*Gajowa* Posted March 21, 2012 Posted March 21, 2012 (edited) Klara została zabrana z Korabiewic na sterylizację, istniało podejrzenie, że jest w zaawansowanej ciąży. W klinice została natychmiast poddana zabiegowi, jednak okazało sie, że nie była ciężarna lecz prawdopodobnie niedawno rodziła. Do mnie przyjechała 4 tygodnie temu dwa dni po sterylizacji. Klara jest dość dużą sunią, mocno zbudowaną waży 30 kg, wiek określono na max 3 lata mimo, że przednie zęby ma w bardzo złym stanie i sadziliśmy, że jest w srednim wieku. Nie sposób przyporządkować jej do jakiejkolwiek rasy - zwykły kundelek. Klara to dzikusek, po przyjeżdzie musiałam podstępem wywabiać ją z kojca i zamykać kojec, żeby chociaż trochę pospacerowała. Przez pierwsza dobę nie załatwiała się, bała sie też jeść. Do wszystkich psów zachowywała się bardzo agresywnie - broniła swojego miejsca. Na szczęscie do mnie nie wykazywała agresji, czołgała się ze strachu, odwaracała łeb, udawała, że jej nie ma. Teraz jest znacznie lepiej, Klara jest w dalszym ciągu bardzo nieśmiała i bojaźliwa ale podchodzi już do osób wchodzących na wybieg i wita sie z podkulonym ogonkiem. Podczas kontroli przy zdjęciu szwów okazało się, że Klara ma guzy na sutkach - została wykonana biopsja RTG płuc i UsG wątroby. Na szczęście płuca i wątroba są czyste, wynik biopsji potwierdził złośliwy charakter nowotworu. Wczoraj Klara miała zabieg mastektomii - dziś pozostała jeszcze w klinice, gdyż wystąpiło niewielkie krwawienie. Oto Klara Edited August 3, 2012 by *Gajowa* Quote
tripti Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 zapiszę, w której części ona mieszkała w schronisku? Quote
Motylek502 Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 Klara mieszkała w kojcach na polu pomiedzy kciarnią a wozem cyrkowym, idąc w strone wozu od betonowych kojcy po prawej stronie. Quote
*Gajowa* Posted March 22, 2012 Author Posted March 22, 2012 Klara już "u siebie", jest w kołnierzu i niespecjalnie sobie radzi z jedzeniem i piciem, może jutro zamienimy na kubraczek. Niepokoje się bo jeszcze trochę krwawi, na prześcieradle widać sporo plam. Quote
*Gajowa* Posted March 25, 2012 Author Posted March 25, 2012 Klara czuje się coraz lepiej, aktualnie jest w kubraczku - jutro zdejmiemy i obejrzymy brzuszek. Quote
Lemoniada Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 Piękna z niej sunia, ma bardzo smutny i myślący pyszczek. Teraz, kiedy jest kochana i zaopiekowana, na pewno odżyje, trzymam kciuki żeby poczuła się lepiej. Quote
*Gajowa* Posted March 30, 2012 Author Posted March 30, 2012 Czy Klara jest wstawiona na korabiewicką stronkę psów do adopcji ? Quote
Ziutka Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 Jesli będą potrzebne ogłoszenia dla Klary, to wiesz gdzie słać maila ;) Quote
tripti Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 *Gajowa* napisał(a):Czy Klara jest wstawiona na korabiewicką stronkę psów do adopcji ? sporo tam psiaków, ja nie wiem, ale jakby miała być to najlepiej skontaktować się z Astaroth i do niej przesłać dane. Reportaż będzie dopiero w przyszłym tyg (prawdopodobnie przyszłym). i Ziutka tu też :) Quote
Ziutka Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 tripti napisał(a): i Ziutka tu też :) Ano też :) mijamy się na wątkach :eviltong: Quote
*Gajowa* Posted April 2, 2012 Author Posted April 2, 2012 tripti napisał(a):sporo tam psiaków, ja nie wiem, ale jakby miała być to najlepiej skontaktować się z Astaroth i do niej przesłać dane. Reportaż będzie dopiero w przyszłym tyg (prawdopodobnie przyszłym). i Ziutka tu też :) Zaraz wyślę PW do Astaroth. Szkoda ,że osoby działające na rzecz psiaków z Korabiewic nie zaglądają do Klary :-( ona bardzo pilnie potrzebuje domu :roll:, grozi jej powrót do schronu. Klara powoli dochodzi do siebie po operacji . Quote
tripti Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 za tymi aktywnie działającymi to nadal ciągną się psiaki zabrane w poprzednich miesiącach :( łatanie dziur finansowych, nadal brak domów, itd... nie dlatego, że Klara nie zasługuje na pomoc... z tego co można zrozumieć, Klara szuka domu stałego, tak jak wszystkie psiaki w tym dziale, więc stąd pewnie taki mały ruch. Quote
