Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja miałam psiaka z padaczką.Był to okropny stres dla nas jak i dla psa.Mój pies miał bardzo silne ataki padaczki,po ataku był bardzo słaby,wycieńczony,po ataku,przez dłuższy czas mieliśmy wrażenie,że jest w innym świecie,nie docierały do niego bodźce zewnętrzne,wciskał się w kąt ścian,jednym słowem widok był straszny a nam serca łamały się na tysiące kawałków.Nawet było tak,że po silnej dawce luminalu następował zaraz atak,zwieracze nie trzymały,sikał pod siebie i ko.. też było, a operacja guza nie była możliwa.Miał ataki o różnych godzinach i to następowało nagle bez jakiś oznak.Ten rok życia był dla mojego psa jednym koszmarem i dla nas też.

Posted

No z nią po ataku też nie ma kontaktu przez jakiś czas i mam wrażenie, że wtedy nie widzi, ale nie wicska się w kąt - ona po ataku wędruje, muszę ją brać na kolana i wyciszać - tzn nie wiem czy muszę... tak czuję. Ale zmęczona po tym ostatnim wczorajszym nie była - wędrowała po pokoju, dość dużo zjadła bo Pani Dr kazała jej dawać jak będzie szukała jedzenia bo pies traci dużo energii podczas ataku i potem jest bardzo głodny.
Najgorszy był ten pierwszy atak przedwczoraj w nocy - da kolejne były słabsze... chwytam się każdej nadziei...

Posted

[quote name='malawaszka']No z nią po ataku też nie ma kontaktu przez jakiś czas i mam wrażenie, że wtedy nie widzi, ale nie wicska się w kąt - ona po ataku wędruje, muszę ją brać na kolana i wyciszać - tzn nie wiem czy muszę... tak czuję. Ale zmęczona po tym ostatnim wczorajszym nie była - wędrowała po pokoju, dość dużo zjadła bo Pani Dr kazała jej dawać jak będzie szukała jedzenia bo pies traci dużo energii podczas ataku i potem jest bardzo głodny.
Najgorszy był ten pierwszy atak przedwczoraj w nocy - da kolejne były słabsze... chwytam się każdej nadziei...[/QUOTE]

Tak bardzo żal takiej kruszynki :-(
Może teraz pod Twoją opieką i z pomocą wetów małej będzie się poprawiać.
Gdy pomyślę jak maleńka miała ataki gdy siedziała w tym garażu... :shake:

Posted

Danusiu - ja nie przyjmuję do wiadomości innej opcji! Na samą myśl chce mi się płakać... w ciągu najbliższych dni kupujemy takie małe płotki i zrobię malutkiej miejsce, żeby sobie mogła na trawce leżeć i chodzić jak jest ciepło bo na smyczy nie chce zrobić ani kroku, więc zrobimy jej bezpieczny kącik.

a tymczasem - [B]AnkaG [/B]pytała jak Bryza i Sajan - voila!
[url]http://youtu.be/dPTx1iVNga4[/url]

[video=youtube_share;dPTx1iVNga4]http://youtu.be/dPTx1iVNga4[/video]

Posted

ona się na niego wścieka, a ten wariat lata w koło i świetnie się bawi - dzisiaj pierwszy raz ją puściłam ze smyczy przy Sajanie bo wcześniej się bałam, ale tfu tfu jest ok, a myślę, że z każdym dniem będzie lepiej i w końcu całkiem go babka zaakceptuje...

Posted

[quote name='malawaszka']ona się na niego wścieka, a ten wariat lata w koło i świetnie się bawi - dzisiaj pierwszy raz ją puściłam ze smyczy przy Sajanie bo wcześniej się bałam, ale tfu tfu jest ok, a myślę, że z każdym dniem będzie lepiej i w końcu całkiem go babka zaakceptuje...[/QUOTE]

Cuudnie się to ogląda :lol: Obejrzałam to już po trzy razy :evil_lol:

Posted

[quote name='danyww']Cuudnie się to ogląda :lol: Obejrzałam to już po trzy razy :evil_lol:[/QUOTE]

zapraszam do oglądania na żywo ;) jeszcze lepszy widok

[quote name='Saththa']Znaczy ze Sajan wkurza babcie?:) heheh Zły Sajanek zły ;)

Za Malutk a 3mam kciuki![/QUOTE]

a no zły Sajanek zły :lol: łobuz

a malutka dostała już luminal, mamy cały zapas... oby podziałało :kciuki: no i w ogóle to jakaś porażka - ona nadal nei ma imienia - to jest niedobre... a ja nie mogę nic wydumać bo mam mózg wyprany przez stres... a imię musi być wyjątkowe, słodkie, ale bez przesady, musi być energetyczne żeby dało jej siłę do walki o zdrówko, musi być ładne, nietuzinkowe, no! to kto ma propozycje?

