Jump to content
Dogomania

5mc. suczka chce zdominowac dziecko,agresja. Proszę o rady, pilne!

Recommended Posts

Posted

Zadzwoniła do mnie pani, która ok 2mc. temu adoptowała 3mc. sunię. Suczka dojrzewa i ustala chiearchię w rodzinie. Najważniejsza jest pani, w którą suczka jest absolutnie wpatrzona i bardzo o nią zazdrosna. Ostatnio zaczęła warczeć na 4 letnią córeczkę pani i kiedy dziewczynka zbliża się do matki sunia usiłuje je rozdzielić. Zdarzyło jej sie dwa razy nasiusiać do łóżka małej mimo że trening czystości ma opanowany a na łózko nie wolno jej wchodzić .Pani boi się, że sunia może ugryźć dziecko. Proszę o rady!

Posted

Witam. To nie jest ustalanie chiearchi.Psy nie tworzą stada z ludźmi. Po prostu sunia sprawdza na ile może sobie pozwolić. Co do sytuacji w, której sunia chce rozdzielić - odsunąć dziecko od matki. Metoda jest bardzo prosta. Matka dziewczynki, w tym momencie ma wykonać stanowczy krok w kierunku psa - napierać na niego, pies się wycofa. Może wtedy (o ile sunia zna) zastosować komendę SIAD czy WARUJ. Poza tym radziłbym, organizować dziecku i psu czas tak, aby również dziecko uczestniczyło w życiu psa, może np. razem z matką karmić psiaka, dawać mu wodę itd.

Oczywiście, za warczenie na dziecko nie karcić psa i nie krzyczeć, bo pies ostrzega, a to akurat jest bardzo dobre. Jeżeli ta kobieta będzie krzyczeć na psa za warki, to wykorzeni to zachowanie, i pies będzie gryzł bez ostrzeżenia.

Co do tego, że "pani jest najważniejsza" - Niech nie reaguje na "podchody" suni, typu widzi Panią przychodzi - Pani daje smaczki i pieszczoty. A gdy Pani siedzi np. na fotelu pies podchodzi - Pani wstaje na równe nogi - wtedy pies automatycznie sie wycofa.

A jaki to pies? Duży? Znana jest przeszłość?

Posted

Sunia jest dzieckiem przygarniętej suczki wielkości spaniela. Matka jest łagodną suczką, w stosunku do dzieci nie ma problemów. Jaki był ojciec nie wiadomo. Śnieżka to raczej parówa o mocnej budowie.Nie ma za sobą traumatycznych przeżyć. Pani dziś ma wejść na dogo, żeby przeczytać co robić w tej sytuacji.

Zdjęcie po adopcji.

Posted

Myślę, że to co napisałem będzie dobrym wyjściem. Nie ma co panikować. Nie ma też co nakręcać się na Teorie Dominacji. Po prostu między tą kobietą a psem zaczyna się niezdrowa więź. Gdybym mógł jeszcze jakoś pomóc to GG://8019801

Posted

Pies nie zna takiego uczucia jak zazdrość (ta ludzka), zachowuje się tak dlatego, że nie jest przyzwyczajony do podziału uwagi. Najpierw Ty się nim interesowałaś i pochłaniałaś całą swoją uwagę nim- karmiłaś, bawiłaś się. A potem, gdy pies oswoił się z domem, ważniejsze stało się dziecko. I brak dłuższych spacerów, ciągłej uwagi, przytulanek, sprawia, że pies, stworzenie interesowne, kojarzy je z dzieckiem. Wszystko jest ze sobą ściśle powiązane- pies wie, że to Ty dasz mu jeść, poszarpiesz się i nim i popieścisz, dlatego cały czas próbuje być w centrum Twojej uwagi, a to prowadzi do początków zaburzeń separacyjnych- pupil je tylko w Twojej obecności, przemieszcza się za Tobą jak cień i cały czas szuka kontaktu -tak jak opisałaś. Więc dziecko, które pochłania znaczną część czasu właścicielki, powinno zostać oddzielone, a pies ma z tego korzyść- jest w centrum uwagi właścicielki i dziecko znika. Zamotałam?:lol:
Spróbuj poznać je z psem tak, żeby oboje nawzajem kojarzyli się miło. Niech dziecko zawoła psa, da mu pyszne smakołyki i delikatnie pogłaszcze. Ważne jest też to, żeby pies mógł powąchać dziecko. Często dawaj psu jeść w obecności dziecka, szkol, chodź na spacery. To siusianie też może być próbą zwrócenia na siebie uwagi.
Tak jak GAJOS wspomniał- dominacja między człowiekiem, a psem, nie istnieje.

