ania0112 Posted July 12, 2013 Posted July 12, 2013 oh biedna malutka, cieszę się, że już są okruszki radości :) oby tak dalej! edit. doczytałam... ja się na padaczkach nic a nic nie znam.. biedna mała... Quote
Anula Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 Ja miałam psiaka z padaczką.Był to okropny stres dla nas jak i dla psa.Mój pies miał bardzo silne ataki padaczki,po ataku był bardzo słaby,wycieńczony,po ataku,przez dłuższy czas mieliśmy wrażenie,że jest w innym świecie,nie docierały do niego bodźce zewnętrzne,wciskał się w kąt ścian,jednym słowem widok był straszny a nam serca łamały się na tysiące kawałków.Nawet było tak,że po silnej dawce luminalu następował zaraz atak,zwieracze nie trzymały,sikał pod siebie i ko.. też było, a operacja guza nie była możliwa.Miał ataki o różnych godzinach i to następowało nagle bez jakiś oznak.Ten rok życia był dla mojego psa jednym koszmarem i dla nas też. Quote
malawaszka Posted July 13, 2013 Author Posted July 13, 2013 No z nią po ataku też nie ma kontaktu przez jakiś czas i mam wrażenie, że wtedy nie widzi, ale nie wicska się w kąt - ona po ataku wędruje, muszę ją brać na kolana i wyciszać - tzn nie wiem czy muszę... tak czuję. Ale zmęczona po tym ostatnim wczorajszym nie była - wędrowała po pokoju, dość dużo zjadła bo Pani Dr kazała jej dawać jak będzie szukała jedzenia bo pies traci dużo energii podczas ataku i potem jest bardzo głodny. Najgorszy był ten pierwszy atak przedwczoraj w nocy - da kolejne były słabsze... chwytam się każdej nadziei... Quote
danyww Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 [quote name='malawaszka']No z nią po ataku też nie ma kontaktu przez jakiś czas i mam wrażenie, że wtedy nie widzi, ale nie wicska się w kąt - ona po ataku wędruje, muszę ją brać na kolana i wyciszać - tzn nie wiem czy muszę... tak czuję. Ale zmęczona po tym ostatnim wczorajszym nie była - wędrowała po pokoju, dość dużo zjadła bo Pani Dr kazała jej dawać jak będzie szukała jedzenia bo pies traci dużo energii podczas ataku i potem jest bardzo głodny. Najgorszy był ten pierwszy atak przedwczoraj w nocy - da kolejne były słabsze... chwytam się każdej nadziei...[/QUOTE] Tak bardzo żal takiej kruszynki :-( Może teraz pod Twoją opieką i z pomocą wetów małej będzie się poprawiać. Gdy pomyślę jak maleńka miała ataki gdy siedziała w tym garażu... :shake: Quote
malawaszka Posted July 13, 2013 Author Posted July 13, 2013 Danusiu - ja nie przyjmuję do wiadomości innej opcji! Na samą myśl chce mi się płakać... w ciągu najbliższych dni kupujemy takie małe płotki i zrobię malutkiej miejsce, żeby sobie mogła na trawce leżeć i chodzić jak jest ciepło bo na smyczy nie chce zrobić ani kroku, więc zrobimy jej bezpieczny kącik. a tymczasem - [B]AnkaG [/B]pytała jak Bryza i Sajan - voila! [url]http://youtu.be/dPTx1iVNga4[/url] [video=youtube_share;dPTx1iVNga4]http://youtu.be/dPTx1iVNga4[/video] Quote
