Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Boże :( dziękuję za porady. Ja wiem jak ważna jest diagnostyka, ale nie mogę mu jej zapewnić u siebie. Na razie nie mogę mu zrobić badań - nie stać mnie na to. I dodatkowo na podróż do Wrocławia. paula_t ma mi pomóc zorganizować jakiś bazarek, ale ona teraz wyjechała za granicę. Czekam na odzew z jej strony, bo mówiła że ma świetne fanty na bazarek. Ja niestety wszystko co miałam oddałam jakiś czas temu na inny bazarek. Ale może coś jeszcze znajdę.

Tutaj jest wydarzenie Hepi na FB: [url]http://www.facebook.com/events/310917635684583/[/url]

Zrobiliśmy mu zdjęcia na dworze - są lepsze jak te wczorajsze. Po południu je wstawię.

• Replies 367
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='iwonamaj']Chyba nie doczytałam, czy on ma wydarzenie na FB? dajcie linka, dołączę, pozapraszam... Nie mam jak inaczej pomóc :([/QUOTE]

Dziękuję :) link do wydarzenia: [url]http://www.facebook.com/events/310917635684583/[/url]

Posted

Ajlii, kochana, Twoje rady są nieocenione, dobrze, że ktoś, kto się na tym zna się wypowiedział:loveu:
Jeszcze jestem , za ok.godzinkę wychodzę z domu :)
Mam bardzo fajne fanty na bazarek, tylko teraz fizycznie nie mam jak go zrobić. Mogę poprosić koleżankę, żeby porobiła zdjęcia i wysłała do mnie i ja już założę bazarek, tylko nie wiem czy czas jest dobry czy lepiej troszkę poczekać...? Święta idą...

Posted

[quote name='dogses']Boże :( dziękuję za porady. Ja wiem jak ważna jest diagnostyka, ale nie mogę mu jej zapewnić u siebie. Na razie nie mogę mu zrobić badań - nie stać mnie na to. I dodatkowo na podróż do Wrocławia. [/QUOTE]

Przynajmniej badanie moczu możesz zrobić u siebie. Można oddać w zwykłym laboratorium ludzkim. Niektóre normy będą inne (np. ciężar właściwy), ale przynajmniej będzie wiadomo czy mały nie ma leukocytów, bakterii, czy nie wychodzi bilirubina, urabilinogen. Koszt podobny ok. 15 zł.

Posted

[quote name='ajlii']Przynajmniej badanie moczu możesz zrobić u siebie. Można oddać w zwykłym laboratorium ludzkim. Niektóre normy będą inne (np. ciężar właściwy), ale przynajmniej będzie wiadomo czy mały nie ma leukocytów, bakterii, czy nie wychodzi bilirubina, urabilinogen. Koszt podobny ok. 15 zł.[/QUOTE]

Czyli mogę normalnie do pudełeczka mocz zebrać i zanieść? I mam powiedzieć, że to psi mocz? Strasznie przepraszam za te głupie pytania:oops:

Posted

Cioteczko ja robię krew i mocz w ludzkim laboratorium (Bielawa/Dzierżoniów) jedynie wet pobiera mi krew do probówki a mocz sama wyłapuję do jednorazowego kubeczka zakupionego w aptece.
Czytałam, że w Swidnicy nie możesz zrobić badan - tzn., że zaden wet nie chce pobrać krwi psu?
W Bielawie czy Dzierżoniowie każdy wet wykonuje takie badanie, właściciel oddaje materiał do laboratorium ludzkiego a niektóre laboratoria wysyłają wyniki wprost do weta.

Posted

[quote name='dogses']Czyli mogę normalnie do pudełeczka mocz zebrać i zanieść? I mam powiedzieć, że to psi mocz? Strasznie przepraszam za te głupie pytania:oops:[/QUOTE]

Dokładnie :) Kupujesz w aptece za 90 gr pojemnik na mocz, łapiesz poranne siuśki (najlepiej środkowy strumień) i niesiesz do laboratorium. Możesz powiedzieć że to mocz psa, ale nie ma to nic do rzeczy. Tylko prosisz o badanie z osadem koniecznie.

