edyseja Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 [quote name='bea100']Poker- wszystkie pomysły dobre co coś wnoszą. Ja też uznaję naturalne jedzenie ponad wszystko. Jednak w sytuacji, gdy suka i małe potrzebują (kopa mikro i makro!) wsparcia we wszystko- no i ze względu na prostotę podania takiego jedzenia dla suki matki i małych- jestem za tym suchym starterem. Może tylko mniejszy woreczek? W przypadku gotowania- trzeba podać (zwłaszcza w takiej sytuacji jak u Kamy i jej dzieci) wspomaganie w witaminy i suplementy i trzeba widzieć ile dać czego (czy ta Pani da sobie z tym radę?). Ja już napisałam, że się nie upieram ;). I że kwotą jaką dać mogę- może być na co najbardziej potrzeba. Odrobaczanie+odpchlenie+witaminy i wapń itd. >jeśli uznamy to za priorytet.[/QUOTE] O to ile witamin i suplementów podawać mogę zapytać weta i przekazać te informacje pani Jadzi. Odpchlone nie były. Quote
edyseja Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 Ostatecznie decydujemy się na karmę czy na świeże + witaminy? Coś trzeba ustalić i złożyć zamówienie. Może tymczasowo karma a potem niech wróci na gotowane, które mnie osobiście bardziej przekonuje? Quote
Nutusia Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 Jeszcze jest kwestia czy suka będzie od razu chciała jeść suchą karmę. Nie masz Edysejo trochę, żeby dać jej do spróbowania?... Quote
edyseja Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 Mam ale zwykłą, nie specjalistyczną - kurczakowego Orijena. Nie jestem jednak pewna czy jeśli zje Orijena tzn. zechce inną suchą. Moi po jego spróbowaniu innych psich chrupek nie tkną. Quote
Nutusia Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 No jest ryzyko... Moje niektóre tymczasy na początku w ogóle do suchej nie podchodzą. Zajrzyj może do jakiegoś sklepu zoo - może mają próbeczkę Josery? Bo wydać kupę kasy, gdy na wszystko brakuje, a potem mieć mus kupowania składników na gotowane żarcie - trochę bez sensu. Quote
edyseja Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 Dzwoniłam do Kakadu (podejrzewam, że w osiedlowym sklepiku tym bardziej nie mają opakowań testowych), sprzedaży Josery nie prowadzą, próbek też nie mają. Zaproponowali Mastery 3 kg - 82.99 zł, Acana 2.27 kg - 62.99 zł. Są to karmy dla szczeniąt, które można podawać matkom, pieruńsko drogo wychodzi za 1 kg. Quote
Poker Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 Myślę,że jeżeli pani moze gotować, to niech gotuje.Sunia na pewno to zje. Szczeniaczkom można też podać. Muszą być odpchlone i odrobaczone. Co do pozostania suni u obecnych opiekunów, to mam bardzoooooo DUŻE wątpliwości. Może sunia i będzie kochana ,ale to dodatkowe obciążenie finansowe dla rodziny i co oni tym 3.psom będą dawać jeść? Quote
edyseja Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 Dryndnęłam jeszcze do największej wet-kliniki na Bemowie, gdzie widziałam na półkach nie tylko Royala. Próbek karm bytowych brak, zaproponowali Royala 4-kilogramowego. Quote
edyseja Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 [quote name='Poker']Myślę,że jeżeli pani moze gotować, to niech gotuje.Sunia na pewno to zje. Szczeniaczkom można też podać. Muszą być odpchlone i odrobaczone. Co do pozostania suni u obecnych opiekunów, to mam bardzoooooo DUŻE wątpliwości. Może sunia i będzie kochana ,ale to dodatkowe obciążenie finansowe dla rodziny i co oni tym 3.psom będą dawać jeść?[/QUOTE] To samo co dawali dwóm - babka im gotowała + resztki ze stołu. Szczyt marzeń to nie jest ale z drugiej strony psy na wsiach lepiej karmione nie są, a dożywają sędziwego wieku. Ich psy wyglądają dobrze (to dwa małe wiejskie kundelki - również przygarnięte), są co jakiś czas odrobaczane, na szczepienia regularnie chodzą (znajoma wetka wybiera dla nich tańsze preparaty żeby mniej zapłacili). Quote
