Dioranne Posted June 24, 2013 Author Posted June 24, 2013 [B]Atoninka[/B] jaki ten świat jest mały! I jeszcze ten sam rocznik, prawdopodobnie ten sam zawód w przyszłości. Będziemy się wspierać na maturze. :D Quote
wiki4 Posted June 24, 2013 Posted June 24, 2013 [quote name='Dioranne'] Dodatkowo jeśli planujecie iść na wetę - nie warto wybierać się do technikum. Większość osób uważa, że to strata czasu w kontekście bycia wetem, a nie tylko technikiem wet. [/QUOTE] Pozwolę się wtrącić, bo jestem w tech.wet. W żadnym wypadku nie uważam, że to strata czasu (jeżeli chodzi o moją szkołę, o innych nie słyszałam tyle, żeby się wypowiadać). Masz podstawy i idąc dalej na studia jest jaśniejszy obraz na to, co chce się w przyszłości robić. U nas w ciągu roku odpadły cztery osoby i to nie z powodu ocen ;) Rzecz w tym, że weterynaria to nie tylko pieski kotki, a głownie zwierzęta gospodarskie. Na pewno nie żałuję decyzji, że wybrałam tech.wet., a nie LO biol-chem. Chociaż pewnie łatwiej maturę zdać osobom w LO, bo szczerze mówiąc skupiam się bardziej na przedmiotach zawodowych, ale dla chcącego nic trudnego :) Także powodzenia dziewczyny :) Quote
Kasia0912 Posted June 24, 2013 Posted June 24, 2013 [quote name='Dioranne']Ty jesteś "Szyszka szyje"?! Niesamowite. Moja znajoma, która ma króliki - Słonika, Anielkę i Ksawerego - chyba brała u Ciebie udział w konkursie, prawda? Boję się egzaminu gimnazjalnego, okropnie. W tym roku niektóre pytania były tak nieoczekiwane. Na całe szczęście przede mną test zdaje mój siostrzeniec, także może mi powie co było. Najbardziej przerażają mnie nauczyciele - bez przerwy przy omawianym materiale mówią "to na pewno będzie na egzaminie!". W takim razie egzamin może liczyć z 1 000 stron. :D Dodatkowo jeśli planujecie iść na wetę - nie warto wybierać się do technikum. Większość osób uważa, że to strata czasu w kontekście bycia wetem, a nie tylko technikiem wet. [B]Atoninka[/B] też jesteś rocznik '99?[/QUOTE] Nie ma co się bać :) W tym roku właśnie pisałam ten cały egzamin i nie było tak źle. Najważniejsze jest myślenie, bo pytania wcale nie są takie trudne. Quote
Ever Black Rose Posted June 25, 2013 Posted June 25, 2013 Ja też chcę być w przyszłości weterynarzem :cool3: Niestety moi rodzice nalegają na bycie lekarzem -mama lekarz, tata lekarz, siostra lekarz no i babcia lekarz-:angryy: A co do kotki to naszczęście nie jest w ciąży, a my już zakupiliśmy drugą kuwetę i transporter <3 A co do imienia to zastanawiałam się nad: Kiara <3 Tiara :* Stańka (mamy już Bańkę :P) albo Kizzy :) Quote
Dioranne Posted June 25, 2013 Author Posted June 25, 2013 [B]wiki4[/B], a gdzie jest to technikum? Września czy okolice Gostynia? Czy może zupełnie, gdzie indziej? Z jednej strony uważam, że masz rację, ale załóżmy, że ktoś przetrwa przez całe technikum, a później zrozumie, że weterynaria to jednak nie jest to... Co wtedy ma zrobić? Po liceum jednak ma się jednak dość szeroki wybór, a nie ukrywajmy, że zdecydowanie bardziej poszukiwani są pracownicy po studiach, aniżeli technikach. Mimo wszystko wolę iść do LO (I lub II) i później jeszcze raz wszystko przemyśleć. Aczkolwiek wątpię, by