Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam drogie Panie i chylę czoła. Wątek podglądam od kilku miesięcy choć dopiero niedawno zalogowałam się na forum. Tak wspaniale opisanej i udokumentowanej pomocy nie ma chyba na żadnym innym wątku pomocowym. CHAPEAU BAS.

Chętnie wspomogę  skromną sumką tylko proszę o numerek konta.  :-)

Posted

Witam drogie Panie i chylę czoła. Wątek podglądam od kilku miesięcy choć dopiero niedawno zalogowałam się na forum. Tak wspaniale opisanej i udokumentowanej pomocy nie ma chyba na żadnym innym wątku pomocowym. CHAPEAU BAS.

Chętnie wspomogę  skromną sumką tylko proszę o numerek konta.  :smile:

Witamy serdecznie umala :D u naszych Panów.

Wątek wygląda tak dobrze bo chyba tobciu to urodzony dokumentalista.

Dziewczyny... bo się czerwienię... :) :) Bardzo się cieszę, że sposób dokumentowania Wam odpowiada.

Abstrahując od tego, że lubię porządek i jak się wszystko przejrzyście prowadzi to łatwiej coś znaleźć.

To jestem przecież Waszymi oczami. :) I rozporządzam Waszymi składkami.

Zatem nie ma innej opcji - musi być porządek i wszystko porządnie udokumentowane. :)

A wątek jest fajny i się kręci - bo Wy jesteście fajne. :)

Serdecznie witamy umala wśród nas. :) Zaraz podeślę nr konta. Pięknie dziękujemy w imieniu Chłopaków.

p.s. pieniążki od b-b wpłynęły. Dzięki wielkie.

Posted

Co to jest - skrzyżowanie dokumentalisty z księgowym ??? = tobciu k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,24_lh_orig.

:) Uśmiałam się. :) :)

Przyszłam  do chłopaków i super dziewczyn :) z wątku bazarkowego.Puki co,to poproszę o nr konta i uregulujcie zaległą zapłatę za śmieci.

Witamy serdecznie. :) I dziękujemy pięknie za chęć pomocy. 

Posted

Rano wpłaciłam 30 zł, niewiele ale w pszlym miesiącu też coś podeślę.
Oooo a marzec już za półtorej godziny :-D

umala, to bardzo dużo. Dziękujemy. :)

Przed Wielkanocą Tosia&Lesio zrobi Panu i Reksowi zakupy.

Posted

Pieniążki od umala wpłynęły. Dziękujemy. :)

Dziś zapłaciłam do gminy za śmieci za : styczeń, luty i marzec 2015.

Dzięki Wam. :)

Jutro uzupełnię rozliczenie i wstawię potwierdzenie przelewu. Foto

Posted

Pieniążki od umala wpłynęły. Dziękujemy. :)

Dziś zapłaciłam do gminy za śmieci za : styczeń, luty i marzec 2015.

Dzięki Wam. :)

Fajnie :)

Posted

Przytuptałam na wątek z bazarku ALMA2 i jestem pełna podziwu, że już dwa lata tak mądrze i skutecznie pomagacie p. Marianowi i Reksiowi.

A p. Marian aniołkiem chyba nie jest i na swoją taką starość też pewnie sam sobie zapracował.

Ale nie naszą sprawą jest go osądzać, tylko w miarę możliwości pomóc.

Zastanawiam się tylko czy gmina robi wszystko co powinna i co może zrobić. Wiem, że GOPSy (czy MOPSy) mają niewiele pieniędzy ale np czy p.Marian nie może być zwolniony z opłaty śmieciowej? Może trzeba napisać pismo do gminy a p.Marian z tym się nie śpieszy. Pisał? Odmówili mu? P. Marian nie wygląda na nierozgarniętego ale może trzeba go popchnąć do działania.

Z prądem też jakoś dziwnie - w XXI przy świeczce.

Wracam na bazarek, bo tu gadaniem niewiele pomogę.

Posted

Przytuptałam na wątek z bazarku ALMA2 i jestem pełna podziwu, że już dwa lata tak mądrze i skutecznie pomagacie p. Marianowi i Reksiowi.

A p. Marian aniołkiem chyba nie jest i na swoją taką starość też pewnie sam sobie zapracował.

Ale nie naszą sprawą jest go osądzać, tylko w miarę możliwości pomóc.