malawaszka Posted July 13, 2013 Author Posted July 13, 2013 [url]http://youtu.be/eo-d_SDSstQ[/url] [video=youtube_share;eo-d_SDSstQ]http://youtu.be/eo-d_SDSstQ[/video] Quote
danyww Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 Widać na filmikach, że babunia Bryzunia młodnieje ;) Czyżby wpływ Sajana? :lol: Quote
malawaszka Posted July 13, 2013 Author Posted July 13, 2013 ona się na niego wścieka, a ten wariat lata w koło i świetnie się bawi - dzisiaj pierwszy raz ją puściłam ze smyczy przy Sajanie bo wcześniej się bałam, ale tfu tfu jest ok, a myślę, że z każdym dniem będzie lepiej i w końcu całkiem go babka zaakceptuje... Quote
danyww Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 [quote name='malawaszka']ona się na niego wścieka, a ten wariat lata w koło i świetnie się bawi - dzisiaj pierwszy raz ją puściłam ze smyczy przy Sajanie bo wcześniej się bałam, ale tfu tfu jest ok, a myślę, że z każdym dniem będzie lepiej i w końcu całkiem go babka zaakceptuje...[/QUOTE] Cuudnie się to ogląda :lol: Obejrzałam to już po trzy razy :evil_lol: Quote
Saththa Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 Znaczy ze Sajan wkurza babcie?:) heheh Zły Sajanek zły ;) Za Malutk a 3mam kciuki! Quote
malawaszka Posted July 13, 2013 Author Posted July 13, 2013 [quote name='danyww']Cuudnie się to ogląda :lol: Obejrzałam to już po trzy razy :evil_lol:[/QUOTE] zapraszam do oglądania na żywo ;) jeszcze lepszy widok [quote name='Saththa']Znaczy ze Sajan wkurza babcie?:) heheh Zły Sajanek zły ;) Za Malutk a 3mam kciuki![/QUOTE] a no zły Sajanek zły :lol: łobuz a malutka dostała już luminal, mamy cały zapas... oby podziałało :kciuki: no i w ogóle to jakaś porażka - ona nadal nei ma imienia - to jest niedobre... a ja nie mogę nic wydumać bo mam mózg wyprany przez stres... a imię musi być wyjątkowe, słodkie, ale bez przesady, musi być energetyczne żeby dało jej siłę do walki o zdrówko, musi być ładne, nietuzinkowe, no! to kto ma propozycje? Quote
Małgorzata Noga Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 Ale fajnie Bryzelda biega he he , co młody facet to młody hi hi .Fajnie się patrzy na takie filmiki :loveu: A co do imienia może .... TOSIA ? Quote
WATACHA Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 Oj się porobiło :(, ale na pewno będzie już coraz lepiej Quote
