Pliszka Posted March 12, 2012 Posted March 12, 2012 Jestem naprawdę wstrząśnięta... Zrobiłam na szybko mały bazarek: http://www.dogomania.pl/threads/224514-INSPIRACJE-dla-psiaka-przejechanego-traktorem....-Zapraszam-do-18-03!!!!?p=18817271#post18817271 Quote
_ogonek_ Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 ANETTTA napisał(a):W chwili wejścia pies wył z bólu. Kilka miesięcy wcześniej został przejechany przez ciągnik i zostawiony na polu, żeby umarł. Umrzeć nie chciał. Miał zostać "dobity" przez właściciela. ja piedzielę... :o Quote
ANETTTA Posted March 13, 2012 Author Posted March 13, 2012 [quote name='Pliszka']Jestem naprawdę wstrząśnięta... Zrobiłam na szybko mały bazarek: http://www.dogomania.pl/threads/224514-INSPIRACJE-dla-psiaka-przejechanego-traktorem....-Zapraszam-do-18-03!!!!?p=18817271#post18817271 dzięki ... Quote
Jota67 Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 Podnoszę bidulka. Brak słów- jak zwykle.... Czy ludzkie okrucieństwo ma jakieś granice? :(:( Quote
ANETTTA Posted March 13, 2012 Author Posted March 13, 2012 [quote name='ANETTTA']bazarek zapraszam http://www.dogomania.pl/threads/224405-DZIELNY-przejechany-traktorem-przez-w%C5%82a%C5%9Bciciela-koniec-20-marca-2012?p=18806929#post18806929 zapraszam zapraszam ... Quote
monia&nero Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 Bosze! Brak słów! Serce mi pęką! Obecnie nie mam kasy ale po 26 marca jak przyjdzie wypłata to postaram się wspomóc biedaka. Narazie będę podnosić bazarek i udostępnie FB. A jak Dzielny sie teraz czuje? Quote
anka_szklanka Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 i ja pierrdziu :shake: musze wyjść, poczytam i pomyślę jak wróce... Quote
sleepingbyday Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 no bez jaj.... czy ten gnój będzie miał sprawę?? tu jest mało informacji, nie wszyscy sa na fb. czy da się jakoś zebrac info, np stan potrzeb i go aktualizować? Quote
daga31081980 Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 A ja przypominam o trwającym bazarku z którego połowa dochodu będzie dla Dzielnego i zapraszam!!!!!!!!!! http://www.dogomania.pl/threads/224173-Cuda-kosmetyki-ubrania-dodatki-odzie%C5%BC-robocza-na-Ikara-i-Dzielnego-do-20-03-12-g20-00 Quote
Pliszka Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='Pliszka'] Zrobiłam na szybko mały bazarek: http://www.dogomania.pl/threads/224514-INSPIRACJE-dla-psiaka-przejechanego-traktorem....-Zapraszam-do-18-03!!!!?p=18817271#post18817271 Wszystkie fanty sprzedane !!!! :loveu::loveu::loveu: Bardzo dziękuję kupującym ciociom :) Bazarek rozliczę w weekend. Trzymaj się piesku! Quote
Pliszka Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 Poprosimy o nowinki i zdjęcia psiaka. Jak on się czuje? Quote
ANETTTA Posted March 14, 2012 Author Posted March 14, 2012 Fiodor (Dzielny) /senior/ w trakcie leczenia Odebrany interwencyjnie 28-02-2012 z prywatnej posesji. Pies w stanie krytycznym; zmiażdżona czaszka, wciśnięta w mózg gałka oczna, sparaliżowany, zagłodzony, liczne krwawe rany na ciele. Wejście na posesje w asyście policji, na podstawie zgloszenia naruszenia ustawy o ochronie zwierząt. W chwili wejścia pies wył z bólu. Kilka miesięcy wcześniej został przejechany przez ciągnik i zostawiony na polu, żeby umarł. Umrzeć nie chciał. Miał zostać "dobity" przez właściciela. 29-02-2012 Informacje o stanie psa: płyn w brzuchu, serce powiększone, powiększona prawa nerka, ze względu na płyn w brzuchu na usg nie widać więcej, jest teraz cewnikowany, obrażenia przynajmniej kilkumiesięczne, zmiażdżona czaszka, pełne zrosty i okostnienie, nieoperacyjne, zaniki nerwowe, stąd gałka oczna jakby wyłączona, prawa półkula wyłączona, lewa przejęła funkcje, tył - zwyrodnienia i zapalenia stawów, kompletny zanik mięśni, głębokie czucie zachowane, macha ogonem, panuje nad oddawaniem kału, nie wiemy jeszcze, czy jest wyłączony pęcherz, wiek ok. 10-12 lat, waga 27 kg, stan ogólny dostateczny, w tej chwili nie kwalifikuje się do żadnej operacji, nie wymaga dalszej hospitalizacji, do dalszej diagnostyki. Jesteśmy w trakcie badań, potrwają przynajmniej kilka kolejnych dni. Wszystko musimy robić spokojnie. Pies wyjedzie z lecznicy ok. 16 do naszego ośrodka, będzie w domu opiekunki. Teraz jest jeszcze cewnikowany. 