moje plany się zmieniły. ;) Wiem o zajęciach w rzeźni, stajniach, stodołach itd. Trochę mnie to przeraża, ale słyszałam, że w rzeźni "krew nie leje się fontanną", więc ten strach już trochę topnieje. [B]Kasia0912[/B] właśnie nauczyciele bez przerwy tak układają jedno, jedyne zadanie na sprawdzianie, by sprawdzić czy myślimy. Nie jest najgorzej, ale mimo wszystko - nie pomagają nam. Tak, jak już powiedziałam, przy każdym realizowanym temacie brzmią słowa "to na pewno będzie na egzaminie!". :evil_lol: Quote
wiki4 Posted June 25, 2013 Posted June 25, 2013 [quote name='Dioranne'][B]wiki4[/B], a gdzie jest to technikum? Września czy okolice Gostynia? Czy może zupełnie, gdzie indziej? Z jednej strony uważam, że masz rację, ale załóżmy, że ktoś przetrwa przez całe technikum, a później zrozumie, że weterynaria to jednak nie jest to... Co wtedy ma zrobić? Po liceum jednak ma się jednak dość szeroki wybór, a nie ukrywajmy, że zdecydowanie bardziej poszukiwani są pracownicy po studiach, aniżeli technikach. Mimo wszystko wolę iść do LO (I lub II) i później jeszcze raz wszystko przemyśleć. Aczkolwiek wątpię, by moje plany się zmieniły. ;) Wiem o zajęciach w rzeźni, stajniach, stodołach itd. Trochę mnie to przeraża, ale słyszałam, że w rzeźni "krew nie leje się fontanną", więc ten strach już trochę topnieje. [/QUOTE] W okolicy Gostynia. Po skończeniu tech. wet. raczej nie stwierdzi, że to jednak nie to. Baaardzo małe prawdopodobieństwo. Prędzej zrezygnuje wcześniej ;) Aby dostać się do I albo II to ucz się porządnie, bo trudno :) A co do lania się krwi strumieniami, to bardzo pomagają zajęcia praktyczne z anatomii, które teraz mieliśmy co dwa tygodnie. Jak będziesz chciała to mogę Ci dokładniej opowiedzieć o tej szkole na jakimś spacerku jak młody ogarnie smycz, bo łatwiej mówić niż pisać :) Quote
Mani2000 Posted June 25, 2013 Posted June 25, 2013 [quote name='Ever Black Rose']Ja też chcę być w przyszłości weterynarzem :cool3: Niestety moi rodzice nalegają na bycie lekarzem -mama lekarz, tata lekarz, siostra lekarz no i babcia lekarz-:angryy: A co do kotki to naszczęście nie jest w ciąży, a my już zakupiliśmy drugą kuwetę i transporter <3 A co do imienia to zastanawiałam się nad: Kiara <3 Tiara :* Stańka (mamy już Bańkę :P) albo Kizzy :)[/QUOTE] Wiara! <3 Tiara mi się podoba <3 Quote
Kasia0912 Posted June 25, 2013 Posted June 25, 2013 [quote name='Dioranne'] [B]Kasia0912[/B] właśnie nauczyciele bez przerwy tak układają jedno, jedyne zadanie na sprawdzianie, by sprawdzić czy myślimy. Nie jest najgorzej, ale mimo wszystko - nie pomagają nam. Tak, jak już powiedziałam, przy każdym realizowanym temacie brzmią słowa "to na pewno będzie na egzaminie!". :evil_lol:[/QUOTE] Naprawdę trzeba podejść do tego na luzie :) Mogę Ci powiedzieć tyle, przez całe gimnazjum nic nie robiłam, nie uczyłam się, a egzamin napisałam dobrze. Nie ma co się bać, to nic strasznego. U nas też nauczyciele panikowali, babka od polskiego strasznie, a wyszło tak, że średnia klasy to 80% :) Quote