Posted (edited)

Może: Emilka,Alis.Alika,Sandi,Pola,Emi,Pada,Juli(Julika),Newa,Yoko.To moje.
I zerżnięte z neta:
Abba, Abdulla, Abisynia, Ada, Adele, Adula, Afera, Afra, Afryka, Aga, Agaue, Agis, Aglaja, Agna, Agros, Aida, Aiffla, Aisza, Akaba, Akita, Aksa, Alegoria, Alfa, Albi, Alia, Aliss, Alma, Alta, Altea, Arna, Amata, Ambra, Amika, Amanda, Ana, Andzia, Anja, April, Arabella, Arabka, Aria, Arnika, Arwena, Aryjka, Asta, Astra, Atena, Aura, Ax, Axel, Aysha, Awia, Aza, Azja, Azalia

Baja, Bajka, Bakteria, Balbina, Barbett, Bartek, Beja, Beki, Beksa, Bela, Bella, Bera, Berenika, Berta, Besi, Beta, Beti, Beza, Bianka, Birka, Bierka, Blanka, Blondi, Blues, Bobinka, Bona, Bonita, Bonsai, Borówka, Bossa, Bójka, Bramka, Brenda, Briana, Bryza, Bryzeida, Buba, Bunia, Burma, Burza, Busia

Capri, Cardea, Celia, Centa, Chanel, Czeko(ladka), Cindy, Clio, Coco, Cola, Cortina, Chelsea, Chrapka, Cyga, Cytra, Cytryna, Czana, Czata, Czika, Czili

Daga, Daisy, Dama, Danae, Dalia, Daria, Dasza, Dela, Delta, Demeter, Demi, Dera, Dike, Diana, Doda, Dona, Dora, Doris, Dosia, Doti, Draja, Draka, Dziunia, Dżaga, Dżana, Dżasmina, Dżina

Effi, Efra, Elfi, Elfka, Elizabeth, Emi, Emma, Enigma, Enna, Era,
Erna, Eroka, Erolka, Esta, Eti, Etiuda, Etna, Eumenida, Eulalia

Fabia, Fano, Fanta, Fara, Febe, Fedra, Ferro, Festa, Fibi, Fifi, Figa, Fila, Finka, Fiona, Fiszka, Fizi, Florina, Foka, Fortuna, Fraszka, Frezja, Frutka, Frytka, Fuga, Funia

Gabi, Gaja, Gama, Gamza, Gala, Gapa, Gemma, Gerda, Giga, Glinka, Goja, Goldi, Gracja, Gratka, Greta, Groza, Gryzia, Grusia, Gucia, Gunia, Gwiazda

Halma, Halszka, Hedwiga, Helga, Hekate, Henna, Hera, Hermina, Hexa, Himera, Holi, Horka, Hrabina, Hortensja, Huba, Hybryda

Ibi, Ibiza, Ida, Idalia, Iga, Iguana, Ika, Ikra, Iliana, Imka, Inka,
Ira, Irlandia, Irma, Iryda, Islandia, Ismena, Issa, Iwa, Iza

Jaga, Jagoda, Jamajka, Jawa, Jeny, Joga, Jorka, Juczka

Kaja, Kala, Kalka, Kama, Kara, Kari, Karma, Karo, Kartagina, Kassi, Kawa, Kiara, Kita, Kiwi, Klamka, Klara, Klarysa, Klemencja, Kleo, Kleopatra, Klimka, Klusia, Kobra, Koka, Kolejka, Kora, Korka, Korsa, Kornwalia, Kosa, Kredka, Kropelka, Kropka, Kruszyna, Ksena, Kulka, Kysa

Lady, Laguna, Laluna, Lamia, Lara, Lassi, Lawa, Lawi, Layla, Lea, Leda, Lena, Lida, Lili, Lilu, Lima, Lina, Linda, Liwia, Lodzia, Lola, Lolita, Lucy, Luka, Luna, Lusia