Zastanawiam się tylko czy gmina robi wszystko co powinna i co może zrobić. Wiem, że GOPSy (czy MOPSy) mają niewiele pieniędzy ale np czy p.Marian nie może być zwolniony z opłaty śmieciowej? Może trzeba napisać pismo do gminy a p.Marian z tym się nie śpieszy. Pisał? Odmówili mu? P. Marian nie wygląda na nierozgarniętego ale może trzeba go popchnąć do działania.

Wracam na bazarek, bo tu gadaniem niewiele pomogę.

Witamy serdecznie. Cieszymy się z każdych odwiedzin. :)

Nic nie jest czarne ani białe. A z informacji jakie mamy o Panie Marianie od osób znających Go – wiemy, że stan w jakim żyje nie jest tylko i wyłącznie jego winą. Rodzina swój udział tu miała również. Nie znamy szczegółów, zresztą nie ma możliwości ich skonfrontowania z drugą strona – ale to jak jest, nie jest jedynie winą Pana Mariana. I nie do końca sobie na to zasłużył. Tak życie się potoczyło, takie decyzje lepsze i gorsze padły.
To że Pan Marian jest bez emerytury – zabrakło Mu w przepracowanych latach tylko roku – by przysługiwała Mu wcześniejsza emerytura (według starych zasad ZUS). Mamy nadzieję, że się jej doczeka.
Pan Marian nie wygląda na rozgarniętego ? Ależ skąd. Błędne wrażenie. On jest jak najbardziej rozgarnięty. :) Wszystko kojarzący.
Może nie ma łatwości, lekkości w sprawach wymagających dokumentów (ale to ja sama mam czasem problem :) ). Ale jak najbardziej z wielu rzeczy zdaje sobie sprawę i wie jak działać.
Oczywiście w papierkach, przydaje Mu się podpowiedź, pokierowanie Go (co staramy się robić). Zwyczajne „popchnięcie Go” (najczęściej mężczyzną kobieta musi pokierować :) ). Ale Pan Marian w większej części radzi sobie jakoś.
Stepnica jest małą miejscowością. Można się na jakąś „fuchę” załapać. Ale by być tak formalnie zatrudnionym to ciężko… zwłaszcza osobie starszej. (To miejscowość typu : praca w urzędzie, szkole, sklepie. Jak jest jakiś zakład pracy - to super. Reszta do pracy gdzieś dojeżdża / wyjeżdża).
Pan Marian zwraca się często o pomoc do gminy. Prosił o jakąkolwiek pracę, choć by tylko na rok – by mógł dopracować pełnego wymiaru przepracowanych prac. Ale wynik jest jaki jest – pracy nie ma. 
Nie mi oceniać, czy to zła wola kogoś w gminie, czy takie są możliwości gminy. My widzimy jedną konkretną osobę. A w całej gminie takich Panów / Pań Marianów / całych rodzin jest więcej. 
Choć tyle, że ma te talony na obiady w czasie szkolnym od gminy. Kiepsko, że tylko w czasie szkolnym, a nie całoroczne gmina obiady zapewnia. Zimą jakiś opał gmina dostarczą.  Szału nie ma, ale coś jest.
Czy mają możliwość pomóc bardziej ? Być może. Byłoby super. Ale faktem jest, że to minimum dają.
Opłata śmieciowa – w 2013 r ustawa wprowadziła nowy system gospodarowania odpadami komunalnymi.
Jak najbardziej Pan Marian był w gminie, tłumaczył, że nie ma żadnych poborów, zasiłków. Ale jest ustawa, jest nieruchomość, są śmieci. Ile by ich człowiek nie produkował i nie utylizował – są śmieci. Śmieciami zresztą palić nie wolno. :)
Jakoś Pan Marian uciuływał na to pieniądze. W październiku 2013 zapłaciłam za niego jeden miesiąc. I potem do lipca 2014 r. jakoś sam to pokrywał.
Prąd – no dziwnie. Ale niestety możliwe. I nie są to Bieszczady, a miasteczko w ludnej części PL. :(

p.s. w tym tygodniu będzie jeszcze jeden bazarek dedykowany dla Reksa - to z góry zapraszamy. :)
Posted

(...)

(...)

Napisałam "nie wygląda na nierozgarniętego" czyli też uważam, że jest rozgarnięty.

