Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 81
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Soboznie wiem czy zauważyłaś, ale Karolina prosiłą o pomoc w przepytaniu faceta.
Ale ok, w takim razie nie będę już się wpychała, tam gdzie mnie nie chcą, i dam sobie spokój z chęcią pomocy.
Dodam jeszcze, że Husky to nie byle pies, to trudny, mocny charakter który ma swoje wymagania.
Jeśli facet nie ma sobie nic do zarzucenia, ani nie ma nic za uszami, to co za różnica czy wypytuje go jedna, czy dwie osoby?
Ja mam pojęcie o rasie. "Pracuję" w serwisie Adopcyjnym Husky, chciałam pomóc. Widać chęć pomocy nie jest rzeczą wskazaną.

Edited by Jetrel
Posted

Agnieszko, nie unoś się, ale nie może przepytywać faceta osoba, która nie jest związana z wolontariatem, zarówno Ania potrafi, jak i Karolina, po prostu byłoby niezbyt ładnie, że wzywamy na pomoc osobę spoza zajęć, co o nas by sobie pomyślał?
Przecież to nie chodzi o to by odstraszyć adoptujących, tylko pomoc im w podjęciu dobrej decyzji, jeżeli nie znają rasy zaproponować innego psa, ale wszystko musi być z taktem, żeby nie robić sobie złej renomy. Karolina jest starsza od Ciebie i świetnie zna się na psach i szkoleniu, wyadoptowała niejednego psa. Potem "dzieła" dokończy Ania...

Posted

Jak będe miała jakieś wątpliwości do przekieruje go do Pani Ani :) dam rade :) dzięki za chęć pomocy mam nadzieje tylko że facet przyjedzie bo mam dziwne wrażenie że jednak da sobie spokój... wole nie robić sobie zbytecznej nadzieji :) ale 3mam kciuki :)

Posted

A od kiedy ja nie jestem związana z wolontariatem?
Fakt nie jeżdżę jakiś czas, ale przecież tyle czasu jeździłam i niejednego psa wyadoptowałam:roll:
Ba, nawet zamierzam jeździć dalej, jak tylko pozbieram się do kupy.
Karolina, jak nie wiesz o co pytać w przypadku Husky, to zajrzyj proszę do nas na stronę Sforahusky.pl, tam masz ankietę adopcyjną, możesz zapożyczyć pytania.

Posted

Dzięki za firmówkę :) zrobiłam też swoją ale nie umiem jej przemienić na jpg :P no nie ważne heh
A co do Lunki to chyba ma pecha bo Pan od środy się nie odzywa;/ więc już chyba mu przeszła chęć adopcji psa;/

Posted

Lunka świetnie spisuje się na szkoleniach potrafi wykonać większość ćwiczeń z wyjątkiem waruj ale już po pierwszych zajęciach robi duże postępy :) Do tego nie jest wybredna zje wszystkie psie smaczki, suchą karmę i puszkę. Jest bardzo grzeczna nie mam z nią żadnych większych problemów co raz ładniej dogaduje się z innymi psami :) A po spacerze przestaje nawet tak ciągnąć. Jest na prawdę świetnym psiakiem :)

Posted

Łajka (ros. лайка – "oszczekiwacz") – ogólna nazwa psa, obejmująca wiele ras psów z grupy szpiców, z północy kontynentu eurazjatyckiego, hodowanych od Skandynawii po Ocean Spokojny. Typ lisowaty
W grupie tej można wyróżnić kilkanaście różnych typów psów średniej wielkości lub małych, z uszami trójkątnymi stojącymi i ogonem najczęściej zawiniętym na grzbiet lub biodro. Występują one pod różnymi nazwami miejscowymi, używane są do polowań, do ciągnięcia sań, jako psy pasterskie i stróżujące. Są psami bardzo samodzielnymi i niezależnymi, ale przyjaźnie nastawionymi do człowieka. Do dzisiaj większość łajek zachowała wiele cech pierwotnych, ukształtowanych bardziej przez naturę niż przez człowieka – posiadają one wiele cech atawistycznych upodabniających je do wilków. W komunikacji między sobą łajki często używają gestów charakterystycznych dla ras pierwotnych, jak na przykład ssanie lub lizanie wargi. Gęste owłosienie często występuje na brzuchu i pomiędzy palcami na łapach. Wiele suk jest zdolnych do rozrodu tylko jeden raz w roku.

Budowa
Łajki to psy średniej wielkości, o mocnej budowie i wysokości w kłębie od 45-65 cm. Głowa ma najczęściej kształt ostrego klina z łagodnym stopem i kufą o długości zbliżonej do mózgoczaszki. Szyja jest muskularna, o długości podobnej do głowy, często otoczona kołnierzem z długiej sierści. Łajki mają grzbiet prosty, szeroki, muskularny z zadem lekko opadającym w dół, a klatkę piersiową głęboką i umiarkowanie szeroką. Kończyny przednie i tylne są proste, ustawione równolegle do siebie, z łapami zwartymi, o okrągłym kształcie. Ogon jest niezbyt długi, noszony na grzbiecie, zwinięty w pierścień lub sierpowaty, rzadziej noszony na dół. Oczy są nieduże, owalne, często skośnie osadzone, ciemnobrązowe lub piwne, rzadziej jasne (jak u łajki jakuckiej).

Szata i umaszczenie
Sierść łajek zwykle składa się z dwóch warstw – gęstego i miękkiego podszerstka oraz twardych włosów okrywowych. U części łajek włosy okrywowe są średniej długości i przylegają gładko do ciała. U innych są to włosy zdecydowanie dłuższe, nastroszone, tworzące wokół szyi efektowny kołnierz, odstające od kłębu, barków i po tylnych stronach nóg. Ogon pokryty jest jednolitym dłuższym włosem.
Umaszczenie tej grupy psów przybiera najróżniejsze formy, nawet w ramach poszczególnych ras. Kolor sierści może być całkowicie biały, kremowy, biały z czarnym, czarny z białym, szary, wilczasty, rudy, "pieprz i sól", łaciaty złożony z dwóch lub więcej kolorów. Skóra jest jasna lub cętkowana, a kolor nosa najczęściej czarny, zdarza się jednak również brązowy i jasnobrązowy u psów z jasnym umaszczeniem.

Rasy należące do grupy łajek
Rasy uznane przez FCI:

Posted

Lunce co raz lepiej idzie w kontaktach z innymi psiakami :) Początkowo średnio dogadywała się z innymi suczkami a teraz proszę co raz częściej spokojnie siedzi przy Mocce :) a z psami nie ma żadnych problemów sama zaczepia do zabawy szczególnie przypadł jej do gustu nasz schroniskowy labrador Beny :)
Co do szkoleń to idzie jej świetnie aż dziwie się że tak chętnie się uczy, choć oczywiście musi wszystko robić po swojemu :) uwielbia "ściemniać" czasami gdy jej się nie chce czegoś robić udaje że nie wie o co chodzi :p i zaczyna się wygłupiać :) Nadal wałkujemy z Luną waruj myśle że już przy następnym szkoleniu nie będzie żadnego problemu :)