Anula Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 (edited) Może: Emilka,Alis.Alika,Sandi,Pola,Emi,Pada,Juli(Julika),Newa,Yoko.To moje. I zerżnięte z neta: Abba, Abdulla, Abisynia, Ada, Adele, Adula, Afera, Afra, Afryka, Aga, Agaue, Agis, Aglaja, Agna, Agros, Aida, Aiffla, Aisza, Akaba, Akita, Aksa, Alegoria, Alfa, Albi, Alia, Aliss, Alma, Alta, Altea, Arna, Amata, Ambra, Amika, Amanda, Ana, Andzia, Anja, April, Arabella, Arabka, Aria, Arnika, Arwena, Aryjka, Asta, Astra, Atena, Aura, Ax, Axel, Aysha, Awia, Aza, Azja, Azalia Baja, Bajka, Bakteria, Balbina, Barbett, Bartek, Beja, Beki, Beksa, Bela, Bella, Bera, Berenika, Berta, Besi, Beta, Beti, Beza, Bianka, Birka, Bierka, Blanka, Blondi, Blues, Bobinka, Bona, Bonita, Bonsai, Borówka, Bossa, Bójka, Bramka, Brenda, Briana, Bryza, Bryzeida, Buba, Bunia, Burma, Burza, Busia Capri, Cardea, Celia, Centa, Chanel, Czeko(ladka), Cindy, Clio, Coco, Cola, Cortina, Chelsea, Chrapka, Cyga, Cytra, Cytryna, Czana, Czata, Czika, Czili Daga, Daisy, Dama, Danae, Dalia, Daria, Dasza, Dela, Delta, Demeter, Demi, Dera, Dike, Diana, Doda, Dona, Dora, Doris, Dosia, Doti, Draja, Draka, Dziunia, Dżaga, Dżana, Dżasmina, Dżina Effi, Efra, Elfi, Elfka, Elizabeth, Emi, Emma, Enigma, Enna, Era, Erna, Eroka, Erolka, Esta, Eti, Etiuda, Etna, Eumenida, Eulalia Fabia, Fano, Fanta, Fara, Febe, Fedra, Ferro, Festa, Fibi, Fifi, Figa, Fila, Finka, Fiona, Fiszka, Fizi, Florina, Foka, Fortuna, Fraszka, Frezja, Frutka, Frytka, Fuga, Funia Gabi, Gaja, Gama, Gamza, Gala, Gapa, Gemma, Gerda, Giga, Glinka, Goja, Goldi, Gracja, Gratka, Greta, Groza, Gryzia, Grusia, Gucia, Gunia, Gwiazda Halma, Halszka, Hedwiga, Helga, Hekate, Henna, Hera, Hermina, Hexa, Himera, Holi, Horka, Hrabina, Hortensja, Huba, Hybryda Ibi, Ibiza, Ida, Idalia, Iga, Iguana, Ika, Ikra, Iliana, Imka, Inka, Ira, Irlandia, Irma, Iryda, Islandia, Ismena, Issa, Iwa, Iza Jaga, Jagoda, Jamajka, Jawa, Jeny, Joga, Jorka, Juczka Kaja, Kala, Kalka, Kama, Kara, Kari, Karma, Karo, Kartagina, Kassi, Kawa, Kiara, Kita, Kiwi, Klamka, Klara, Klarysa, Klemencja, Kleo, Kleopatra, Klimka, Klusia, Kobra, Koka, Kolejka, Kora, Korka, Korsa, Kornwalia, Kosa, Kredka, Kropelka, Kropka, Kruszyna, Ksena, Kulka, Kysa Lady, Laguna, Laluna, Lamia, Lara, Lassi, Lawa, Lawi, Layla, Lea, Leda, Lena, Lida, Lili, Lilu, Lima, Lina, Linda, Liwia, Lodzia, Lola, Lolita, Lucy, Luka, Luna, Lusia Łajka, Łapa, Łasia, Łatka Mabi, Mada, Madi, Mafra, Magnolia, Maja, Mała, Malta, Mamba, Mandi, Mania, Mapa, Mara, Margaret, Marka, Martini, Maskotka, Medea, Meduza, Meff, Megi, Mela, Melba, Meli, Melodi, Messalina, Mija, Mila, Milka, Mimoza, Minia, Mini, Milo, Mirra, Mirabelka, Miranda, Mirella, Misia, Missa, Misza, Mojra, Molly, Mona, Morka, Mrówka, Mucha, Mufka, Murka, Mysia, Myszka Nabi, Nacia, Nadin, Nala, Nalewka, Nana, Nandzia, Narewka, Nati, Natka, Negra, Nefra, Nefret, Nel, Nela, Nelina, Nelly, Neo, Nereida, Neska, Nika, Niki, Nikola, Nola, Nora, Norka, Nostalgia, Noxa, Nuka, Nula, Nuta, Nutella, Nutka, Nycha Ochra, Oka, Oktawia, Olga, Oprysia, Osia