Pytania nie są głupie. A my jesteśmy po to by podowiedzieć co trzeba ;)

Posted

Gdybym chociaż mogła go gdzieś umieścić, gdzieś gdzie będzie mógł zostać na jakiś czas. Gdzieś gdzie jest dostęp do odpowiedniej opieki weterynaryjnej i diagnostyki :( dzisiaj zrobię mu ogłoszenia, wkleję zdjęcia i proszę - rozsyłajcie wydarzenie na FB. Może ktoś się zlituje?

Posted

[quote name='ajlii']Dokładnie :) Kupujesz w aptece za 90 gr pojemnik na mocz, łapiesz poranne siuśki (najlepiej środkowy strumień) i niesiesz do laboratorium. Możesz powiedzieć że to mocz psa, ale nie ma to nic do rzeczy. Tylko prosisz o badanie z osadem koniecznie.

Pytania nie są głupie. A my jesteśmy po to by podowiedzieć co trzeba ;)[/QUOTE]

Dziękuję za pomoc! :) lecę do apteki po pudełko i jutro rano zrobię co trzeba ;) zaniosę od razu do laboratorium.

Posted (edited)

[quote name='fiorsteinbock']Cioteczko ja robię krew i mocz w ludzkim laboratorium (Bielawa/Dzierżoniów) jedynie wet pobiera mi krew do probówki a mocz sama wyłapuję do jednorazowego kubeczka zakupionego w aptece.
Czytałam, że w Swidnicy nie możesz zrobić badan - tzn., że zaden wet nie chce pobrać krwi psu?
W Bielawie czy Dzierzoniowie każdy wet wykonuje takie badanie, właściciel oddaje materiał do laboratorium ludzkiego a niektóre laboratoria wysyłają wyniki wprost do weta.[/QUOTE]

Żaden weterynarz mi nie mówił, że tak można. Nikt nigdy żadnych badan krwi/moczu nie proponował ani żadnego pobrania krwi. Moja kocica była chora i pół roku temu musiałam z nią jechać do Wrocławia na morfologię krwi - sam weterynarz dał mi kontakt do kliniki we Wrocławiu. Podobnie z moim kocurem który miał kiedyś problemy z nerkami - musiałam jechać do Wrocławia.

Jeśli chodzi o Świdnicę - tutaj nikt nie przejmuje się zwierzętami. Może ciężko w to uwierzyć, ale to miasto i nawet sami weterynarze (poza tą jedną weterynarz, którą teraz odkryliśmy) są nieprzyjaźni zwierzakom. Przez kilka lat mieszkałam we Wrocławiu - bez porównania. Tutaj nikomu nie zależy.

edit: Dzierżoniowie, nie Dzierzoniowie

Edited by dogses
Posted

Mam w domu saszetki Enterogelanu:

[url]http://internet.hovet.pl/index.php?ramka=opis-towaru&id_smb=16565[/url]

oraz tabletki na wzmocnienie odbudowy.
Enterogelan pomaga odbudować kosmówki w jelitach, czyli zwiększyć przyswajalność jelit.
Mogę podesłać dla psiaka.

Posted

Cioteczko, zadzwoniłam do takiej lecznicy (znalazłam w necie)
[url]http://panoramafirm.pl/dolno%C5%9Bl%C4%85skie,%C5%9Bwidnicki,%C5%9Bwidnica,%C5%82ukasi%C5%84skiego,14_a/janiszewski_marek_gabinet_weterynaryjny-mklbj_kd.html#o-nas[/url]

i wet bez problemu pobierze krew, jedynie probówki trzeba zakupić w aptece.
Podejdz w takim razie do najbliższego weta i zapytaj czy pobierze krew do badania.
Ja oddaje materiał albo w przychodni (wysyłają wyniki na maila do weta) ale w szpitalnym laboratorium (odbior osobisty).

Posted

[quote name='fiorsteinbock']A jak wyglądam jego sytuacja? On nie może zostać u Was na dt?
Sorry, że pytam ale nie przeczytałam całego wątku.[/QUOTE]

Niestety nie może :( mamy już psiaka (staruszka Mariana z Dogomanii), który jest bardzo zazdrosny i 2 koty. U mojej mamy mam psa, z którym muszę wychodzić codziennie. Fizycznie nie dam rady wychodzić z 2 psami u siebie i 1 u mamy. Ciężko mi to wszystko ogarnąć. A Hepi jest zamknięty w małym pomieszczeniu.
Nie mówiąc już o finansach:-(

[quote name='fiorsteinbock']Mam w domu saszetki Enterogelanu:

[URL]http://internet.hovet.pl/index.php?ramka=opis-towaru&id_smb=16565[/URL]

oraz tabletki na wzmocnienie odbudowy.
Enterogelan pomaga odbudować kosmówki w jelitach, czyli zwiększyć przyswajalność jelit.
Mogę podesłać dla psiaka.[/QUOTE]

:multi: Jeśli tylko mogę mu to podać bez badań krwi to bardzo chętnie. Jeśli mieszkasz w Dzierżoniowie to mogę podjechać - 10 minut drogi.

