Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 444
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Matko jedyna, na takie cuda jeszcze nie wpadłam!! Dziś postaram się wrzucić tu instrukcję robienia rozetek więc będzieci mogli zrobić je sobie sami!! Oczywiście nie aż tak profesjonalnie jak ja, no ale ba... Moje są jedyne w swoim rodzaju, prawda?? :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

Ok, opiszę tu pokrótce jak wykonać rozetę. Zachęcam do fundowania ich na wystawach psów :cool3:

Ok, zaczynamy od nabycia potrzebnych materiałów.
Potrzebne będą: gotowa rozetka albo chociaż zdjęcie tego, co chcemy wykonać, wstążka - atłasowa, bo zwykła jest zbyt wiotka i nie będzie się trzymać. Potrzebne będzie około 4 do 6 metrów na jedną małą rozetkę. Wybieramy szerokość 2,5 cm (możemy wziąć szerszą, ale jeśli chcemy wykonać rozetę większą i z innym rodzajem falbanki). Do wykonania takiej rozety jak dziś potrzebujemy wstążki o szerokości 2,5 cm. Do tego oczywiście klej najlepiej poliuretanowy, klei doskonale wszystko tylko uważajcie na palce!! Następnie przyda się jakaś tekturka na podkładkę, niezbyt twarda bo pamiętajcie, że musi przez nią przejść igła, wiele wiele razy, więc jeśli weźmiecie zbyt twardą to a) będą boleć palce i b) możecie uszkodzić igłę. Nici zwykłe, w kolorze wstążki, ja kupiłam ok. rok temu komplet w kilku kolorach i nadal mi służy.
Wstążki kompletujemy w kilku kolorach, w zależności od wzoru który sobie wybieramy. W tym wypadku była to wstążka w kolorze złotym oraz brązowo-rudym, szerokości 2,5 cm na falbanki oraz "dzioby" oraz szerokości ok pół cm oraz 2-3 mm na paseczki i wieszadełko.

Najpierw przygotowujemy podkładkę czyli rysujemy i wycinamy kółka na tekturze. Wg. mojego doświadczenia doskonale się w tej roli spisują teczki które dostajemy na wystawach psów. Są idealne i mam ich cały zapas. Kółeczka wycinamy od np. kubeczka na karmę. Może być też cyrkiel. Na wyciętym kółku rysujemy wewnętrzne kółeczko około 1 cm do wewnątrz. Po jakimś czasie nie będziemy musieli tego rysować, będzie to dla nas automatyczne. Kółko rysujemy żeby na początku nie skosić przy przyszywaniu falbanki.

Po stworzeniu podstawy szyjemy falbankę. Możemy stworzyć różne rodzaje falbanek, tutaj stworzyłam jedną z trudniejszych (jak dla mnie) nazywam to "tam i z powrotem" bo tak się to przyszywa. Możencie zrobić zwykłe zakładki, ale trzeba to dokłądnie zszywać. Przygotowując falbankę trzeba ją zszywać bardzo dokładnie, około 1-2 mm od brzegu, najlepiej nicią jak najbardziej odpowiadającą kolorem wstążce. Oto kilka fotek dzisiejszej falbanki:

Wzorek tej nest bardzo atrakcyjny, ale zużywamy tu straszną ilośc wstążki, z 4 metrów wstążki zrobiłam tu około metra falbanki.

Można również stworzyć taką:

Posted

Mając już falbankę oraz podkładkę przystepujemy do przyszywania falbanki do tekturowej podkładki. Zakańczamy tak, aby nie było widać początku ani końca falbanki.

Nastpnie przyszywamy dzioby. Tu dzioby są podwójne, ja wolę na spód dzioby ciemniejsze.

Po przyszyciu dziobów naszywamy kolejną warstwę, tu były to paseczki. Po czym kolejne dzioby. Żeby nie było widać nitki można pomiędzy dzioby wszyć kolejną warstwę dziobów.

Na koniec należy przymocować z tyłu rozety wieszadełko, ja zazwyczaj przyklejam wąziutką wstążeczkę ok. 1 mm szeroką taśmą dwustronną. Potem przyklejamy kółeczko do "pleców" rozetki oraz w środku rozety, z przodu kółeczko z jakimś napisem. Można stworzyć swoje np. wydrukować na drukarce, tylko następnie trzeba je koniecznie zafoliować, bo inaczej możemy je zniszczyć (deszcz itp.). Co do środków to wycinamy je jeśli je sami drukujemy, idziemy do najbliższego punktu ksero i tam nam je foliują. Chyba że mamy foliowarkę w domku. Jak zafoliujemy to wycinamy z około 1 mm zapasu żeby się folia nie rozlazła.

Ja używam wklejek do medali ze sklepu sportowego. Mam zapas spory cudnych wklejek których już nie dostaniecie w sklepach, złotych, wypukłych. Są cudne!! W sklepach dostaniecie też takie zwykłe, z napisami, np. 1,2,3, 2008 czy z głową psią. Przyklejamy je z przodu też za pomocą kleju poliuretanowego uważając aby klej nie wydostał się poza wklejkę bo pobrudzi nam wstążkę i pieczołowicie wykonaną rozetę.

Z tyłu można również zrobić coś takiego - oczywiście też to foliujemy!!