Pacia, Pallas, Palemka, Panczita, Panda, Pantoma, Parada, Pasja, Pat, Pati, Pchełka, Pegi, Pepi, Pera, Perełka, Persia, Pesia, Pestka, Petra, Pika, Pikusia, Pipi, Pola, Polcia, Pompuś, Presta, Popi, Psotka, Pula, Puma, Punia, Pusia, Pysia, Pyzunia Raksa, Rama, Rayla, Rebeka, Rema, Reni, Rewka, Rida, Rita, Roma, Rokita, Rosa, Rota, Rowena, Rovika, Roxa, Rubi, Ruda, Rumba, Ruta, Ruti Saba, Sabi, Sabina, Saga, Sake, Salome, Salsa, Samanta, Samba, Sana, Sandy, Santa, Santana, Sara, Sawa, Sawanna, Selma, Sepi, Shella, Skierka, Sibi, Sierosia, Simba, Sindy, Sisi, Smerfetka, Sonia, Sowa, Środa, Stacja, Suma, Suza, Suzi, Szelma, Śmieszka, Śnieżka, Śruba, Szanti, Szeherezada, Sznurówka, Szysia Tabby, Tajga, Tara, Tasia, Taura, Teba, Tekila, Tekla, Telma, Tessa, Teta, Tina, Tilli, Tola, Topcia, Topsi, Tora, Torri, Tosia, Tossa, Tova, Tradycja, Triksi, Tropka, Tuffi, Tunia, Tusia Umbra, Uma, Umitella, Unia, Uncja, Urka, Uta, Uza Walencja, Walentynka, Wega, Wena, Wera, Werbena, Wiola, Wiwa Xena, Xara Yaga, Yakamoko, Yakima, Yenna, Y Edited July 13, 2013 by Anula Quote
WATACHA Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 [quote name='Anula']Może: Emilka,Alis.Alika,Sandi,Pola,Emi,Pada,Juli(Julika),Newa,Yoko.To moje. I zerżnięte z neta: Abba, Abdulla, Abisynia, Ada, Adele, Adula, Afera, Afra, Afryka, Aga, Agaue, Agis, Aglaja, Agna, Agros, Aida, Aiffla, Aisza, Akaba, Akita, Aksa, Alegoria, Alfa, Albi, Alia, Aliss, Alma, Alta, Altea, Arna, Amata, Ambra, Amika, Amanda, Ana, Andzia, Anja, April, Arabella, Arabka, Aria, Arnika, Arwena, Aryjka, Asta, Astra, Atena, Aura, Ax, Axel, Aysha, Awia, Aza, Azja, Azalia Baja, Bajka, Bakteria, Balbina, Barbett, Bartek, Beja, Beki, Beksa, Bela, Bella, Bera, Berenika, Berta, Besi, Beta, Beti, Beza, Bianka, Birka, Bierka, Blanka, Blondi, Blues, Bobinka, Bona, Bonita, Bonsai, Borówka, Bossa, Bójka, Bramka, Brenda, Briana, Bryza, Bryzeida, Buba, Bunia, Burma, Burza, Busia Capri, Cardea, Celia, Centa, Chanel, Czeko(ladka), Cindy, [B]Clio[/B], Coco, Cola, Cortina, Chelsea, Chrapka, Cyga, Cytra, Cytryna, Czana, Czata, Czika, Czili [B]Daga[/B], Daisy, Dama, Danae, Dalia, Daria, Dasza, Dela, Delta, Demeter, [B] Demi[/B], Dera, Dike, Diana, Doda, Dona, Dora, Doris, Dosia, Doti, Draja, Draka, Dziunia, Dżaga, Dżana, Dżasmina, Dżina Effi, Efra, Elfi, Elfka, Elizabeth, Emi, Emma, Enigma, Enna, Era, Erna, Eroka, Erolka, Esta, Eti, Etiuda, Etna, Eumenida, Eulalia [B]Fabia[/B], Fano, Fanta, Fara, [B]Febe[/B], Fedra, Ferro, Festa, Fibi, Fifi, Figa, Fila, Finka, Fiona, Fiszka, Fizi, Florina, Foka, Fortuna, Fraszka, Frezja, Frutka, Frytka, Fuga, Funia Gabi, Gaja, Gama, Gamza, Gala, Gapa, Gemma, Gerda, Giga, Glinka, [B]Goja[/B], Goldi, Gracja, Gratka, Greta, Groza, Gryzia, Grusia, Gucia, Gunia, Gwiazda [B]Halma[/B], Halszka, Hedwiga, Helga, Hekate, Henna, Hera, Hermina, Hexa, Himera, Holi, Horka, Hrabina, Hortensja, Huba, Hybryda Ibi, Ibiza, Ida, Idalia, Iga, Iguana, Ika, Ikra, Iliana, Imka, Inka, Ira, Irlandia, Irma, Iryda, Islandia, Ismena, Issa, Iwa, Iza Jaga, Jagoda, Jamajka, Jawa, Jeny, Joga, Jorka, Juczka Kaja, Kala, Kalka, Kama, Kara, Kari, Karma, Karo, Kartagina, Kassi, Kawa, [B]Kiara[/B], Kita, Kiwi, Klamka, Klara, Klarysa, Klemencja, Kleo, Kleopatra, Klimka, Klusia, Kobra, Koka, Kolejka, Kora, Korka, Korsa, Kornwalia, Kosa, Kredka, Kropelka, Kropka, Kruszyna, Ksena, Kulka, Kysa Lady, Laguna, Laluna, [B]Lamia[/B], Lara, Lassi, Lawa, Lawi, Layla, Lea, Leda, Lena, Lida, Lili, Lilu, Lima, Lina, Linda, Liwia, Lodzia, Lola, Lolita, Lucy, Luka, Luna, Lusia Łajka, Łapa, Łasia, Łatka Mabi, Mada, Madi, Mafra, Magnolia, Maja, Mała, Malta, Mamba, Mandi, Mania, Mapa, Mara, Margaret, Marka, Martini, Maskotka, Medea, Meduza, Meff, Megi, Mela, Melba, Meli, Melodi, Messalina, Mija, Mila, Milka, Mimoza, Minia, Mini, Milo, Mirra, Mirabelka, Miranda, Mirella, Misia, Missa, Misza, Mojra, Molly, Mona, Morka, Mrówka, Mucha, Mufka, Murka, Mysia, Myszka Nabi, Nacia, [B]Nadin[/B], Nala, Nalewka, Nana, Nandzia, Narewka, Nati, Natka, Negra, Nefra, Nefret, Nel, Nela, Nelina, Nelly, Neo, Nereida, Neska, [B] Nika[/B], Niki, Nikola, Nola, Nora, Norka, Nostalgia, Noxa, Nuka, Nula, Nuta, Nutella, Nutka, Nycha Ochra, Oka, Oktawia, Olga, Oprysia, Osia Pacia, Pallas, Palemka, Panczita, Panda, Pantoma, Parada, Pasja, Pat, Pati, Pchełka, Pegi, Pepi, Pera, Perełka, Persia, Pesia, Pestka, Petra, Pika, Pikusia, Pipi, Pola, Polcia, Pompuś, [B]Presta[/B], Popi, Psotka, Pula, Puma, Punia, Pusia, Pysia, Pyzunia Raksa, Rama, Rayla, Rebeka, Rema, Reni, Rewka, Rida, Rita, Roma, Rokita, Rosa, Rota, Rowena, Rovika, Roxa, Rubi, Ruda, Rumba, Ruta, Ruti Saba, Sabi, Sabina, Saga, Sake, Salome, Salsa, Samanta, Samba, Sana, Sandy, Santa, Santana, Sara, Sawa, Sawanna, Selma, Sepi, Shella, Skierka, Sibi, Sierosia, Simba, Sindy, Sisi, Smerfetka, Sonia, Sowa, Środa, Stacja, Suma, Suza, Suzi, Szelma, Śmieszka, Śnieżka, Śruba, Szanti, Szeherezada, Sznurówka, Szysia Tabby, Tajga, Tara, Tasia, Taura, Teba, Tekila, Tekla, Telma, Tessa, Teta, Tina, Tilli, Tola, Topcia, Topsi, Tora, Torri, Tosia, Tossa, Tova, Tradycja, Triksi, Tropka, Tuffi, Tunia, Tusia Umbra, Uma, Umitella, Unia, Uncja, Urka, Uta, Uza Walencja, Walentynka, Wega, Wena, Wera, Werbena, Wiola, Wiwa Xena, Xara Yaga, Yakamoko, Yakima, Yenna, Y[/QUOTE] Ja bym wybrała któreś z tych zaznaczonych ;). Bartek to tak srednio :), raczej dla chłopaka :) Quote
