Mizerikordia Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 Dzień dobry. Jestem tu nowa. Dziś rano uciekła moja psinka - lat 14, przygłucha, oczywiście okres wzmożonej ochoty na samca i cóż... znalazłam ją po ponad dwóch godzinach, kiedy bawiła się w najlepsze z pewnym psem. Z rozmów z obecnymi tak trwało to podobno 5 lub nawet 10 minut. Czy to możliwe, żeby moja psinka w tym wieku miała szczeniaki? Czy to dla niej bezpieczne? Dodam jeszcze, że to dopiero początek cieczki. Quote
Kapelusz Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 (edited) Witaj! Mojej cioci suczka Sunia - 11 lat miała cieczkę i uciekła na wioskę do psów. Nie było jej cały dzień, wielokrotnie szczepiła się z psami i nie zaszła w ciąże. Nie wiem może to tylko przypadek. Raczej nie jest to bezpieczne. Edited January 14, 2012 by Kapelusz Quote
gryf80 Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 mizeri-oczywiście że może zajść w ciążę.u suk nie występuje klimaklterum są zdolne do rozrodu do końca życia,a to czy bedzie miała szczeniaki,czy nie lub urodzą się z wadami genetycznymi ,czy poroni to juz inna bajka.może najlepiej byłoby pójść z tym problemem do weta? Quote
Litterka Posted January 14, 2012 Posted January 14, 2012 Aha, nie, to NIE JEST dla suki bezpieczne. Szczenięta mocno obciążają organizm, u suki w podeszłym wieku... No cóż, to tak, jakby 60-latka miała urodzić dziecko... Rozumiesz teraz? Quote
Delph Posted January 18, 2012 Posted January 18, 2012 Zabierz jak najszybciej sunię do weterynarza, poda jej stosowne leki zapobiegające ciąży. W tym wieku ciąża nie jest bezpieczna ani dla suki ani dla szczeniaków. Quote
patusiove Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 Możliwe, by w tym wieku zaszła w ciąże. Jednak poród jak i usunięcie czy sterylizacja jest dal niej bardzo niebezpieczna. Jeżeli był to na pewno początek to na 50:50 jest w ciąży, małe prawdopodobieństwo... Skontaktuj się najlepiej z lekarzem weterynarii, on udzieli ci wskazówek. Quote
Navarette Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 No cóż, nie będę ukrywała, że dla 14-letniej suni ciąża nie jest bezpieczna. Może grozić zgonem suki, jak i szczeniaków. Myślę, że tutaj zostaje tylko wizyta u weterynarza. On stwierdzi, czy suczce udało się zajść w ciążę. Quote
Ineger Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 Jakbym miał czternastolatkę i jakby zaszła w ciążę, to pewnie nieźle bym się wkurzył...co te gówniary sobie wyobrażają.... Quote
Recommended Posts