Posted

No....... profecha!!! Aż zatyka :0

Daj Boże, żebym kiedyś takie robiła xD Ale ta instrukcja dużo mi dała! Dzięki wielkie :) ! Będe do niej narazie pewnie ciągle wracać xD

A to foliowanie to to samo co laminowanie, nie? Na ksero to robisz, czy kupujesz te takie folie do laminowania i jakoś żelazkiem w domu prasujesz?

Posted

Dorkaa napisał(a):
Ja swoją pierwszą rozete zrobiłam w sobotę. Tą zewnętrzną warstwę od razu wszywałam w karton robiąc przy tym falbankę a tą mniejszą osobno i potem w papier. Wklejke drukowałam i mi sie z deka zmoczyła. Efekt:
http://img150.imageshack.us/img150/1743/p1350567yc0.jpg

Za instukcję dziękujemy :) :) :)

oO jaka ładna :multi: no to grono rozetkowiczów nam się na dogomanii zrobiło, Bura mianowana przywódcą :evil_lol:

Posted

McDzik napisał(a):
Moje pierwsze rozetki wg przepisu Marty !!!!!!!!!!!!!!!!! Od razu widać różnice !!!!!!

Hej, mała sugestia. Jak te dzioby tzn trójkąciki wszyjesz równo z wstążką tzn z jej brzegiem to nie bdzie widac miejsc zszycia tej dużej falbanki.

Z tej szerokiej wstązki falbanki wychodzą takie sobie wg. mnie więc ja robię zawsze z tej węższej. Tzn. taka falbanka z szerokiej się łatwo mierzwi w trakcie przyszywania. I jeszcze raz: róbcie to tak, żeby nie było widać nitek któymi zszywacie!!

Posted

Bura napisał(a):
Hej, mała sugestia. Jak te dzioby tzn trójkąciki wszyjesz równo z wstążką tzn z jej brzegiem to nie bdzie widac miejsc zszycia tej dużej falbanki.

Z tej szerokiej wstązki falbanki wychodzą takie sobie wg. mnie więc ja robię zawsze z tej węższej. Tzn. taka falbanka z szerokiej się łatwo mierzwi w trakcie przyszywania. I jeszcze raz: róbcie to tak, żeby nie było widać nitek któymi zszywacie!!

Dzięki za rady :) No na początek wiadomo, że nie musi mi wyjśc idealnie jak mistorzowi :evil_lol: Właśnie potem w trakcie zszywania zobaczyłam, że gdzieniegdzie nie da się ukryć tego szwu, a już było za późno i tu doceniłam wczesniejsza rade "zszywajcie nitka pod kolor wstązki" i już wiem jakie to ważne :roll: ... No ale teraz juz wiem co robie źle i kolejne będą jeszcze lepsze mam nadzieje! Mam jeszcze worczek wstążek to zaraz się za nie zabiore i zrobie jakąs nową, mam nadzieje, że będzie jeszcze lepsza!

Posted

Ja zakupiłam 50 szt. ślicznych środków do rozet, takich z wypukłymi pieskami, jak ktoś by chciał to mogę odsprzedać :razz:

Posted

Bura napisał(a):
Ja zakupiłam 50 szt. ślicznych środków do rozet, takich z wypukłymi pieskami, jak ktoś by chciał to mogę odsprzedać :razz:

O, wklej jakieś zdjęcie tego tutaj xD

Posted

[quote name='McDzik']O, wklej jakieś zdjęcie tego tutaj xD
Na razie zanim stworzę i wrzucę na serwer kilka fot moich rozet już oddanych :)
reszta jak fotosik zechce

Posted

Ela tez bym z wielką checia pojechala ale niewiem czy mi wypali transport. Z wielką checia bym sie z kims zabrala, to dla mnie by był poprostu RAJ NA ZIEMI ten dzien !

A wy sie wystawiacie? (Luna jest sunia wystawowa jesli moge spytac ;))

Posted

Luna nie ma rodowodu :placz:
To taki kundelkowy malamut :)

Dla mnie to też byłby raj na ziemi. Dzień wcześniej jest wystawa 5 grupy FCI. Ach, to też byłoby ciekawe - husky, samoyedy, szpice małe itp... dostałabym zawrotu głowy :loveu:
U mnie też problem z transportem, no i Łódź to duże miasto (a odważnego kierowcy brak)

Posted

Ja mam do Łodzi ok 80 km (okolice Sieradza).
Na stronach ZKwP nie ma jeszcze info gdzie w Łodzi odbędą się te wystawy. Może z czasem coś więcej napiszą. Do września jeszcze jest trochę czasu.
Oby to nie było centrum Łodzi. Jeśli to będą jakieś peryferie to może udałoby mi się namówic tatę, brata lub szwagra...

Może Bura wie, gdzie odbywają się w Łodzi wystawy?

W czerwcu jest krajowa wystawa w Kaliszu. Ach, na nią też mam chęc :)

Posted

W katowickim katalogu jest cała strona poświęcona na tą wystawe w Kaliszu 15 czerwca jakby ktoś chciał. Patrzyłam za tą o mutach, ale nie ma informacji w ogóle. To pewne, że wystawa się obdędzie?

Posted

McDzik - mogłabyś streścic co tam napisano? proooszę... :lol:
A może znasz jakąś stronę z tą informacją?

Na stronie ZKwP nadal jest wystawa w Łodzi w kalendarzu wystaw.