Korenia Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 W najbliższych dniach atak padaczki może jeszcze występować - przy luminalu organizm dość długo się wysyca lekiem. Jaką dawkę przyjmuje sunia? Bardzo ważne jest też podawanie leku w równych odstępach - najlepiej jeśli o 8 rano, to o 8 rano, nie o 8:30 czy 7:50. Dobrze by było również, żebyś założyła jej 'kartę' ataków -jakiś notesik/zeszycik. Spisuj datę, godzinę, długość i intensywność ataku, to pomaga ustalić potem odpowiednią dawkę leku i porę podawania. Quote
malawaszka Posted July 13, 2013 Author Posted July 13, 2013 [quote name='Korenia']W najbliższych dniach atak padaczki może jeszcze występować - przy luminalu organizm dość długo się wysyca lekiem. Jaką dawkę przyjmuje sunia? Bardzo ważne jest też podawanie leku w równych odstępach - najlepiej jeśli o 8 rano, to o 8 rano, nie o 8:30 czy 7:50. Dobrze by było również, żebyś założyła jej 'kartę' ataków -jakiś notesik/zeszycik. Spisuj datę, godzinę, długość i intensywność ataku, to pomaga ustalić potem odpowiednią dawkę leku i porę podawania.[/QUOTE] dzięki Korenia! będę notować - tak planowałam, ale teraz już będę na pewno; wiem własnie, ze mogą się powtarzać ataki i boję się tego strasznie, źle śpię, i czuję się jak zombie już, ale wszystko zniosę oby tylko mała wyszła na prostą. Teraz pani dr zaleciła 1 i 1/4 tabletki 15 mg 2xdziennie - niunia wazy 6,5 kg wow ale imion - kilka mi się podobam jutro coś wybiorę jak będzie dzień z mniejszymi wrażeniami... do tego z kotkiem jest gorzej i obawiam się, że to FIP czyli nieuleczalna choroba kocia :( jeszcze walczymy, ale nie wiem czy uda się mu pomóc Quote
wieso Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 ojej, trzymam za Was kciuki tzn wszyscy trzymamy bardzo mocno.....nie moge znalesc zdjecia Arii, zgubilam link....prosilabym o podanie... Quote
Korenia Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 [quote name='malawaszka']dzięki Korenia! będę notować - tak planowałam, ale teraz już będę na pewno; wiem własnie, ze mogą się powtarzać ataki i boję się tego strasznie, źle śpię, i czuję się jak zombie już, ale wszystko zniosę oby tylko mała wyszła na prostą. Teraz pani dr zaleciła 1 i 1/4 tabletki 15 mg 2xdziennie - niunia wazy 6,5 kg[/QUOTE] Chyba jest to dość duża dawka jak na takie małe psiątko, ale pewnie wzięto pod uwagę też bardzo częste ataki. Nie pamiętam ile mg biorą piesy przyjaciółki, ale dowiem się. One jeszcze dodatkowo biorą Kepprę (nowszy lek od Luminalum, dr Wrzosek chciał całkowicie odstawić Luminalum, ale lepiej u piesów działa połączenie leków) i klonozepam. Można to też przedyskutować z lekarzem, który będzie najlepszy. Nie wiadomo też na jakim podłożu u suni jest padaczka, bo akurat psy Dagi mają zdiagnozowaną chorobę ciał lafory - wiem jak tu wygląda leczenie, nie wiem czy różni się od leczenia padaczek pourazowych, ale zawsze można coś podsunąć lekarzowi. (W sumie teraz jedna sunia :( starsza umarła 2 tygodnie temu:() Quote
Recommended Posts