Posted

[quote name='fiorsteinbock']Cioteczko, zadzwoniłam do takiej lecznicy (znalazłam w necie)
[URL]http://panoramafirm.pl/dolnośląskie,świdnicki,świdnica,łukasińskiego,14_a/janiszewski_marek_gabinet_weterynaryjny-mklbj_kd.html#o-nas[/URL]

i wet bez problemu pobierze krew, jedynie probówki trzeba zakupić w aptece.
Podejdz w takim razie do najbliższego weta i zapytaj czy pobierze krew do badania.
Ja oddaje materiał albo w przychodni (wysyłają wyniki na maila do weta) ale w szpitalnym laboratorium (odbior osobisty).[/QUOTE]

No co Ty? :D To właśnie ten weterynarz mnie odsyłał do Wrocławia przez cały czas :mad: powiedziałam sobie, że już więcej do niego nie pójdę.

Czyli mogę mu zrobić morfologię w normalnym laboratorium? Czy coś jeszcze? Jakieś inne badania?

Parę osób zadeklarowało wpłaty - poczekam jak dotrą i zrobię mu badania:oops: teraz jestem w trochę patowej sytuacji :oops:

Dziękuję za pomoc:loveu:

Posted

Z finansami to możemy pomoc, jakies bazarek zooragnizować i jakoś pociągniemy ale najtrudniej bedzie znaleźć bezplatne dt. Jak długo on może zostać u Ciebie, w tym małym pomieszczeniu? Myśle, że w tej chwili dla niego to raj a gabaryty sa naprawde nieistotne.
Pracuje w Dzierżoniowie ale saszetki mam w domu, w Bielawie - bede kolo 18stej.

Jakbyś wybierała się do mnie, to podam Ci kubeczek na mocz i probowki na krew. Deklaruję również 30zł na badania.
Niedawno robilam wymaz, kosztował 15zł. Cioteczki, czy wymaz też robimy? w kierunku pasożytów?

Posted

[quote name='fiorsteinbock']Z finansami to możemy pomoc, jakies bazarek zooragnizować i jakoś pociągniemy ale najtrudniej bedzie znaleźć bezplatne dt. Jak długo on może zostać u Ciebie, w tym małym pomieszczeniu? Myśle, że w tej chwili dla niego to raj a gabaryty sa naprawde nieistotne.
Pracuje w Dzierżoniowie ale saszetki mam w domu, w Bielawie - bede kolo 18stej.[/QUOTE]

A możesz mi wysłać numer telefonu na PW? Bielawa jest chyba gdzieś w okolicach Dzierżoniowa to na pewno trafimy.

Nie wiem, ile wytrzymam ja fizycznie i Marian. Tydzień może? Majranek sika po całym domu i jest bardzo zestresowany. A ja nie nadąrzam - za dużo obowiązków. Hepi póki co praktycznie cały czas śpi, ale o 3 nad ranem drapał malutką chwilę w drzwi pokoju. Całą noc się zastanawiałam co robić...

Teoretycznie nie powinnam go w ogóle do siebie zabierać - nawet był pomysł żeby w samochodzie spał. No ale to za zimno. Jakbym miała garaż, jakąś komórkę nawet - to by się skombinowało grzejnik czy jakiś termofor pod kocyk.

W środę umówiłam się na spotkanie z redaktorem z lokalnej telewizji - on jest bardzo pro zwierzęcy. Poproszę go o jakąś pomoc w ogłoszeniu go chociaż.

Posted

Rozumiem Cie doskonale, teoretycznie to ja mialam miec jednego psa i kota :)
W praktyce wyszlo inaczej ;)
Marianek to od Giselli4 z DT?

Własnie, oglaszanie i prosby o DT sa w tej chwili również bardzo ważne. Zaraz zrobie bannerek, cioteczki rozsyłajcie zaproszenia na watek - może uda nam sie z tym dt. Hepi jest bardzo ładny i mysle, że jak dojdzie do formy szybko znajdziemy mu dom.

