Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Może wydrukuj sobie wykaz chorób Tollerów, i zanieś wetowi- może coś skojarzy. Wątpię żeby dysplazja tak się objawiała..
Kiedy miał szczepienia? Bo czasem występuje jakaś nadwrażłiwość- słyszałam o psiakach co miały ataki pseudopadaczkowe nawet po szczepieniu na które inne psiaki nie reagowały wogóle.
Powinien mieć szczepienie na parvowirozę i nosówkę przynajmniej- sprawdź.

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Szczepiony był 08 września Duramune Max 5 (to chyba nazwa) Właśnie sie obudził po powrocie od weta widać goraczka spadła bo po raz pierwszy zaczął sam z siebie się bawić:lol: oczywiście na leżąco

Posted

Blanol- jakby co, to masz moją komórkę 0608 159 909. Teraz wróciłam z pracy, możesz spokojnie dzwonić jakbyś czegoś potrzebowała; normalnie w godzinach pracowych też, tylko najpierw zaesemeskuj, bo mogę mieć dyżur.
Najważniejsze ze mały czuje się lepiej!!! :multi:

Posted

Sorki, że tak późno, ale już raportuję. Byliśmy po raz kolejny u weta, Bono miał zrobione USG i wyszło czysto. Zrobiono mu ponownie morfologię i wyszedł bardzo silny stan zapalny w organizmie. Dostał silny lek przeciwbólowy i przeciwzapalny i wyobraźcie sobie mój psiak po raz pierwszy okazał się tollerkiem! Buszował po mieszkaniu, bawił się pięknie jadł, ale przede wszystkim-CHODZIŁ! Mam świadomość, że jak lek przestanie działać to może nastąpić pogorszenie, ale od jutra zaczynamy kurację antybiotykową i przeciwzapalną. Wet powiedział, że teraz wszystko zależy od jego organizmu - jak zacznie walczyć z chorobą. Ja wiem, że Rudy da radę!!!!! Następna wizyta w piątek, jeśli nic złego nie będzie się działo (a nie będzie się działo!!!)
Przykre w tym wszystkim jest to, że wet jasno mi powiedział, że Bono nie zachorował dopiero u mnie w domu, tylko ten stan trwa już jakiś czas.... resztę sobie dośpiewajcie...

Pozdrawiam i dziękuję za Wasze kciukasy i łapkasy - bardzo się przydały, ale nadal zaciskajcie je mocno!!! Będę raportować dalej

Posted

Najważniejsze,że jest teraz w [B]dobrych rękach i ma kochających właścicieli[/B] reszta to już przeszłość Bono to wie i teraz bedzie już tylko lepiej a potem wspaniale i odlotowo;) i konkursowo i szkoleniowo i wystawowo a przede wszystkim MIŁOŚNIE

Posted

[B]Blanol[/B] - i jak mały? Od rana o nim myślę- jak przeszła noc, i jak się teraz czuje?
Tak jak wczoraj rozmawiałyśmy - pogadam ze specem :cool3:, może coś wymyśli w weekend. Z tego co na razie zebrałam info, to też może to być bardzo ostra infekcja, która akurat poszła w stawy- dobrze że mały ma antybiotyk, dobrze że ma leki przeciwzapalne. A jeśli to infekcja, to może przejść równie szybko jak się pojawiła. :multi:
Dobrze też że RTG wyszło czysto - ważne że to nie jakiś problem od tej strony. Poszukam jeszcze jednego linka do spraw zwiazanych z dysplazją u Tollerów - postaram sie to dodać niedługo.

OT : A wogóle babeczki, powiem Wam że z BLanol strasznie fajna kobitka :loveu:
Pogadałyśmy wczoraj - jest niesamowita, oby więcej takich właścicieli Tollerkowych!!! :multi:

Posted

[quote name='Toller-Fox']
OT : A wogóle babeczki, powiem Wam że z BLanol strasznie fajna kobitka :loveu:
Pogadałyśmy wczoraj - jest niesamowita, oby więcej takich właścicieli Tollerkowych!!! :multi:[/quote]

[guote= w [B]dobrych rękach i ma kochających właścicieli[/B] [quote]

Cała Rodzina jest właśnie taka jak Obydwie piszecie - poznałam Ich osobiście podczas Wystawy