Sądzę, że to co p.Marian dostaje z gminy - opał, obiady - to i tak dużo i gminę na wiele więcej nie stać. Pomyślałam tylko o tych śmieciach, bo kwota nie jest duża tylko sytuacja taka dziwna - wpłaca do gminy (łącznie z odsetkami za zwłokę) a gmina wie, że nie ma dochodów i przydałaby się mu pomoc.

Cieszę się, że Wasze relacje z p. Marianem są takie dobre, bo dla niego ważna jest nie tylko pomoc ale i Wasza obecność i zainteresowanie.

A to wszystko za sprawą ślicznego i wesołego Reksa

Posted

Napisałam "nie wygląda na nierozgarniętego" czyli też uważam, że jest rozgarnięty.

A tak. Przepraszam, źle przeczytałam. Przepraszam. :) I tak z szabelką w obronie wyskoczyłam. :) :)

Gmina, czy inne urzędy... urzędnicy (nic nie ujmując stanowisku i osobom).  Mocno generalizując : urzędnik = przepisy. A zrozumienie, indywidualne rozpatrzenie, pochylenie się nad daną osobą - to spychane jest tam gdzieś daleko, albo nie "uruchamiane" wcale.

Choć są oczywiście dobrzy urzędnicy będący wspaniałymi ludźmi. :) I to się myślę też pomału zmienia na lepsze.

Bardzo cieszę się, że w przypadku Reksa i Pana Mariana udało się nam zgromadzić fajną grupę osób. Że to się kręci, że można na Was liczyć. Że mamy dobre, ludzkie odruchy które mają swobodę pojawiania się i bycia spożytkowanym tam gdzie warto pomóc.

I, co najważniejsze - że Pan Marian lubi Reksa, że jest wdzięczny za pomoc dla nich, rozsądnie z niej korzysta i nie ma absolutnie postawy "mi się należy". Gdyby na tym polu miał zawieść - byłoby to dla mnie wielką porażką. 

Teraz ze śmieciami Pan Marian jest na "czysto", włącznie z marcem uregulowane. :) Za kwiecień też zapłacę. Tak by unikać tych kosztów upomnienia, bo faktycznie, to prawie koszt opłaty za miesiąc. Pani z gminy odpisała, że kwoty dotarły i są zaksięgowane na Pana Mariana koncie. :)

• Upvote 1
Posted

"  I, co najważniejsze - że Pan Marian lubi Reksa, że jest wdzięczny za pomoc dla nich, rozsądnie z niej korzysta i nie ma absolutnie postawy "mi się należy". Gdyby na tym polu miał zawieść - byłoby to dla mnie wielką porażką"

Z tego co czytałam, przez dwa lata twojej pomocy nie zawiódł :), to już chyba nie zwiedzi :) ja w niego wierzę :) 

Tabciu - bardzo mądrze piszesz.

Posted

(..)

Z tego co czytałam, przez dwa lata twojej pomocy nie zawiódł :), to już chyba nie zwiedzi :) ja w niego wierzę :)

(..)

:) :)

p.s.1 wpłynęly pieniązki od Bogusik. Dziękujemy. :)

p.s.2 Reks juz nie ma zapasu suchej karmy. To zamówię mu suchą z dostawą do Tosia&Lesio. To Tosia&Lesio zawiezie przed Wielkanocą albo po (w połowie kwietnia powinna się Reksowi ostatnia dostawa skończyć).

Posted

Bardzo dobrze, że ogarnęłaś tobciu te śmieci.

Postaram się w marcu coś przesłać ale właśnie zaczynam remont w domu  nie wiem ile mnie to wyniesie. Chciałabym dołożyć się do zakupów świątecznych ale trochę później

Posted

Postaram się w marcu coś przesłać ale właśnie zaczynam remont w domu  nie wiem ile mnie to wyniesie. Chciałabym dołożyć się do zakupów świątecznych ale trochę później

A propo remontu, pamiętasz film "Skarbonka"? Jak nie, to obejrzyj, sympatyczna komedia o remoncie. :)

Krysia, spoko, remontuj spokojnie. Ogarniemy temat na Wielkanoc. :)

p.s. na bazarku caryca26 licytuję dla p.Mariana kalendarz 2015 i jajko wielkanocne.