*Gajowa* Posted April 2, 2012 Author Posted April 2, 2012 Klara szuka domu stałego, a właściwie jeszcze nie szuka bo nikt o niej nie wie...:-( Potrzebny jest dobry tekst, niestety jestem antytalentem pisarskim. Quote
Ziutka Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 *Gajowa* napisał(a):Klara szuka domu stałego, a właściwie jeszcze nie szuka bo nikt o niej nie wie...:-( Potrzebny jest dobry tekst, niestety jestem antytalentem pisarskim. Ja z tekstem niestety nie pomogę :( Ogłosić ogłoszę :) ale tekstu nie napiszę, bo odstrasze tylko ludzi ;) Quote
Lemoniada Posted April 17, 2012 Posted April 17, 2012 Jak się czuje Klara? Czy wszystko u niej w porządku? Quote
bela51 Posted April 19, 2012 Posted April 19, 2012 Lemoniada napisał(a):Jak się czuje Klara? Czy wszystko u niej w porządku? Znalazłam jej watek i przyłaczam sie do pytania. Quote
DONnka Posted April 20, 2012 Posted April 20, 2012 Przed chwilą rozmawiałam z beką o Klarze :) U suni wszystko OK, jest gotowa do adopcji :) Beka mówi, że pięknie się otwiera na człowieka :) Spróbuję dziś stworzyć jakiś tekst i wykupię Klarze pakiecik ogłoszeń Oby były szczęśliwe :modla: Quote
*Gajowa* Posted April 20, 2012 Author Posted April 20, 2012 Klara czuje się już całkiem dobrze. Wczoraj nareszcie mogłam zdjąć jej kubraczek. Skorzystałam z wizyty pani wet u innego psiaka i pokazałam brzuszek Klary. Rana pooperacyjna nareszcie sie całkiem wygoiła. Niestety nie mogłam tego sprawdzić wcześniej ponieważ Klara nie jest spokojną pacjentką i gdyby zaszła konieczność ponownego założenia kubraczka sama nie dałabym rady. W czasie ostatniej kontroli w klinice Klarę trzymały dwie osoby i tylko dlatego pan doktor mógł zdjąć klamerki i wykonać toeletę rany, było to w Wielka Sobotę. Sytuacja Klary jest niewesoła. Osoba, która po sterylizacji umiesciła ją u mnie okazała sie osobą całkowicie nieodpowiedzialną i szybko wycofała sie z pomocy Klarze. Obecnie sytuacja suni nie jest całkiem jasna i trudno powidzieć jak długo bedzie mogła u mnie zostać. Klara potrzebuje wzruszającego tekstu, ogłoszeń a najbardziej domu. Co do wieku Klary to raczej nie możemy pisać, że ma 3 lata bo ma więcej min.5. Quote
DONnka Posted April 20, 2012 Posted April 20, 2012 (edited) Ukulałam taki tekst do ogłoszeń: Klara to około 5-letnia dorodna sunia o bliżej nieokreślonej rasie. Jest dość duża, mocno zbudowana, waży blisko 30 kg. Ma przesympatyczną mordkę i piękne, mądre oczy, z których wyziera smutek istoty doświadczonej przez los. Nie spotkało jej w życiu wiele dobrego. Trafiła do schroniska mordowni, o którym swego czasu głośno było w mediach. Nieobcy był jej tam głód, chłód i paniczny strach. Codziennie musiała bowiem toczyć nierówną walkę o przetrwanie. Dzięki dobrym duszom udało się uratować ją z tego koszmaru. Wtedy okazało się, że jest poważnie chora. Dobre dusze raz jeszcze pomogły i chorobę udało się pokonać, sunia została zoperowana i obecnie nic jej fizycznie nie dolega. Zmory przeszłości nie dały jednak całkiem o sobie zapomnieć. Sunia jest lękliwa i bardzo nieśmiała. Powoli otwiera się na człowieka i przełamuje swoje lęki. W stosunku do ludzi jest bardzo uległa, wręcz poddańcza. W stosunku do innych psów terytorialna i dominująca. Klara potrzebuje trochę czasu, poczucia bezpieczeństwa i spokoju, aby na nowo zaufać człowiekowi. Będzie wdzięczna za ciepłą budę w ogrodzie, pełną miskę i codzienną porcję uwagi. W zamian odpłaci się tak jak to tylko pies potrafi: wiernością i bezgranicznym oddaniem do końca swoich dni. Czekam na uwagi, co wyciąć, co dodać ...??? Beko, nie zapytałam, jakich warunków szukacie dla suni. Czy chcielibyście, żeby zamieszkała w domu, czy niekoniecznie... Ja dałam opcję minimalistyczną, bo zależy Wam chyba na czasie. Jakby co to odpowiednio dostosuję treść :) Edited April 20, 2012 by DONnka Quote
Recommended Posts