01-03-2012 Dzisiejsze dalsze badania: trzaśnięty ostatni kręg piersiowy a dokładniej zmiażdżony, płuca w porządku, narządy wewnętrzne w porządku, było ponowne usg, trzustka i śledziona w porządku, serce powiększone ale da radę, diagnozowana woda w jamie brzusznej to był olbrzymi wypełniony pęcherz, który porozpychał narządy, w zasadzie pęcherz znajdował się pod mostkiem, zostało scewnikowane 3 l zastoinowego moczu ze skrzepami krwi i osadami, pęcherz został wypłukany, jest podejrzenie atonii pęcherza, uszkodzone nerwy i zaciśnięta cewka moczowa, co bardzo źle rokuje, jednak dostaje leki pobudzające i może z tego wyjdzie. Pies premedykowany tylko relanium, właściwie mocniej uspokajany do wszelkich badań diagnostycznych, nie nadaje się ze względu na ogólny stan i serce do operacji. Dostaje sterydy, antybiotyk i leki przeciwbólowe, nadal nawadniany dożylnie, krwawienie z przewodu pokarmowego na skutek potwornego zarobaczenia, zapchlony. W zaleceniach oprócz leków koniecznie rehabilitacja, wszelkie zabiegi rozgrzewające i stymulujące, masaże. Jest szansa, ponieważ pies po wypadku nie był rehabilitowany, konieczny wózek wspomagająco, bo sam nie stanie, bo nie ma mięśni, a na kościach nie da rady. Stan psa w tej chwili dobry, jednak przyszłość niepewna. Ulga, jaką teraz odczuwa Dzielny jest nie do opisania. W jego oczach jest taka wdzięczność, że nie potrafię Wam nawet opisać. Cierpienie psa po wypadku było niewyobrażalne i nie ma słów, żeby to nazwać. Dodatkowo stwierdzone przez lekarza i opisane: świeże rany po prawej stronie pyska prawdopodobnie od kopnięcia (2-3 tyg), świeże rany po kopnięciu/kopaniu po lewej stronie podbrzusza (2-3 tyg), ropne rany od pogryzień na obu małżowinach usznych i przednich łapach. Pies w trakcie intensywnego leczenia i pozyskiwania funduszy na rehabilitację i zakup wózka inwalickiego. inf http://bernardyn.org.pl/p171,fiodor_%28dzielny%29_senior_w_trakcie_leczenia.html?zs=1 Quote
ANETTTA Posted March 14, 2012 Author Posted March 14, 2012 inf ze strony fundacji Jutro będziemy znali konkrety odnośnie wózka. Ponieważ jest uszkodzenie na odcinku piersiowym to producent musi przekonstruować uprząż. Podaliśmy orientacyjne wymiary i około południa będziemy mieli szczegóły. Skontaktowaliśmy się z trzema firmami. Opiekunka obiecała rano napisać na wydarzeniu aktualności o Fiodorze (Dzielnym) i przeprasza, ale po prostu nie wyrabia się i w nocy jest już bardzo zmęczona. Pies rozbrykał się w domu i zaczyna trochę rządzić. Czuje się już jak u siebie i sprawdza, na ile może sobie pozwolić. Najchętniej nie odstępowałby Moniki na krok i skoro nie może za nią wszędzie "chodzić" to domaga się, żeby być przy nim cały czas. Rehabilitacja sprawie dużą ulgę i pies lubi zabiegi; często zasypia podczas masażu tylnych łap. Nie lubi zastrzyków, ale nie ma wyjścia, musi dostawać. Nivalin będzie dawany długo, dopiero zaczęli. Quote
Pliszka Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 ANETTTA napisał(a):[ świeże rany po prawej stronie pyska prawdopodobnie od kopnięcia (2-3 tyg), świeże rany po kopnięciu/kopaniu po lewej stronie podbrzusza (2-3 tyg), ropne rany od pogryzień na obu małżowinach usznych i przednich łapach. Ciarki przeszły mi po plecach... :-(:-(:-( Niewyobrażalne jest dla mnie takie bestialstwo :-( Piesku, tyle wycierpiałeś... :-( Quote
Pliszka Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 [quote name='understandme'] Dla Dzielnego. Może ktoś się poczęstuje ? :) Ja się chętnie poczęstuję :) Ledwo żyje ten wątek :( Walcz pieseczku!!!!!!!!!!!! Quote
sleepingbyday Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 zbieracie fundusze? obiecuję bazarek. może nie już dziś,ale obiecuję. wiadomo, kasy dla niego będzie potrzeba dużo i długo. czy ja dobrze rozumeim z opisu "stan niepewny", że jego przeżycie nie jest jeszcze pewne?? Quote
Karro Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 Podrzucę chłopaka. Zdecydowanie za cicho tu na wątku :( Quote
Nadziejka Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 :sad::(:(:(:glaszcze::shake:............... sciskamy kciuki z calunich sil za Dzielnego:thumbs::thumbs: Quote
Recommended Posts