pmmazz Posted January 20, 2004 Posted January 20, 2004 Jak to w rzeczywistości jest ze szczekaniem u Siberian Husky? podobno nie powinny szczekać.... podobno! piszcie jak jest z waszymi haszczakami. pozdrawiam pmmazz Quote
Nat Posted January 20, 2004 Posted January 20, 2004 Nie chodzi o to, ze nie powinny szczekac, ale ze raczej nie maja sklonnosci do czestego szczekania.. znam wiele haszczakow, ktore szczekaja.. zreszta wystarczy pojechac na zawody i zauwazyc, ze na stake-outach wcale nie bedzie ciszy ;) Jedak szczekanie huskiego rozni sie troche od szczekania np.ONa ;) Moja Aqua generalnie nie szczeka, pare razy sie jej zdarzylo (podczas konfrontacji z ONem), ale to i tak nie przypominalo typowego szczekania. Raczej wyje. :P Quote
Ula Posted January 20, 2004 Posted January 20, 2004 Anuk prawie wogole nie szczeka, jesli juz szczeka to albo ma interes albo po prostu szczeka bo mu kazalam(komenda). A wyje rzadko,ale jak juz wyje to na maksa. A skomle bez przerwy. :) Quote
Nat Posted January 20, 2004 Posted January 20, 2004 Ula - jak nauczylas Anuka dawac glos na komende? Chcialabym Aque tego nauczyc, ale nie za bardzo wiem, jak mam ja przekonac, zeby "dała glos".. Quote
Ula Posted January 20, 2004 Posted January 20, 2004 Wredna metoda to jest. Wzielam kielbaske i tak dlugo nia anukowi przed nosem machalam i podpuszczalam do szczekania az w koncu przestal piszczec i szczeknal.Dalam mu kielbaske i cwiczylam. Tylko tak sie sklada ze jak nie mam atrakcyjnego smakolyka to anuk mnie olewa i i tak nie zaszczeka. Bez smakolyka kladzie sie ,siada,zostaje ale nie szczeka. :) Quote
Cobra Posted January 20, 2004 Posted January 20, 2004 Nayuki sporadycznie szczeka, raczej wiecej gada. Zdaza sie ze w nocy przez cos mamroczy i lapy sie ruszaja jakby biegla... dziwne co nie, czyli psiaki tez maja sny 8) Quote
yuppie Posted January 20, 2004 Posted January 20, 2004 Moj szczeniak poczatkowo szczekal na odkurzacz, ale po kilku razach mu przeszlo :). Teraz zdarza jej sie szczekac podczas zabawy, albo jak nie moze mnie siegnac zebami, kiedy leze sobie spokojnie w lozeczku :P. Jeszcze potrafi o sobie dac znac, gdy ja jakis starszy pies lekcewazy, nie majac ochoty na zabawe. Quote
Polin Posted January 20, 2004 Posted January 20, 2004 Moj psiak szczeka podczas zabawy albo jak czegos baaaardzo chce... A tak to raczej te odglosy przypominaj wycie... Quote
Nat Posted January 20, 2004 Posted January 20, 2004 Ula - poprobuje :P Moja Aqua kiedys uwziela sie i szczekala na miske z woda.. nie wiem co w niej widziala, ze biegala wokol niej i szczekala jak szalona :lol: a i jeszcze kiedys podobnie zareagowala na jeza.. ale wtedy to płakałam ze śmiechu :wink: takie dźwieki z siebie wydawała :P Cobra - no pewnie, ze psy maja sny.. moj poprzedni piesek (wziety ze schroniska, notabene mieszaniec owczarka podhalanskiego z labradorem, caly bialy) zawsze coś śnił - biegał, mamrotał itp.. :P Quote