Posted

O mam co chciałam - nizej zamieszczam linki do stron, które może pomogą zrozumieć że Tollery dysplazja dotyka niestety:

pierwszy link prowadzi do statystyk szwedzkich (niepełnych, bo do 2001 roku, ale dających pewne wyobrażenie o sprawie) [url]http://www.agrosofen.se/hdsammanstallning.html[/url]

Tu z kolei [url]http://www.tollertales.nl/HD-ED-uitslagen.htm[/url] są wyniki HD Tollerów holenderskich (też nei wszystkie, ale jednak (wyniki A, B, C są na końcu tabelki po prawej stronie)

Ostatni link to cudowna, moja ukochana strona fińska- WSZYSTKO tam można znaleźć dot. Tollerów fińskich, także ich wyniki HD:
[url]http://jalostus.kennelliitto.fi/frmTerveysTilastot.aspx?R=312&Tilasto=1&Vuosi=0&VuosiA=1987&VuosiY=2007&Erittely=True&Toiminto=1[/url]
Stopnie dysplazji oznaczone są literkami A, B, C, D, E w kolumnach.

Wszystkie powyższe kraje, OD LAT bardzo restrykcyjnie odnoszą się do problemu dysplazji. (choćby w NL pies z wynikiem C nie ma o czym nawet marzyć, jeśli chodzi o rozmnażanie). Ponieważ działalność hodowców jest kontrolowana przez kluby - i przez samych hodowców :p - mają już mniej wyników D bądź E - jest to rezultat badania pokolenia w pokolenie, doboru pod tym względem rodziców i LINII, itd.

Posted

[LEFT]Dziewczyny czy możecie mnie oświecić jaka jest różnica w karmach
Royal Canin

Medium Junior zwykła bytowa
a
Medium Junior (Vet Size Nutrition)?

Z góry dziękuję .

[/LEFT]

Posted

[quote name='Pandisia'][LEFT]Dziewczyny czy możecie mnie oświecić jaka jest różnica w karmach
Royal Canin

a
Medium Junior (Vet Size Nutrition)?

Z góry dziękuję .

[/LEFT]
[/quote]
Tu jest strona Royala [url]http://www.royal-canin.pl/index.php[/url] to
ja bym po prostu kupiłam bytową, i taką też mam w domu :evil_lol:

Posted

Cześć Cioteczki!

[B]Toller-Fox[/B]- tak sobie Ciebie wyobrażałam (na żywo przez telefon). Miałam wrażenie, jakbym znała Cię od lat - strasznie się cieszę, że się poznałyśmy. Czy Ty nie przeceniasz moich umiejetności językowych, dobrze, ze jestem domyślna i coś tam popatrzyłam ( te Twoje linki, a po chińsku nie było, chętnie bym sobie poczytała...)

[B]Czoko[/B] - wierny kibicu - dzięki za tyle ciepła i zainteresowania. I nie mów więcej "wasze" forum -takie ono nasze jak i Twoje. Kundelek nie kundelek sunia to daleka krewna, ale zawsze rodzina

[B]Roda[/B] - my juz wiemy co...

Wszystkie inne [B]tollerkomaniaczki[/B] - jesteście kochane
[U]
A teraz raport:[/U]

Bonuś chodzi!:multi: Jeszcze nie biega, ale chodzi, siusia na stojaco! Troszkę tyłeczkiem jeszcze kiwa na boki i lekko utyka, ale naprawdę jest lepiej!:multi: Dzisiaj zaczęlismy leczenie antybiotykiem. Rozmawiałam z wetem, który go widział jako pierwszy i powiedział, że to dobry znak, że tak szybko zareagował na leki. powiedział, że możliwe, że nie będzie żadnych zmian i jeszcze agility się uda... Ale to jeszcze za wcześnie, jakby nawet się nie udało to trudno, zapiszę go na szachy i też będzie fantastycznie!

Bono jest kochany, juz nie zawsze siusia na podkład, bo nie ma czasu... ale niech mu tam! Bawi się super, gryzie wszystko i wszystkich, zagląda gdzie może. Suszakę do włosów zaakceptował, ale odkurzacz mu się nie spodobał... krótko był odważny i zwiał.

Może jutro zrobię mu fotkę na stojąco...