Łajka, Łapa, Łasia, Łatka

Mabi, Mada, Madi, Mafra, Magnolia, Maja, Mała, Malta, Mamba, Mandi, Mania, Mapa, Mara, Margaret, Marka, Martini, Maskotka, Medea, Meduza, Meff, Megi, Mela, Melba, Meli, Melodi, Messalina, Mija, Mila, Milka, Mimoza, Minia, Mini, Milo, Mirra, Mirabelka, Miranda, Mirella, Misia, Missa, Misza, Mojra, Molly, Mona, Morka, Mrówka, Mucha, Mufka, Murka, Mysia, Myszka

Nabi, Nacia, Nadin, Nala, Nalewka, Nana, Nandzia, Narewka, Nati, Natka, Negra, Nefra, Nefret, Nel, Nela, Nelina, Nelly, Neo, Nereida, Neska, Nika, Niki, Nikola, Nola, Nora, Norka, Nostalgia, Noxa, Nuka, Nula, Nuta, Nutella, Nutka,
Nycha

Ochra, Oka, Oktawia, Olga, Oprysia, Osia

Pacia, Pallas, Palemka, Panczita, Panda, Pantoma, Parada, Pasja, Pat, Pati, Pchełka, Pegi, Pepi, Pera, Perełka, Persia, Pesia, Pestka, Petra, Pika, Pikusia, Pipi, Pola, Polcia, Pompuś, Presta, Popi, Psotka, Pula, Puma, Punia, Pusia, Pysia, Pyzunia

Raksa, Rama, Rayla, Rebeka, Rema, Reni, Rewka, Rida, Rita, Roma, Rokita, Rosa, Rota, Rowena, Rovika, Roxa, Rubi, Ruda, Rumba, Ruta, Ruti

Saba, Sabi, Sabina, Saga, Sake, Salome, Salsa, Samanta, Samba, Sana, Sandy, Santa, Santana, Sara, Sawa, Sawanna, Selma, Sepi, Shella, Skierka, Sibi, Sierosia, Simba, Sindy, Sisi, Smerfetka, Sonia, Sowa, Środa, Stacja, Suma, Suza, Suzi, Szelma, Śmieszka, Śnieżka, Śruba, Szanti, Szeherezada, Sznurówka, Szysia

Tabby, Tajga, Tara, Tasia, Taura, Teba, Tekila, Tekla, Telma, Tessa, Teta, Tina, Tilli, Tola, Topcia, Topsi, Tora, Torri, Tosia, Tossa, Tova, Tradycja, Triksi, Tropka, Tuffi, Tunia, Tusia

Umbra, Uma, Umitella, Unia, Uncja, Urka, Uta, Uza

Walencja, Walentynka, Wega, Wena, Wera, Werbena, Wiola, Wiwa

Xena, Xara

Yaga, Yakamoko, Yakima, Yenna, Y

Edited by Anula
Posted

[quote name='Anula']Może: Emilka,Alis.Alika,Sandi,Pola,Emi,Pada,Juli(Julika),Newa,Yoko.To moje.
I zerżnięte z neta:
Abba, Abdulla, Abisynia, Ada, Adele, Adula, Afera, Afra, Afryka, Aga, Agaue, Agis, Aglaja, Agna, Agros, Aida, Aiffla, Aisza, Akaba, Akita, Aksa, Alegoria, Alfa, Albi, Alia, Aliss, Alma, Alta, Altea, Arna, Amata, Ambra, Amika, Amanda, Ana, Andzia, Anja, April, Arabella, Arabka, Aria, Arnika, Arwena, Aryjka, Asta, Astra, Atena, Aura, Ax, Axel, Aysha, Awia, Aza, Azja, Azalia

Baja, Bajka, Bakteria, Balbina, Barbett, Bartek, Beja, Beki, Beksa, Bela, Bella, Bera, Berenika, Berta, Besi, Beta, Beti, Beza, Bianka, Birka, Bierka, Blanka, Blondi, Blues, Bobinka, Bona, Bonita, Bonsai, Borówka, Bossa, Bójka, Bramka, Brenda, Briana, Bryza, Bryzeida, Buba, Bunia, Burma, Burza, Busia

Capri, Cardea, Celia, Centa, Chanel, Czeko(ladka), Cindy, [B]Clio[/B], Coco, Cola, Cortina, Chelsea, Chrapka, Cyga, Cytra, Cytryna, Czana, Czata, Czika, Czili

