Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich oficjalnie bo nie będzie miło.
Na początek skala problemu. To jest wynik poranków z Zefirem:
[CENTER][IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-3ziIGzgK4to/U0uinT0RFuI/AAAAAAAAaPg/NUD-HInzY9E/s640/zefirkowo.jpg[/IMG]

To jest legowisko Zefira rano. Oczywiście nie zdarza się to co dziennie ale gdzieś tak raz na tydzień - na razie. Nie muszę chyba dodawać jak Zefir w tym wyglada. On po prostu powoli już nie panuje na wydalaniem. Oczywiście są gorsze i lepsze dni.
Kupa teraz jest rzadsza bo Zefir dostaje puszki Animody z odżywką regenerującą oraz tranem. Po za tym w sobotę został odrobaczony - planowe odrobaczanie stada.

Do czego dążę: Zefir ma bardzo duże ubytki i zwyrodnienia zarówno w kręgosłupie jak i w biodrach co zostało stwierdzone w trakcie rtg. Ma zapadnięty krąg w tylnym kręgosłupie. Wszystkie te przypadłości starcze muszą go cholernie boleć a jest pozostawiony bez ochrony p/bólowej oraz wspierającej stawy.
W czwartek był u mnie weterynarz, badał prawie wszystkie psy, konsultował wyniki, pobrał krew i robił usg. Zefir załapał się na krew i konsultację zdjęć. Zalecenia bezwzględne:
Dobra karma na stawy J/D 12 kg [url]http://www.krakvet.pl/hills-canine-2x12kg-p-12850.html[/url] lub Royal Mobility [url]http://zooexpress.pl/go/_info/?id=1280&sess_id=068ecd66cca565f0f482e04e61e68902[/url]

oraz leki RIMADYL , PREWIDOX oraz Artroflex!!

Wiem że dziewczyny mają dużo psów pod swoją opieką w hotelach ale Zefir też należy do nich i musi mieć godną starość. Proszę innych o wsparcie działań mających na celu obniżenie poziomu cierpienia Zefira. Jestem w stanie zejść z ceny hotelu, choć praca przy nim jest dość absorbująca, ale na te specyfiki trzeba znaleźć pieniądze!!!!

Jeśli ktoś miałby chwile czasu dziś wieczorem i wpadł do mnie i pomógł mi go wykapać byłoby super. Po prostu samej nie jestem w stanie go utrzymać i myć. Pomyślę w tym roku o systemie specjalnego zlewu i pasów do kapania. Ale na razie zwyczajna wanna musi starczyć.
Dziękuję za uwagę i proszę o szybki odzew.

[/CENTER]

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Oj biedne te staruszki,a Ty Lilu razem z nimi umeczona.Trzeba koniecznie zebrac na te leki. Wlasnie to jest to, ze samo wyciagniecie psa ze schronu najczesciej nie starcza, nie mozna mu pozwolic cierpiec! Lilu ,a jaki koszt tych lekow?
Przelam przed chwila na Twoje konto deklaracje Kocurka za kwiecien (12 zl) i ode mnie 15€ (ok 60 zl) na leki.

Posted (edited)

[quote name='Zosia123']Ten Hills wychodzi ok. 175 zł za miesiąc. Najgorsze są leki na stawy, bo one są naprawdę drogie...

Dzięki Monika![/QUOTE]

Prawdopodobnie Zefirowi zostaną ufundowane leki przez Fundację Węgielek. Proszę zamówić mu którąś z tych karm, gdziekolwiek najtaniej. Ale trzeba zbierać na następne butle. Ja mu zamówię artroflex z tego co Monia wpłaciła i z tego co Sunia wpłaciła.

Zefira Wyniki:
[FONT=arial][FONT=Arial]ZEFIR:[/FONT][/FONT]
[FONT=arial][FONT=Arial]ABC VET Horiba
WBC: 12.64 10^3/mm^3 006.0 017.0 (-) OK.
RBC: 05.75 10^6/mm^3 05.40 07.80 (-) OK.
Hemoglobina: 14,470 (=) g/dl (013,0-019,0) OK.
HCT: 41,210 (=) % (037,0-054,0) OK.
MCV: 72,000 (=) um^3 (00064-00074) OK.
MCHC: 35,120 (=) g/dl (034,0-036,0) OK.
MCH: 25,150 (=) pg (022,0-027,0) OK.
PLT: 462,000 (h) tys./mm3 (00160-00430) +
MPV: 7,960 (=) um^3 (006,7-011,1) OK.
RDW: 13,370 (l) % (014,0-017,0) -
Limfocyty: 1,200 (=) tys./mm3 (001,2-003,2) OK.
% LYM: 9,600 (=) % (000,0-099,0) OK.
Monocyty: 0,400 (=) tys./mm3 (000,3-000,8) OK.
%MONO: 3,300 (=) % (000,0-099,0) OK.
Granulocyty: 11,000 (h) tys./mm3 (001,2-006,8) +
%Grans: 87,100 (=) % (000,0-099,0) OK.
% EOS: 2,700 (=) % (2-10) OK.
PLT Histogram: 2
RBC Histogram: 3
WBC Histogram: 54