Posted

[quote name='blanol']
[B]Czoko[/B] - wierny kibicu - dzięki za tyle ciepła i zainteresowania. I nie mów więcej "wasze" forum -takie ono nasze jak i Twoje. Kundelek nie kundelek sunia to daleka krewna, ale zawsze rodzina

[U]
A teraz raport:[/U]

ale naprawdę jest lepiej!:multi: powiedział, że to dobry znak, że tak szybko zareagował na leki. powiedział, że możliwe, że nie będzie żadnych zmian i jeszcze agility się uda... Ale to jeszcze za wcześnie,
Może jutro zrobię mu fotkę na stojąco...[/quote]

Bardzo się cieszę ze już jest lepiej!

Forum jest nasze ale wątek Wasz - Tollerów, a rodzina rzeczywiście jeśli potraktujemy że wszystkie psy są jedną wielką rodziną.

Gola czytałaś wątek o zastrzelonym Goldenie dogoterapeucie? Poruszający! Natychmiast o Was pomyślałam.

Pozdrawiam Was serdecznie Ewa

Posted

Czytałam nawet nie mów:shake:. Bardzo się cieszę,że Bonuś ma się lepiej :multi:- mówiłam z taką troską nie mogło być inaczej:loveu: my będziemy w rybniku i w zabrzu

Posted

[quote name='Gola']Czytałam nawet nie mów:shake:. Bardzo się cieszę,że Bonuś ma się lepiej :multi:- mówiłam z taką troską nie mogło być inaczej:loveu: my będziemy w rybniku i w zabrzu[/quote]

Gola to jak zobaczysz Tollerka jak ciągnie za sobą kobitę i dziecko
to znaczy że to ja z moją córką i naszym dzikuskiem.
Zamówiłam obroże samozaciskową to może przestanie ciągnąć
bo inne metody mnie zawiodły, jak widzi coś ciekawego to nic nawet smakołyk nie działa. :angryy::diabloti:

[B]Blanol-CAłY CZAS TRZYMAMY KCIUKI [/B]

Posted

my to pewnie bedzie rozbiegany tollerkowy wzrok;) smycz a potem ja i moja połowica a [B]przed [/B]nami rozbuchany goldenek -mój wnusio hihi

Posted

[quote name='Pandisia'][LEFT]Dziewczyny czy możecie mnie oświecić jaka jest różnica w karmach[/LEFT]

[LEFT]Royal Canin
a
Medium Junior (Vet Size Nutrition)?[/LEFT]
[/quote]

Do momentu, gdy u mojej starej psiniy nie zaczęły się problemy ze skórą karmiłam ją RC zarówno bytową jak i Vet Size Nutrition (tylko, że w wersji mature i maxi :cool3:) i różnice jakie zaobserwowałam to:
1) cena
2) Vet Size Nutrition miało kilka dodatkowych składników (nawet nie pamiętam jakich...ale chyba przeciwko kamieniowi nazębnemu :oops:)
3) Vet Size Nutrition był zdecydowanie lepiej przyswajalny przez brzusio Rody :razz: - i to mnie przekonywało do serii Vet Size Nutrition :cool3::cool3::cool3:

Jeśli zdecydowałaś się już na RC, to najlepiej daj jeden worek bytowej, potem jeden Vet Size Nutrition i wybierz tę, na którą piesek lepiej będzie reagował.

Posted

Cześć Kobitki!!!
C tutaj tak cichutko?

[U]Relacja z dnia dzisiejszego[/U]

Mamy kolejny sukces: Bono biega!!! Zaczął dzisiaj rano! Co prawda nadal trochę kuleje, szczególnie mocniej, gdy wstanie po dłuższym spanku...

Biega, łapie wszystkich za nogi, dziewczynki za sukienki mam wrażenie, że stara się wszystko nadrobić. Nie je zbyt dużo, ale to może przez ten antybiotyk. Dzisiaj zabrałam go do ogródka mojej mamy (nie ma tam zwierzaków), mama zerwała poziomkę, Bono ja oczywiście zjadł i... zaczął szperać w krzaczkach w poszukiwaniu następnych. Nadal sporo śpi, ale gdy sie obudzi to szaleje, generalnie nie przejmuje się niczym tylko wszystkich podgryza.
Jak na niego patrzę to widzę te ciekawskie, szalone tollerki, o których dotąd tylko czytałam.

Jestem dobrej myśli - wierzę w małego, w piątek zobaczymy, co powie wet.

[B]Gosia [/B]- dzięki bardzo za normy i gotowość pomocy!!!!

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...