wiosenka Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 Co do dawkowania witamin to na każdym opakowaniu jest przecież dawkowanie, a czasem i miarka. łatwiej w tabletkach lub dla malizny w kropelkach. Ja polecam o czym pisałam wcześniej Wita wet dla szczeniąt. Skoro gotuje, nie róbmy "problemu z problemu". Jak przyślą mi karmę to się nią podzielę będzie miała na dodatek o ile zechce jeść. A DS mocno prześwietlić, bo podejrzane, że ktoś chce hurtem i to przed Bożym Narodzeniem :(. Quote
bea100 Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 O rany, przecież ja mam Joserę baby w domu. Zostało mi odrobinę po Arii - mam w słoiku trochę odsypanej z wora, powinno wystarczyć na próbę. To spróbujemy z tą karmą! Mam dla już małych parę zabaweczek, pluszaka i piszczyk gumowy. Poszłam do sąsiadki po coś dla psinek i jak jej opowiedziałam o co chodzi i że małe z matką na dworze...dostałam krótki beżowy kożuszek z łatek (rozmiar m/L) po jej córce ale w doskonałym stanie> dała mi do podłożenia małym na tym balkonie :lol: To może będzie na prezent dla Tej Pani od nas? Lub na bazarek dla Kamy? Nie wiem, w każdym razie > Kama i dzieci dostały kożuszek :multi:a co z tym zrobisz edyseja- zostawiam Tobie! Quote
Ellig Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 (edited) Witam , rozumiem ,ze tytul watku jest mylący bo suka juz urodzila i ma dwa szczeniaki, moim zdaniem: 1, wizyta u wet, odpchlenie suki, sprawdzenie czy nie ma nuzeńca, okreslenie wieku szczeniakow. 2, Karmienie suki dobrze zbilansowana karmą, tym samym i szczeniaki beda lepiej odzywione a to jest bardzo wazne. 3, karme mozna kupic z 5% upustem w sklepie [URL]http://www.karmaexpress.pl/[/URL] , dostawa w ciagu nawet 12 godz. gratis np.[URL]http://www.karmaexpress.pl/purina-dog-chow-puppy-z-indykiem-dla-duzych-ras,2,190[/URL] moze jesc na razie matka a potem szczeniaki. 4, Napisanie w 1 poscie dokladnie jaki wiek maja szczeniaki i jakie sa potrzeby punkt po punkcie oraz kto jaka pomoc zadeklarowal bedzie latwiej to wszystko ogarnąc i uporzadkowac. 5,suke mozna wysterylizowac [h=2][B]Gdy przestanie karmić szczeniaki, minimum trzy miesiące po porodzie.[/B][/h] Edited December 5, 2012 by Ellig Quote
edyseja Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 [quote name='wiosenka']Co do dawkowania witamin to na każdym opakowaniu jest przecież dawkowanie, a czasem i miarka. łatwiej w tabletkach lub dla malizny w kropelkach. Ja polecam o czym pisałam wcześniej Wita wet dla szczeniąt. Skoro gotuje, nie róbmy "problemu z problemu". Jak przyślą mi karmę to się nią podzielę będzie miała na dodatek o ile zechce jeść. A DS mocno prześwietlić, bo podejrzane, że ktoś chce hurtem i to przed Bożym Narodzeniem :(.[/QUOTE] Sugerujesz, że małe miałyby być przeznaczone na prezenty gwiazdkowe dla dzieci? Zainteresowana osoba już od jakiegoś czasu chce je wziąć, napomknę p. Jadwidze żeby dobrze wybadała jej zamiary... Quote
wiosenka Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 Szczeniaczki na fotkach nie wyglądają na zabiedzone :). Quote