[/FONT][CENTER][IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-DjjmqFbelpM/U0wrk3tj53I/AAAAAAAAaPw/KtCDcK-6Fc8/s800/zefir.jpg[/IMG]

[/CENTER]
[FONT=Arial]
[/FONT]
[/FONT]

Edited by LILUtosi
Posted

[quote name='rutta']Za późno weszłam... Mogłabym jutro wieczorem przyjechać na tą kąpiel, chyba że już po.[/QUOTE]

Nie dałam rady dziś, dopiero wieczorem napaliłam i już mi się oczka zamykają.

Posted

Niestety nadal czekam na wyciągi, kompletnie nie wiem, ile mamy pieniędzy, ostatni wyciąg mam z 28 lutego. Wczoraj rozmawiałam Irkiem, obiecał wysłać, ale widać znowu zapomniał.
Ja będę niedługo z Reksem u dra Kanzawy to może zapytam go o te karmy na stawy. Ale na pewno najważniejsze są leki.

Posted

[quote name='Zosia123']Niestety nadal czekam na wyciągi, kompletnie nie wiem, ile mamy pieniędzy, ostatni wyciąg mam z 28 lutego. Wczoraj rozmawiałam Irkiem, obiecał wysłać, ale widać znowu zapomniał.
Ja będę niedługo z Reksem u dra Kanzawy to może zapytam go o te karmy na stawy. Ale na pewno najważniejsze są leki.[/QUOTE]

Zosia123 kompletnie nie rozumiem tej sytuacji, przecież te pieniądze są zbierane na Zefira i w każdej chwili wpłacający powinni móc wiedzieć ile ich jest i jak jest potrzeba np teraz z nich skorzystać, czyli kupić karmę, Zefir jest w takim stanie zdrowia że nie może czekać i karma powinna jeśli są środki być kupiona już i wysłana do Lilutosti

Posted

skarpeta może przyzna 70 zł na karmę z związku z tym że konto Zefira jest na plusie ale czy tak jest serio to nie wiadomo bo nie można tego sprawdzić, ja postaram się dorzucić 50 zł może ktoś jeszcze się dołoży to kupię worek karmy koszt to ok 230 zł

Posted

Mam już wyciągi - bardzo dziękujemy za wpłaty!

W marcu:
5 droid-2005
70 Szira
30 Paulina H.
20 Aldrumka
50 Anna G.-R.
10 bea61
10 Dorota W.
20 sunia2000
20 Maciej M.
30 Jarosław K.
50 Basia M.
Razem w marcu: 315

W kwietniu:
20 sunia2000
30 Mruczka
30 Jarosław K.
50 Basia M.
50 Anna G.-R.
10 bea61
20 Aldrumka
10 kikou
20 Maciej M.
5 droid-2005
Razem w kwietniu: 245 zł

Posted

Na szczęście trzymamy się jeszcze na plusie, tak że nie jest najgorzej. Saldo wynosi 606,55 zł, oby tak dalej!
Asikowska - dzięki za chęć pomocy! :)
Sama karma pewnie niewiele zdziała, na pewno najważniejsze są leki, to super że mamy pomoc na leki, trzeba będzie jednak zbierać na kolejne dawki.

Posted (edited)

Bardzo proszę o oficjalne podziękownie Fundacji Węgielek na ich stronie za leki i ufundowane badania.
[URL]https://www.facebook.com/pages/Węgielek-Fundacja-dla-Zwierząt/451884288198834[/URL]

Dziś Pani Magda przywiozła Zefirkowi zapas leków i obiecała po swiętach przywieść karmę.

[CENTER][IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-VORGSfTVbH8/U07UBX3BrxI/AAAAAAAAaUU/CotuFEkCGpg/s512/leki zefir.jpg[/IMG]

[/CENTER]

Edited by LILUtosi
Posted

Dziękujemy fundacji Węgielek, już tam lecę :)
Oraz Cioci Asikowskiej :loveu:

Lilu napisz proszę ile pieniążków trafiło bezpośrednio do Ciebie, może niech te pieniądze będą na leki??

Posted

[quote name='Figunia']7 kwietnia zrobiłam przelew na Zefira (90zł) - do Fundacji Dwa Plus Cztery.
Mam nadzieję, że pieniądze już trafiły do Lilu.[/QUOTE]

Jest, imię Zefira było wpisane Zef ir i dlatego nie wyszukało tego przelewu.
Dziękuję! :)