Dioranne Posted June 25, 2013 Author Posted June 25, 2013 [B]wiki4[/B] w takim razie pogadamy, jak się z młodym ogarniemy. :cool3: [B]Kasia0912[/B] szczerze mówiąc - na dzień dzisiejszy zbytnio się tym nie przejmuję, jedynie trochę martwię, że nie dostanę się do tego swojego wymarzonego liceum, blablabla. W sumie, gdy mieliśmy pisać kompetencje też nas wszyscy straszyli, a jeden z najgorszych uczniów z naszej klasy napisał to na 32 punkty - strzelając. Aktualnie jestem w profilowej klasie (regionalnej dokładnie) i z opowieści uczniów z klas nieprofilowych; nauczyciele mają wobec nas o wiele większe wymagania. Także może dlatego nas tak straszą? Sama nie wiem. Jednak nasza klasa jest (podobno - info nie potwierdzone :D) - drugą względem średniej w całej szkole. Jestem dumna. :loveu: Muszę Wam zdradzić sekret, który sekretem już nie jest... Zaczęły mnie jarać bordery! Nie mogę się opanować! Jasne, że swoim ideałem też się "jaram", ale słyszałam, że to normalne - masz jednego, chcesz więcej. :evil_lol: Jak raz, w drodze wyjątku Nico był grzeczny, zarejestrowałam się na borderowym forum i qurcze blade - na 99% mam wybraną linię. Pominę fakt, że następny pies dopiero, jak będę "na swoim" czyli najwcześniej na drugim roku studiów - za osiem lat... Quote
Mani2000 Posted June 26, 2013 Posted June 26, 2013 Też uwielbiam bordery i samoyedy! Marzenia :loveu: Teraz nie mam na co liczyć, z Furbym? Ubaw po pachy :D Mama gada, że następny pies jak będę dorosła, [B]ale powiedziała też kiedyś że nigdy nie będę miała gryzonia[/B]- Patrzcie, mam 3 myszki :D Quote
Cytrynaaaaa Posted June 26, 2013 Posted June 26, 2013 Mi też się ostatnio spodobały bordery, po tym jak zaczęłam interesować się frisbee. :D Quote
Kasia0912 Posted June 26, 2013 Posted June 26, 2013 Bordery są śliczne ;) Ja jak na razie jestem zakochana w labach od kilku ładnych lat i w końcu udało się przekonać mamusię :loveu: Trochę się boję wychowania, ale zobaczymy w poniedziałek jaka jest. Quote
xxxkaluniaxxx Posted June 26, 2013 Posted June 26, 2013 tech. wet. to było moje marzenie ale co? skończyłam tech. architektury krajobrazu :evil_lol: teraz sobie czekam na piątek i wyniki matury :cool3: i uniwerku przyrodniczy przybywam :evil_lol: tak swoją drogą to się zastanawiam nad myszkami znowu :razz: myślałam nad szczurami ale rodzice nastawieni są do tego jak ja do anglika :lol: więc chyba jak dobrze pójdzie skompletuje se sprzęt 2 ogony do mnie przybędą :loveu: taa imiona już mam :evil_lol: :evil_lol: Quote
Dioranne Posted June 26, 2013 Author Posted June 26, 2013 Mnie trochę przeraża życie z borderem w domu, zwykła codzienność, ale z tego co do tej pory wyczytałam - jest to rasa "do ogarnięcia". Szukałam jakiejś rasy, którą łatwo nakręcić, fajnie się z nią pracuje, a do tego wygląd mi się podoba. I trafiłam na bordery. Bo np. pinczer, jak stwierdzi, że nie chce zrobić siad to nie zrobi i koniec kropka. Też dobrze się z nimi pracuje, ale są to momentami straszne uparciuchy... :evil_lol: Quote