edyseja Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 [quote name='Ellig']Witam , rozumiem ,ze tytul watku jest mylący bo suka juz urodzila i ma dwa szczeniaki, moim zdaniem: 1, wizyta u wet, odpchlenie suki, sprawdzenie czy nie ma nuzeńca, okreslenie wieku szczeniakow. 2, Karmienie suki dobrze zbilansowana karmą, tym samym i szczeniaki beda lepiej odzywione a to jest bardzo wazne. 3, karme mozna kupic z 5% upustem w sklepie [URL]http://www.karmaexpress.pl/[/URL] , dostawa w ciagu nawet 12 godz. gratis np.[URL]http://www.karmaexpress.pl/purina-dog-chow-puppy-z-indykiem-dla-duzych-ras,2,190[/URL] moze jesc na razie matka a potem szczeniaki. 4, Napisanie w 1 poscie dokladnie jaki wiek maja szczeniaki i jakie sa potrzeby punkt po punkcie oraz kto jaka pomoc zadeklarowal bedzie latwiej to wszystko ogarnąc i uporzadkowac. [/QUOTE] Już poprawiłam tytuł, wczoraj mnie zaćmiło w całym tym zamieszaniu - sunia dawno urodziła. Quote
wiosenka Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 [COLOR=#000000]Nie wiem, ale okres grudniowy obfituje w takie pomysły...Mi zapala się czerwona lampka...Wiadomo, że lepiej nie brać dwóch szczeniąt z jednego miotu tym bardziej, że patrząc po matce będą nie małe...[/COLOR] Quote
Ellig Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 [quote name='edyseja']Już poprawiłam tytuł, wczoraj mnie zaćmiło w całym tym zamieszaniu - sunia dawno urodziła.[/QUOTE] Ok:) 5,suke mozna wysterylizowac [B][B]Gdy przestanie karmić szczeniaki, minimum trzy miesiące po porodzie.[/B][/B] Quote
edyseja Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 Mam stały kontakt z wetką także termin sterylizacji będzie z nią uzgadniany, to lekarka z powołania dla której dobro zwierzaka jest najważniejsze. Quote
wiosenka Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 Banerek spróbuj wstawić w Fire foxie tam wystarczy kopiuj wklej ;). Quote
edyseja Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 Cały czas korzystam z Mozilli. Tylko które polecenie mam wybrać? Bo samo "kopiuj" = skopiowanie obrazka. Quote
wiosenka Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 (edited) Tzn tak jak pisałam na innych jest problem, a na lisku zaznaczasz to od fochu ctrl c i klikasz w sygnaturę i ctrl v. U mnie to zawsze działa :). [url]http://www.eurowet.pl/index.php/preparaty/pies/ciaza-i-laktacja#wita-vet-2g[/url] te z Bobtailami. Edited December 5, 2012 by wiosenka Quote
edyseja Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 Czekam na podsumowanie Cioteczki Poker, której rady b. sobie cenię. :) Quote
Gusiaczek Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 Lecznica p. Małgosi ma podpisaną umowę z UD Bemowo i sterylki robi za 50%. Czy kwota 250 "po kosztach" uwzględnia już tę zniżkę? Quote
aniawawa Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 Jeśli o żywienie szczeniąt to można często na bazarkach kupić okrawki mięsne, policzki wołowe, dobre są też serca kurze, nie są to drogie rzeczy. Dobry jest też biały ser, można z niego zrobić "miksturę" dla szczeniąt biały ser + żółtko (samo, surowe) + mleko jako dodatek. Miksuje się to na taką papkę, na tyle gęstą żeby maluchom dobrze się jadło. Pamiętam, że to było pierwsze jedzonko szczeniaków w znajomej hodowli gończych polskich. Szczenięta można dokarmiać nawet od 4-5 tygodnia życia, jeśli jest taka potrzeba. Quote
edyseja Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 [quote name='Gusiaczek']Lecznica p. Małgosi ma podpisaną umowę z UD Bemowo i sterylki robi za 50%. Czy kwota 250 "po kosztach" uwzględnia już tę zniżkę?[/QUOTE] Rozmawiałam w poniedziałek i wczoraj z panią Małgosią i mówiła, że nie ma u niej żadnych zniżek. W gazetce Bemowo News wspomniane było o "rabatach" na sterylki ale nie dotyczyły one Bemowa. Mówiła o jakimś lekarzu, który sterylizuje za 100 zł ale dodała, że z czystym sumieniem nie może go polecić bo potem jego pacjenci leczą się u niej bo są komplikacje. Quote
Recommended Posts