Jagusia Posted January 20, 2004 Posted January 20, 2004 Moja Keni tez malo szczeka, zdarza jej sie jak bardzo nalega na spacerek lub gdy chce sie koniecznie w danej chwili bawic, ale bardzo czesto zastepuje to szczekanie haskim gadaniem, wiec ciezko okreslic. W ogole wydaje mi sie, ze to szczekanie huskych rozni sie od szczekania innych psiakow :). Co do obszczekiwania rzeczy dziwnych, to Keni zdarzylo sie kiedys szczekac na zyrandol :lol: , malo ze szczekala to jeszcze probowala do niego doskoczyc, zdarzylo jej sie to ze 3 razy, oczywiscie wszyscy twierdza, ze na pewno chciala przepedzic ducha:). Pozdrawiamy. Jagusia i Keni Quote
Nat Posted January 20, 2004 Posted January 20, 2004 mojej zdarzylo sie tez raz zawarczec (ale normalnie szok :o ) .. sasiad stukal czyms, ze slychac bylo, jakby u nas stukalo.. i wtedy Aqua stanela przyczajona i warczala :o ale to tylko raz tak ;) Quote
Niulka&Shark Posted January 21, 2004 Posted January 21, 2004 Sharkowi czasem zdaża się szczekać a raczeć wydawać dziwne dźwięki podobne do szczekania, a sytuacja ta ma miejsce tylko i wyłacznie na widok innego psa (samca) na spacerze :roll: Quote
SZAMAN Posted January 22, 2004 Posted January 22, 2004 Zagłosowałam:szczeka czasami :) Niby Szamaniasty nie szczeka,ale kiedy już to zrobi, to zawsze jest jakiś wazny powód: np. szczeka na innego psa -by zachęcić go do zabawy na niektórych czlonków rodziny-kiedy coś od nich bardzo chce, a oni mu tego nie dają, na kość -przy obgryzaniu wplata w to szczekanie także inne dziwne odgłosy... Quote
agacia Posted January 22, 2004 Posted January 22, 2004 Moja Azja tez szczeka czasami.Najczesciej szczeka na jakies dziwne obiekty i obcych,dobrze zbydowanych mezczyzn,ale tylko wtedy gdy jest bez smyczy.Oprocz tego szczeka w lecie na ludzi,ktorzy urzadzaja sobie grilla nad rzeka<upomina sie o kielbaske>.Ale jednak najladniejsze koncerty wycia daje w niedziele rano jak slychac dzwony w kosciele :wink: A co do nauki szczekania na komende to to tez potrafi.Ja nauczylam ja w ten sposob,ze mowilam daj glos,po czym sama wydawalam dzwiek jakbym szczekala.Oczywiscie nie obylo sie bez smakolykow.Na poczatku przez jakies 3 razy szczeknelam ja i dalam azji smakolyk,a pozniej juz wymagalam od niej zeby szczeknela.Ale szybko zalapala o co chodzi.Czasem byly to wydawane ciche dzwieki,czasem jakies wycie,ale teraz jak Azja zawyje lub tylko wyda dzwiek nie jest nagradzana.Dopiero jak bedzie to prawdziwe szczekniecie dostaje smakolyka.A zachecam ja do tego komenda "ladniej" 8) Quote
Marzena Pokrywka Posted January 22, 2004 Posted January 22, 2004 Witam :) W przypadku moich psiaków to jest tak, że 4 są bardzo zrównoważone, raczej nie szczekają lecz wyją i to przeważnie wówczas gdy z równowagi wyprowadzi je nasz "babcia" Dalia lub malamuty za siatką. Poza tymi momentami nasze psaiki są cichutkie i spokojniutkie :lol: Taak, tylko Dalijka to prawdziwy typ choleryka :wink: Quote
SH Posted January 23, 2004 Posted January 23, 2004 Moje psiaki również głównie wyją i "gadają". Jest jednak jeden wyjątek! Vanilka zawsze szczeka kiedy do mieszkania wchodzi nasz zaprzyjaźniony wet albo ktoś kto jej się wydaje dziwny/obcy :lol: . Quote
SH Posted January 23, 2004 Posted January 23, 2004 E tam zwykły stróż. To najprawdziwszy OWCZAREK SYBERYJSKI :wink: :lol: Stróżuje, chodzi przy nodze, skacze przez przeszkody i świetnie tropi.... zwłaszcza myszy i nornice :lol: Quote
Recommended Posts