Posted

[quote name='fiorsteinbock']Rozumiem Cie doskonale, teoretycznie to ja mialam miec jednego psa i kota :)
W praktyce wyszlo inaczej ;)
Marianek to od Giselli4 z DT?

Własnie, oglaszanie i prosby o DT sa w tej chwili również bardzo ważne. Zaraz zrobie bannerek, cioteczki rozsyłajcie zaproszenia na watek - może uda nam sie z tym dt. Hepi jest bardzo ładny i mysle, że jak dojdzie do formy szybko znajdziemy mu dom.[/QUOTE]

Tak, ten połamany Marianek - moja mama przechrzciła go na Majranka :)

Jadę teraz do weta, umówię się z jakimś na pobranie krwi na jutro. Tylko proszę o pomoc - jakby ktoś mi wyszczególnił jakie badania mam zrobić.

Wiem, że:

- mocz
- morfologia krwi

I coś jeszcze?

Dziękuję Ci [B]fiorstenbock [/B]:loveu: nawiedzę Cię dzisiaj :) ja wiem, że powinnam to wszystko wiedzieć, ale nie byłam nigdy w takiej sytuacji :-(

Posted

Zatem znam Majrana osobiście :)
Cioteczko, ja robie podstawowe, które wymieniłaś a ost dolaczyłam wymazy bo psiak byla bardzo chudy i w bad. wyszły glisty. Zdecydowałam sie na wymaz aby nie błądzic czy to glista, czy tasiemiec.

Posted

Hepi jest piękny! I będzie jeszcze piekniejszy. No zobaczcie:

[IMG]http://toz.swidnica.pl/wp-content/uploads/2012/12/PC110808.jpg[/IMG]

[IMG]http://toz.swidnica.pl/wp-content/uploads/2012/12/PC110816.jpg[/IMG]

[IMG]http://toz.swidnica.pl/wp-content/uploads/2012/12/PC110813.jpg[/IMG]

Mam też filmik - ale to później :)

Posted

O żesz...nie dokończe!
Taki piękny pies zyjący na wyganiu!!!
jak mozna...czy ludzie juz q..a serca nei mają...
Stare psy wyrzucają, mlode i piekne równiez...

Podmieniam zdjecie do banerka!

Tu cioteczka dokladnie napisała:
[B]Badania krwi: morfologia + profil wątrobowy i nerkowy[/B]
Morfologia kosztuje ok 30-35 zł. Całość ok. 90 zł. Podaję ceny łódzkie (np. laboklin, synevo). Idexx trochę droższy w zasadzie, ale profil podstawowy też do 100 zł. Mogą policzyć za pobranie i/lub wizytę - to zależy od lecznicy.
[B]Badanie moczu - z osadem[/B] (mogą to różnie traktować, także jako rozszerzony). Ok. 15 zł. Moczu nie oddajemy do Idexxu, bo robią na paskach i dwukrotnie drożej.

Posted

[quote name='dogses']Boże :( dziękuję za porady. Ja wiem jak ważna jest diagnostyka, ale nie mogę mu jej zapewnić u siebie. Na razie nie mogę mu zrobić badań - nie stać mnie na to. I dodatkowo na podróż do Wrocławia. paula_t ma mi pomóc zorganizować jakiś bazarek, ale ona teraz wyjechała za granicę. Czekam na odzew z jej strony, bo mówiła że ma świetne fanty na bazarek. Ja niestety wszystko co miałam oddałam jakiś czas temu na inny bazarek. Ale może coś jeszcze znajdę.

Tutaj jest wydarzenie Hepi na FB: [URL]http://www.facebook.com/events/310917635684583/[/URL]

Zrobiliśmy mu zdjęcia na dworze - są lepsze jak te wczorajsze. Po południu je wstawię.[/QUOTE]
Przygotowuję bazarek , dopiszę sunię.

Posted

[quote name='ewu']Przygotowuję bazarek , dopiszę sunię.[/QUOTE]

O matko, dziękuję:loveu::multi: Hepi to pies - w prawdzie ma "damskie" imię - ale takie dostał od Pani weterynarz, która zrobiła dla niego bardzo dużo, nie biorąc za to zupełnie nic - no więc imię zostało :D