Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nektarynka napisał(a):
A co w ogóle u Donalda?
Deklarację zrobiłam spontanicznie, to był impuls i oczywiście będę kontynuowała, jednak czy wygląda na to, że to w ogóle ma sens? Zwątpiłam w jego szansę na dom później.. Dożywocie będzie w hotelu, czy jak to sobie wyobrażacie?

Od początku pisałyśmy, że dajemy mu około 6 miesięcy. Wtedy podejmiemy decyzję. Na razie czekamy na opinię czy ma szansę na normalne psie życie i zachowania.

Posted

Mam nowe informacje , jak dla mnie to całkiem pozytywne jak na niecały miesiąc pracy z takim psem :

[FONT=Tahoma]witam,[/FONT]
[FONT=Tahoma]z Donaldem niestety nie jest łatwa sprawa, pies na razie jest nie stabilny emocjonalnie, wykazuje agresje w stosunku do dzieci i innych zwierząt zwłaszcza małych. W stosunku do nas opiekunów w dalszym ciągu nie nabrał zaufania ale już nie nie reaguje agresywnie, natomiast przy próbie głaskania i dotyku sztywnieje i wyraźnie nie chce dalszych spoufałości, natomiast postępem jest to że nie gryzie bezmyślnie tylko się wycofuje.[/FONT]
[FONT=Tahoma]Zachowanie Donalda powoli się zmienia ale niestety wymaga to czasu, w obecnym jego stanie pies jedynie nadaje się do miejsca gdzie nie będzie miał bezpośredniego kontaktu z ludźmi, zwierzętami, tylko szczelne ogrodzenie bez możliwości ucieczki - typu duży kojec, wybieg, osoba która będzie się nim zajmować powinna być zdecydowana i o silnym charakterze. Pies musi czuć że musi się podporządkować, nie można mu pozwolić na dominację. Osoba taka musi chcieć i umieć z nim pracować. [/FONT]
[FONT=Tahoma]Donald nie jest psem typu morderca natomiast wyjątkowo źle reaguje na zmiany i nowości co powoduje u niego znaczną nerwowość i agresje. [/FONT]
[FONT=Tahoma]Psy o tego typu cechach zazwyczaj przełamują się po dłuższym czasie do swojego opiekuna i są to zazwyczaj tz ''psy jednego przewodnika''. [/FONT]
[FONT=Tahoma]Myślę że Donald w przyszłości sprawdził by się jako stróż posesji, magazynów czy czegoś w tym rodzaju, natomiast muszą być spełnione przede wszystkim warunki bezpieczeństwa - tz bardzo szczelne ogrodzenie - z solidnymi zabezpieczeniami, inaczej może stanowić poważne zagrożenie dla osób postronnych. [/FONT]
[FONT=Tahoma]Zdaje sobie sprawę że bardzo trudno o takie warunki dla psa ale nie są też nie możliwe. [/FONT]
[FONT=Tahoma] [/FONT]
[FONT=Tahoma]W najbliższym czasie chcielibyśmy w nim wypracować minimum podstaw posłuszeństwa i zobaczymy jak on będzie reagował i chciał współpracować. Niestety biorąc pod uwagę czas jakiego on potrzebuje do zaakceptowania zmian może to zająć znacznie więcej czasu niż z przeciętnym psem. [/FONT]
[FONT=Tahoma] [/FONT]
[FONT=Tahoma]Jak na razie udało nam się z psem wypracować tolerancje nas, akceptuje codzienny rytm dnia - sprzątania, karmienie- pozwala zabierać sobie pustą miskę co początkowo było nie możliwe. W jego przypadku to dużo chodź ktoś może stwierdzić że to tylko tyle jak na miesiąc czasu to w przypadku Donalda aż tyle. [/FONT]
[FONT=Tahoma]Tak jak pisałam wcześniej pies jest bardzo nerwowy, można rozważyć z weterynarzem podawanie ewentualnie leków uspokajających i zobaczymy jak on zareaguje? [/FONT]
[FONT=Tahoma] [/FONT]
[FONT=Tahoma] [/FONT]

Posted

ocelot napisał(a):
Zapłaciłam hotel Donalda, na koncie zostało 62,02 zł.

Aniu ja dzisiaj wpłaciłam 25 zł , 5zł moje i 20 mojej mamy .