Mani2000 Posted June 26, 2013 Posted June 26, 2013 [quote name='Dioranne']Mnie trochę przeraża życie z borderem w domu, zwykła codzienność, ale z tego co do tej pory wyczytałam - jest to rasa "do ogarnięcia". Szukałam jakiejś rasy, którą łatwo nakręcić, fajnie się z nią pracuje, a do tego wygląd mi się podoba. I trafiłam na bordery. Bo np. pinczer, jak stwierdzi, że nie chce zrobić siad to nie zrobi i koniec kropka. Też dobrze się z nimi pracuje, ale są to momentami straszne uparciuchy... :evil_lol:[/QUOTE] Sznaucer też uparciuch. Jak czegoś nie chce, to za chiny mi tego nie zrobi. I jak tu z takim pracować :D Quote
Dioranne Posted June 26, 2013 Author Posted June 26, 2013 Wiesz co to nie jest tak, że z pinczerem nie da się pracować i już. Tylko jest to o tyle specyficzny pies, że gdy pańcia mówi "siad", a jemu chce się leżeć to się położy, a nie usiądzie. Także pracować można, ale chwilami ma kaprys, że nie posłucha pańci i tyle. Z tego co na razie czytałam wnioskuję, że z borderem pracuje się o wiele łatwiej i takich kaprysów nie ma, a jak są - zdarzają się rzadko. Pocieszyli mnie ludzie z forum borderowego, że burdelka łatwiej nauczyć opcji on/off (w mieszkaniu cisza, na dworze szaleństwo), aniżeli siusiania na dworze. :loveu: Quote
Mani2000 Posted June 26, 2013 Posted June 26, 2013 Tak, wiem coś o tych kaprysach :D Furby jak ma, to mnie oleje i sobie pójdzie czasami :D Quote
Dioranne Posted June 28, 2013 Author Posted June 28, 2013 Cieszycie się z zakończenia roku szkolnego? Ja bardzo. :loveu: Po rozdaniu świadectw w szkole była msza w kościele. W moim gimnazjum jest około 400 uczniów, a w kościele było może z 60. Sama bym nie poszła, ale musiałam... Jeszcze msza była odprawiana przez proboszcza, który śmieje się praktycznie z wszystkiego co powie, przedłuża strasznie. Ale ważne, że koniec i mam dwa miesiące spokoju. Natomiast w II klasie - dwie lekcje chemii tygodniowo i zmiana pani od biologii. Będzie ciekawie... :roll: Quote
Aleksandrossa Posted June 28, 2013 Posted June 28, 2013 Prosimy o lajki ;) [url]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=377723612329154&set=a.377723052329210.1073741834.364240490344133&type=3&theater[/url] Quote
Cytrynaaaaa Posted June 29, 2013 Posted June 29, 2013 Ja się cieszę bo udało mi się dostać świadectwo z paskiem, no i ogółem było ok. U nas msza jest przed zakończeniem, więc większość uczniów przychodzi do kościoła a potem do szkoły idziemy. :D Quote
Mani2000 Posted June 29, 2013 Posted June 29, 2013 Koniec roku. Płacz w klasie po rozstaniu bezcenny. Świadectwo 5,0, pasek i stypendium. Chyba jest dobrze :D Quote
Pauliii Posted June 29, 2013 Posted June 29, 2013 to witam się i ja bo do pełnoletności mi jeszcze trochę brakuje ;) [quote name='Dioranne']Mnie trochę przeraża życie z borderem w domu, zwykła codzienność, ale z tego co do tej pory wyczytałam - jest to rasa "do ogarnięcia". Szukałam jakiejś rasy, którą łatwo nakręcić, fajnie się z nią pracuje, a do tego wygląd mi się podoba. I trafiłam na bordery. Bo np. pinczer, jak stwierdzi, że nie chce zrobić siad to nie zrobi i koniec kropka. Też dobrze się z nimi pracuje, ale są to momentami straszne uparciuchy... :evil_lol:[/QUOTE] eh tam border to też pies :p szału nie ma :eviltong: a co do liceum ,to raz jak uda nam się wybrać na jakiś spacer to mogę ci trochę poopowiadać bo niestety zrobiłam ten błąd i jestem już po pierwszej klasie ;] Quote
Recommended Posts