asiak_kasia Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 Mamy wiosnę +10 stopni i błocko, błocko i jeszcze więcej błocka. Piesy przeszcześliwe, my trochę mniej. Po spacerze była kąpiel-w efekcie mamy zapchaną wannę :evil_lol: A to powód dla którego nigdy więcej psa z kłakiem długim-koszmar :shake: [IMG]http://i46.tinypic.com/2vdh0yo.jpg[/IMG] [IMG]http://i48.tinypic.com/351eog2.jpg[/IMG] Quote
evel Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 Może kupcie sobie jakieś zgrzebło do owiec czy cuś? :hmmmm: :evil_lol: Quote
asiak_kasia Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 Mamy zgrzebło, filcownik, furminator, i to jest pies po czesaniu przez 1,5 h :flaming: Koszmar, z roku na rok obrasta mi coraz obficiej, i to jest efekt mojego strzyżenia :diabloti: Quote
asiak_kasia Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 [quote name='motyleqq']opitol na łyso :diabloti:[/QUOTE] a żebyś wiedziała :diabloti: niech no tylko skończą się nocne przymrozki, nie na darmo mam maszynkę do golenia koni :cool3: [quote name='Angi']o, zdjęcia :evil_lol:[/QUOTE] teraz spokój na kolejne 30 stron :evil_lol: Quote
Okamia Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 [quote name='asiak_kasia']a żebyś wiedziała :diabloti: niech no tylko skończą się nocne przymrozki, nie na darmo mam maszynkę do golenia koni :cool3:[/QUOTE] Pożycz - opitolę Kelluchę :evil_lol: Quote
asiak_kasia Posted April 8, 2013 Author Posted April 8, 2013 [quote name='Okamia']Pożycz - opitolę Kelluchę :evil_lol:[/QUOTE] Nie ma problemu- tylko żeby potem nie było, że nie ostrzegałam, z roku narok tego kłaka przybywa, i jest bardziej gęsty i miękki- słowem koszmar w trakcie linienia :diabloti: Quote
Rinuś Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 a to nie jest tak, że po ostrzygnięciu urośnie im na przyszły rok jeszcze więcej sierści ? :diabloti: no takiego psa to ja bym do domu never nie wpuściła! Quote
asiak_kasia Posted April 8, 2013 Author Posted April 8, 2013 [quote name='Rinuś']a to nie jest tak, że po ostrzygnięciu urośnie im na przyszły rok jeszcze więcej sierści ? :diabloti: no takiego psa to ja bym do domu never nie wpuściła![/QUOTE] no to samo powtarzam od jakiegoś czasu :evil_lol: Tyle, że Jokulec się potwornie męczy latem i ogólnie jak temparatura powyżej +15, a teraz na stare lata, to jeszcze gorzej jest, bo ona mentalnie młoda, ale na karku juz 11 lat ma. Dlatego tyle o ile jej pomagamy własnie goląc to futro, wygląda wtedy jak zmutowana owieczka, ale jest jej lżej i łatwiej na spacerach. Za to im zimniej i bardziej mokro tym psu weselej. :diabloti: no ja takiego psa też nie wpuściłam, kazałam spać na podwórku, a to był dopiero poczatek spaceru, pod koniec to było jedno wielkie bagno :loveu: Quote
Rinuś Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 To ja będę czekać na zdjątką ogolonego psa :lol: domyślam się, że latem takim psom musi być strasznie...chociaż gdzieś kiedyś za szczuna czytałam, że psom o grubych futrach nie jest aż tak gorąco bo one je też latem osłaniają przed słońcem, ale to chyba jakaś ściema była, bo widać jak te psy się męczą latem w południe...jak mój ledwo daje radę wyjść na siku z domu jak jest +25 stopni. My wychodzimy dopiero wieczorem na spacery latem. Quote
asiak_kasia Posted April 8, 2013 Author Posted April 8, 2013 [quote name='Rinuś']To ja będę czekać na zdjątką ogolonego psa :lol: domyślam się, że latem takim psom musi być strasznie...chociaż gdzieś kiedyś za szczuna czytałam, że psom o grubych futrach nie jest aż tak gorąco bo one je też latem osłaniają przed słońcem, ale to chyba jakaś ściema była, bo widać jak te psy się męczą latem w południe...jak mój ledwo daje radę wyjść na siku z domu jak jest +25 stopni. My wychodzimy dopiero wieczorem na spacery latem.[/QUOTE] Częsciowo to prawda, ale trzeba wziąc poprawkę na to skąd taki pies jest, Kaukazy w swoim naturalnym środowisku takich super ekstra ciepłych dni mają w roku kilka? Może kilkanaście, a w pl jednak klimat łagodniejszy. Oczywiście wcale nie trzeba tego futra ścinać, ale moj burek to kundel, to dlaczego mam jej nie ulżyć? Tym bardziej, że róznicę widać momentalnie. Z resztą u nas Suki dnie spędzają głownie na podwórku, i tutaj nie ma okazji zeby się na zimnych kafelkach położyć, a czasami upały są niemożebne. Tak czy siak nigdy więcej takiego kłaczatego psa, to już wolę te igiełki wbijające się wszedzie :evil_lol: Quote