Posted

a ja sobie zaznaczę i będę podczytywać

kiedyś czytałam (i to robię) ze dobrze jest jak dziecko wydaje psu polecenia (typu siad. leżeć, zejdź ) i nagradza smaczkami
i pies się uczy, ze dziecko ma prawo wydawać mu polecenia i jednocześnie że sie opłaca go słuchać
polecenia mogą być słowem lub gestem -więc i 4-latek pewnie potrafiłby (ja mam 9 latka -więc sprawa jest prostsza)

a jaka to frajda dla dziecka -jak pies wykonuje polecenia

Posted

Uranoe, zamotałaś ale sens zawsze jest sensem choćby ukrytym :) Tak jak napisałem z karmieniem psa przez dziecko - same z tego pozytywy - Pies kojarzy dziecko jako coś fajnego, a dziecko już uczy się odpowiedzialności i czułości w stosunku do zwierząt.

Patmol napisał(a):
kiedyś czytałam (i to robię) ze dobrze jest jak dziecko wydaje psu polecenia (typu siad. leżeć, zejdź ) i nagradza smaczkami
i pies się uczy, ze dziecko ma prawo wydawać mu polecenia

Otóż to. Nie wkręcając sobie TD , trzeba psu pokazać, że choćby nie wiadomo co - Człowiek czy to mały czy duży jest ważniejszy.

Posted

[quote name='auraa']Dziękuję, przekażę!
Jeśli to odpowiedź na mój post, to proszę! :D

[quote name='Patmol']a ja sobie zaznaczę i będę podczytywać

i pies się uczy, ze dziecko ma prawo wydawać mu polecenia i jednocześnie że sie opłaca go słuchać
polecenia mogą być słowem lub gestem -więc i 4-latek pewnie potrafiłby (ja mam 9 latka -więc sprawa jest prostsza)

a jaka to frajda dla dziecka -jak pies wykonuje polecenia

Zgadzam się ;)

[quote name='GAJOS']Uranoe, zamotałaś ale sens zawsze jest sensem choćby ukrytym Tak jak napisałem z karmieniem psa przez dziecko - same z tego pozytywy - Pies kojarzy dziecko jako coś fajnego, a dziecko już uczy się odpowiedzialności i czułości w stosunku do zwierząt.

Otóż to. Nie wkręcając sobie TD , trzeba psu pokazać, że choćby nie wiadomo co - Człowiek czy to mały czy duży jest ważniejszy.

Dosyć chaotyczna była moje wypowiedź, ale mam nadzieję, że pani, o której jest ten wątek, mnie zrozumie ;).

Posted

Z informacji jakie dziś uzyskałam, wiem, że pani wychodzi z dzieckiem i psem na spacery. Dziewczynka daje psu smakołyki, bawiły się razem. Myslę że najlepiej będzie gdy Pani zaloguje się na dogo i sama opisze sytuację.

Posted

To wszystko jest spowodowane tym że pies nie rozumie sytuacji "pani zajmuje się dzieckiem".
Dla mnie rada jest taka: jak najwięcej poświęcać czasu dziecku, nie ujmując jej psu, czyli - zaczynając od odezwania się do dziewczynki = nagroda, przez: krótką zabawę = nagroda, krótki uścisk = nagroda, krótkie podniesienie do góry = nagroda, jakaś wymiana zdań = nagroda. Pies w tym czasie wykonuje komendę a więc jest w trybie pracy, jakąkolwiek - może to być siad a może to być rozrzucenie parówek i szukanie ich (uspokajające dla psa) po podłodze w trakcie, gdy zachodzą jakieś czynności mama-dziecko.
Dosłownie ćwiczyć wszystko - ubieranie czapki = nagroda, buta = nagroda, zapięcie kurtki = nagroda, pomoc w kąpieli = nagroda.
Generalnie wszystko w co "wmieszana" jest córka - nagradzać. Zejdą na tym tony nagród dlatego może to być namoczona rano karma zostawiona na pewien czas w słoiku razem z parówkami, połamanymi biszkoptami itp. - wtedy będzie miała dobry, ciekawy smak i nie będzie twarda (w stresujących sytuacjach pies raczej połyka niż gryzie, dlatego dobrze by stosować coś "gładkiego", co łatwo przejdzie przez gardło, a karmą niestety można się zakrztusić - dodatkowy plus mokrej to to, że można ją wtedy złamać na pół).

Gdzie mama z córką spędzają najwięcej czasu?

Posted

u nas w domu jest 3 letnia córeczka, 8 miesięczny wilczarz i kundelek 5 letni, z kundelkiem pracowaliśmy jeszcze przed przyjsciem dzieciątka do domu, a z wilczarzem pracujemy jedzeniem:)
córa od początku karmi psa, zapina mu smycz przed spacerkiem, bawią się zawsze pod kontrolą(waga borysa jest 5 krotnie większa od dziecka, i jest od niej większy)

Posted

Pierwsza zasada to wszystko co dobre, dzieje się przy córce. Jak najmniej "cudowności", gdy jej nie ma :) potem oczywiście nic nie będzie stało na przeszkodzie by zabawiać pieska bez obecności córki, ale musi mu się naturalnie wbić do głowy i stać oczywiste, że przy niej "jest fajnie i już", nie może się nad tym zastanawiać, po prostu, jest fajnie. ;)

Te ćwiczenia które napisałam i wszystkie inne możecie też stosować na kundelku, by wilczarz brał od niego przykład, chociażby w samym zachowywaniu spokoju.