[B]Daga[/B], Daisy, Dama, Danae, Dalia, Daria, Dasza, Dela, Delta, Demeter, [B] Demi[/B], Dera, Dike, Diana, Doda, Dona, Dora, Doris, Dosia, Doti, Draja, Draka, Dziunia, Dżaga, Dżana, Dżasmina, Dżina

Effi, Efra, Elfi, Elfka, Elizabeth, Emi, Emma, Enigma, Enna, Era,
Erna, Eroka, Erolka, Esta, Eti, Etiuda, Etna, Eumenida, Eulalia

[B]Fabia[/B], Fano, Fanta, Fara, [B]Febe[/B], Fedra, Ferro, Festa, Fibi, Fifi, Figa, Fila, Finka, Fiona, Fiszka, Fizi, Florina, Foka, Fortuna, Fraszka, Frezja, Frutka, Frytka, Fuga, Funia

Gabi, Gaja, Gama, Gamza, Gala, Gapa, Gemma, Gerda, Giga, Glinka, [B]Goja[/B], Goldi, Gracja, Gratka, Greta, Groza, Gryzia, Grusia, Gucia, Gunia, Gwiazda

[B]Halma[/B], Halszka, Hedwiga, Helga, Hekate, Henna, Hera, Hermina, Hexa, Himera, Holi, Horka, Hrabina, Hortensja, Huba, Hybryda

Ibi, Ibiza, Ida, Idalia, Iga, Iguana, Ika, Ikra, Iliana, Imka, Inka,
Ira, Irlandia, Irma, Iryda, Islandia, Ismena, Issa, Iwa, Iza

Jaga, Jagoda, Jamajka, Jawa, Jeny, Joga, Jorka, Juczka

Kaja, Kala, Kalka, Kama, Kara, Kari, Karma, Karo, Kartagina, Kassi, Kawa, [B]Kiara[/B], Kita, Kiwi, Klamka, Klara, Klarysa, Klemencja, Kleo, Kleopatra, Klimka, Klusia, Kobra, Koka, Kolejka, Kora, Korka, Korsa, Kornwalia, Kosa, Kredka, Kropelka, Kropka, Kruszyna, Ksena, Kulka, Kysa

Lady, Laguna, Laluna, [B]Lamia[/B], Lara, Lassi, Lawa, Lawi, Layla, Lea, Leda, Lena, Lida, Lili, Lilu, Lima, Lina, Linda, Liwia, Lodzia, Lola, Lolita, Lucy, Luka, Luna, Lusia

Łajka, Łapa, Łasia, Łatka

Mabi, Mada, Madi, Mafra, Magnolia, Maja, Mała, Malta, Mamba, Mandi, Mania, Mapa, Mara, Margaret, Marka, Martini, Maskotka, Medea, Meduza, Meff, Megi, Mela, Melba, Meli, Melodi, Messalina, Mija, Mila, Milka, Mimoza, Minia, Mini, Milo, Mirra, Mirabelka, Miranda, Mirella, Misia, Missa, Misza, Mojra, Molly, Mona, Morka, Mrówka, Mucha, Mufka, Murka, Mysia, Myszka

Nabi, Nacia, [B]Nadin[/B], Nala, Nalewka, Nana, Nandzia, Narewka, Nati, Natka, Negra, Nefra, Nefret, Nel, Nela, Nelina, Nelly, Neo, Nereida, Neska, [B] Nika[/B], Niki, Nikola, Nola, Nora, Norka, Nostalgia, Noxa, Nuka, Nula, Nuta, Nutella, Nutka,
Nycha

Ochra, Oka, Oktawia, Olga, Oprysia, Osia

Pacia, Pallas, Palemka, Panczita, Panda, Pantoma, Parada, Pasja, Pat, Pati, Pchełka, Pegi, Pepi, Pera, Perełka, Persia, Pesia, Pestka, Petra, Pika, Pikusia, Pipi, Pola, Polcia, Pompuś, [B]Presta[/B], Popi, Psotka, Pula, Puma, Punia, Pusia, Pysia, Pyzunia

Raksa, Rama, Rayla, Rebeka, Rema, Reni, Rewka, Rida, Rita, Roma, Rokita, Rosa, Rota, Rowena, Rovika, Roxa, Rubi, Ruda, Rumba, Ruta, Ruti

Saba, Sabi, Sabina, Saga, Sake, Salome, Salsa, Samanta, Samba, Sana, Sandy, Santa, Santana, Sara, Sawa, Sawanna, Selma, Sepi, Shella, Skierka, Sibi, Sierosia, Simba, Sindy, Sisi, Smerfetka, Sonia, Sowa, Środa, Stacja, Suma, Suza, Suzi, Szelma, Śmieszka, Śnieżka, Śruba, Szanti, Szeherezada, Sznurówka, Szysia