Amber Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 Upały dają w kość wszystkim większym psom, Jari, który nie ma kłaka w ogóle też nie daje rady mocno szaleć przy 25+. Wtedy wybawieniem jest woda. Za to pokurcze typu jamnik upały znoszą dużo lepiej. Quote
asiak_kasia Posted April 8, 2013 Author Posted April 8, 2013 też racja, ale dorzuć sobie do Jariego z 3 kilo kłaków, bedzie dogorywał z miną "zabij mnie tu i teraz" ;) dlatego w ogole w naszym klimacie wszystko co ma długi kłak powinno byc zakazane :diabloti: Quote
evel Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 Zu w futrze w upały się snuje z kąta w kąt i wychodzimy na dłużej dopiero po zachodzie słońca, a jak jest ostrzyżona na wiosnę "na łyso" i trochę odrośnięta, zanim przyjdą upały to jest spoko - nie ma ryzyka poparzeń, a pies zupełnie inaczej funkcjonuje. A żeby wyczesać całkiem podszerstek, który po sterylce + goleniu robi się potworny, to nie wiem, ile godzin trzeba by siedzieć. A z większego psa to już w ogóle :mdleje: Quote
asiak_kasia Posted April 8, 2013 Author Posted April 8, 2013 dlatego kolejny pies bedzie krótkowłosy, chociaz z rotem to tez nie do konca tak lekko, kłak jak u laba, koszmarnie się to sprzata, ale za to czesze się bowsko :razz: Nie wyobrażam sobie życia bez maszynki... chociaż to też teraz idzie w zła strone, ostatnio dostąłam ulotkę z "artystycznym goleniem psów" w sensie mozna swojemu burkowi serduszko na udzie wygolić, albo motylki, czy inne wzorki. I taka przyjemność tylko 50złociszy kosztuje :evil_lol: Quote
Amber Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 [QUOTE][COLOR=#000000]też racja, ale dorzuć sobie do Jariego z 3 kilo kłaków, bedzie dogorywał z miną "zabij mnie tu i teraz" [/COLOR];-) [/QUOTE] Długowłosy doberman? [IMG]http://www.twitsnaps.com/share/fullphoto/1304275068_web.jpg[/IMG] Haha ale paskuda :eviltong: Quote
evel Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 [url]http://www.twitsnaps.com/share/fullphoto/1304275068_web.jpg[/url] :mdleje: Pierwsze skojarzenie: [url]http://bestofthe80s.files.wordpress.com/2011/05/alf.jpg[/url] :evil_lol: Quote
asiak_kasia Posted April 8, 2013 Author Posted April 8, 2013 o jaaaa... koszmarek na 4 łapach :diabloti: to taki czysto rasowy dobek czy jakas mieszanka? Widziałam, białe dobki, ale długowłosego jeszcze nie :evil_lol: edit: evel uwialbiam Cię :evil_lol: rechoczę jak fretka z tego porównania, ciekawe, czy smaka na koty też ma podobnego :cool3: Quote
Amber Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 To jakieś mixy chyba są, można sobie wpisać long hair doberman do googla i takie cuda wyskakują ;) [IMG]http://pennypup.files.wordpress.com/2011/11/gimg_9782.jpg[/IMG] Quote
evel Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 Ej no dobra, ten jeszcze ujdzie, ale ten poprzedni - straaaasznyyyy... Asiakasia - do usług :grins: Quote
asiak_kasia Posted April 8, 2013 Author Posted April 8, 2013 e, ten nie jest taki najgorszy, musi miec mięciutką tą sierść :razz: aczkolwiek, to juz nie jest TO- ten doberman, jaki powinien być :shake: Quote
Amber Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 [IMG]http://25.media.tumblr.com/tumblr_m69cztGtvG1r4te0lo1_500.jpg[/IMG] Buuuu czemu ja takiego nie mam :placz: Ruszoffe kokardki mogem wionzać tylko na ószach :eviltong: Quote
wedara Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 hahahahhaha :roflt: Ale ja i tak wolę normalne dobermany , nie wiem ale ta suczka na zdjęciu nie ma już takiej elegancji ... nie umiem tego określić ale wolę.. normalne :loveu: Quote
Recommended Posts