Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Więc wczoraj ok. 22 został podrzucony mi pod drzwi szczeniaczek- piesek. Chłopak ma na moje oko 2.5-3 miesiące. Jest zdrowy, skory do zabawy, energiczny, nie przejawia żadnych oznak lękliwości. Psiaczek docelowo będzie mały, taki jamnikowaty. Ma bardzo dobry kontakt z innymi psami, dziećmi, jak to szczeniak wszędzie go pełno i gryzie. Muszę znaleźć mu pilnie dom stały lub chociażby tymczasowy, do jutra musi się coś znaleźć, bo nie chcę odwodzić go do sosnowieckiego schroniska! Bardzo proszę Was wszystkich o pomoc
tutaj zdjęcia chłopaczka:

Edited by Daria_13
  • Replies 101
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pomagałam w sosnowieckim schronisku przez wiele lat i to co widziałam w zupełności mi wystarczy do wydania jednoznacznej opinii... być może jest teraz troszkę lepiej,ale żadne schronisko nie jest dobre dla szczeniaka bez szczepień o takiej porze roku, dlatego pilnie szukam mu czegoś. Jeśli jednak nic się nie znajdzie to pozostaje jedynie schronisko

Posted

Daria_13 napisał(a):
Pomagałam w sosnowieckim schronisku przez wiele lat i to co widziałam w zupełności mi wystarczy do wydania jednoznacznej opinii... być może jest teraz troszkę lepiej,ale żadne schronisko nie jest dobre dla szczeniaka bez szczepień o takiej porze roku, dlatego pilnie szukam mu czegoś. Jeśli jednak nic się nie znajdzie to pozostaje jedynie schronisko

To może przyjedź sobie teraz, to zmienisz swoją błędną opinię. Oczywiście, że żadne schronisko nie zapewni domowych warunków, bo to jest po prostu nie możliwe. Ale jak ktoś ma reklamować sosnowieckie schronisko swoimi doświadczeniami sprzed lat to może lepiej w ogóle nic nie mówić? Bo na prawdę zmieniło się dużo na lepsze i nie ma porównania z tym, co było kiedyś.

Posted

Ja nie mówię,że się nie zmieniło, ja po prostu wyrażam własne zdanie do którego mam oczywiste prawo. Porównując kilka schronisk, uważam,że lepsze warunki panują w Katowicach i Chorzowie niż w Sosnowcu. To ile tam widziałam przez wiele lat na prawdę wystarczy mi do końca życia. Wolontariat w schronisku zmienił wiele na dobre, ale to wciąż mało- w schronisku jest za mało pieniędzy, za dużo potrzeb, za dużo zwierząt i za mało możliwości. Chęci są,ale bez pieniędzy o efektowne działania bardzo trudno. Ja wyraziłam swoje zdanie i tyle. Masz inne? ok, ja mam prawo się z nim nie zgadzać. Poza tym uważam,że zbaczamy z tematu, w którym przede wszystkim mamy pomóc biednemu szczeniakowi- zapewne efektowi nieudanego, gwiazdkowego prezentu

Posted

Oczywiście, że mam inne zdanie, bo jestem tam na miejscu i widzę co się dzieje, dobrego oczywiście. I nie wiem, który raz już to piszę, ale mam nadzieję, że ludzie wreszcie przestaną postrzegać schronisko w Sosnowcu jako nie wiem jak okropne miejsce lub jak to ktoś napisał na FB "Pi@#^%$*ne getto" :shake:

Szczeniakowi oczywiście życzę powodzenia w znalezieniu domu, jednak jeśli mu się nie uda i trafi do Sosnowca to na pewno zostanie odpowiednio "zaopatrzony" i nie będzie anonimowym szczeniakiem tak jak kiedyś.

Posted

Mnie serce boli jak patrzę na to malutkie ciałko, przykryte kocyczkiem i śpiące słodko: nie wyobrażam sobie, że miałabym go dać do klatki... strasznie mi przykro. Po raz kolejny przekonuje się,że ludzie to potwory, najgorsze z najgorszych istot

Posted

Ja popieram koleżankę Gosie.
Wszystko się zmieniło. Schronisko w Sosnowcu nie jest okropne i już nie jest umieralnią.
Jest przepełnione bo ludzie są tępi i nie potrafią się zająć istotą, którą oswoili.
Tak w Katowicach i Chorzowie są lepsze warunki bo mają mniej psów i nie mają chorych psów...
Teraz szczeniaki mają lepszą opiekę niż kiedyś, są szczepione od razu i wolontariusze się o nie troszczą jak i o resztę zwierząt.

Mnie serce boli jak widzę wszystkie szczeniaki, które cierpią przez ludzi i gdy widzę te chore psiaki, które są na starość wyrzucane i oddawane bo się znudziły, bo się nie opłaca już ich leczyć. A my je leczymy mimo kosztów jakie ponosimy. Nie jesteśmy już takim złym schroniskiem jak kiedyś.