Tabby, Tajga, Tara, Tasia, Taura, Teba, Tekila, Tekla, Telma, Tessa, Teta, Tina, Tilli, Tola, Topcia, Topsi, Tora, Torri, Tosia, Tossa, Tova, Tradycja, Triksi, Tropka, Tuffi, Tunia, Tusia

Umbra, Uma, Umitella, Unia, Uncja, Urka, Uta, Uza

Walencja, Walentynka, Wega, Wena, Wera, Werbena, Wiola, Wiwa

Xena, Xara

Yaga, Yakamoko, Yakima, Yenna, Y[/QUOTE]

Ja bym wybrała któreś z tych zaznaczonych ;).
Bartek to tak srednio :), raczej dla chłopaka :)

Posted

W najbliższych dniach atak padaczki może jeszcze występować - przy luminalu organizm dość długo się wysyca lekiem. Jaką dawkę przyjmuje sunia? Bardzo ważne jest też podawanie leku w równych odstępach - najlepiej jeśli o 8 rano, to o 8 rano, nie o 8:30 czy 7:50. Dobrze by było również, żebyś założyła jej 'kartę' ataków -jakiś notesik/zeszycik. Spisuj datę, godzinę, długość i intensywność ataku, to pomaga ustalić potem odpowiednią dawkę leku i porę podawania.

Posted

[quote name='Korenia']W najbliższych dniach atak padaczki może jeszcze występować - przy luminalu organizm dość długo się wysyca lekiem. Jaką dawkę przyjmuje sunia? Bardzo ważne jest też podawanie leku w równych odstępach - najlepiej jeśli o 8 rano, to o 8 rano, nie o 8:30 czy 7:50. Dobrze by było również, żebyś założyła jej 'kartę' ataków -jakiś notesik/zeszycik. Spisuj datę, godzinę, długość i intensywność ataku, to pomaga ustalić potem odpowiednią dawkę leku i porę podawania.[/QUOTE]

dzięki Korenia! będę notować - tak planowałam, ale teraz już będę na pewno; wiem własnie, ze mogą się powtarzać ataki i boję się tego strasznie, źle śpię, i czuję się jak zombie już, ale wszystko zniosę oby tylko mała wyszła na prostą. Teraz pani dr zaleciła 1 i 1/4 tabletki 15 mg 2xdziennie - niunia wazy 6,5 kg

wow ale imion - kilka mi się podobam jutro coś wybiorę jak będzie dzień z mniejszymi wrażeniami...

do tego z kotkiem jest gorzej i obawiam się, że to FIP czyli nieuleczalna choroba kocia :( jeszcze walczymy, ale nie wiem czy uda się mu pomóc

Posted

ojej, trzymam za Was kciuki tzn wszyscy trzymamy bardzo mocno.....nie moge znalesc zdjecia Arii, zgubilam link....prosilabym o podanie...

Posted

[quote name='malawaszka']dzięki Korenia! będę notować - tak planowałam, ale teraz już będę na pewno; wiem własnie, ze mogą się powtarzać ataki i boję się tego strasznie, źle śpię, i czuję się jak zombie już, ale wszystko zniosę oby tylko mała wyszła na prostą. Teraz pani dr zaleciła 1 i 1/4 tabletki 15 mg 2xdziennie - niunia wazy 6,5 kg[/QUOTE]
Chyba jest to dość duża dawka jak na takie małe psiątko, ale pewnie wzięto pod uwagę też bardzo częste ataki. Nie pamiętam ile mg biorą piesy przyjaciółki, ale dowiem się. One jeszcze dodatkowo biorą Kepprę (nowszy lek od Luminalum, dr Wrzosek chciał całkowicie odstawić Luminalum, ale lepiej u piesów działa połączenie leków) i klonozepam. Można to też przedyskutować z lekarzem, który będzie najlepszy. Nie wiadomo też na jakim podłożu u suni jest padaczka, bo akurat psy Dagi mają zdiagnozowaną chorobę ciał lafory - wiem jak tu wygląda leczenie, nie wiem czy różni się od leczenia padaczek pourazowych, ale zawsze można coś podsunąć lekarzowi. (W sumie teraz jedna sunia :( starsza umarła 2 tygodnie temu:()