sslas Posted September 14, 2012 Posted September 14, 2012 Witam... przekopałam milion stron sklepów internetowych karm itd... i poległam! ... Potrzebuję karmę bez kurczaka, ale tak zupełnie nie może tam być nic z kurczakiem związanego nawet żadnego tłuszczu, czy innych niby niegroźnych kurczakowych elementów... żeby nie było za łatwo, to karma też nie może być zbyt naładowana mięchem bo po Orijen był CYRK!... Jedyna karma jaka była ok... ale się znudziła ;//// to Purina Pro Plan Puppy Sensitive ... ta z łososiem... ale psiak już nie chce tego tknąć... Błagam!!! pomóżcie mi coś znaleźć... ( dla dorosłych idzie jeszcze odszukać conieco, ale dla tego mojego marudnego papillonowego szczeniora to już nic nie ma) Quote
gryf80 Posted September 15, 2012 Posted September 15, 2012 brit care salomon/potato,royal canin vet diet np.sensitive.do karm dla dorosłych co najwyżej wapno dołóż Quote
filodendron Posted September 15, 2012 Posted September 15, 2012 Brit care salmon & potato ma w składzie tłuszcz drobiowy - pewnie z kurczaka też. Nutra gold salmon & potato nie ma składników drobiowych, ale ma jaja. Można się przyjrzeć karmie Trovet Quote
sslas Posted September 15, 2012 Author Posted September 15, 2012 Nutra Gold salmon & potato to dla dorosłych ;/// ... ale faktycznie może ten Trovet ... chociaż przeraża mnie, że to już całkiem specjalistycznie ;/// ... z mojej strony znalazłam jeszcze Fish4Dogs ? może ktoś karmił tym??? Quote
LadyS Posted September 15, 2012 Posted September 15, 2012 TOTW ma serie dla szczeniąt, Pacific Stream jest bez kurczaka. Bez kurczaka są też karmy z Acany, np. Pacifica. Patrzyłaś np. na ofertę Cibau? Oni mają linię bez kury dla dorosłych, więc dla szczeniąt moze też- a co to za pies, jaka rasa, jaka wielkość? Bo ja mojego 8miesięcznego jack russella karmiłam w tym wieku w zasadzie karmą dla dorosłych ;) Edit: Doczytałam, ze papillon - ja pewnie na Twoim miejscu, gdybym nie znalazła żadnego juniora bez kurczaka, dawałabym dorosłą, odpowiednio dopasowaną, w tym wieku i u psa tej wielkosci nie będzie to miało większego znaczenia - moim zdaniem i zdaniem mojego weta ;) Quote
sslas Posted September 15, 2012 Author Posted September 15, 2012 Dziękuję za odp. póki co czekam na próbki Fish4dogs bo zamówiłam... jak ładnie zje to zamówię... // Acana złe wspomnienia tragicznie nie chciała jeść... w żadnej sposób nie dało się wepchnąć jej ;) nawet głodzenie nie pomagało >< // ten Trovet mnie kusi... a Tast of the wild... muszę skład sprawdzić bo jak jest ilościowy co Orijen >< to spodziewam się kolejnego dramatu... ogólnie wieczny problem z karmą... ;/ ... zaczęłyśmy od Acany Puppy Small Bread (porażka, nie jadła i wypadło uczulenie) Orijen (jakaś dla szczeniąt) jeszcze gorzej krew w kale i sraczka nie przechodząca ;/ ... Pro Plan Puppy Sensitive (było bosko... aż pod koniec opakowania też się nie zaczęła rozluźniać kupa ;/ ) dlatego zmieniłam na First Choice lamb&rice (kupa i je ok... ale drapanie i drapanie)... jakbym miała czas na gotowanie to bym się nie oglądała ;/ ... Quote
LadyS Posted September 15, 2012 Posted September 15, 2012 U nas Orijen też sie nie sprawdził, a TOTW bardzo dobrze jest przyswajany - tylko najlepiej zawsze zamówić mniejszą ilość. Quote
catty Posted September 15, 2012 Posted September 15, 2012 Myślę, że powinnaś spróbować TOTWa - sierra mountain, pacific stream - białko na fajnym poziomie, jak dla małego psa (mam yorka i na Orijenie też była masakra), żadnych zbędnych dodatków z kurczaka. Na stronie e-karmy, można poprosić o próbki. Mój pies od wieku 8 miesięcy je karmy dla dorosłych psów i świetnie się ma (teraz ma rok i 3 miesiące) :) Jest też wersja dla szczeniąt na e-karmie, także możesz z tą próbować. Karma ma dobre opinie i cena nie jest zabójcza. PS. Też miałam wielki problem z psem - albo kupy w ilości zastraszającej (nawet 5 na jeden spacer !), albo wymioty, ale na TOTWie jest wszystko w jak najlepszym porządku. Próbowałam wielu karm, ale na tej, jedynej jest na prawdę świetnie. Mój pies da się pokroić za wersję z jagnięciną, obecnie jemy worek 6,8kg :) Quote
sslas Posted September 15, 2012 Author Posted September 15, 2012 w takim razie muszę jeszcze raz poszperać o TOTW... tym bardziej, że ilość kup... dobijamy w niektórych momentach na First Choice nawet do 6!!!... wszystkie są piękne, ale ileż można... dzięki Wam bardzo... trzeba wypróbować... ;) Quote
ore_sama Posted September 15, 2012 Posted September 15, 2012 Ja od siebie mogę polecić Wolfsbluta. Jest tam kilka serii bez kurczaka (przynajmniej ja go w składzie nie widziałam) np to: http://zdrowypiesek.pl/karma-wolfsblut-wide-plain-15-kg-swieza-konina-bataty-ziola-i-owoce-lesne.html, ma też dość niską zawartość białka. My przeszliśmy z Orijena na tą karmę i to był strzał w 10. Skończyły się bąki, psu bardziej smakuje i ma mniejszą zawartość białka, co było dla mnie istotne. Polecam tą karmę. Quote
filodendron Posted September 16, 2012 Posted September 16, 2012 [quote name='LadyS'] Edit: Doczytałam, ze papillon - ja pewnie na Twoim miejscu, gdybym nie znalazła żadnego juniora bez kurczaka, dawałabym dorosłą, odpowiednio dopasowaną, w tym wieku i u psa tej wielkosci nie będzie to miało większego znaczenia - moim zdaniem i zdaniem mojego weta ;)[/QUOTE] Wydaje mi się to słuszne. Taki mały piesek w wieku 8 miesiecy to już prawie dorosły pies. Przyjmuje się orientacyjnie, że psy do 10 kg wagi docelowej osiągają dorosłość w wieku 12 miesięcy. A papillon waży pewnie połowę z tego? Quote
sslas Posted September 16, 2012 Author Posted September 16, 2012 Moja papillonka 3,3 kg... ;p więcej się nie zapowiada... więc to znaczy, że spokojnie mogę zacząć wybierać z karm dla dorosłych. dziękuję za odpowiedzi :)) Quote
Recommended Posts