Wyślij też konto do Beli51 :)

Posted

moja listopadowa wyslana:)Uff...mam nadzieje,ze wreszcie dojdzie do Ani:)MIalam wcześniej bledny SWIFT podany.Grudniowa wysle na dniach...A za Donalda trzymam nieustannie kciuki....mam przeczucie,ze będzie dobrze:))

Guest Elżbieta481
Posted

Bo z Donaldem będzie dobrze..Ma szczęście,że trafił na ludzi,którzy dali mu szansę.Ma szczęście,że trafił na ludzi,którzy rozumieją,że potrzebuje czasu..Dostał coś czego nie dostała Blanka i za tę wyjątkową Waszą mądrość dziękuję..To jest rasa trudna,ale psy te będące zawsze psami jednego właściciela nigdy nie zawiodą..Wierne do końca-wyjątkowe..On zrozumie,że człowiek nie zawsze równa się ból i cierpienie..
Dziękuję...Donald stawiam na Ciebie.
Elżbieta

Posted

Mała niespodzianka ;)
Niestety tylko takie , bo Donald był pobudzony obecnością psów i szalał trochę i nie było możliwości zrobienia lepszych .

[CENTER][IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-wIOqWFFSuT8/UMOTkF8P0YI/AAAAAAAAMcw/Os92brXvoXk/s640/P1000592.JPG[/IMG]

[CENTER][IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-qSst-U4FnV8/UMOTmH-oOnI/AAAAAAAAMc4/nztPwBJsx30/s640/P1000593.JPG[/IMG]

[CENTER][IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-jKXRMstkaJ0/UMOTpLLQwfI/AAAAAAAAMdI/JUD3E3rBEyE/s576/P1000603.JPG[/IMG]

[/CENTER]

[/CENTER]

[/CENTER]

Posted (edited)

Rudziu , byłaś u naszego zbója ??? :crazyeye:

Spojrzałam teraz w deklarację i zaczynam się martwić , sporo listopadowych deklaracji nie wpłynęło :(

Tutaj spis , na zielono zaznaczyłam braki

[COLOR=#000000]Anja2201-5zł (X, XI, XII)[/COLOR]
[COLOR=#000000]bela51-5zł (X, XI)[/COLOR]
[COLOR=#000000]Rudzia -Bianka -30zł (rok ) (X, XI, XII)[/COLOR]
[COLOR=#008000]Agucha007 -10zł (X)[/COLOR]
[COLOR=#000000]Ewa_88 -15zł (X, XI)[/COLOR]
[COLOR=#008000]zioberek87 -10zł[/COLOR]
[COLOR=#008000]ang 20zł - (X)[/COLOR]
[COLOR=#000000]Amadorka - 10zł (X, XI, XII)[/COLOR]
[COLOR=#008000]mari23 -5zł (X)[/COLOR]
[COLOR=#000000]istar19 -5zł (do lutego ) (X, XI, XII)[/COLOR]
[COLOR=#008000]Bifara -100 zł (przez 6 miesięcy ) (X)[/COLOR]
[COLOR=#000000]nektarynka - 10zł (X, XI, XII, I)[/COLOR]
[COLOR=#008000]Kocurek -2 euro (około 10zł ) 8,20 (X)[/COLOR]
[COLOR=#008000]Dominika84 -10zł (X)[/COLOR]
[COLOR=#000000]Katarzyna K. -20zł (X, XI, XII)[/COLOR]
[COLOR=#000000]radovan2 -5zł (X, XI, XII)[/COLOR]
[COLOR=#000000]::Figa:: -50zł (X, XI)[/COLOR]
[COLOR=#000000]Baster i Lusi -20zł (X, XI)[/COLOR]
[COLOR=#008000]winter7 -30 zł (X)[/COLOR]
[COLOR=#000000]majreg -10zł (X, XI, XII, I, II, III)[/COLOR]
[COLOR=#000000]Wojtuś -10 zł (X, XI)[/COLOR]

Edited by Anja2201
Posted

[quote name='Kocurek']moja listopadowa już na pewno jest u Ani:)Dwa razy się nie udało bo miałam zly swift...ale już mam poprawny....Donald ma cudne sporzenie,.....[/QUOTE]

Jest:) Dziękuję:)

Posted

Ale przepraszam bardzo!
Ja posyłałam za listopad: dokładnie 12.11 mam w historii przelewów!

a październikowa poszła 9 października... i na to samo konto cały czas, więc nie mogło nie dojść...

a dzisiaj idzie grudniowa

Posted

[quote name='agucha007']Ale przepraszam bardzo!
Ja posyłałam za listopad: dokładnie 12.11 mam w historii przelewów!

a październikowa poszła 9 października... i na to samo konto cały czas, więc nie mogło nie dojść...

a dzisiaj idzie grudniowa[/QUOTE]

Zaraz poproszę Ocelot , żeby sprawdziła , być może coś jej umknęło bo rozlicza sporo psiaków .