i z nim się bawi. Mamy więc problem jak przedstawić sobie te dwa psy? Widzą się codziennie, ale starsza suczka jest zamknięta w kojcu, młoda do niej podchodzi, wąchają się i liżą, ale i tak boimy się, że jeśli starsza byłaby luzem to poturbuje szczeniaka...
Macie może jakieś pomysły?

Posted

Wypuść sukę, bez problemu powinna go "zaadoptować'' jako swojego szczeniaka, skoro się liżą przez siatkę w kojcu to nic nie zrobi :) Tylko bez nerwów a będzie OK. Im szybciej tym lepiej.

Posted

Najpierw weź starszą sukę na dłuuugi (co najmniej 2h) spacer, wybiegaj ją, poćwicz komendy, zmęcz.
Później weź oba psy na wspólny spacer poza podwórko.
A na koniec załóż suce kaganiec i puść razem na podwórku. I jeżeli się boisz, to trzymaj się od nich z dala i nie wtrącaj się ;)

Posted

CheNelly napisał(a):
Tylko właśnie suka na począktu zawsze jest miła w sotsunku do innych psów... i nagle je atakuje :/

ale to jest szczeniak, a szczeniaki rządzą się swoimi prawami. mój pies psów nie lubi, nie bawi się z nimi, nie pozwoliłby żadnemu psu np. na skakanie po sobie. a ilekroć jakiegoś szczyla spotkamy to młody może dosłownie po nim skakać, podgryzać go, a ten stoi/siedzi/leży i widać, że mu to pasuje.
ale tak jak Delph mówi, idźcie z psami na spacer poza podwórko, niech tam się zapoznają, razem polatają i wróćcie razem. będzie dobrze:)

Posted

Kaganiec na morde na wszelki wypadek, na spacer je wezcie, ale tez nie tak ze od razu beda kolo siebie szly- poczytaj o spacerach rownoleglych, nie zaszkodza a moga pomoc ;)